גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"שינוי בסגנון החיים משפיע על בריאות כלי הדם תוך שעות"

פרופ' פיטר גנץ, מבכירי הקרדיולוגים בארה"ב, מסביר מה הסכנה בסיגריות אלקטרוניות, איך לחץ נפשי משפיע על העורקים ומספק לאבות טריים תירוץ למה הם לא צריכים לקום בלילה לתינוק

מדברים הרבה על החשיבות של שינוי סגנון החיים לבריאות הלב ובכלל, אבל אחד הקשיים באימוץ אורח חיים בריא הוא שאין פידבק מיידי. בעוד שהעלאת סטטוס בפייסבוק עשויה להניב תוצאות בתוך דקות ספורות, אכילת ירקות עשויה להוביל לכך שבגיל 90 תרגישו קצת יותר טוב מכפי שאולי הייתם מרגישים בחיים מקבילים, ללא ירקות. מול תועלת רחוקה ולוטה בערפל כזו, כיצד ניתן להשתכנע להתמיד בהתנהגות בריאה?

פרופ' פיטר גנץ מאוניברסיטת קליפורניה, מבכירי הקרדיולוגים בארה"ב, מבקש שלא תאבדו את האמונה. השינוי, הוא אומר, הוא מדיד ומתרחש בתוך ימים עד שבועות. במקרים מסוימים אפילו בתוך שעות.

פרופ' גנץ, שהתארח בכנס איגוד הקרדיולוגים שהתקיים בשבוע שעבר בתל אביב, מודד אצל מטופליו את תפקוד שכבת האנדותל. רקמה המצפה את העורק. נזקים ברקמה הזאת יכולים להביא לכך שכלי הדם יהיו גמישים פחות, מועדים לדלקת ובעלי נטייה גדולה יותר לפתח תרומבוזה, קריש דם - שלושה גורמים המעודדים היווצרות חסימות קטלניות שמובילות להתקפי לב ושבץ. זה המנגנון העיקרי העומד בבסיס מחלות לב, ולדברי פרופ' גנץ, בדיקת תפקוד האנדותל מגלה דברים מעניינים על האופן שבו תורמים גורמי סיכון שונים למחלות לב. "אנחנו רואים שהעורק מגיב בזמן אמת", הוא אומר.

לדברי גנץ, אחת השיטות הטובות ביותר למדוד שינויים כאלו בעורק היום, היא של חברת איתמר מדיקל הישראלית. זו גם שיטת המדידה היחידה היום שהיא מדוייקת אך לא פולשנית, הוא אומר.

עישון: הניסוי של מונטנה

"הפסקת עישון היא כנראה הפרמטר הכי דרמטי", אומר פרופ' גנץ, "עישון סיגריה גורם נזק לאנדותל בתוך חצי שעה בלבד, והדבר נכון גם לעישון פאסיבי. אם אדם מעשן היום את הסיגריה הראשונה שלו, הוא משנה את תפקוד העורקים שלו מיד. הם הופכים פחות גמישים, אבל הם גם חוזרים לעצמם בתוך זמן קצר. אם מתחילים לעשן כל יום, כמה סיגריות ביום, נהיה להם יותר ויותר קשה להתאושש מכל מכה כזאת".

- האם השינוי בעורק מיתרגם לשינוי בתחלואה ובתמותה באופן מיידי?

"לא מיידי, אבל די מהר, כפי שמוכיח 'ניסוי טבעי' שנערך באוכלוסייה במונטנה, ארה"ב. במחוז מסוים במדינה הוחלט להוציא את העישון במקומות ציבוריים אל מחוץ לחוק. המעשנים כנראה לא הפסיקו לעשן, אבל העישון הפאסיבי פחת באופן דרמטי. ראינו ירידה מיידית בשיעור התקפי הלב. ממש ספרו את האנשים שהגיעו לבתי החולים בסביבה עם התקף. האם החוק היה הסיבה? ובכן, במחוז שכן, עם אותו הרכב אוכלוסייה, לא חלה שום ירידה בשיעור התקפי הלב. יותר מכך, אחרי כמה זמן, בלחץ ציבורי, הותר שוב העישון בחלק מהמקומות הציבוריים, ומה קרה? שיעור התקפי הלב עלה חזרה".

לחץ נפשי: לא לבעלי לב חלש

לדברי פרופ' גנץ, כל אחד ואחד מגורמי הסיכון הידועים לנו למחלות לב ושבץ, כמו השמנה, חוסר פעילות גופנית, צריכת שומן טראנס, כולסטרול גבוה, לחץ דם גבוה, עישון ולחץ, משפיע על תפקוד העורק. קחו למשל את הנושא המוכר של לחץ נפשי. אנחנו יודעים שלחץ נפשי ממושך מוביל למחלות לב בטווח הארוך, ועם זאת, שטף אדרנלין בדרך כלל נחשב תחושה טובה בקרב רבים והם שואפים אליו. איך מיישבים בין הדברים?

פרופ' גנץ וצוותו מצאו במחקר, ששוחזר כמה פעמים, שכשאנשים בריאים נמצאים בלחץ נפשי רגעי (למשל אם מבקשים מהם לפתור בעיות בחשבון, עושים להם רעש וצועקים עליהם שהתשובה לא נכונה), נשטף גופם באדרנלין ועורקיהם מתרחבים בתגובה לכך, וזו תגובה בריאה.

אבל אם עושים אותו דבר לאנשים עם תפקוד עורקים לקוי, העורק יגיב ללחץ בהתכווצות דווקא. כלומר, האמירה שפעילות אקסטרים היא חיובית אבל "לא לבעלי לב חלש" היא מדויקת. בטווח הרחוק, עקה נפשית ממושכת תוביל כנראה לדלקת בעורקים ותהפוך בהדרגה את הבריאים לחולים, אבל שטף אדרנלין רגעי הוא דבר שעורק בריא יודע להתמודד איתו.

ואם נחזור רגע לעישון, ניקוטין דומה בהשפעתו לאדרנלין, וחשוב לומר זאת לאור הטרנד החדש של סיגריות אלקטרוניות. "יצרני הסיגריות האלקטרוניות טוענים שניקוטין הוא חומר שאינו מזיק כל כך - הוא בסך הכול דמוי-אדרנלין ממכר מאוד והנזק מקורו בחומרים אחרים בסיגריה - אבל אם נותנים ניקוטין למי שיש לו הפרעה בעורק, ולא תמיד אדם יודע שיש לו הפרעה כזאת, הדבר עלול להיות קטלני", אומר פרופ' גנץ, "כך שזו דילמה בעניין הסיגריות האלקטרוניות".

הפרעות שינה: יתרון האימהות

פרופ' גנץ מדגיש גורם סיכון נוסף למחלות לב, והוא הפרעות שינה. לדבריו, כאשר מעירים נבדקים במעבדת שינה כמה פעמים בלילה, רואים מיד הידרדרות בתפקוד האנדותל. אם אתם מתעוררים בתכיפות במשך כמה לילות רצופים, המצב כמובן יחמיר.

"נשים חסינות מפני התופעה הזאת", אומר פרופ' גנץ בלי להבין איזו פצצה הוא מטיל. "מבחינה אבולוציונית, כנראה הגוף שלהן ערוך יותר לקום בכל כמה שעות בלילה, בשביל התינוק".

- אני חשה כבוגדת במין הנשי כשאני כותבת את זה.

"מה לעשות, אלה הם הממצאים".

- גם אם מביאים בחשבון את כל גורמי הסיכון, עדיין ישנם הבדלים בתפקודי העורק בין אנשים שלא ניתן להסביר.

"נראה שיש עוד כמה גורמי סיכון למחלות לב, שאנחנו לא מבינים עד הסוף, אולי אלה גורמים גנטיים".

- ואילו גורמים מועילים לתפקוד העורקים?

"התעמלות, כמובן, אם כי אין מחקרים שמראים בדיוק כמה התעמלות זה 'מספיק' (ראו הרחבה על כך במסגרת). הדיאטה הים תיכונית, העשירה בירקות ושמן זית, גם היא נחשבת גורם מגן ויש לה כנראה גם השפעה נוספת שאנחנו עוד לא מבינים, מעבר להשפעתה על המשקל או על רמות הסוכר בדם. שוקולד כהה נמצא כמבטיח בכמה מחקרים, אך עדיין לא ידוע מהו הגורם הפעיל שמשפיע".

על קצה המזלג: מחקרים חדשים על בריאות הלב

עיקלו לשכן שלכם בית? הבריאות שלכם בסכנה

מחקרים מצאו שלאווירה בשכונת המגורים ולשאלות כמו עד כמה היא בטוחה, רועשת ונוחה לביצוע סידורים יש השפעה על בריאות הלב וכלי הדם, ככל הנראה משום שהגורמים הללו משפיעים על רמות הלחץ הנפשי ולחץ הדם. כעת מחקר חדש מסמן גורם נוסף בבריאות השכונתית: אם בית בשכונה שלכם עוקל, הדבר יפגע בבריאות שלכם.

הבית המעוקל הוא למעשה תזכורת למצב הכלכלי הגרוע, והוא מעורר חשש בשכנים שערך הדירות שלהם יירד. מעבר לכך, יש חשש שבבית המעוקל יתמקמו פולשים והדבר יפגע בביטחון האישי. ככל שמספר הבתים המעוקלים בשכונה גבוה יותר, כך נפגעת רמת הביטחון בשכונה ואנשים נוטים פחות לצאת להליכות או לריצות או אפילו ללכת ברגל לסידורים, אלא נכנסים מיד לרכב. גם לכך יש השפעה על בריאותם.

טסים לחלל? העדר כוח כבידה לא טוב ללב

אולי אלה הגעגועים לכדור הארץ, ואולי סתם היעדר כבידה, אבל מתברר שהלב של האסטרונאוט הופך כדורי יותר בחלל באופן המסכן את בריאותו. בתנאי חוסר כבידה הלב אינו עובד קשה מספיק כדי להזרים את הדם לכל הגוף, וכמו כל שריר שלא עובד קשה גם הוא מאבד מאסת שריר. לתופעה הזאת עלולות להיות השלכות חמורות עם החזרה לכדור הארץ. ידוע, למשל, שאסטרונאוטים השבים לכדור הארץ חווים תת לחץ דם בעת קימה מהירה ממצב ישיבה או שכיבה, עד כדי התעלפות, והם סובלים מהפרעות בקצב הלב.

בתוכנית החלל מנסים כעת ללמוד איזה משטר של פעילות גופנית צריכים האסטרונאוטים לאמץ כדי לשמור על בריאות הלב. למחקר כזה יהיו השלכות גם על אופן הטיפול באנשים שאינם אסטרונאוטים אך גם לבם אינו מתמודד עם כוח הכבידה באופן שוטף, למשל אנשים המרותקים למיטה.

עוד כתבות

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"