גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה מתנגדים למכירת תנובה?

האם הקוטג' של תנובה פותח ביחידה 8200, ואנחנו לא ידענו?

יכול להיות שאם זהבית כהן, מנכ"לית קרן ההשקעות הפרטית אייפקס פרטנרס ישראל, הייתה משרתת בפלמ"ח ומקורבת לשועי הארץ, לו הייתה "מלח הארץ", "אבירת התעשייה" וכיוצא בזה, תארים שהאליטה הישראלית מרעיפה על חביביה - המכירה של השליטה בתנובה לסינים הייתה עוברת בשקט.

בניגוד לתנובה - מכירת להבי ישקר, שמחזיקה ידע רב וייחודי שפותח בישראל, לוורן באפט ב-6 מיליארד דולר (יותר מכפול מערך תנובה) עברה בשקט. יתר על כן, רבים בתקשורת צהלו. איש לא הזכיר למי שייכות הקרקעות שעליהן הוקמה החברה.

וורן באפט הבטיח שהחברה תישאר בארץ; אז הוא הבטיח. הוא בן 84.

ייתכן שההתנגדות למכירת תנובה נובעת מכך שהיא נכס לאומי. יש לה ידע ישראלי ייחודי ועצום בגבינות קוטג' וביוגורטים שמגמד את הידע של ישקר ושל כל חברות ההיי-טק שנמכרות כל העת לחברות בחו"ל.

האם הקוטג' של תנובה פותח ביחידה 8200, ואנחנו לא ידענו? האם נסתר מאיתנו שתנובה היא "נכס אסטרטגי" חשוב לביטחון המדינה? או שאולי האליטה הישראלית מתייחסת לאנשים בדרך שונה, בהתאם לשיוכם החברתי?

וכי מה יכולים הסינים לעשות בתנובה שיגרום נזק לישראל? יגנבו את הידע הכמוס של ייצור הקוטג' כאילו שאין בלתו בעולם ושרק בישראל יש גבינת קוטג?

את הייצור - למעשה את כל החברה ואת כל הידע - של להבי ישקר אפשר להעביר לחו"ל. את ווייז אפשר להעלים כליל מהמדינה. אך מה אפשר לעשות עם תנובה? האם אפשר להעביר את הקרקעות שעליהן נמצאים מפעליה לסין? או אולי אפשר להעביר את הייצור לסין? רכבת אווירית תטיס מדי יום את החלב מהארץ לסין, שם ייצרו את הקוטג' הייחודי באמצעות עובדים סינים זולים, ואת הגביעים יטיסו בחזרה לארץ. זה מגוחך, אך כך בערך נשמעים מבקרי העסקה.

מנגד, העברת הייצור של דלתא לארצות שכנות, וסגירת מפעליה בארץ, שעליהם שילמה המדינה בשעתה מענקים לחברה, לא מנע את הענקת פרס ישראל לבעליה על תרומה לכלכלה ולתעשייה. כנראה שצריך לדעת איפה להיוולד ועם מי להתרועע.

ביקורת אחרת נוגעת לתשלום המס ממכירת תנובה. "לישראל לא יצא דבר", נכתב בעיתונות. למרבה הצער, נראה כי הכותבים לא מבינים על מה הם כותבים. ישראלי שמוכר מניות ברווח בבריטניה או בארה"ב אינו חייב במס רווחי הון. אם הוא שותף בחברה המאורגנת כשותפות או, בארה"ב, כ-RIC ("חברת השקעות מפוקחת") הפועלת למעשה כשותפות, הוא ישלם מס רווחי הון כיחיד. החברה לא תשלם מס על הרווח.

רוב חברות הפרייבט-אקוויטי (קרן השקעות פרטיות) בארה"ב מאורגנות בצורה כזו, ומי שמכיר את העובדות לא בא בטענות על תשלום רווחי ההון. כנראה שגם לאייפקס, הפועלת כשותפות בערבון מוגבל, יש מעמד דומה. את מס רווחי ההון היו צריכים לשלם המוכרים הראשוניים, שמכרו את מניות תנובה. הקונים מהם, הסינים, אינם ישראלים, והם אינם חייבים לישראל דבר. אם, למשל, גוגל תמכור את ווייז ברווח - לישראל לא יצא גם מזה דבר.

חכמים בדיעבד אומרים שתנובה נמכרה בשעתה לאייפקס בנזיד עדשים. מלכתחילה, תנובה הייתה חברה מפסידה, ושנת 2006, השנה שבה אייפקס זכתה במכרז לרכישת תנובה, הייתה לפני העלייה הגדולה במחירי הנדל"ן. במשך המכרז וההתדיינות לא הופיע משקיע אחר שהציע מחיר גבוה יותר. יצוין כי יש עסקות של פרייבט-אקוויטי שמסתיימות בהפסד, כפי שקרה בארץ.

חוכמה בדיעבד איננה חוכמה. למשל, אם היו החכמים-בדיעבד קונים את מניית אפל ב-2006 "בנזיד עדשים", הם היו מרוויחים יותר מכפליים מאשר הרוויחה אייפקס. אפילו אם הם היו קונים את מניית יצרנית הקוטג' והגבינות קראפט ב-2006, הם היו מרוויחים יותר, במיוחד בהתחשב בעובדה שהייתה אז בידיהם השקעה נזילה, כלומר השקעה סחירה בבורסה, ששווה יותר מההשקעה הבלתי נזילה בתנובה שאינה סחירה בבורסה.

ייתכן כי הצדקנים המתנגדים לרכישת תנובה יצליחו לבטלה. אך יהיה זה ניצחון פירוס. כי בסופו של יום, משקיעים אחרים ייזהרו מלבוא לארץ אוכלת משקיעיה.

■ הכותב הוא פרופסור למימון באוניברסיטת ניו-יורק.

עוד כתבות

אייל שרצקי וניר שרצקי, סקוט ראסל ושלומי בן חיים / צילום: מורג ביטן, נייס, ג'ייפרוג

הישראלית שצללה בעקבות כלי AI חדש, וזו שהמריאה אחרי הדוחות

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● כלי חדש של חברת ה-AI אנתרופיק טלטל את חברות הסייבר - וג'יי פרוג צללה בכ-25% ● מנגד, נייס זינקה בכ-20%, אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את תחזיות האנליסטים ● ואיתוראן עלתה לשיא של כל הזמנים

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

עם שווי של פי 3 מטבע: המניה שתעשה היסטוריה מחר בבורסה בת"א

המשקיעים ימשיכו לעקוב אחר המתיחות הגוברת בין ארה"ב לאיראן ● השווקים מתמחרים הורדת ריבית של בנק ישראל בהסתברות של כ-50%, גם הכלכלנים חלוקים ● פאלו אלטו תצטרף מחר לבורסה בת"א ● וגם: אלכס זבז'ינסקי ממיטב מעריך - "שוק המניות בישראל התייקר מדי לפי כל פרמטר" ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל־כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את רה"מ בנימין נתניהו מתנקז לידיו של אותו עורך דין ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עו"ד עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו עפ"י החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים ולקריפטוגרפיה

צפנת דרורי, ד''ר חדוה בר, איילת שקד, מירי קמחי וטל אייל-בוגר / צילום: ניב קנטור

איילת שקד: "הממשלה יצרה קרע בחברה הישראלית"

איילת שקד, חדוה בר ונדין בודו-טרכטנברג לקחו חלק בכנס "נשים, משפט ועסקים" שערכו פירמת עורכי הדין פישר וארגון היועצים המשפטיים בחברות ● עמוס תמם יחליף את אסף גרניט כפרזנטור של אלבר. כמה יעלה הקמפיין החדש? ● והמהלך החדש של נמל חיפה ● אירועים ומינויים 

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים, וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון / צילום: נועה שרביט, נמרוד גליקמן

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון ימונו לשותפים מנהלים במשרד ברנע

שני השותפים צפויים להחליף בסוף השנה את עו"ד מיקי ברנע, שהקים את המשרד ב-2003, ואשר יישאר בפירמה וימונה לתפקיד היו"ר או ראש המשרד ● המהלך מצטרף למגמה של חילופי דורות בהנהלות של משרדי עורכי דין מובילים בישראל

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

המדינה שהציגה מערכת לייזר חדשה, חלשה בהרבה מזו של ישראל

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה, ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה, מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%-15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים, ומה הסיכונים?

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

אילוסטרציה: איל יצהר

כתב תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "פעלו תחת דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת והסתרת מידע מהותי"

החברה המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעה על ידי 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה עולה טענה "לדפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● עוה"ד המייצג את החברה מסר כי:"טרם התקבל כתב התביעה וכאשר הוא יתקבל נוכל להתייחס, ככל שנדרש"

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"