גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניתוח מיוחד: איך יכולים מותגים ישראליים לפרוץ לעולם?

המקרים של P&G, נייק ואמירייטס איירליינס יכולים להוות מודל לחיקוי עבור מותגים ישראליים שרוצים לצמוח ■ הכול מבוסס על האסטרטגיה של המותג

גודלה המוגבל של אוכלוסיית ישראל וגודל השוק שלה יגבילו תמיד את פוטנציאל הצמיחה של עסקיה. כדי להפוך לארגון גדול, מה שרוב היזמים הישראלים שואפים לעשות, הם חייבים לחפש לעצמם שווקים בינלאומיים. פירוש הדבר הוא שהם זקוקים למיתוג אסטרטגי.

אולם המיתוג של היום אינו מלחמת המילים של אתמול. כוחו הבלתי נלאה של האינטרנט, ביחד עם המדיה החברתית והביקוש המוגבר לשקיפות ארגונית, משנים לחלוטין את היחסים המורכבים ממילא בין ארגונים והקהלים שלהם.

כאשר מותגים בכל העולם נאבקים על הבנה וקרבה רגשית, אלה מביניהם שיבינו באמת גם את הצרכים הפונקציונליים והרגשיים של קהלי ליבה, ילמדו ללא הפוגה וישדרו את המסר של התנהלות ארגונית שמקיפה מוצרים ושירותים - הם המותגים שימצאו אחיזה קבועה בלב, בראש ובארנק של העובדים, המשקיעים והלקוחות שלהם.

שלושת הגורמים הללו הם בסיסיים ויסודיים בעידן "הנורמה החדשה" של התקשורת, והם מדגישים שוב את הצורך של הארגונים להתמקד לא רק במה שהם עושים ואיך הם עושים זאת, אלא גם במה שהם ומדוע הם חשובים.

הנקודה הנחשקת הזו בליבותיהם של הצרכנים שמורה היטב. אחרי חיים של פרסומות, גירוי ואינספור הבטחות, הקהלים שואלים, "למה שאני אאמין לך?" בכל פעם שארגון משגר מסר. כדי לשבור את הרעש במידה מספקת ולהתגבר על ספקנות השוק והעייפות שלו, המותגים חייבים לשדר במלוא הכוונה והאותנטיות.

לשדר ערך ארגוני גבוה

הנה כמה דוגמאות עכשוויות לפעילות מותגים שכולם יכולים ללמוד ממנה:

1. פרוקטר אנד גמבל (P&G) מייצרת הרבה דברים להרבה אנשים בעולם, אך רק מעטים מכירים את השם. מוצריה מקיפים סבונים ושמפו, מזון כלבים וסוללות חשמל, ורבים מהם מובילים בשוק העולמי שלהם.

באמצעות צבירת תיק של מותגים שחוצה סוגי מוצרים וגבולות בינלאומיים, P&G גיוונה את יחסיה עם לקוחותיה עד כדי כך שהיא יכולה למכור ללקוח אחד הרבה דברים. P&G לומדת ללא הפוגה את הקהלים שלה, וחושפת את הצרכים הפונקציונליים והרגשיים שלהם.

לכל אחד ממותגיה יש אישיות, גישה, מסר וסיפור ויזואלי מובנים, שמתחברים לצרכים הפונקציונליים והרגשיים של הלקוח, מבדלים אותם ממותגים מתחרים וקובעים להם ייחוד ששווה ערך בעיני הלקוח. זהו מודל עסקי של מותג אסטרטגי שנבנה על-ידי P&G ומבטיח קיימות וגמישות על רקע של צמיחה עולמית.

2. חלק מקווי המוצרים מהירי הצמיחה והרווחיים ביותר של נייק אינם נעלי ספורט. למעשה הם בכלל לא פריטי לבוש. מוצרים כמו FuelBand ואפליקציית Nike מדגימים איך מותגים יכולים לשדר כוונה ארגונית גבוהה יותר שמקיפה קטגוריות של מוצרים. באמצעות פריטי הספורט והמוצרים הטכנולוגיים כאחד, נייק מזמינה את לקוחותיה למצוא את הגדולה האישית שלהם.

נייק ממתגת את עצמה כסגנון חיים שרק במקרה חוגג מוצרים ספורטיביים חדשניים. הגישה הזו למיתוג - העברת מסר וחיזוק הערך הגבוה יותר של הארגון, מעבר ליכולות המוצר - צריכה לעודד ארגונים עם שאיפות עולמיות לחשוב מחדש באיזה עסקים הם באמת נמצאים.

3. אמירייטס איירליינס, כיום חברת התעופה הבינלאומית הגדולה בעולם ואחד המותגים רבי-הערך ביותר במזרח התיכון, יודעת שהנוף התחרותי של ימינו אינו מספיק כדי להעביר נוסעים ממקום למקום. הם מבינים שקשר משמעותי עם הלקוח מתחיל הרבה לפני שהוא מזמין טיסה, ונמשך הרבה אחרי שהטיסה נחתה.

באמירייטס איירליינס השיקו לאחרונה מותג עולמי וכיוון חדש, שנקרא "הלו מחר", הממצב את חברת התעופה הגלובלית הזו כארגון שמאפשר קישוריות עולמית וחוויה משמעותית. המיצוב הזה מעוצב לעידן המעורבות וההעצמה של הצרכן, ומעודד אנשים לקדם בברכה היום את הפוטנציאל הבלתי מוגבל של מחר.

אמירייטס איירליינס זיהתה את בעלי ההשפעה בקהל שלה, בנתה פלטפורמת תקשורת שמחרת אותה לצרכים הרגשיים העמוקים ביותר של הקהל, ומעצימה הן את הלקוחות והן את עובדיה לעסוק במותג מעבר לטיסה.

ישראל גילתה חשיבה אסטרטגית לגבי הרבה דברים. שיקולים מושכלים הנחו את החלטותיה מאז היוולדה. אבל מה לגבי הפעולות המוקדמות שלה - התקשורת החיובית שאיננה תגובה אלא פעולה עם כוונה?

כדי להצליח ברמה הבינלאומית, מותגים ישראליים חייבים להתמחות באסטרטגיה של מותג שמשדרת ערך ארגוני גבוה יותר בצורה מהדהדת, שפוגשת את הצרכים הפונקציונליים והרגשיים של הצרכנים. סוג זה של תקשורת חיובית, מכוונת ואסטרטגית יניח את הבסיס לצמיחה בינלאומית.

■ פרופסור סשה שטראוס, מומחה למיתוג, יהיה מחר (ב') האורח המרכזי בכנס של קרן Merage שפועלת לגשר בין קהיליית היזמים וקהיליית העסקים בארה"ב ובישראל.

עוד כתבות

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח