גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קבוצת הרכישה ב"ורד צהלה" תובעת את קלמן סופרין

הרוכשים תובעים 12.2 מיליון שקל מהחברה, בטענה כי הטעתה אותם במכוון כשהבטיחה 28 קוטג'ים מפוארים ■ החברה טוענת כי הרוכשים קיזזו שלא כדין 600 אלף שקל מדמי הניהול ■ התביעות ההדדיות ממתינות להכרעת בורר

פרויקט "ורד צהלה" היה אמור להיות אחד הפרויקטים היוקרתיים שנבנו ברחוב עיר שמש בשכונת גני צהלה בתל-אביב. במסגרת הפרויקט - יוזמה של חברת "סופרין פרויקטים בע"מ" - ששווק במתכונת של קבוצת רכישה, הובטחו לחברי קבוצת הרכישה 28 קוטג'ים מפוארים, ב-14 יחידות דו-משפחתיות, בתכנון אדריכלי אחיד. כל יחידה הייתה אמורה להיות בנויה על כ-250 מ"ר, ב-4 מפלסים - קומת מרתף, קומת קרקע, קומה ראשונה ועליית גג. ההשקעה כוללת הצפויה הייתה כ-93 מיליון שקל.

עד כאן ההבטחות הגדולות. המציאות, כפי שהתגלתה לחברים בקבוצת הרכישה בדיעבד, לא הייתה קרובה לחלום שכונת הקוטג'ים המפוארת והאחידה שהובטחה להם. חלק מהשכונה, כפי שהתברר, נבנה בצורת "מבני רכבת" המקובלים יותר ב"שיכונים" ולא בשכונת יוקרה.

הליך בוררות שמתנהל בימים אלה בין קבוצת סופרין לנציגות פרויקט "ורד צהלה", ושפרטיו מתפרסמים לראשונה ב"גלובס", חושף מחלוקת קשה בין חברי קבוצת הרכישה בפרויקט לחברה היזמית, סופרין, במסגרתה טוענים חברי קבוצת הרכישה כי שיווק הפרויקט כאיכותי ויוקרתי היה "אחיזת-עיניים", הצגת מצגי-שווא והולכת שולל של הרוכשים.

בפני הבורר, השופט בדימוס יעקב שמעוני, עומדות כיום שתי תביעות הדדיות - האחת מטעם נציגות הרוכשים בפרויקט נגד סופרין; והשנייה מטעם סופרין נגד חברי הנציגות.

"לא ענבל אור"

חברי נציגות הרוכשים, באמצעות עורכי הדין אופיר צברי, דיבון פרקש ומיכל שמיר, טוענים כי החברה היזמית הטעתה את הרוכשים כששיווקה את הפרויקט כפרויקט אחיד, הכולל דגם בית טיפוסי. זאת, מאחר שמלכתחילה ידעה או הייתה צריכה לדעת שלא ניתן יהיה לבנות את הבתים במתכונת אחידה, כיוון שתוכניות המתאר החלות על הקרקע אינן מאפשרות זאת.

לפי תוכניות המתאר, נטען, מתאפשרת בניית פרויקט אחר לחלוטין, שחלק מרכזי בו - כמעט חצי - ייבנה בצורה של "מבני רכבת", המורכבים מ-4 יחידיות צמודות קרקע המחוברות ביניהן.

"סופרין ידעה או הייתה צריכה לדעת כי אותן רביעיות הן מוצר נחות בהשוואה ליחידות הדו-משפחתיות ששווקו לחברי הקבוצה, הן ברמת המבנים עצמם, שאינם דומים כלל ליחידות דו-משפחתיות, והן ברמה החזותית של הפרויקט כולו, אשר ייבנה בחלקו בצורה של שיכונים", נכתב בתביעת רוכשי הדירות.

לטענת הרוכשים, סופרין ידעה כי יקשה עליה לשווק את הפרויקט כפרויקט איכותי ויוקרתי במאפיינים של התוכניות הקיימות ולגבש קבוצת רכישה לפרויקט לא הומוגני, שיכלול בתוכו חלק "נחות משמעותית" בהשוואה לחלק השני, ולכן שיווקה את הפרויקט תחת אחיזת-עיניים.

את שיווק הפרויקט עשתה סופרין, כך לטענת הרוכשים, גם תוך שיווק עצמי של החברה ככזו השונה ממארגני קבוצת רכישה אחרים הקיימים בשוק. "אנחנו לא ענבל אור" ו-"אנחנו לא חג'ג'", טענו נציגי סופרין בפני שותפים בפרויקט במהלך פגישות - נטען בתביעת הרוכשים.

סופרין, כך נטען, הייתה צריכה לדעת שלא תוכל לגבות רווח יזמי עצום בסך של כ-10 מיליון שקל על פרויקט בעל מאפיינים מוגבלים כדוגמת פרויקט ורד צהלה. "סופרין לא נתנה לעובדות לבלבל אותה, והחליטה לשווק את הפרויקט כפרויקט אחיד ויוקרתי, כנראה מתוך אמונה כי תצליח במהלך הפרויקט לתמרן את חברי הקבוצה להסכים לשינוי אופי הפרויקט, ולגרום להם להאמין שאין בשינוי זה משום פגיעה בזכויותיהם. סופרין סמכה ידה על כך שמצגי-השווא שלה יתגלו רק בשלב מאוחר (ופעלה פוזיטיבית לוודא זאת), שלב בו יהיה בלתי אפשרי לחברי הקבוצה לבצע פניית פרסה ולחזור בהם מהחלטתם לקחת חלק בפרויקט", נכתב בתביעת הרוכשים.

לטענת הרוכשים, בסופו של יום התברר כי הפרויקט נועד לכישלון מראש, שכן השינוי בין ההבטחות לתוכניות בפועל גרם לפרויקט להסתבך, להתארך ולהתייקר - כאשר עלות הפרויקט הכוללת עולה על 104.5 מיליון שקל.

עקב התנהלות של סופרין, נטען, נגרמו לחברי הקבוצה נזקים כבדים, כאשר היחידות שרכשו טרם נמסרו להם עד הגשת התביעה - 16 חודשים לאחר המועד בו היו אמורים להימסר.

לטענת הרוכשים, על הבורר לחייב את סופרין לשלם להם את נזקיהם בסך כ-12.2 מיליון שקל.

"קיזוז לא מוסכם"

מנגד, הגישה חברת סופרין שבראשות קלמן סופרין תביעה לבורר נגד הרוכשים, במסגרתה נטען כי הרוכשים קיזזו שלה כדין 600 אלף שקל מדמי הניהול המגיעים לחברה.

לטענת החברה, באמצעות עורכי הדין ערן קנר וענבר אהרוני גד, היא סייעה לגיבוש קבוצת רכישה בת 28 שותפים בפרויקט "ורד צהלה", ובינה לבין הרוכשים נחתם הסכם ייעוץ מקצועי לפרויקט, במסגרתו הוסכם על תשלום סכומים שונים לסופרין בגין שירותיה לרוכשים.

במהלך ביצוע הפרויקט, נטען בתביעת סופרין, נתגלעו חילוקי דעות בין הנציגות לקבלן הפרויקט, חברת נופים פרויקטים, בין השאר בנוגע לסכומים שנופים טענה שמגיעים לה מהרוכשים - תוספת תשלום שהצטברה לסך של כ-2.3 מיליון שקל.

לטענת סופרין, היא ניסתה לגשר בין הצדדים, ובין היתר, במסגרת פגישות הגישור הציעה לרוכשים לסייע להם בתשלום לחברת נופים, באמצעות מתן הנחה בהסכם הייעוץ בסך 600 אלף שקל.

חברי הנציגות - כך נטען - דחו את ההצעה ודרשו תשלום של 600 אלף שקל בתוספת מע"מ מסופרין ישירות לנופים, אך סופרין מצידה סירבה להצעה, שכן הדבר היה בלתי אפשרי מבחינתה, בין היתר, בשל שיקולי מס.

בהמשך, נטען, נחתם הסכם בין נציגות הרוכשים לקבלן נופים, במסגרתו נקבע כי הרוכשים ישלמו לקבלן כ-1.2 מיליון שקל. בנסיבות אלה, טוענת סופרין, לא הייתה הסכמה כלשהי בינה לבין נציגות רוכשי הדירות, ובוודאי שלא הוסכם על קיזוז סכום של 600 אלף שקל מדמי הניהול המגיעים לה.

ואולם, נטען, לאחר שסופרין שלחה לנציגות הרוכשים דרישת תשלום בהיקף כ-876 אלף שקל, בהתאם להסכם הייעוץ שנחתם, קיזזה נציגות הרוכשים על דעת עצמה סך של 600 אלף שקל מהתשלום שהעבירה לסופרין ללא הצדקה.

טרם הוגשו כתבי הגנה בשתי התביעות.

עו"ד דיבון פרקש, בא-כוחה של נציגות הפרויקט, מסר בתגובה: "לא נתייחס לתביעות שמתבררות בבוררות".

מקבוצת סופרין נמסר: "מדובר בסחיטה של חברי הנציגות, הרוצים לעשות לביתם, ותו לא".

רקע - קבוצת סופרין: מראשוני מארגני קבוצות הרכישה

קבוצת סופרין עוסקת בפעילות ייזום, ניהול הנדסי והקמה של פרויקטים של נדל"ן בתחומי המגורים, המשרדים והמסחר. הקבוצה הינה תאגיד חברות פרטיות באחזקת משפחת סופרין, כאשר בראש הקבוצה עומד קלמן סופרין.

קלמן סופרין, בשנות ה-70 לחייו, מהנדס בניין בהשכלתו, הוא מראשוני שיטת קבוצות הרכישה בישראל. בסוף שנות ה-60 הקים קלמן סופרין את חברת ב.ס.ר, מארגנת קבוצות הרכישה הגדולה בארץ, בראשה עמד במשך 30 שנה (כיום עומד בראשה שותפו לשעבר, נחשון קיויתי). מאחוריי קלמן סופרין עשרות פרויקטים של נדל"ן בארץ ובחו"ל, ובין היתר שימש כיועץ למשרד השיכון בבניית שכונת פסגת-זאב בירושלים.

עוד תיכנן קלמן סופרין וביצע עשרות פרויקטים של קבוצות רכישה בתחום המגורים, המשרדים והמסחר, ביניהם מגדלי ב.ס.ר 1+2 ברמת-גן ובבני-ברק, מגדל גיבור ספורט ברמת-גן, מגדל מנהטן בפארק צמרת בתל-אביב, מגדלי טויוטה בתל-אביב ועוד.

לפני כ-5 שנים פרש סופרין מב.ס.ר, וכיום הוא עובד עם שלושת בניו במסגרת קבוצת סופרין.

עוד כתבות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

בשוק ללא חסמי כניסה, חלומות הרווח של היזמים כנראה מוגזמים

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה