גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

וול סטריט על קוצים

אחרי איסוף, מגיע פיזור. למי נפזר סחורה שכולם בשוק ספקנים?

ביום רביעי התבטאות מינורית, מצידו של אחד ממנהלי קרנות הגידור הידועים בעולם (David Tepper מקרן Appaloosa) הצליחה להפיל את המדד במספר נקודות נכבד למדי. זו היתה הערה תמימה על ההיגיון שבצמצום פוזיציות לונג במניות.

אין ספק, הפעילים בוול-סטריט, על קוצים של ממש.

תקופה ארוכה, הערה כזו לא היתה מקבלת התייחסות מיוחדת. וזאת כל עוד השחקנים הקובעים היו במצב שהם היו רגילים אליו, דהיינו במצב של פסיכולוגיה חיובית מוחלטת. צמצום הנזילות מצד הפד', רקע טכני מחמיר, והבנה שאנו יותר קרובים לשיא, מאשר לתחתית, כל אלו עושים, כנראה, את ההבדל בהתייחסות לדברים.

האמונים על מחזוריות שוק ההון יודעים דבר חשוב: אחרי שלב האיסוף, וההשתתפות, בא תמיד, אבל תמיד, שלב הפיזור. בשלב אחרון זה, המוסדיים, והמתוחכמים, אשר היו החלק הארי של קוני התנועה בשני השלבים הקודמים, משחררים את הסחורה לפחות מתוחכמים, או במילים אחרות לציבור הרחב, ולמנהלי הכספים הפחות גדולים. הרי, צריך לממש מתישהו את הרווח על הנייר, ולהפכו לרווח אמיתי.

הבעיה היא, שהפעם, רוב העלייה נבעה מהנזילות הגדולה מבית מדרשם של הבנקים המרכזיים, כאשר "הציבור" עדיין מאוד ספקן, ואיננו משתתף. אין כל כך למי לפזר את הסחורה, וכך אנו רואים את מתיחת הגומי עוד ועוד, בתקווה, שבסופו של דבר, הוא יתפתה. כל זאת, כאשר מתגברים סימנים לא מעטים של חולשה.

בסקירה זו, אני רוצה להצביע על כמה מן הסימנים האלו. תחילה, הבה נעיף מבט על גרף שבועי, המצביע על כמות המניות בבורסת ניו-יורק, הנמצאות מעל הממוצע הנע 200 יום שלהן. יש לציין שהממוצע הנע הזה קובע, עבור רבים, את הטווח הארוך של הנכסים הפיננסיים:

משה שלום מניות מעל 200 20-05

בתמונה שלפנינו שני אספקטים מעוררי עניין:

תחילה, כאיש מגמה, אינני יכול שלא לציין את העובדה שהשיאים, שאליהם מגיע הקו הזה, פעם אחר פעם, הולכים ונהיים נמוכים עם הזמן, וזאת מאז החזרה הגדולה מן התחתית של 2009. בשבועות הראשונים יכולנו להבחין בקו סביב אזור ה-90, ב-2011 זה כבר היה סביב ה-80, והנה, בתקופה האחרונה, הקו נע ונד בין רמות ה-75 ל-65. עובדה זו, כשלעצמה, מהווה סימן מדאיג לטווח הארוך מאוד.

שנית, וביותר מיידי של הדברים, אציין את התקופה הארוכה יחסית של הדשדוש בין 65 ו-75. שנה שלמה! ומה יצא מאותו דשדוש? נפילה חופשית לכיוון אזור ה-50. בגדול, זה אומר לנו שכמות מניות נכבדת, נופלת, כל שבוע, מתחת לממוצע המציין את המגמה החשובה ביותר, למרות שהמדדים אינם ממש מראים זאת.

עוד כלי זמין לניתוח רוחב החיוב בשוק, ניתן למצוא בקו ה-Advance-Decline Line עבור בורסת הנסד"ק:

משה שלום נסדק 20-05

בורסה אלקטרונית זו מכילה את המניות הספקולטיביות יותר, וביניהן אלו של טכנולוגית התקשורת, האינטרנט, והרשתות החברתיות, בנוסף לאלו של הביו-טכנולוגיה. כאן המהפך בולט, ומרשים הרבה יותר מן העקומה הקודמת.

מאז תחילת מרץ השנה, אנו רואים ממש קריסה של אותה אינדיקציה, דבר המצביע על כמות גדולה של מניות יורדות, לעומת העולות, וזאת בצורה די קיצונית.

למה זה חשוב? כי החלק הספקולטיבי הוא בין הראשונים ההופכים כיוון. הבסיס לכך היא העובדה שהמשקיעים מעבירים את הונם ממנו, לכיוון מניות סולידיות יותר, ככל שהם תופסים את המצב כסכנה מתגברת.

לבסוף, ברצוני להביא בפניכם כמה נקודות למחשבה מן הגרף השבועי של מדד המניות S&P500 עצמו:

משה שלום סנופי 20-05

אני חייב לומר שמספיק מבט מהיר, ולא כל כך אנליטי, על מנת לקבל פחד גבהים מן המצב של המדד הזה. הקצב המהמם של העלייה האחרונה, היה קלאסי וממושך מאין כמותם. נכון שהיה מדובר בכניסה של כ-200 מיליארד דולר חדשים, כל חודש, למערכת הפיננסית (85 של הפד, ועוד 115 של הבנקים האחרים בעולם...), אבל בכל זאת...

ובנוסף להתפעלות הראשונית הזו, כמה נקודות ספציפיות:

כמות הנקודות שהושגה, בחלק הראשון של כל מערך העליות, הסתכם ב-550 נקודות מדד. בחלק השני, 350. וברגל האחרונה, עד עתה, סה"כ 800 נקודות מדד (!!). זאת, כאשר מאז 1340, הרמה שבה החלה השלב המהמם יותר של העליות, ראינו, שוב, את המספר 550 (2 סגול והמלבנים הירוקים).

באותו חלק אחרון, המגמה מושלמת מבחינת השיאים ושפלים, וזאת במיוחד מאז 1560, אבל שימו לב שהתנועה היפה הזו נמצאת במסגרת יתד רחבה מאוד (תבנית שבדרך כלל נפרצת מטה - 1 סגול).

כמו כן, ניתן לראות בבירור, שכמעט מתחילת השנה, המחיר נמצא בסטייה שלילית עם אינדיקאטור המומנטום, כפי שהקו הסגול, ו-3 סגול, מראים.

האמון המוחלט בכוחו של ה-Federal Reserve להיות גיבוי אמין לשוק המניות, הן בתקופתו של בן ברננקי, והן בזו הנוכחית של ג"נט יילן, אותו אמון, הצליח להעלות את השוק הזה מ-666 ל-1900 (!). אז עכשיו נשאלת השאלה הקריטית הבאה: האם כל מה שציינתי עד כה מראה שלפנינו הכנה לירידות חדות, או לפחות לתיקון מטה משמעותי, למרות שאותו גיבוי ממשיך להיות מוצהר בפי כל קובע מדיניות?

הסבירות, וההיגיון, אומרים שכן, אבל כפי שכתבתי במקום אחר: מי שלא יפעל שיטתית, אלא רק על פי הניחוש והנבואה, יוכל להימצא סובל עוד כמה שיאים חדשים, לפני אותו מהפך. דרך אגב, לעזרת חלק מן הקוראים הקבועים, הצגתי כאן את רמות התמיכה, אשר היו השפלים של אותה מגמה.

לסיכום, רק שילוב שבירת הגבול התחתון של היתד העולה, עם רמת התמיכה סביב 1810, וזאת עם חדירה מתחת לממוצע הנע 40 שבועות (המהווה את אחיו התאום של הממוצע 200 יום, כאן בחום), רק שילוב כזה צריך לשמש אותנו כאישור סביר והגיוני לתחילתה של תקופה שלילית.

משה שלום הינו ראש מחלקת המחקר ב FXCM ישראל (חברה למסחר במטבע חוץ, מדדים וסחורות).

ניתן לפנות אליו, ולהצטרף לרשימת התפוצה שלו, דרך פניה ישירה לאימייל: Moshe.Shalom@gmail.com.

מובהר ומודגש כי האמור בסקירה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. בפרסום המידע בסקירה זו אין משום המלצה או חוות דעת בקשר לביצוע כל עסקה או השקעה בניירות ערך, לרבות רכישה ו/או מכירה של ניירות ערך. יודגש כי לגבי כל מידע מכל סוג המופיע בסקירה - על כל אדם לבצע בדיקה ואימות נוספים, תוך התחשבות בנתונים ובצרכים המיוחדים שלו. יצוין כי במידע עלולות ליפול טעויות וכן עשויים לחול לגביו שינויי שוק ו/או שינויים אחרים, וכי אף עלולות להתגלות סטיות משמעותיות בין התחזיות והניתוחים המופיעים למצב בפועל. אשר על כן, קבלת החלטה כלשהי על סמך נתון, דעה, חוות דעת, תחזית או ניתוח המופיע במסגרת הסקירה - הינו על אחריות הקורא בלבד.

עוד כתבות

הנפקת WIX בנאסד''ק. מהמקום הראשון אל מחוץ לרשימה / צילום: יח''צ

בנקים במקום הייטק: החברות הישראליות הגדולות עברו לת"א. למי מגיע הקרדיט?

עד לפני 5 שנים, רוב החברות הישראליות הגדולות בעולם נסחרו בוול סטריט ונמנעו מהשוק המקומי ● כיום, לאור העליות בתל אביב, 7 מתוך 10 הגדולות נסחרות בארץ, ובבורסה טוענים כי חברות מוול סטריט בדרך לשוק המקומי ● "השינוי מגיע בעיקר מהכסף של הישראלים"

וושינגטון הבירה. לא נרשמה עלייה בשיעור הפיגורים / צילום: Shutterstock

השבתת הממשל מוסיפה לאתגרי שוק הדיור בוושינגטון הבירה

רבים מעובדי הממשל הפדרלי שקיבלו השנה מענקי פרישה מוקדמים אינם מקבלים כעת שכר, והשבתת הממשל עלולה להחריף את האבטלה באזור

דגל ארה''ב לצד ספינות סחורה בנמל בלוס אנג'לס / צילום: ap, Damian Dovarganes

סין מגיבה להאשמות האמריקאיות נגדה. האם בכל זאת תתקיים פגישה בין הנשיאים?

בתגובה להאשמות מצד ארה"ב בדבר כפייה כלכלית, סין טוענת כי החלטתה להטיל מגבלות יצוא חדשות על מתכות נדירות היא "צעד לגיטימי" בהתאם לחוק הבינלאומי ● דובר משרד המסחר הסיני: "מדובר במנגנון פיקוח, לא באיסור יצוא"

צ'ארלי קירק, 2024 / צילום: ap, Alex Brandon

צ'ארלי קירק היה פרו־ציוני נלהב. רציחתו הזכירה לאמריקה את מומי תרבותה הפוליטית

קירק היה ידיד ישראל מובהק, במיוחד מאז ה־7 באוקטובר ● הוא אפילו השיא עצות לנתניהו איך לשפר את ההסברה ● אבל הרטוריקה שלו הייתה שזורה אפיונים אנטישמיים קלאסיים

חדשות הביומד / צילום: תמר מצפי, AP

שר הבריאות של ממשל טראמפ מזהיר מברית מילה

שר הבריאות האמריקאי טוען: ברית מילה מכפילה את הסיכון לאוטיזם ● גל עסקאות בעשרות מיליארדי דולרים דוחף את מדד נאסד"ק ביוטק לעליות חדות ● סטארט־אפ ישראלי מגייס 45 מיליון דולר לטיפול מבוסס בינה מלאכותית בקשישים ● וחברה־אחות של אמריקן לייזר נמכרת במסגרת הסדר חוב ● השבוע בביומד

מגמות מנוגדות בבורסה / צילום: שוק ההון והשקעות

טראמפ פיצל את הבורסה בתל אביב לשניים, ויום מסחר כזה לא ראינו זמן רב

הבורסה בת"א הושפעה היום משתי מגמות מנוגדות שהתרחשו בגלל הנשיא טראמפ: מצד אחד - אופטימיות הנובעת מכניסתה לתוקף של סיום המלחמה; ומנגד - חזרתה של מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין, שהובילה לירידות בסוף השבוע בוול סטריט והשפיעה על הבורסה מכיוון המניות הדואליות ● וגם: איך מושפעות מניות הנדל"ן, אל על והמניות הביטחוניות?

היערכות לביקור טראמפ בנתב''ג / צילום: אגף דוברות וקשרי ציבור משרד הביטחון

כביש 1 נחסם, ומה קורה בנתב"ג? השינויים בשל ביקור טראמפ

במהלך ביקורו של נשיא ארה"ב היום נחסמו כבישים המובילים לירושלים וברחבי הבירה, כמו גם באזור המרכז ● רשות שדות התעופה ממליצה לטסים להגיע לנתב"ג רק באמצעות רכבת ישראל, שמפעילה מערך מתוגבר ● אלה שינויי התנועה שכדאי להכיר והלו"ז המלא של הביקור

יורש העצר הסעודי, מוחמד בן סלמאן / צילום: ap, Nathan Howard

גם ג'ארד קושנר ופיטר ת'יל בפנים: עזה עשויה להפוך למקלט מס שיביא את הסכם הנורמליזציה עם סעודיה

הפרויקט הכלכלי הענק של שיקום עזה לאחר המלחמה כבר מעורר עניין של מדינות, מיליארדרים ומנהיגים לשעבר ● מחתנו של טראמפ, ג'ארד קושנר, ששואף להקים מרכזי AI ברצועה, ועד למשקיעים זרים שמחפשים רגולציה מאפשרת ● מומחים צופים: יוזמות הפיתוח עשויות לשמש מנוף לקידום נורמליזציה עם סעודיה, גם באמצעות המעורבות של קושנר, אך הדרך לשם עדיין רצופה מכשולים פוליטיים וביטחוניים

עסקת שיא בחריש / צילום: Locktyevarchviz

קומה 27 עם בריכה: בכמה נמכרה הדירה הנדירה בחריש?

פנטהאוז ביישוב חריש, בן 6 חדרים בשטח של 211 מ"ר, עם מרפסת בשטח 185 מ"ר ובריכה, נמכר ב־5 מיליון שקל ● מדובר בפנטהאוז בקומה ה־27 במגדל הגבוה ביותר שנבנה ביישוב

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה העולמית / צילום: Shutterstock

מנכ"לי אנבידיה ואמזון בירכו על שחרור החטופים: ההבדל בנוסח אומר הכל

מנכ"ל אנבידיה בירך היום על שובו של שורד השבי אבינתן אור שעבד בחברה ● מנכ"ל אמזון אנדי ג'סי גם פרסם הודעה כשסשה טרופנוב שוחרר מהשבי בפברואר ● מהנוסחים של שתי ההודעות ניתן ללמוד על השוני בגישת שתי החברות כלפי התמיכה בעובדיהם הישראלים

אבינתן אור במפגש עם בת זוגו נועה ארגמני / צילום: דובר צה''ל

20 החטופים החיים נמצאים בישראל; הצלב האדום קיבל מחמאס שני חטופים חללים

בשתי פעימות שוחררו 20 החטופים החיים - ועתה הם מתאחדים עם משפחותיהם • תחילה שוחררו איתן מור, גלי וזיו, מתן אנגרסט, עמרי, גיא ואלון ולאחר מכן רום, אריאל, מקסים, דוד, איתן הורן, שגב, בר, מתן צנגאוקר, נמרוד, יוסף, אבינתן, אביתר ואלקנה • חמאס פרסם את שמות ארבעת החטופים החללים שיושבו היום: גיא אילוז, יוסי שרעבי, דניאל פרץ וביפין ג'ושי ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: Shutterstock

"דברים מוזרים קורים בסין": מה הפיל אמש את השווקים, ואיך ממשיכים מכאן?

הבורסה האמריקאית סגרה את יום המסחר האחרון לשבוע עם ירידות חדות במיוחד ● הסיבה: עימות חדש-ישן בין ארה"ב לסין, שכולל איומים בהטלת מכסים גבוהים ● המניות שנפלו, הבודדות שעלו, ואיך כל זה קשור לנסיגה הפתאומית של השקל?

פרויקט פינוי־בינוי. מינימום של 24 יח''ד / צילום: שי אשכנזי

מיזמי פינוי־בינוי: אין תוקף להבטחות בעל־פה

דיירים הגישו תביעה נגד יזם, לאחר שלטענתם לא עמד בהתחייבות שניתנה להם על־ידו בעל־פה ● תביעתם נדחתה, ופסק הדין מדגיש את הצורך בשקיפות בהסכמי התחדשות עירונית

זוכי פרס נובל לכלכלה לשנת 2025: פטר הוביט, פליפ אגיו וג'ואל מוקיר / צילום: Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach

בין הזוכים בנובל לכלכלה: ישראלי אמריקאי שמלמד באוניברסיטת ת״א

3 זוכים בפרס נובל לכלכלה ל-2025: ג'ואל מוקיר מאונבירסיטת נורת'ווסטרן בארה"ב, פיליפ אגיו מ-INSEAD בצרפת ובית הספר לכלכלה של לונדון ופטר הוביט מאוניברסיטת בראון ● מוקיר הוא יהודי אמריקאי בעל שורשים ישראלים, והוא קיבל את הפרס עבור ההבנה כי לא החדשנות הטכנולוגית לבדה אחראית על הצמיחה.

טראמפ ונתניהו בבית הלבן / צילום: ap, Evan Vucci

נתניהו ביטל את הביקור בפסגת שארם בגלל החג

לפי דיווחים, נשיא מצרים א-סיסי שוחח עם נתניהו בטלפון, לראשונה לאחר תקופה ארוכה ● מטרת הוועידה הרשמית בשארם היא לייצר תמיכה רחבה בהסכם לסיום המלחמה בין ישראל לחמאס

דייב לובצקי / צילום: אייל טואג

מנכ"ל אי.בי.אי מנתח איך ישפיע ההסכם על הבורסה ומזהיר - אל תקנו דירה להשקעה

דייב לובצקי, מבעלי בית ההשקעות אי.בי.אי, טוען כי אם ההסכם לסיום המלחמה יגיע יחד עם מהלך גאו־פוליטי משמעותי, "כסף רב שיצא מפה, יוכל לחזור במהירות" ● על ההיערכות לקראת המעבר למסחר בימי שישי: "אירוע מורכב. יש עוצר יציאות אצלנו בינואר" ● בפודקאסט "כוחות השוק" הוא מדבר גם על מהפכת המסחר שמשנה את הכללים בבורסה ● ובתחום אחד הוא מודה: "ניסינו ולא הצלחנו"

האישה השלישית בסה''כ שזכתה בפרס זה: המלך קרל גוסטב (מימין) מעניק פרס נובל לכלכלה לקלודיה גולדין, 2023 / צילום: Reuters, TT NEWS AGENCY

1.2 מיליון דולר לזוכה וזו רק ההתחלה: מי יזכה מחר בפרס הכלכלי היוקרתי

כסף, פוליטיקה וטרנדים חולפים מניעים את התעשייה סביב פרס הנובל בכלכלה ● איך זה עובד, כמה מרוויחים הזוכים, ומי הישראלי שהוזכר כמועמד? ● כל מה שכדאי לדעת לקראת ההכרזה על הנובל בכלכלה מחר

עידן פיינגולד / צילום: נטי לוי

היזם שהקים כבר שתי חברות עם אח שלו אבל מגדיר את עצמו "כדורגלן בנשמה"

"אני פחות מתרכז כרגע בשאלות כמו אקזיט או הנפקה, אנחנו לא צריכים כסף, למרות שיש שתי רכישות על הפרק שיביאו אותנו ליותר מ־1,000 עובדים עד סוף השנה" ● שיחה קצרה עם עידן פיינגולד, מייסד־שותף ומנכ"ל חברת שירותי התוכנה Commit

וול סטריט / צילום: Shutterstock

עליות בוול סטריט; המניה שמזנקת בעקבות הסכם עם OpenAI

נאסד"ק מזנק ב-2%, מדד S&P 500 קופץ ב-1.5% ודאו ג'ונס עולה ב-1.3%● נעילה חיובית באירופה ● ברודקום ו-OpenAI הודיעו שחתמו על הסכם לפיתוח שבבים ● לאחר שביום שישי איומים של נשיא ארה"ב לחזרת מלחמת הסחר נגד סין הפילו את וול סטריט, מסרים מרגיעים מצידו החזירו את וול סטריט לעליות חדות ● למרות זה, המסחר באסיה הושפע מאיומי טראמפ - ונרשמו בו ירידות

בכמה נמכרה דירה בראשל''צ? / צילום: אייל ימיני

"יש אזורים בראשון לציון שבהם מתפשרים יותר": בכמה נמכרה דירת 3 חדרים?

דירת 3 חדרים בראשון לציון נמכרה ב-1.59 מיליון שקל אחרי שעמדה כשלושה שבועות בלבד על המדף ● "מרכז ומערב העיר עובדים עדיין חזק, ויש ביקוש לדירות באזורים האלו", אמר המתווך בעסקה ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון