גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קורוס של החברה לישראל כבר "שאבה" כמיליארד דולר

(עדכון) - החברה לישראל הפסידה 62 מיליון דולר ברבעון הראשון. הסיבה: הפרשה של כיל עקב פסק הבוררות מול המדינה בנושא התמלוגים

החברה לישראל שבשליטת איש העסקים עידן עופר פרסמה היום את תוצאותיה הכספיות לרבעון הראשון של 2014. בשורה התחתונה העמיק ההפסד של החברה ביותר מ-50% ל-62 מיליון דולר, לעומת כ-41 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד.

בחברה ביקשו להדגיש היום כי ההפסד נובע מההפרשה שביצעה החברה הבת כיל עקב פסק הבוררות בנושא התמלוגים (כ-135 מיליון דולר), שחלקה של החברה לישראל בו הוא כ-70 מיליון דולר. אלמלא הפרשה זו, הייתה החברה מסיימת את הרבעון ברווח של כ-8 מיליון דולר.

לצד הפרשה זו ספגה החברה לישראל הפסדים גם מחברות בנות נוספות, בראשן צים, הנמצאת בעיצומו של הסדר חוב, אשר תרמה להפסד הקבוצה כ-63 מיליון דולר. מדובר על צמצום ההפסד בכ-48% ביחס לרבעון המקביל.

התורמת השנייה להפסד היא חברת קורוס, מיזם ייצור כלי רכב לשוק הסיני והעולמי, בו מחזיקה החברה לישראל 50%. קורוס סיימה את הרבעון הראשון בהפסד של 59 מיליון דולר, יותר מפי 2 ההפסד ברבעון המקביל.

החברה לישראל, שחוותה אשתקד טראומה קשה עם סגירת מיזם הרכב החשמלי בטר פלייס שהיה בשליטתה, שהוריד לטמיון כ-3 מיליארד שקל, מציינת כי בתקופת הדוח החלה קורוס בפעילות מסחרית, כאשר מחזור המכירות הסתכם בכ-20 מיליון דולר. בחודש ינואר האחרון הזרימה החברה לישראל כ-41 מיליון דולר למיזם

הרכב המשותף לה ולקבוצת צ'רי הסינית, הזרמה שהביאה את השקעתה במיזם מאז 2007 ועד כה לכ-530 מיליון דולר (ובסך הכול יחד עם השותף הסיני - מעל מיליארד דולר). נכון לדוח הנוכחי עומדת יתרת ההתחייבות של החברה להשקעה בקורוס על כ-89 מיליון דולר עד סוף 2014.

בנוסף מציינת חברה לישראל, כי היא מנהלת מגעים למתן התחייבות לצ'רי לשלם מחצית מכל סכום שתידרש החברה הסינית לשלם בגין הערבות שהועמדה לה מעיר המחוז בה הוקם המפעל, העומדת על כ-121 מיליון דולר. כן מנהלת החברה מגעים למתן ביטחונות, לרבות על ידי שעבוד מניות קורוס שברשותה, למימון נוסף הנדרש לאחרונה, בהתאם לחלקה היחסי של החברה לישראל בהון המיזם המשותף, העומד על כ-97 מיליון דולר.

בכך לא נגמרות ההזרמות הצפויות למיזם הרכב, שכן קורוס מעריכה כי יידרש לה מימון ארוך טווח נוסף ב-2014, בהיקף של כ-200 מיליון דולר. תנאי ההלוואה טרם סוכמו, אך הבנקים המממנים של המיזם עשויים לדרוש ביטחונות מבעלי השליטה.

לצד ההפסדים בקבוצה, בולטת לטובה זרוע תחנות הכוח איי.סי פאואר שרשמה ברבעון רווח של כ-47 מיליון דולר, גידול של כ-135%. הרווח כולל רווח חד פעמי כתוצאה מרכישת חברה בניקרגואה, שהושלמה במהלך הרבעון. בנטרול הרווח החד פעמי, הרווח הרבעוני הנקי הסתכם בכ-31 מיליון דולר, גידול של כ-55% לעומת הרבעון המקביל אשתקד.

כאמור, חברת הספנות צים שוב "מככבת" בטבלת התורמות להפסדי החברה לישראל, כשברקע היא נלחמת בימים אלו לאשר את הסדר החוב השני בתולדותיה, בעיקר בכל הנוגע למו"מ שהיא מנהלת מול מדינת ישראל בנושא "מניית הזהב".

צים רשמה הפסד של כ-63 מיליון דולר, לעומת כ-112 מיליון דולר ברבעון המקביל, אך ההפסד התפעולי הסתכם ב-8 מיליון דולר, שיפור חד לעומת הפסד תפעולי של 47 מיליון דולר ברבעון המקביל. החברה לישראל מציינת כי "אם וככל שההסדר בצים יושלם, צפויה החברה לישראל לרשום רווח של כ-535 מיליון דולר".

נזכיר כי דירקטוריון החברה לישראל העמיד דד-ליין לחתימה על הסדר החוב בצים - ה-1 ביולי, לאחר שאישר את עיקר ההסדר הנשען על תספורת של כ-50% מחוב של כ-3 מיליארד דולר. כ-1.4 מיליארד דולר מחוב זה יומרו להון מניות, כאשר החברה לישראל תזרים לצים 200 מיליון דולר ותדולל להחזקה של כ-32%. בנוסף תדאג החברה האם למימון של 50 מיליון דולר כחוב, וערבות של כ-10 מיליון דולר, ותוותר על חוב צים כלפיה בגובה 238 מיליון דולר. בחברה לישראל מציינים כי שווי צים לאחר ההסדר מוערך בכ-600-800 מיליון דולר.

בעקבות פניית צים לביהמ"ש המחוזי בחיפה, נקבע כי תכונס אסיפת בעלי מניות רגילה לאישור הסדר החוב ב-15 ביוני. ביהמ"ש גם מינה, בהסכמת הכנ"ר, את עו"ד צוריאל לביא לנאמן מטעמו בהסדר החוב המוצע.

במקביל לכל אלו ממשיכה החברה לישראל לקדם את השינוי המבני לפיצול החזקותיה, אותו היא מכוונת להשלים עד סוף אמצע שנה זו. נזכיר כי באוגוסט האחרון הכריז מנכ"ל החברה, ניר גלעד, כי החזקות החברה יחולקו לשתיים: חברה חדשה (שכוללת את החזקותיה בצים, בטאואר, במיזם קורוס, בזרוע השקעות הקלינטק ICG ובחברת איי.סי פאואר) תירשם בבורסת סינגפור, ככל הנראה בשל הטבות מס; ואילו החברה לישראל "הישנה" (שתישאר עם ההחזקות בכיל ובבזן) תירשם באופן דואלי בת"א ובניו יורק.

עוד כתבות

ירידה עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים / צילום: יח''צ

הם שלטו בכבישי ישראל יותר מ־40 שנה. היום רק מותג רכב יפני אחד נותר בצמרת

בתוך שנים ספורות הפכו רוב מותגי הרכב היפניים ממובילי שוק לזן שנמצא על סף הכחדה, לנוכח הפלישה הסינית ● נתוני ינואר ממחישים זאת היטב, עם ירידה דו–ספרתית עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים, למעט טויוטה ● האם עוד מכשול הוסר מדרכם של הסינים?

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים, וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

סאלח דבאח / צילום: שלומי יוסף

"עד עכשיו נלחמנו על הבית. הגיע הזמן לדבאח מעבר לים"

המלחמה שרוקנה את הצפון והקשתה על העובדים להישאר, הסערה ברשת שהביאה אותו לבית המשפט, הקושי להתפתח בנדל"ן אל מול המתחרות והתוכניות להתרחב למדינות המפרץ ● סאלח דבאח, מנכ"ל רשת הקמעונאות המשפחתית שמגלגלת יותר ממיליארד שקל בשנה, בראיון מיוחד

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים. כמה הוא שילם?

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

בישראל מרוצים מביטול מכסי טראמפ: "מעניק יתרון במו"מ, אין כבר טעם למהר לחתום"

גורמים בממשלה מסרו לגלובס כי פסיקת ביהמ"ש העליון בארה"ב, שפסלה את מרבית המכסים הגלובליים, משפרת משמעותית את עמדת המיקוח של ישראל במו"מ על הסכם הסחר ● בינתיים, היצואנים בארץ דווקא מביעים חשש שהיתרון היחסי של ישראל ייפגע, לאחר שטראמפ הכריז על מכס גלובלי אחיד של 15%

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%-15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים, ומה הסיכונים?

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל־כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את רה"מ בנימין נתניהו מתנקז לידיו של אותו עורך דין ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עו"ד עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדילמה של בנק ישראל עם הריבית והסיבה שהאנליסטים עשו סיבוב פרסה

האינפלציה באמצע טווח היעד והשקל התחזק, אך רוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים, וגרמו לשוק לשנות כיוון ● בעוד שנתוני הצמיחה המפתיעים מעניקים לנגיד "מרחב נשימה", רוב האנליסטים מעריכים כעת: בנק ישראל יבחר בשמרנות וישאיר את הריבית על כנה

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%

שדות סולאריים של דוראל בארה''ב / צילום: באדיבות דוראל

מניות האנרגיה הלוהטות של ת"א קפצו פי 3 בזכות הימור על השוק האמריקאי

חברות האנרגיה אנלייט, או.פי.סי ודוראל הוסיפו בשנה האחרונה מאות אחוזים לשוויין, על רקע פעילותן המתרחבת בארה"ב ● השלוש הפכו לחביבות המשקיעים בזכות רוח גבית לה הן זוכות מהביקוש האדיר לחשמל בארה"ב, בעיקר עבור חוות שרתים למהפכת ה–AI

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

"לא מחפש הרפתקאות וסיכונים": מי הוא צביקה לביא מחקירת מידע הפנים בארית

מנכ"ל בית ההשקעות לביא את לביא, שנחקר על ידי רשות ני"ע, הוא בנו של אחד מראשוני שוק ההון בישראל, שחילץ את לקוחותיו במשבר ויסות הבנקים ● אנשי שוק שמכירים את לביא מתקשים להאמין לחשדות: "זה לא בחור צעיר שבא לעשות מכה של כמה מאות אלפי שקלים"

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם