גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כפר שמריהו: פסי הרכבת עוברים - מחירי הדירות לא זזים

גם באלפיון העליון לא מאמינים להבטחות ממשלה: פסי הרכבת ליד כפר שמריהו עומדים לזוז מזרחה, אבל המחירים של הנחלות הקרובות אליהם עדיין נמוכים בהרבה מבתי היישוב

"כשהרכבת נוסעת סמוך לבתים המזרחיים בכפר שמריהו, התושבים בבתים צריכים לסתום את הפה עד שהיא עוברת. אי אפשר לשמוע אף מילה וזה כבר שנים ככה", אומר ל"גלובס" ראש המועצה המקומית, דרור אלוני.

כשעומדים בסמוך לבית העלמין, הנושק למסילה, ניתן להבחין בכך שהרכבת עוברת ממש בחלקות הבתים. למעשה, כמה מטרים הופקעו מהחלקות ב-1949 לטובת המסילה.

"אחרי שנים של תכנון, סוף סוף תועתק המסילה למרחק של מאות מטרים מזרחית מגבולות הבתים", אומר אלוני. חצי קילומטר צפונית מבית העלמין, ניתן כבר להבחין בעבודות התשתית האינטנסיביות שמבצעת במקום חברת אשטרום עבור חברת נתיבי ישראל, בדמות תהום חולית, שתהפוך להיות תוואי משוקע של המשך נתיבי איילון (כביש 20) עד רשפון, שיכלול 6 נתיבים, ומאוחר יותר גם ל-6 מסילות ברזל, גם הן בתוואי משוקע.

כביש 20 צפוי להיפגש עם כביש 531 שיגיע ממזרח, ואלה יתנקזו למחלף כפר שמריהו מזרח. "התוכנית המקורית של המדינה קבעה שתוואי הכבישים והמסילות יהיה עילי, אך בתום מאבק של שנים, שאילץ את תושבי כפר שמריהו לממן תוכנית חלופית, הצלחנו לשפר התוכנית משמעותית ולהפוך את התוואי כולו לתוואי משוקע". לדברי אלוני, סיום העבודות לסלילת תוואי הכביש צפוי לסוף 2016, ולהסטת מסילות הרכבת ל-2018.

20%-30% פחות

הרכבת עוברת ליד הבתים בתדירות גבוהה: כל כמה דקות, עד השעות הלילה המאוחרות, למעט בשבת. להסטת מסילת הברזל מזרחה, לפיכך, ישנה משמעות גדולה עבור תושבי הבתים המזרחיים בישוב היוקרתי, ברחובות כמו דרך השדות, הנרקיסים, והרקפות, שבתיהם סובלים מירידת ערך משמעותית לעומת הבתים במרכז היישוב, כתוצאה מהסמיכות למסילה.

לדברי המתווך עודד נחום, האחראי על כפר שמריהו והרצליה פיתוח ברשת התיווך "נאות שירן", "ערך הבתים שנושקים למסילה נמוך ב-20% עד 30% מבתים דומים הממוקמים במרכז היישוב, בגלל הרעש הרב שנגרם ממעבר הרכבת.

"מסילות הברזל יוצרות כיום גם חוסר סחירות בבתים. בעוד שנים ספורות מסילות הברזל יועתקו מהמקום הנוכחי, אך ישראלים נוטים להיות זהירים בנוגע להבטחות הקשורות בפרויקטי תשתיות עתידיים ובנוגע למימושם, ומתייחסים בעירבון מוגבל להבטחות הנוגעות ללוחות זמנים. לכן השוק עוד לא הפנים את העתקת המסילות והמחירים עדיין לא משקפים את זה שעוד שנים אחדות לא תעבור במקום רכבת".

האם מדובר בהזדמנות לרכישת נכס במחיר מופחת? מה שלא תהא התשובה, הנעוצה כמובן במידת הביטחון של העונה במימוש התוכניות ובעמידה בלוחות הזמנים, גם היום לא מדובר בנדל"ן במחיר השווה לכל נפש.

לדברי נחום, כיום ישנן כמה נחלות הצמודות לפסים, הכוללות 7-8 דונם, שניתן לרכוש במחירים שנעים סביב 25-30 מיליון שקל. "לעומת זאת, מחירי נחלות דומות במרכז הכפר, מגיעים גם לסכומים של 40-45 מיליון שקל", אומר נחום. "נחלה של 7 דונם שניתן לבנות עליה שלושה בתים מוצעת למכירה בסמוך למסילה ב-28 מיליון שקל, בעוד שבמרכז היישוב מוצעת נחלה דומה בת שמונה דונם המיועדת גם היא לשלושה בתים ב-58 מיליון שקל", אומר נחום. "מי שהחלום שלו לרכוש נחלה להקים עליה בית עם שטח לסוסים למשל, יכול לעשות עסקה מצוינת".

הכפר יגדל

העתקת מסילות הברזל תפנה קרקע בין בתי התושבים לתוואי כביש 20. "הקרקע מיועדת להפוך לדרך נופית שצפויה לעבור לבעלות המועצה, ובה ייסלל כביש ושביל אופניים לצד ריאה ירוקה", אומר אלוני. על עתודת קרקע נוספת בת 160 דונם הנושקת לדרך הנופית ממזרח, שמחציתה בבעלות רשות מקרקעי ישראל ומחציתה בבעלות פרטית, מקודמת תוכנית להקמת 250 צמודי קרקע, שצפויה להגדיל את מספר התושבים ביישוב, שעומד כיום על 2,700.

מסחר ותעסוקה במקום שדה תעופה

על שטחו של שדה התעופה הרצליה הסמוך, שאמור להפסיק לפעול ב-2015, מקודמת תוכנית ענק, שלא תוסיף לכפר שמריהו אפילו יחידת דיור אחת - אך תעשיר את קופתה של המועצה המקומית. למרות שמו, שני שליש משטח שדה התעופה שייך למעשה מבחינה מוניציפלית לכפר שמריהו, ורק שליש להרצליה. כתוצאה מכך, אלפי הדירות שמתוכננות על הקרקע יהיו שייכות לעיר הרצליה, ואילו שטחי המסחר והתעסוקה שיוקמו בשכונה יהיו שייכים מוניציפלית לכפר שמריהו.

"אנחנו מרוויחים בעצם פעמיים", מסביר אלוני, "פעם אחת מכך שהתכנון על הקרקע לא מפריע לנו, כי היא מרוחקת מהיישוב וממוקמת מזרחית לתוואי מסילות הרכבת ונתיבי איילון, ופעם נוספת מכך שההכנסות מארנונה משטחי המסחר והבילוי שנקים על השטח יתנו לנו אוויר לנשימה, מאחר שהיום לכפר שמריהו אין כמעט הכנסות מארנונה שלא למגורים".

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: קולוגו בע''מ, smart shooter, XTEND, אריאל גבאי

השוק החדש שנפתח לתעשיות הביטחוניות הישראליות

כחלק מהידוק היחסים בין ישראל לקזחסטן, שהחל עם הצטרפות המדינה להסכמי אברהם, עובדים במשרד הביטחון על מתן אפשרות להוצאת רישיונות יצוא אליה ● הטכנולוגיות שצפויים לאפשר לייצא כוללות לא רק יכולות הגנתיות אלא גם התקפיות כדוגמת מל"טים

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, ונשיאת הנציבות האירופית, אורסולה פון דר ליין / צילום: ap, Manish Swarup

דיווח: הודו תסכים להפחית מכסים על כלי רכב אירופיים

הסכם סחר מתגבש בין האיחוד האירופי להודו עשוי להוביל להפחתה חדה במכסים על יבוא סחורה אירופית, כחלק ממהלך רחב יותר לפתיחת שווקים הדדית

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

"הדולר עשוי לרדת לרמות של 2 שקלים": 4 תרחישים במקרה של עימות עם איראן

המתיחות בין ארה"ב לאיראן מגיעה לשיא עם השלמת פריסת הכוחות האמריקאים במזרח התיכון ● מומחים משרטטים כיצד יושפעו שוק ההון בישראל ושער הדולר־שקל ● ליאו ליידרמן, לשעבר ראש חטיבת המחקר בבנק ישראל: "ייתכנו שערי חליפין הרבה יותר נמוכים ממה שראינו עד עכשיו"

מכוניות בנמל בסין / צילום: Shutterstock

המותגים הסיניים מסתערים על עסקי הליבה של ב.מ.וו ומרצדס

עם זינוק של 99% במסירות באירופה ב–2025 ושבירת שיאים היסטוריים, תעשיית הרכב הסינית מתחרה גם מול מכוניות היוקרה ביבשת ● בזמן שיבואנים ישראלים בונים על "אקזיט" באירופה, מותגי הענק מיפן ומקוריאה מאבדים אחיזה, וגם בשוק היוקרה האירופי נאבקים על הטריטוריה

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

מענק מפקדים ואיך יחושב שובר החופשה: חבילת התגמול המעודכנת למילואים

הממשלה אישרה חבילת תגמול מעודכנת לחיילי המילואים בהיקף של 6.2 מיליארד שקל ● אף שהמסגרת הכללית נותרה דומה לזו המוכרת מתחילת המלחמה, בוצעו בה התאמות משמעותיות ● מהן ההטבות המרכזיות?

אילוסטרציה: Shutterstock

למה ביהמ"ש הקפיא נכסים של איש עסקים בהיקף 17.6 מיליון שקל?

ביהמ"ש קיבל באופן חלקי תביעה נגד יו"ר דירקטוריון בחברה צרפתית המוחזקת בידי חברה ישראלית ליבוא משקאות, והורה על "צו מרווה" בגובה 17.6 מיליון שקל, המהווים את סך הכספים שהתובעים הלוו לחברות ● מדובר בסעד זמני חריג במשפט האזרחי, שכן בניגוד לעיקול רגיל, הצו אינו "תופס" נכס מסוים אלא מופנה אישית כלפי הנתבע

בניין משרדים של חברת מבנה. ''סמוך לתחנה של הקו הירוק'' / הדמיה: אלכס לובימוב

"רובע עירוני חדש": המלונות ומגדלי המסחר שייבנו בשדה דב, והמחירים

לצד 16 אלף דירות שחלקן כבר בתכנון מתקדם, יהיו בשדה דב גם 3,000 חדרי מלון ● בעוד שבתחום המגורים המחירים מגוונים, בתחום המלונאות היזמים מכוונים רק לפלח היוקרה ולתיירות עסקית

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלביט, לוקהיד מרטין, AP

עסקאות ב־ 2.2 מיליארד שקל: החברות הביטחוניות שוברות שיאים, והשנה רק התחילה

מתחילת השנה דיווחו חברות תעשייה ביטחונית בבורסה, ובראשן אלביט מערכות ונקסט ויז'ן, על 14 עסקאות שונות ● במקביל, מדד ת"א־ביטחוניות, שהושק רק בנובמבר, זינק ב־28% בפחות מחודש ● מה עומד מאחורי הביקוש הגובר למוצרים שמספקות התעשיות הביטחוניות מישראל?

הטנק הפופולרי ביותר בעולם. טנק לאופרד הגרמני / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

להתנתק מהתלות בארה"ב: האם אירופה תצליח להקים תעשיית נשק עצמאית

על רקע התוקפנות הרוסית והחשש מנסיגה אמריקאית, אירופה משקיעה סכומי עתק בהקמת תעשיית נשק עצמאית, פותחת מפעלים ומכפילה ייצור ● אולם בתחומים הקריטיים ביותר, מחלל ועד הגנה אווירית, היא עדיין רחוקה מלעמוד לבד ● האם היבשת תצליח להתחמש מחדש?

מניחים אבן פינה למפעל ייצור של מיקרון בניו יורק / צילום: Reuters, USA TODAY Network

בזכות חוות השרתים: מניות שבבי הזיכרון הן הטרנד החדש בוול סטריט

הגישה לשבבי זיכרון היא צוואר הבקבוק הגדול ביותר של חוות השרתים, ומניות השחקניות המרכזיות בתחום, כמו סנדיסק, מיקרון וסיגייט, רשמו בשנה החולפת תשואות תלת־ספרתיות ואף יותר ● אנליסטים מעריכים כי הביקושים ימשיכו להיות חזקים בזמן הקרוב, וכי יש למניות עוד לאן לעלות

קניון אם הדרך / צילום: בר - אל

קניון M הדרך עומד שוב למכירה, וזאת הסיבה

חברת אוסטרליה ישראל של האחים ניומן ושלומי עקריש העמידה למכירה את החזקותיה בקניון M הדרך ובנכס מסחרי נוסף בעפולה ● עפ"י ההערכות, המכירה נובעת מרצון לנקות את החברה לקראת מיזוג אפשרי עם אספן וכן לצורך מימון רכישת מניות השליטה בחברת הנדל"ן

לו הנג / אילוסטרציה: AI

היזם שגילה 10 מיליון כתובות IP שלא בשימוש - וגרף רווחים עצומים

לו הנג, יזם מכפר דייגים בסין, גילה באפריקה אוצר בלום: 10 מיליון כתובות IP שלא בשימוש ● אז הוא החל להשכיר אותן מחוץ ליבשת ● ההזדמנות שזיהה הפכה לעסק מצליח שגרף רווחים עצומים ● כשספקיות האינטרנט התעוררו, הוא הואשם בפעילות לא חוקית - והצדדים יצאו לקרב

