גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היד הנעלמה: אמריקה מאבדת את השליטה באינטרנט

האינטרנט לא באמת רשת ניטרלית שמאפשרת לכם גישה חופשית לכפר הגלובלי. ארה"ב שולטת, מפקחת על המידע ומקדמת את האינטרסים שלה. אבל מה שבאמת מפחיד הוא שבקרוב סין ורוסיה יתפסו איים של שליטה על הגלישה ברשת

מחוץ לעולם הגיקים רק מעטים שמעו על הנט-מונדיאל שהתקיים בברזיל בחודש שעבר. מדובר בכנס שאיגד 850 נציגים מרחבי העולם, על מנת לדון באחת השאלות הגדולות של השנים הקרובות: האם השליטה ברשת צריכה להישאר בחזקה אמריקאית כפי שהיא כיום, או שעל שאר מדינות העולם לקחת לידיהן את השליטה ברשת - כל מדינה והאינטרנט שלה. לאור העובדה שהכנס נערך על רקע פרשת אדוארד סנודן, שחשף, בין היתר, כי האמריקאים צותתו דרך קבע לשיחותיה ולהודעות האימייל של נשיאת ברזיל רוסף, הנט-מונדיאל קיבל אפילו תוקף של כינוס חירום.

מאחורי השאלה הגדולה על השליטה העולמית ברשת עומדת דילמה גדולה לא פחות: האם אפשר היום לסמוך על דברים שנכתבים ברשת? מי יתקע לנו שהמידע שאנחנו מקבלים הוא אמין ונטול אינטרסים? התשובה היא כמובן, שאין לדעת. זהו, הרי, הפרדוקס: ככל שיש יותר קולות, כך גם יש יותר סיכויים לזיופים, לשקרים ולמניפולציות. על כל אלה נרחיב בשתי הכתבות הבאות של פרויקט זה, אבל כרגע נחזור לשורש הטכני של הדילמה, הבסיס של הבסיס, שאלה שמרוב האבסורדיות שלה כבר הפכה לבדיחה: מיהו האחראי על האינטרנט.

קצת רקע טכנולוגי: הגוף האחראי על ניהול דומיינים (כתובות אינטרנט, ומה שמכונה IP, תעודת זהות אינטרנטית שיש לכל מחשב), הוא חברה אמריקאית ללא כוונות רווח המכונה "תאגיד האינטרנט לשמות ולמספרים" (ICANN). השליטה, אפוא, היא אמריקאית.

מולם ישנו ITU - איגוד הטלקומוניקציה הבינלאומי - שזה גוף של האו"ם, כלומר של הממשלות. ITU סבורים שהם אלה שצריכים לנהל את האינטרנט.

בעקבות סערת סנודן, ארצות הברית הודיעה כי בכוונתה לוותר על הפיקוח הבלעדי שלה על הדרך שבה מחולקות כתובות לאתרי אינטרנט, אבל התעמקות בניואנסים של ניסוח ההודעה עוררה סערה בפני עצמה. בלי להיכנס יותר מדי לפרטים, העובדה שהשליטה דה פקטו על תעבורת האינטרנט היא של חברות אמריקאיות ומתבצעת בארצות הברית - מה שאפשר לה גם לצותת לכולם - הייתה בסופו של דבר גם עניין חיובי: כי בלעדי השליטה הזו, ממשלות יוכלו להכפיף את הרשת לאינטרסים מסחריים, לעקוב אחר הגולשים ולהטיל בקרה על התוכן.

"עד כה, ארצות הברית שלטה על שרתי השורש של האינטרנט, והם מוכנים להוציא את השליטה הזו מהם", אומרת דינה באר, מנהלת איגוד האינטרנט הישראלי, שמסבירה כי השליטה על הקצאת כתובת ה-IP מאפשרת למעשה להחליט אם אתר מסוים יעלה או לא יעלה לאוויר, או אם זמני הטעינה שלו ממקומות שונים יהיו קצרים או ארוכים.

לאחרונה, אומרת באר, החל ה-ICANN האמריקאי לקבל פניות מגופים שונים שמעוניינים להתערב בתהליך קבלת ההחלטות. במקביל, ה-ITU, הטוען לכתר השליטה באינטרנט מטעם האו"ם, כבר פוזל לכיוונן של המדינות המבקשות באופן גלוי לצמצם את מה שהן תופסות כאימפריאליזם אמריקאי.

"בספטמבר הקרוב עשוי להיבחר לנשיא ה-ITU הנציג הסיני, שכמובן תומך במודל של הוצאת השליטה מידי ארצות הברית", מסבירה באר. "זאת המלחמה שמתנהלת כיום במרחבים הללו. במדינות כמו סין ורוסיה, אתה רואה התערבות בתוכן. אם למשל יש בחירות, אתה רואה שאתר של מועמד מסוים עולה בשתי שניות ושל המועמד האחר בקושי עולה. או שיש צנזורה במקומות מסוימים. אנחנו מאמינים שהאינטרנט צריך להיות פתוח לכולם. זה לא משהו ששייך למדינה מסוימת".

"ארצות הברית אמנם מוכנה לוותר על השליטה", באר מחדדת, "אבל היא רוצה לשמור על ניטרליות הרשת ובגלל זה האמריקאים רוצים שהשליטה תהיה בידי קבוצות כמו שלנו, למשל, או של גופים מייעצים כמו מומחי אבטחת מידע. במודל כזה ההחלטות מתקבלות יחד.

ארדואן כמקרה מבחן

דוגמאות לשליטה ברשת לא חסרות. מדינות כמו סין, איראן, סינגפור ולאחרונה אף טורקיה - שחסמה את טוויטר לפרק זמן קצר בעקבות חשיפת הקלטות שמביכות את הנשיא ארדואן - מגבילות את הגישה לרשת באמצעים שונים. גישה לאתרים כמו פייסבוק או יוטיוב מוגבלת, שירותים כמו ווטסאפ נחסמים, פורומים נמצאים תחת פיקוח, ותוצאות חיפוש מסוימות לא ניתנות להצגה לגולשים בתחומן.

כשבאר נשאלת מדוע חשוב למדינות כמו סין או רוסיה לנסות לכפות מודל גלובלי הכפוף יותר לשליטה, אף על פי שהן בלאו הכי שולטות בתוכן שאזרחיהם רואים, היא מסבירה זאת כך: ברגע שהאו"ם נותן הוראה לכל המדינות שחברות בו לבצע משהו מסוים - נניח אתרי פורנו או כאלה עם תכנים אלימים במיוחד - ההחלטות הללו משפיעות על האינטרנט ברחבי העולם. אם המדינות הללו יכולות להשתמש בכוחן הפוליטי בארגון כדי להעביר החלטות כאלה, הן יכולות להשפיע על התוכן שרואים הגולשים ברחבי העולם.

אגב, זה לא רק במדינות כמו סין ורוסיה, אלא גם במעצמות המערב: "באירופה יש לאחרונה דיבור על יצירת רשתות מקומיות של מדינות", אומרת באר. "יש לנו כאן חיה חדשה, שאף אחד מאיתנו עדיין לא יודע להסתדר איתה. אם זה יקרה, זה יפגע בחופש של אנשים, בחופש של האקדמיה ועוד".

בישראל, אומרת באר, אין עדיין פגיעה בניטרליות הרשת מבחינת העדפת אתרים מסחריים מסוימים על-פני אחרים, אולם מספר בדיקות שנערכו בשנים האחרונות הראו כי ישנן ספקיות אינטרנט שהגבילו את נפח התעבורה באתרים שחברות מסחריות גדולות אינן חפצות בייקרם. הספקיות תמיד הכחישו, אולם לדברי באר זו תופעה שעדיין קיימת.

"הספקיות עושות את זה בצורה פחות בוטה מפעם, וקשה לך להוכיח את זה, אבל אני חושבת שצריך להיות בישראל גוף שבודק את זה", היא אומרת. "אין בתחום הזה רגולציה מספקת. מבחינת משתמש הקצה, הוא ירגיש את זה כשייקח המון זמן להיכנס לאתר שהספקיות לא רוצות שיעלה, או שפתאום הוא יקבל בו הודעת שגיאה. אין אף גוף שיכול לחייב את הספקיות להראות את הנתונים הללו. גם אם יש רגולציה מינימלית, אין בקרה עליה".

בהיעדר פיקוח, היא מדגישה, המצב הנוכחי בהחלט מזמין קבוצות עסקיות, שהפורטפוליו שלהן כולל ספקיות אינטרנט, להשפיע באמצעותן על התוכן שהגולשים המחוברים אליהן יקבלו. הניסיון בתחומי החיים האחרים מראה שעד כה מעולם לא הצטיינו גופים עסקיים בקבלה וולונטרית של קוד אתי שכזה וביישומו. לידיעת המחוקקים.

עוד כתבות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים