גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

וול סטריט על קוצים

אחרי איסוף, מגיע פיזור. למי נפזר סחורה שכולם בשוק ספקנים?

ביום רביעי התבטאות מינורית, מצידו של אחד ממנהלי קרנות הגידור הידועים בעולם (David Tepper מקרן Appaloosa) הצליחה להפיל את המדד במספר נקודות נכבד למדי. זו היתה הערה תמימה על ההיגיון שבצמצום פוזיציות לונג במניות.

אין ספק, הפעילים בוול-סטריט, על קוצים של ממש.

תקופה ארוכה, הערה כזו לא היתה מקבלת התייחסות מיוחדת. וזאת כל עוד השחקנים הקובעים היו במצב שהם היו רגילים אליו, דהיינו במצב של פסיכולוגיה חיובית מוחלטת. צמצום הנזילות מצד הפד', רקע טכני מחמיר, והבנה שאנו יותר קרובים לשיא, מאשר לתחתית, כל אלו עושים, כנראה, את ההבדל בהתייחסות לדברים.

האמונים על מחזוריות שוק ההון יודעים דבר חשוב: אחרי שלב האיסוף, וההשתתפות, בא תמיד, אבל תמיד, שלב הפיזור. בשלב אחרון זה, המוסדיים, והמתוחכמים, אשר היו החלק הארי של קוני התנועה בשני השלבים הקודמים, משחררים את הסחורה לפחות מתוחכמים, או במילים אחרות לציבור הרחב, ולמנהלי הכספים הפחות גדולים. הרי, צריך לממש מתישהו את הרווח על הנייר, ולהפכו לרווח אמיתי.

הבעיה היא, שהפעם, רוב העלייה נבעה מהנזילות הגדולה מבית מדרשם של הבנקים המרכזיים, כאשר "הציבור" עדיין מאוד ספקן, ואיננו משתתף. אין כל כך למי לפזר את הסחורה, וכך אנו רואים את מתיחת הגומי עוד ועוד, בתקווה, שבסופו של דבר, הוא יתפתה. כל זאת, כאשר מתגברים סימנים לא מעטים של חולשה.

בסקירה זו, אני רוצה להצביע על כמה מן הסימנים האלו. תחילה, הבה נעיף מבט על גרף שבועי, המצביע על כמות המניות בבורסת ניו-יורק, הנמצאות מעל הממוצע הנע 200 יום שלהן. יש לציין שהממוצע הנע הזה קובע, עבור רבים, את הטווח הארוך של הנכסים הפיננסיים:

משה שלום מניות מעל 200 20-05

בתמונה שלפנינו שני אספקטים מעוררי עניין:

תחילה, כאיש מגמה, אינני יכול שלא לציין את העובדה שהשיאים, שאליהם מגיע הקו הזה, פעם אחר פעם, הולכים ונהיים נמוכים עם הזמן, וזאת מאז החזרה הגדולה מן התחתית של 2009. בשבועות הראשונים יכולנו להבחין בקו סביב אזור ה-90, ב-2011 זה כבר היה סביב ה-80, והנה, בתקופה האחרונה, הקו נע ונד בין רמות ה-75 ל-65. עובדה זו, כשלעצמה, מהווה סימן מדאיג לטווח הארוך מאוד.

שנית, וביותר מיידי של הדברים, אציין את התקופה הארוכה יחסית של הדשדוש בין 65 ו-75. שנה שלמה! ומה יצא מאותו דשדוש? נפילה חופשית לכיוון אזור ה-50. בגדול, זה אומר לנו שכמות מניות נכבדת, נופלת, כל שבוע, מתחת לממוצע המציין את המגמה החשובה ביותר, למרות שהמדדים אינם ממש מראים זאת.

עוד כלי זמין לניתוח רוחב החיוב בשוק, ניתן למצוא בקו ה-Advance-Decline Line עבור בורסת הנסד"ק:

משה שלום נסדק 20-05

בורסה אלקטרונית זו מכילה את המניות הספקולטיביות יותר, וביניהן אלו של טכנולוגית התקשורת, האינטרנט, והרשתות החברתיות, בנוסף לאלו של הביו-טכנולוגיה. כאן המהפך בולט, ומרשים הרבה יותר מן העקומה הקודמת.

מאז תחילת מרץ השנה, אנו רואים ממש קריסה של אותה אינדיקציה, דבר המצביע על כמות גדולה של מניות יורדות, לעומת העולות, וזאת בצורה די קיצונית.

למה זה חשוב? כי החלק הספקולטיבי הוא בין הראשונים ההופכים כיוון. הבסיס לכך היא העובדה שהמשקיעים מעבירים את הונם ממנו, לכיוון מניות סולידיות יותר, ככל שהם תופסים את המצב כסכנה מתגברת.

לבסוף, ברצוני להביא בפניכם כמה נקודות למחשבה מן הגרף השבועי של מדד המניות S&P500 עצמו:

משה שלום סנופי 20-05

אני חייב לומר שמספיק מבט מהיר, ולא כל כך אנליטי, על מנת לקבל פחד גבהים מן המצב של המדד הזה. הקצב המהמם של העלייה האחרונה, היה קלאסי וממושך מאין כמותם. נכון שהיה מדובר בכניסה של כ-200 מיליארד דולר חדשים, כל חודש, למערכת הפיננסית (85 של הפד, ועוד 115 של הבנקים האחרים בעולם...), אבל בכל זאת...

ובנוסף להתפעלות הראשונית הזו, כמה נקודות ספציפיות:

כמות הנקודות שהושגה, בחלק הראשון של כל מערך העליות, הסתכם ב-550 נקודות מדד. בחלק השני, 350. וברגל האחרונה, עד עתה, סה"כ 800 נקודות מדד (!!). זאת, כאשר מאז 1340, הרמה שבה החלה השלב המהמם יותר של העליות, ראינו, שוב, את המספר 550 (2 סגול והמלבנים הירוקים).

באותו חלק אחרון, המגמה מושלמת מבחינת השיאים ושפלים, וזאת במיוחד מאז 1560, אבל שימו לב שהתנועה היפה הזו נמצאת במסגרת יתד רחבה מאוד (תבנית שבדרך כלל נפרצת מטה - 1 סגול).

כמו כן, ניתן לראות בבירור, שכמעט מתחילת השנה, המחיר נמצא בסטייה שלילית עם אינדיקאטור המומנטום, כפי שהקו הסגול, ו-3 סגול, מראים.

האמון המוחלט בכוחו של ה-Federal Reserve להיות גיבוי אמין לשוק המניות, הן בתקופתו של בן ברננקי, והן בזו הנוכחית של ג"נט יילן, אותו אמון, הצליח להעלות את השוק הזה מ-666 ל-1900 (!). אז עכשיו נשאלת השאלה הקריטית הבאה: האם כל מה שציינתי עד כה מראה שלפנינו הכנה לירידות חדות, או לפחות לתיקון מטה משמעותי, למרות שאותו גיבוי ממשיך להיות מוצהר בפי כל קובע מדיניות?

הסבירות, וההיגיון, אומרים שכן, אבל כפי שכתבתי במקום אחר: מי שלא יפעל שיטתית, אלא רק על פי הניחוש והנבואה, יוכל להימצא סובל עוד כמה שיאים חדשים, לפני אותו מהפך. דרך אגב, לעזרת חלק מן הקוראים הקבועים, הצגתי כאן את רמות התמיכה, אשר היו השפלים של אותה מגמה.

לסיכום, רק שילוב שבירת הגבול התחתון של היתד העולה, עם רמת התמיכה סביב 1810, וזאת עם חדירה מתחת לממוצע הנע 40 שבועות (המהווה את אחיו התאום של הממוצע 200 יום, כאן בחום), רק שילוב כזה צריך לשמש אותנו כאישור סביר והגיוני לתחילתה של תקופה שלילית.

משה שלום הינו ראש מחלקת המחקר ב FXCM ישראל (חברה למסחר במטבע חוץ, מדדים וסחורות).

ניתן לפנות אליו, ולהצטרף לרשימת התפוצה שלו, דרך פניה ישירה לאימייל: Moshe.Shalom@gmail.com.

מובהר ומודגש כי האמור בסקירה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. בפרסום המידע בסקירה זו אין משום המלצה או חוות דעת בקשר לביצוע כל עסקה או השקעה בניירות ערך, לרבות רכישה ו/או מכירה של ניירות ערך. יודגש כי לגבי כל מידע מכל סוג המופיע בסקירה - על כל אדם לבצע בדיקה ואימות נוספים, תוך התחשבות בנתונים ובצרכים המיוחדים שלו. יצוין כי במידע עלולות ליפול טעויות וכן עשויים לחול לגביו שינויי שוק ו/או שינויים אחרים, וכי אף עלולות להתגלות סטיות משמעותיות בין התחזיות והניתוחים המופיעים למצב בפועל. אשר על כן, קבלת החלטה כלשהי על סמך נתון, דעה, חוות דעת, תחזית או ניתוח המופיע במסגרת הסקירה - הינו על אחריות הקורא בלבד.

עוד כתבות

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון / צילום: נועה שרביט, נמרוד גליקמן

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון ימונו לשותפים מנהלים במשרד ברנע

שני השותפים צפויים להחליף בסוף השנה את עו"ד מיקי ברנע, שהקים את המשרד ב-2003, ואשר יישאר בפירמה וימונה לתפקיד היו"ר או ראש המשרד ● המהלך מצטרף למגמה של חילופי דורות בהנהלות של משרדי עורכי דין מובילים בישראל

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה, ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה, מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011 נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עורך הדין המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

סאלח דבאח / צילום: שלומי יוסף

"עד עכשיו נלחמנו על הבית. הגיע הזמן לדבאח מעבר לים"

המלחמה שרוקנה את הצפון והקשתה על העובדים להישאר, הסערה ברשת שהביאה אותו לבית המשפט, הקושי להתפתח בנדל"ן אל מול המתחרות והתוכניות להתרחב למדינות המפרץ ● סאלח דבאח, מנכ"ל רשת הקמעונאות המשפחתית שמגלגלת יותר ממיליארד שקל בשנה, בראיון מיוחד

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

עם שווי של פי 3 מטבע: המניה שתעשה היסטוריה מחר בבורסה בת"א

המשקיעים ימשיכו לעקוב אחר המתיחות הגוברת בין ארה"ב לאיראן ● השווקים מתמחרים הורדת ריבית של בנק ישראל בהסתברות של כ-50%, גם הכלכלנים חלוקים ● פאלו אלטו תצטרף מחר לבורסה בת"א ● וגם: אלכס זבז'ינסקי ממיטב מעריך - "שוק המניות בישראל התייקר מדי לפי כל פרמטר" ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

המדינה שהציגה מערכת לייזר חדשה, חלשה בהרבה מזו של ישראל

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%-15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים, ומה הסיכונים?

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

פיצוי של עד 3,000 שקל בשנה: המהלך החדש של בנק לאומי

הבנק מבטיח החזר של עד 3,000 שקל ללקוחות שתיק ההשקעות שלהם יציג תשואה שלילית ב־2026 ● ההטבה פתוחה למצטרפים חדשים וללקוחות קיימים שמרחיבים את היקף ההשקעה שלהם