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

מה צפוי היום במסחר, והאנליסטים מעריכים - מניות הטכנולוגיה שירוויחו בגדול

השבוע ייפתח בצל הערכות הולכות וגוברות שארה"ב תתקוף באיראן ● עונת הדוחות בוול סטריט נכנסת למקטע קריטי, עם דיווחים של ארבע מתוך "שבע המופלאות" ● הפדרל ריזרב יפרסם את החלטת הריבית שלו, אך המשקיעים יתמקדו בחששות מפני פגיעה בעצמאות הבנק המרכזי ● וגם: במרקטוואץ' מסמנים חמש מניות טכנולוגיה שהאנליסטים צופים שירוויחו בגדול ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר 

אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש: הבית נרשם על שם הבת משיקולי מס - אך שייך לאם

ביהמ"ש לענייני משפחה קבע כי בית מגורים שנרשם פורמלית על שם הבת בתקופת נישואיה, שייך למעשה לאם שמימנה את רכישתו ושיפוצו במלואם - ולכן לבעלה לשעבר של הבת אין כל זכות בנכס ● האם הסבירה כי רשמה את בתה כבעלת הנכס כדי לשלם מס רכישה מופחת; ביהמ"ש עמד על הבעייתיות שבכך, אך קבע כי הדבר לא משליך על התוצאה

מימין לשמאל: יובל פרחי, נועה לוטן־יעקבי ואורי עיני / צילום: יח''צ

מאמינים בצפון: קבוצת הפרסום אדלר־חומסקי פותחת שלוחה בגליל העליון

השלוחה החדשה של קבוצת הפרסום אדלר־חומסקי תפעל במרכז היזמות Hubayta של תנועת "הביתה חוזרים לגליל", הממוקם באגמון מרקט, ותתמקד בתחומי הקריאייטיב

משמרות המהפכה באיראן / צילום: Vahid Salemi

בעקבות הטבח: צעד "שובר השוויון" שהאיחוד האירופי שוקל לבצע נגד איראן

עד כה, שורה של מדינות אירופיות, ביניהן ספרד, צרפת ואיטליה, התנגדו לביצוע מהלך מיידי נגד איראן ● יחד עם זאת, ממדי הטבח באזרחים מצד משטר האייתולות בשבועות האחרונים, כך נראה, שינו את התמונה

אילוסטרציה: Shutterstock, SeventyFour

60 אלף שקל לעורך דין: הרפורמה בסיעוד שמלחיצה את הלוביסטים

האוצר מבקש להגביל את חברות מיצוי הזכויות הגובות עשרות אלפי שקלים, אך ברקע גוברים הלחצים לפצל את החוק ● המועצה לצרכנות חושפת: "ניצול של חולים והחתמות אגרסיביות"

ירידת שער הדולר/ין על גבי מסך בטוקיו, יום ג' / צילום: Reuters, Kotaro Numata

7 טריליון דולר במוקד: שוק החוב היפני בטלטלה, ומציף חשש מגלי הדף בעולם

שוק החוב היפני חווה קפיצה יומית חריגה במיוחד בתשואות, ועל פי ההערכות הטלטלה במדינה רחוקה מסיום ● בשווקים חוששים שהתשואות הגבוהות הן "הנורמלי החדש", וכי התוצאה תהיה תנודות חזקות גם בכלכלות הגדולות האחרות - מניו יורק ועד לונדון וברלין ● אלו הסיבות

עמירם שחר, מנכ''ל אפווינד ומייסד שותף / צילום: Upwind

הופכת לחד־קרן: אפווינד גייסה 250 מיליון דולר לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר

אפווינד פועלת בתחום אבטחת הענן - שוק שנחשב כיום לקטגוריה הצומחת ביותר בעולם הסייבר ● עמירם שחר, מנכ"ל ומייסד שותף: "בקצב הנוכחי אנחנו צפויים להכפיל את גודל החברה במהלך השנה וחצי הקרובות"

רן גואילי ז''ל

אחרי 843 ימים: רן גואילי אותר - אין יותר חטופים בעזה

לאחר 843 ימים הושב החטוף האחרון רן גואילי ז"ל - בכך הושבו כלל החטופים משטח רצועת עזה ● בכיר אמריקאי: מעבר רפיח צפוי להיפתח לקראת סוף השבוע ● צה"ל תקף תשתיות צבאיות של חיזבאללה במספר מרחבים בלבנון ● דריכות שיא לתקיפה אפשרית באיראן ● עדכונים שוטפים