גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העסק המתגלגל של מיק ג'אגר: מבט על הצד המחושב של הכוכב

מיק ג'אגר - סמל המין בן ה-71, שממשיך להתגלגל על במות העולם ובעוד 10 ימים יופיע גם בישראל - למד כלכלה, שולט בהחלטות על קרוב ל-2 מיליארד דולר של הכנסות מהופעות, והונו האישי נאמד בכ-350 מיליון דולר

בשנת 1983, הוצאת ספרים אנגלית העבירה למיק ג'אגר מקדמה על סך כמיליון ליש"ט, לכתיבת האוטוביוגרפיה שלו. המקדמה הוחזרה לאחר שנה, כשהאמן ויתר על הרעיון. אוטוביוגרפיה רשמית לא יצאה עד היום, אבל יצירתו, מעלליו, ולא מעט מחייו הפרטיים של ג'אגר כוסו באינספור כתבות, סרטי תעודה, ספרים, מאמרים ומחקרים. דומה שהמגנטיות והכריזמה של מי שיופיע כאן בעוד 10 ימים ויחגוג בחודש הבא את יום הולדתו ה-71, רק מתעצמות הודות לשלל הסתירות באישיותו הכה מורכבת ורב-גונית.

לקראת הופעתם ההיסטורית של הרולינג סטונס בישראל, מבט על הצדדים העסקיים בקריירה החד-פעמית של ג'אגר.

מכות מהמתופף

הוא גדל כילד להורים לבנים מהמעמד הבינוני בפרברי לונדון בשנות ה-50, היה בין קומץ נערים אנגלים שוחרי הבלוז השחור האמריקאי, וצמח להיות אמן הבלוז העשיר בהיסטוריה. הסטונס בכלל הפכו לאמני הבמה המצליחים בתולדות האנושות. סמל הסקס שנחשב כפרפורמר הלבן הכי מחשמל מינית בתולדות הפופ, מתפקד גם ככוכב הרוק הכי משכיל כלכלית, ומזה 40 שנה הוא הפוסק האחרון בעסקי המותג הרווחי שלו. והוא מנהל את הזוגיות הכי ארוכה ויציבה המוכרת בתולדות השואו-ביזנס, שנמשכת יותר מ-50 שנה עם שותפו לכתיבה ולהנהגת הרולינג סטונס, קי'ת ריצ'ארדס.

מצד אחד, הם רבו לאורך שנים, ריצ'ארדס גינה אותו וגם שאר חברי הלהקה טענו שהוא פרימדונה בלתי נסבלת. המתופף צ'ארלי ווטס, החבר השלישי שנותר מההרכב המקורי של הסטונס, אף היכה אותו במהלך ויכוח אי שם במהלך שנות ה-80.

מצד שני, ג'אגר, על אף ואולי בגלל ניסיונות לא מוצלחים כלכלית לקריירת סולו, שמר על ההרכב כלהקה הפעילה הכי ותיקה ויציבה אי פעם. בשנות ה-70 אמר ש"רציתי ללמוד אמנות וחשבתי שנכון יותר יהיה ללמוד מדעים, וכלכלה נשמעה לי כמו הפשרה שבאמצע".

עם אבא בטלוויזיה

הוא למד ב"לונדון סקול אוף אקונומיקס", ובעוד רבים מכוכבי הרוק הבריטים של שנות ה-60 צמחו מבתי ספר לאמנות, ג'אגר קיבל, כאמור, הכשרה מקצועית בכספים. ייתכן ואירוע נוסף מנעוריו סייע לו מאוחר יותר לעצב את הקריירה כסמל של חופש, יצריות , פורקן ומוחצנות, כשבו בזמן תפקד מצוין כאיש עסקים פיקח. אביו של ג'אגר היה מורה להתעמלות שהתרחב קצת עסקית בשנות ה-50 עם פינות הסברה שלו בשידורי רדיו וטלוויזיה מקומיים. מיק ואחיו הצעיר כריס זכו לחשיפות התקשורתיות הראשונות שלהם כשגויסו לצילומי הפינות של אביו על תקן נערים שמדגימים את התרגילים שלו. כך שג'אגר, עוד לפני שהפך למנהיג להקת הרוקנרול הכי גדולה בעולם", בילה שנתיים בלימודי כלכלה, ובילה מדי שבוע באולפני טלוויזיה כאורח קבוע בתכניות בוקר מקומיות. הוא צבר ניסיון בתיאוריות כלכליות ובעסקי השעשועים עוד לפני שהפך ללשון הכי ארוכה ועוקצנית של הרוקנרול. ב-1962, כשהסטונס הופכים מלהקת חובבים לגוף מקצועי, ג'אגר פוגש במנטור השיווקי-עסקי הראשון שלו, המנהל הצעיר והחדשני של הלהקה, אנדרו לוג אולדהאם. אולדהאם דחף את ג'אגר וריצ'ארדס לאפיק הכנסה נוסף, אחרי ששכנע אותם שהם חייבים לכתוב שירים מקוריים ולא רק לבצע משירי אחרים, על מנת לראות רווחים מהתמלוגים שהולכים לכותבי ומלחיני השירים.

ואולדהאם, כחלק מהאסטרטגיה שגיבש לבידול הסטונס מחבריהם הקרובים -הביטלס, שכבר היו הלהקה הכי אהובה באנגליה, המציא קמפיין שבמהלכו שתל בעיתונות הבריטית סלוגנים מהפכניים לזמנם כמו: "נעלו את בנותיכם בבתים, הנה מגיעים הרולינג סטונס", "האם תתנו לביתכם לצאת עם אבן מתגלגלת? " ו"האם תיתן לאחותך להתחתן עם אבן מתגלגלת"?

ככל הידוע, מיק ג'אגר מעולם לא היה החבר הכי פרוע בלהקה. הוא כנראה ידע יותר נשים מחבריו, אבל בריאן ג'ונס, שמת בגיל 27 ב-1969, וקית' ריצ'ארדס, עשו הרבה יותר סמים ופגשו יותר פעמים בשוטרים ועורכי דין פליליים ותאי מעצר. אבל ג'אגר גילם את תפקיד הסולן הסורר והלא מנגן בחזית להקת רוק באופן שעיצב וקבע את גבולות התפקיד והגזרה עד היום.

מהפכת התמלוגים ממכירות

ב-1967, אחרי המון להיטים, נכנס לתמונה המנטור העסקי השני של ג'אגר, שמחולל עם הסטונס את הראשונה משלוש מהפיכות כלכליות שלהם שתרמו לשינוי תעשיית המוזיקה. למרות שמכרו מיליוני סינגלים ואלבומים, הביטלס והסטונס, וכמובן גם אמנים אחרים, קיבלו רק פניז בודדים, לפעמים אחד בלבד, מכל עותק שלהם שנמכר. חברות התקליטים הרוויחו על גבם הון עתק, עד שעורך דין אמריקאי צעיר, מבריק וכוחני, שעשה לעצמו שם בקרב אמני סול בניו-יורק, התחיל לחזר אחרי הביטלס. אמרגנם של הביטלס, בריאן אפשטיין, עוד היה בחיים, אז אלן קליין שודך לסטונס כדי לראות האם הוא באמת טוב כמו שהצהיר על עצמו. וקליין סחט מ"דקה", חברת התקליטים של הסטונס, שינויים תקדימיים בחוזים שלהם, שלפיהם במקום להרוויח פניז בודדים, יתחילו לקבל אחוזים מכל מוצר שלהם שנמכר. כמה אחוזים בדיוק לא ממש ידוע, אבל זו הייתה הפעם הראשונה שבה חוזה כזה נערך בתעשיית ההקלטות, וסביר שההכנסות של האמנים ממכירות ההקלטות שלהם הוכפלו לפחות פי חמישה או עשרה.

אחרי שחולל את המהפכה הזו, קליין הסתבר כנחש גדול, שהכיש וסיבך והונה את הסטונס וגם את הביטלס שנכנסו למשפטים נגדו שנמשכו עשרות שנים. עד היום, כל הזכויות לשירי הסטונס משנות ה-60 שייכות גם לחברה שלו ולא רק ללהקה עצמה. בכל מקרה, במחי מו"מ אחד קליין הגדיל להפליא את ההכנסות שלהם, והסטונס לראשונה פתחו חברת ניהול עצמאית.

ב-1969, הסטונס מחוללים עוד שינוי היסטורי, הפעם בתעשיית ההופעות. שלוש שנים אחרי שהביטלס פרשו מהופעות כדי להתמקד בעבודות אולפן חלוציות ומפני שטענו שלא יכלו לשמוע עצמם על הבמה בגלל צווחות המעריצות, הסטונס יצאו למסע הופעות מסוג חדש בצפון אמריקה. זו הייתה הפעם הראשונה שבה אמנים החלו להתנייד עם מערכות שמע נפרדות לבמה ולקהל, כך שהעוצמה הוגברה מאוד, ואפשרה את קיום מופעי הענק שנעו בין אצטדיונים וחללים פתוחים. מאז זה כמובן הפך לתקן, אבל ב-1969 רק העושר של הסטונס הבטיח לה את הניידות עם ציוד כה מורכב וגדול.

בראשית שנות ה-70, ג'אגר, הבוס בחברה העצמאית של הסטונס, מכיר את האדם השלישי והמכריע בחייו העסקיים - "הנסיך" רופרט לוונשטיין. בן אצולה, בנקאי ויועץ עסקי, שהפך לידידו ולמנהל עסקיו הפרטיים של ג'אגר עד ל-2007, ונחשב ליועץ הכי משמעותי לצידו. אלא שהלקח מפרשיות קליין נלמד, ובעוד לוונשטיין ייעץ, ג'אגר נותר הפוסק האחרון בכל ענייני הניהול של עצמו ושל הסטונס. לפני שבע שנים, ג'אגר תקף אותו אחרי שלוונשטיין, שמת בחמישי האחרון, פרסם ספר זיכרונות ובו טען, אחרי שהפסיק לעבוד בצמוד לזמר, שריצ'ארדס הוא האינטליגנטי ביותר מבין חברי הלהקה.

הגלובליזציה של שוק ההופעות

הפעם השנייה שבה הסטונס הוציאו תו תקן מחייב למסעי הופעות עולמיים נולדה במהלך שבעצם עיצב את תעשיית ההופעות הבינלאומית הנוכחית, שכעת מגלגלת מחזור של מעל 5 מיליארד דולר בשנה. ב-1989, אחרי שש שנות הפסקה מהופעות, הסטונס אישרו לאמרגן קנדי בשם מייקל קול לשנות את המבנה העסקי של ניהול הופעותיהם. במקום שאנשי הלהקה ינהלו מגעים מול כל אמרגן מקומי בכל עיר ומדינה ויסגרו מולו חוזים נקודתיים דרך לא מעט גורמים מתווכים, קול הפך את עסקי ההופעות של הלהקה לגלובליים. הם הציבו גוף מטעמם שקבע כללים שיהיו תקפים לכל המדינות והאתרים, ניפו את גוזרי הקופונים באמצע, והכתיבו את תנאי החוזה שלהם שחייבו את כל המפיקים המקומיים. זה העצים מאוד (ובאופן מיידי), את רמת ההכנסות מהופעות, בנוהל שמאז הפך למקובל אצל כל האמנים ובענף כולו. מאז 1989, מסעי ההופעות של הסטונס הביאו להם הכנסות של כמעט שני מיליארד דולר. האחרון שבהם, שנמשך כשנתיים, כלל 147 הופעות מול ארבעה וחצי מיליון צופים והכניס מעל 550 מיליון דולר. מבין 15 מסעי ההופעות הרווחיים בהיסטוריה - ארבעה הם של הסטונס, יותר מכל אמן אחר. רק מסע ההופעות האחרון של יו 2 הכניס יותר מהם, כשיו 2 עברו את סף 700 מיליון הדולר. אם הסטונס היו יוצאים שוב למסע ממושך על פני יותר ממאה במות, סביר שהיו שוברים גם את השיא של יו 2 כפי שעשו בכל מסע שלהם עד כה. אלא שהשנה החליטו להצטמצם ל-14 יעדים ב-2014, ואחד מהם, כאמור, הוא תל-אביב. וזה לא שירגישו במצוקת כיס בשל מיעוט ההופעות. מיק ג'אגר היה הזמר הכי מרוויח גם ב-2013 עם הכנסות משוערות של קרוב ל-50 מיליון דולר, והונו הפרטי הוערך בשנה שעברה כקרוב ל-350 מיליון דולר. מי שסימל בתרבות הפופולרית את הדמות המרדנית הכי גדולה של שנות ה-60, כבר קיבל תואר ממלכת אנגליה.

ג'אגר, אחד השורדים הגדולים של התרבות הפופולרית, מכהן כסמל המין הגברי הלבן בתקופה הארוכה ביותר שבה מילא את הפוזיציה אדם כלשהו. הכי חשוב: למרות שלא כתבו שירים מעולים כבר 30 שנה, הסטונס היו ונותרו אלופי ומלכי הבמות. אצלנו הם בפארק במוצאי חג השבועות.

המספרים של ג'אגר:

* 2 מיליארד דולר: ההכנסות של חברי הרולינג-סטונס ממסעי ההופעות שלהם מאז 1989

* מעל 550 מיליון דולר: ההכנסות ממסע ההופעות האחרון של הלהקה

* 350 מיליון דולר: אומדן הונו הפרטי של ג'אגר

* 50 מיליון דולר: אומדן הכנסותיו של ג'אגר במהלך 2013

עוד כתבות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?