גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתכוונים לרכוש חברה מתחרה? כדאי שתקראו את זה

הממונה על ההגבלים העסקיים פרסם מסמך מדיניות בעניין חשיפת מידע במסגרת בדיקת נאותות טרם עסקה בין מתחרים ■ מחייב חברות לברר מראש, בטרם חשיפת מידע ביניהן, האם המידע הנחשף הוא רגיש מבחינה תחרותית

בעוד ימים ספורים תסתיים בדיקת הנאותות ("Due Diligence") שמקיימות רשת קרביץ וקבוצת ארלדן, בעלת השליטה בהוצאת כתר, בדרך לרכישת סטימצקי מקרן מרקסטון. במקביל, כפי שנחשף ב"גלובס", פנו הרוכשים הפוטנציאליים לפני כשבוע לממונה על ההגבלים העסקיים, דיויד גילה, כדי לבדוק מה תהיה עמדתו בעניין הרכישה. מהלך זה, הנדרש לפי חוק, מעיד על רצינות כוונותיהם, על רקע המידע שנחשף בפניהם במסגרת בדיקת הנאותות.

גם קבוצת HOODIES, שפתחה במשא-ומתן לרכישת חברת אסנת עיצוב תכשיטים, המפעילה רשת דוכני תכשיטים תחת המותג Osnat, קיימה לפני כחודש וחצי בדיקת נאותות לרשת התכשיטים לצורך בחינת כדאיות העסקה.

חברות אלה לא לבד. בדיקות נאותות הן עניין שבשגרה בשוק העסקי, בטרם רכישת חברה, מיזוג, שיתוף-פעולה ומגוון פעולות עסקיות-מסחריות אחרות המתבצעות במשק. עד היום בדיקות אלה נעשו בעיקר מאחורי הקלעים, כאשר מי שקובע את הכללים לבדיקה, כמה מידע ייחשף במסגרתה ומי ייחשף אליו, היו הצדדים לעסקה.

ואולם, מהיום, גם הממונה על ההגבלים העסקיים, פרופ' דיויד גילה, נכנס לתמונה. הממונה פירסם היום (ב') גילוי דעת בעניין חשיפת מידע במסגרת בדיקת נאותות טרם עסקה בין מתחרים. במסגרת מסמך המדיניות הממונה קובע כללים מנחים בקשר עם חשיפת מידע בפני מתחרה, ומעניק כלים לצדדים לעסקה כיצד לא להפר את החוק במסגרת הבדיקה.

ההנחיות רלבנטיות לדוגמה כאשר מתחרה אחד מתעניין ברכישת עסקו של מתחרה אחר, ולשם כך הוא מבקש להעריך את שווי אותו עסק; כאשר חברות מבקשות להתמזג ובוחנות את הנתונים הכספיים, המסחריים והאחרים האחת של השנייה וכדומה.

ברשות ההגבלים חוששים כי חשיפת מידע בין מתחרים עלולה ליצור ולחזק פרקטיקות התאמה בין אותם מתחרים ולהביא להפחתת התחרות ביניהם.

הפחתת אי-הוודאות

בגילוי הדעת מבהירים כי חשיפת מידע מסחרי סודי של עסק לעיני מתחריו עלולה להעמידו בנחיתות, ולכן אינה עולה בקנה אחד עם המקובל בחיי העסקים. ככלל, השחקנים בשוק מצויים במצב של אי-ודאות ביחס ליכולות מתחריהם, מדיניותם העסקית ותוכניותיהם העתידיות.

"אי-הוודאות אודות מצב השוק ותוכניות המתחרים מתמרצת אפוא את השחקנים בשוק להתחרות", כותב פרופ' גילה בגילוי הדעת. "חשיפת מידע עסקי לעיני מתחרים מפחיתה את אי-הוודאות שבה נתונים אותם מתחרים, באופן העלול להפחית את מאמצי התחרות, להגביר את הסיכון לתחרות מוגבלת ולהתנהגות מתואמת ואף להקל על אכיפת הסדרים קרטליסטיים".

בדיקת הנאותות חשובה אמנם להתנהלות העסקית, ואולם, מוסבר בגילוי הדעת, כאשר היא מבוצעת בין מתחרים, עלול להיחשף מידע רגיש מבחינה תחרותית, העלול לפגוע בתחרות ובצרכנים. לכן, חשיפת מידע רגיש זה עלולה להיות אסורה. משום כך, על מתחרים המנהלים מגעים כאלה לכלכל את צעדיהם בקפדנות ובזהירות.

נוכח השוני הרב בין עסקה אחת לאחרת, הבינו ברשות ההגבלים כי לא יועילו כללים נוקשים ביחס לכל פריטי המידע העשויים להיחשף במסגרת בדיקת נאותות, לאופן החשיפה ולזהות הנחשפים למידע; ולכן תכלית גילוי הדעת הנוכחי הינה לתת למנהלי העסקים כלים לזיהוי מידע רגיש מבחינה תחרותית ולניהול הליך חשיפת מידע לעיני מתחרה, באופן שעולה בקנה אחד עם דיני ההגבלים העסקיים, תוך מזעור החשש לפגיעה בתחרות.

חשיפה חיונית

כלים אלה כוללים תחילה את הדרישה מן המתחרים לברר מראש, בטרם חשיפת המידע, האם המידע הנחשף הוא רגיש מבחינה תחרותית; "מידע רגיש מבחינה תחרותית" מוגדר בגילוי הדעת ככל מידע שאינו פומבי או שאינו ניתן לזיהוי או איתור בקלות יחסית, אשר, אם ייוודע למתחרה עסקי של בעל המידע, ובכלל זה הצד השני לעסקה, יגביר את יכולתו של אותו מתחרה לצפות מראש את אסטרטגיית המחיר או הייצור של בעל המידע ואת תגובתו הצפויה של בעל המידע ליוזמות מחיר וכמות מצד אותו מתחרה.

פוטנציאל רגישות גבוה במיוחד עלול להיכלל במידע עדכני ומפורט אודות מחירים ונוסחות תמחור, עלויות ייצור ורווחיות, מנגנון קביעת המחיר, מידע אודות מהלכים אסטרטגיים עתידיים ומידע פרטני הנוגע ללקוחות או ספקים (קיימים או פוטנציאליים).

לפי גילוי הדעת, יש להקפיד כי חשיפת מידע כזה תיעשה רק ככל שהיא חיונית לבדיקת הנאותות, ובכפוף להתחייבות לשמור על סודיות. בנוסף, יש להימנע מלחשוף מידע עסקי פרטני, מקום שהעברת מידע מצרפי תספיק לצרכי בדיקת הנאותות.

עוד על-פי גילוי הדעת, ככל שהדבר אפשרי, מידע רגיש לא ייחשף לעובדי המתחרה מבקש העיון אלא לגורם חיצוני מטעמו, כגון רואה חשבון, עורך דין, מומחה מקצועי וכיוצא באלה, שיעביר לו מידע ברמת "שורות תחתונות" בתחום מומחיותו. בדומה, מבקש העיון יוכל להסתייע בעובדיו שאינם מעורבים בתמחור, שיווק או מכירות של מוצרים מסוג המוצרים שבתחרות.

עם זאת, כאשר יש בכל זאת צורך חיוני בחשיפת מידע רגיש תחרותית לעיני עובדים העוסקים בתמחור, שיווק או מכירות, במקרים מסוימים שבהם החשש התחרותי גדול במיוחד, יש להקים "צוות נקי" (Clean Team), שחבריו ימודרו מקבלת החלטות בתחומי התמחור, השיווק והמכירות לפרק זמן סביר.

העברת מידע בין מתחרים עלולה להוות הפרה של חוק ההגבלים העסקיים, ולהביא להטלתן של סנקציות פליליות ומנהליות על מעבירי המידע ומקבליו, בין היתר תוך קביעה כי החשיפה נחשבת לעריכת הסדר כובל.

בגילוי הדעת מובהר כי סיווגה של חשיפת מידע בין מתחרים כהסדר כובל תלוי במספר פרמטרים, ובהם טיב המידע הנחשף, הליך החשיפה ומצב התחרות בשוק הרלוונטי. כך, ככל שהמידע הנחשף מקל על צפיית התנהלותו של בעל המידע בזירת התחרות, מוחמר החשש לפגיעה בתחרות כתוצאה מחשיפתו; כן, ככל שהמידע הנחשף פרטני ועדכני יותר, עשויה לגבור יכולתו של מקבל המידע לצפות את התנהלותו התחרותית של בעל המידע.

מידע רגיש

■ מחירים, מדיניות תמחור, הנחות, מבצעים, אשראי

■ שולי רווח בהווה או בעתיד או יעדי רווחיות לגבי מוצר; עלויות מוצר, כמויות הייצור וכושר הייצור של מוצר

■ נתח השוק, אסטרטגיות תחרות

■ תוכניות עסקיות בהווה או לעתיד

■ מיזוגים, רכישות או מיזמים משותפים פוטנציאליים

■ זהות ספקים או לקוחות קיימים או פוטנציאליים

■ מדיניות החברה ביחס למשא-ומתן עם לקוחות, שימורם ואובדנם

■ מידע הנוגע ללקוח ספציפי אודות עלויות, מחירים, רווחיות, תוכניות שיווק ותוכניות לפיתוח מוצר

■ מידע אודות השתתפות או אי-השתתפות במכרז, ומידע אודות תוכנה של הצעה במכרז

■ מידע טכנולוגי המהווה סוד מסחרי, שהוא רגיש מבחינה תחרותית

"ההוראות החדשות יקשו על ביצוע עסקאות במשק"

על מי ישפיעו הנחיות הממונה? והאם הן טובות או רעות למשק? אם שואלים את מומחי ההגבלים העסקיים, התשובה מעורבת אך צפויה.

עו"ד ניב סבר, ראש תחום הגבלים עסקיים והגנת הפרטיות במשרד מ. פירון, סבור כי "עמדת הממונה טובה לתחרות אבל רעה למשק".

לדבריו, "יום לאחר פרסום הנתונים על ירידת הצריכה, בתקופה של מה שנראה כהאטה כלכלית, בחר הממונה להקשות על ביצוע עסקאות לגיטימיות במשק כדי להתמודד מול סיכון זניח של פגיעה בתחרות עקב כישלון קומץ עסקאות בין מתחרים.

"גילוי הדעת שפורסם מתעלם מהנטייה הפשוטה של כל מתחרה להגביל גילוי של מידע למשנהו ככל הניתן, ובמקום זה מציג שורה של תנאים לביצוע בדיקות נאותות, אשר יקשו על ביצוען של עסקאות רבות שבקידומן ובהשלמתן תלויה המשך ההתחרות של המשק והתייעלותם של השווקים.

"החשש של החברות למצוא עצמן חשופות להליכים פליליים ולעיצומים כספיים, אגב כישלונה של עסקת מיזוג או שיתוף-פעולה מסחרי לגיטימי אחר, עלול לתרום לקיפאון הכלכלי אליו אנו מובילים עקב מעורבות יתר של הרגולטורים בהתפתחות הנורמלית של חיי המסחר והכלכלה.

"קודמיו של פרופ' גילה נמנעו מלקבוע אמות-מידה להליכי בדיקת הנאותות להבנתי, מחד מתוך ידיעה שהמתחרים נזהרים באופן טבעי מלחשוף את עצמם, ומאידך לאור הבנת המורכבות הרבה וההשלכות הקשות של קביעת אמות-מידה כאלה".

"סרבול וייקור ההליך"

גם לדברי עו"ד נאוה קרואני, שותפה במחלקת הגבלים עסקיים במשרד תדמור ושות', "מדובר בדרישות מכבידות, שעלולות לסרבל ולייקר את הליך בדיקת הנאותות, גם במקרים בהם לא מתעורר בכך צורך אמיתי, וספק אם תצמח מכך תועלת. דרישות אלה גם עלולות להרתיע גופים עסקיים מלהתקשר בעסקאות יעילות, במיוחד ככל שהדברים נוגעים לחברות קטנות בעלות רווחיות נמוכה".

עוד מוסיפה קרואני: "גילוי הדעת מותיר בידי הצדדים לעסקה את שיקול-הדעת בקביעת הסדרי הבדיקה הפרטניים בהתאם לנסיבותיה התחרותיות של כל עסקה, אלא שלשיקול-דעת זה נלווית אחריות משפטית, היות שהעברת מידע בין מתחרים עלולה להוות הפרה של חוק ההגבלים העסקיים, ולהביא להטלתן של סנקציות פליליות ומינהליות על מעבירי המידע ומקבליו".

מרשות ההגבלים העסקיים נמסר בתגובה: "אחת הסיבות המרכזיות לבעיית יוקר המחיה היא תחרות מועטה, שיכולה להיגרם, בין היתר, על-ידי חילופי מידע רגיש בין מתחרים. תפקידה של רשות ההגבלים העסקיים למנוע תופעה זו כדי להילחם בבעיית יוקר המחיה.

"גילוי הדעת נועד למנוע את הפגיעה בתחרות שבחילופי מידע בין מתחרים, תוך פגיעה מינימלית ביכולת לבצע עסקאות יעילות. כך, למשל, הוא מבהיר שכאשר מידע מסוים חיוני לביצוע בדיקת הנאותות, בסופו של דבר הוא יועבר".

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00