גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  נדל"ן ותשתיות

צופים: 400 משפחות בנו בתים ולא יכולות למכור אותם

המשפחות רכשו את המגרשים מחברת לידר קומפני, שהייתה חייבת 14.6 מיליון שקל למדינה ■ לידר הייתה באותה עת בבעלות לבייב וגיסו ■ ללבייב ערבות אישית להבטחת החוב, אך המדינה מנהלת את התביעות נגד החברה

היישוב צופים / צילום: תמר מצפי
היישוב צופים / צילום: תמר מצפי

משפחות המתגוררות ביישוב צופים שבשומרון, הסמוך לכוכב יאיר, גילו לאחרונה עובדה מפתיעה: על המגרשים שרכשו ושבהם הקימו את ביתם רשומים שיעבודים לטובת המדינה עוד משנות ה-90.

בתביעה בסך 2.5 מיליון שקל שהגישו 10 מהמשפחות הללו נגד חברת לידר קומפני, שמכרה להם את המגרשים, הם טוענים כי נדהמו לגלות זאת, כיוון שהשיעבוד לא הופיע באישורי הזכויות שהנפיקה עבורם החברה - וזאת באופן מכוון וחסר תום-לב. לטענת אותן משפחות, הן אינן מסוגלות למכור את ביתן וכל יום מרחפת מעליהן סכנת מימוש המגרשים על-ידי המדינה, שעשויה לדרוש את החוב שמגיע לה.

עד לפני כמה שנים ובתקופה שנרשמו השיעבודים היו איש העסקים לב לבייב וגיסו דוד אלשיוב בעלי השליטה בחברה. השניים אף העמידו ערבות אישית להבטחת השיעבוד לטובת המדינה, שלא הוסר עד היום.

התביעה הוגשה לבית המשפט המחוזי מרכז בלוד באמצעות עו"ד משה קרייצברג. המשפחות טוענות כי רכשו מהחברה נכסים ביישוב, חלקם כמגרשים פנויים שעליהם הקימו בתיהן, וחלקם כבתים יד שנייה, על סמך אישורי זכויות שהנפיקה חברת לידר.

"מצג שקרי וחוסר תום-לב"

בכתב התביעה נטען כי לידר הציגה עצמה כבעלת 400 דונם באדמות הכפר ג'ויס בשומרון ושטח נוסף בן 1,200 דונם אדמות מדינה שהוקצו ללידר על-ידי הממונה על הרכוש הממשלתי ביהודה ושומרון בחוזה פיתוח. בנוסף פעלה לידר כחברה משכנת שניהלה את הרישומים לגבי הנכסים המדוברים. על השטח הוקם כאמור היישוב צופים.

עוד נטען כי לידר קומפני הציגה למשפחות התחייבות כי זכויותיהם בשטח נקיות מכל חוב, עיקול, שיעבוד או משכנתא, ופעלה לשווק מגרשים או בתים על השטח. "בכל אישורי הזכויות שהונפקו על-ידי הנתבעות הועלמו שיעבודים של הנכס לצדדים שלישיים ואף הוצג מצג שקרי שלפיו לא רובצים על המגרשים שיעבודים כלשהם", נטען.

לדברי המשפחות, כשביקשו לאחרונה למכור את בתיהן, וניהלו משא-ומתן עם רוכשים פוטנציאליים, התבשרו על-ידם כי מבדיקות שביצע עורך הדין המייצג אותם עולה כי ברישומי חברת לידר ברשם החברות רשום שיעבוד לטובת משרד השיכון על המגרשים שבהם הן מתגוררות. בשל הסטטוס המורכב של הנכסים, החליטו הרוכשים שלא לרכוש בתים ביישוב.

המשפחות מציינות כי לאחר שלידר הנפיקה להם אישור זכויות עדכני שבו הודגש כי הזכויות נקיות מכל שיעבוד, נחשפה למעשה "התנהלות חמורה ושערורייתית מצד לידר כחברה משכנת המנפיקה אישורי זכויות כוזבים תוך העלמת העובדה שרובצים שיעבודים הנוגעים לה".

עוד עולה מכתב התביעה כי במשרדי רשם החברות נרשם שיעבוד קבוע בדרגה ראשונה מכוח אגרות חוב, לטובת משרד השיכון ב-1996. על איגרת החוב חתומים לב לבייב ודוד אלישיוב, שהעניקו ערבות אישית להבטחת השיעבוד, ועליה הם חתומים בכתב ידם. תנאי איגרת החוב קבעו כי לידר מתחייבת "לא למכור, לא להעביר, לא להחכיר, לא להשכיר ולא למסור את הרכוש המשועבד ללא הסכמה בכתב ומראש ממשרד השיכון".

על-פי כתב התביעה מגרשיהן של 10 המשפחות התובעות נכללים בנכסים המשועבדים לטובת משרד השיכון, ושיעבודים נוספים רשומים על 100 מגרשים ביישוב. מגיש הבקשה לרישום השיעבוד הוא עו"ד משה גליק, המייצג את לידר ומטפל בעסקאות, ומשרדו אף פעל כחברה משכנת שהנפיקה את אישורי הזכויות לאורך השנים. לטענת התובעים, לאורך כל הדרך הועלם השיעבוד, במכוון ובאופן שיטתי ועקבי.

"התובעים הוטעו, רומו והוכשלו לכל אורך השנים על-ידי לידר שנקטה טקטיקה של הסתרת השיעבוד ביודעין ובמכוון וחזרה ונתנה אינספור פעמים אישורי זכויות שלפיהם הנכסים נקיים משיעבוד. מדובר בהתנהלות חסרת תום-לב ברמות הגבוהות ביותר", נטען בתביעה, "מאז שנודע המידע המזעזע שהנכסים שרכשו התובעים במיטב כספם משועבדים לצדדים שלישיים, לא מצליחים התובעים למצוא מנוח והם מוטרדים ומודאגים שקורת הגג שלהם עומדת בסיכון. התובעים היו משוכנעים שהם מתנהלים מול גופים אמינים ורציניים שפעלו ליזום ולהקים שכונות בצופים, ולתדהמתם נודע להם שרומו והוטעו".

התובעים טוענים שלידר הפרה את חובתה הבסיסית למכור את הנכסים ולהעביר את הזכויות בהם לתובעים נקיות מכל זכות או שיעבוד לצד שלישי. חובה זו הופרה לטענת המשפחות על-ידי לידר "בגסות ובאופן בוטה". עוד הם מתארים כי במקרים מסוימים העסקאות שניהלו למכירת בתיהם נתקעו, והם אינם מסוגלים למכור את בתיהם או לקחת משכנתא נוספת, בשל העובדה שאלה משועבדים לצדדים שלישיים.

כדי להבין מדוע הרוכשים מודאגים די להביט באחד הסעיפים באיגרת החוב שעליה חתומה לידר: "אם החברה לא תעמוד בהתחייבותה, ובפרט תפגר בתשלומי הסכומים המובטחים, יהיה משרד השיכון רשאי להעמיד לפירעון מיידי את הסכומים המובטחים, ויהיה רשאי לאחוז בכל האמצעים שימצא לנכון לגביית הסכומים המובטחים לרבות מימוש הרכוש המשועבד בכל דרך". מאחר שהחברה לא השיבה את הכספים למשרד השיכון וקיימת מחלוקת משפטית בין הצדדים, טוענות המשפחות כי בכל עת עשויה המדינה למנות כונס נכסים במטרה לממש את בתיהם כדי להשיב את החוב המגיע לה מלידר.

בסוף 2013 הגישה חברת לידר עתירה בסך 100 מיליון שקל נגד המדינה, שבה טענה כי תוואי גדר הביטחון של מדינת ישראל נקבע על הקרקעות שיועדו להרחבת היישוב, ובכך איבדה לידר כל אפשרות מעשית לפיתוח הקרקעות שנותרו לה בצופים, ולמעשה ירדו לטמיון זכיותיה לבניית כ-1,600 יחידות דיור.

באפריל האחרון הגישה המדינה בשם משרד האוצר ומשרד השיכון תביעה שכנגד לבית המשפט המחוזי בירושלים, ובה דרשה את החוב שלידר חבה לה, העומד כעת על 14.6 מיליון שקל. תביעה זו שופכת אור על אותו שיעבוד לטובת משרד השיכון שנרשם על אותם מגרשים בצופים. בתביעה מזכירה המדינה את ההסכם שנחתם בין משרד השיכון ללידר בשנת 1996 ומסבירה כי המשרד העביר במסגרת ההסכם 3.6 מיליון שקל ללידר, כפיצוי מותנה בגין הוראת הפסקת הבנייה בצופים. הוראה זו ניתנת מעת לעת משיקולים פוליטיים הקשורים לבנייה בשטחים.

עוד נקבע בהסכם כי במקרה שהבנייה תחודש, יוסב הפיצוי להלוואה ולידר תהיה מחויבת להשיב את ההלוואה למדינה 45 יום לאחר מכירת המגרשים. לידר מימשה את המגרשים ומכרה אותם, ולכן היה עליה להשיב למדינה את ההלוואה, בתוספת הפרשי מדד תשומות הבנייה ובמקרה של פיגור גם ריבית צמודה בשיעור של 4% לשנה. בתביעה טוענת המדינה כי אף על-פי שהחברה מימשה במרוצת השנים יחידות דיור, היא לא השיבה את ההלוואה למדינה, וזאת למרות שהודתה בקיום החוב.

אין בעלי מניות או דירקטוריון

ומה לגבי הערבות האישית של לבייב ואלשיוב? מבדיקה שערך "גלובס" עולה כי לפני שנים ספורות, העביר לבייב את זכויותיו בחברה, וכעת החברה מופיעה כחברה זרה בלי בעלי מניות או דירקטוריון. עו"ד משה גליק, המייצג את החברה, נשאל על-ידי "גלובס" מיהם בעלי השליטה בה. לדבריו הוא "בודק" את העניין, אולם לא השיב עד סגירת הגיליון. בסביבתו של לב לבייב סירבו לציין אל מי העביר את הזכויות בחברה.

במילים אחרות, כעת חברה זרה מחזיקה בזכויות להקמת אלפי יחידות דיור, ככל הנראה בלי לקבל על כך אישור מהמדינה.

בתביעה טוענות המשפחות כי לאחר שגילו כי קיימים שיעבודים על נכסיהם פנו לחברת לידר שלטענתם השיבה להם כי מתנהל הליך משפטי בין משרד השיכון ללידר, שבו תבעה לידר את המדינה ועל כן היא דורשת לקזז את סכום השיעבוד מהתביעה. "מדובר בניסיון מביש מצד לידר וניתן היה לצפות שתפעל מיידית להסרת השיעבוד, ובמקום זה מעזה להפוך את התובעים ואת קניינם לבני ערובה לטענות קיזוז של לידר כלפי משרד השיכון", נכתב בתביעה.

לטענת התובעים, ההליך המשפטי שמתנהל בין משרד השיכון ללידר שלגביו טוענת החברה טענת קיזוז אינו נוגע אליהם ואינו נוגע לעובדה שלידר הייתה מחויבת להסדיר את השיעבודים באופן מיידי. "היה מצופה שלאחר שנחשפו ההטעיה והמרמה של לידר בהסתרת השיעבוד לטובת צד ג' - שתפעל מיידית להסרתם של השיעבודים, ובמקום זאת מעזה הנתבעת להמשיך בהפרות החמורות והיסודיות מצדה ולהמשיך במדיניות חסרת תום-הלב".

התובעים דורשים להסיר מיידית את השיעבודים ולצורך כך דורשים למנות את עו"ד משה קרייצברג ככונס נכסים לביצוע הפעולות הנדרשות לשם כך. בנוסף הם דורשים פיצוי בגין ההפרות, העוולות וחוסר תום-הלב מצד לידר. "הנכסים הממושכנים הם הנכס העיקרי וקורת הגג של התובעים שמתגוררים בו עם משפחתם", מציינים התובעים בכתב התביעה, "השיעבוד שרובץ על הנכסים גרם וגורם לפגיעה מהותית בשווי הנכסים, מרתיע רוכשים פוטנציאליים לרכוש את הנכס, והעמיד לכל אורך השנים את התובעים בסיכון שקניינם ימומש".

לטענת התובעים מדובר בפגיעה בשווי 15% בערך הנכסים המשועבדים, שדורשים בנוסף לכך גם פיצוי בגין עוגמת הנפש שנגרמה להם. "התובעים נקלעו למצוקה נפשית ולדאגות חמורות. ביתם וקניינם העיקרי משועבד לצד שלישי שגרם לעוגמת הנפש, המתח והחרדה. נזק זה מוערך ב-50 אלף שקל לכל משפחה ומסתכם ב-300 אלף שקל, כך שהנזק הכולל הוא 2.58 מיליון שקל", נכתב בתביעה.

עוד דורשים התובעים לחייב את לידר בפיצויים עונשיים בשל התנהלות הגובלת בפלילים של הטעיה, תרמית וחוסר תום-לב, והנפקת אישורי זכויות כוזבים ושקריים.

לידר: "טענות התובעים יידחו במלואן"

עו"ד משה גליק מסר בשם חברת לידר: "החברה מצרה על דרך הפעולה שנקטו התובעים ובעיקר על העובדה כי הגורם המניע את אותם תובעים עושה זאת מטעמים פסולים. המדובר בגורם שיחד עם קבוצת תושבים מהיישוב הפר באופן בוטה התחייבות לבצע עבודות פיתוח בתחום היישוב, וכעת לאחר שנתבעו בגין הפרה זו בבית המשפט, מנסים הם להפעיל לחצים על החברה בדרכים פסולות.

"חברת לידר קיבלה לידה את כתב התביעה לאחרונה, ולאחר בחינה ראשונית של האמור בו, עולה כי הוא רצוף בטענות ובעובדות לא נכונות שלא נבדקו ולא נבחנו על-ידי התובעים כראוי, ולפיכך החברה דוחה את כל אשר נטען בכתב התביעה באופן מלא, והיא סמוכה ובטוחה כי טענות התובעים יידחו במלואן על-ידי בית המשפט.

"יצוין כי כל ניסיון להטיל דופי במי מבין אלה אשר היו צד להתקשרויות לפני כ-20 שנה, ואינם עוד קשורים לנושא, הינו מעשה שיש לדחותו על הסף".

ממשרדי השיכון והאוצר נמסר: "החוב של לידר אכן ידוע ומוכר למשרד הבינוי והשיכון ולמשרד האוצר זה שנים. החשב הכללי במשרד האוצר ניהל משא-ומתן מורכב מול החברה במטרה לגבות מהחברה את ההלוואה, כולל בעת האחרונה, ואולם ככל הנראה ללא תוצאות של ממש עד היום. חברת לידר ביקשה לעכב את גביית החוב בהסתמך על כך שמגיעים לה, לטענתה, פיצויים נכבדים ממשרד הביטחון כתוצאה מבניית גדר הביטחון. לאחרונה, לאחר שמשרד הביטחון דחה את טענות החברה, והיא הגישה תביעה כנגד משרד הביטחון, פעל האוצר יחד עם פרקליטות המדינה להגשת תביעה שכנגד שעניינה גביית מלוא חובותיה של החברה למדינה בפרויקט צופים. ההליך תלוי ועומד בבית המשפט בימים אלה, ואנו ממתינים לקבל את כתב ההגנה מצד החברה, כמקובל".

עוד כתבות

מימין: לואיז אינסיו לולה דה סילבה ופלאביו בולסונרו / צילום: ap, Andre Penner, Lucas Landau

שתי תפיסות עולם מתנגשות: בולסונרו ולולה נערכים לסיבוב שני מכריע בברזיל

יורש העצר של הימין פלאביו בולסונרו הוביל בסיבוב הראשון של הבחירות על הנשיא המכהן לואיז אינסיו לולה דה סילבה, וכעת ברזיל נערכת להכרעה בעימות אידאולוגי נרחב ● על הפרק: קיצוצים מול רווחה, התקרבות לסין מול ברית עם ארה"ב ופער חריף בעמדות כלפי ישראל

אלפי המפגינים ברחבי צרפת / צילום: ap, Aurelien Morissard

המשבר בצרפת יצא משליטה: הרחובות בוערים והקופה הציבורית ריקה

משבר חוב, בחירות מתקרבות וכלכלה שברירית דחפו את צרפת לגל חדש של מחאות אלימות, עם כ־5,000 מתפרעים במעצר ● לפי ממשל מקרון - ההפגנות הן מהלך של מפלגת השמאל הקיצונית

אורן קובי / צילום: כדיה לוי

"כושר ההשתכרות מאופס לחלוטין": אורן קובי מבקש להפחית את התשלומים לנושים

אורן קובי, יזם הנדל"ן לשעבר המואשם בפלילים, טוען כי אינו יכול לעבוד בשל מגבלות משפטיות ● ביהמ"ש העליון כבר דחה את ערעורו, אך איפשר לו להגיש בקשה חדשה עם הוכחות למצבו הכלכלי ● לקובי יש חובות של עשרות מיליוני שקלים, הוא נאשם בארבעה כתבי אישום וחשוד בהפרת האיסור לעסוק בנדל"ן

מה יעשו היום המניות הדואליות, והדגל האדום של בנק אוף אמריקה

לפי הערכות בשוק, דוח התעסוקה בארה"ב הוריד מהשולחן העלאת ריבית באוקטובר - אך תשואות האג"ח הממשלתיות המשיכו לטפס ● הנאסד"ק טיפס לשיא חדש בהובלת מניות השבבים, אך אנליסטים מזהים שחיקה מתחת לפני השטח בוול סטריט ● במוקד השבוע: הפרוטוקולים מפגישת הפד בספטמבר ● בסיטי מעלים בחדות את התחזית לביטקוין ● וגם: האינדיקטור של בנק אוף אמריקה קרוב לאיתות מכירה ● כל מה שכדאי לדעת לקראת שבוע המסחר

המאם אל-המאמי, טייס המשנה המחבל מטיסת פליי-דובאי

הטייס-המחבל הודה בחקירה: "עשיתי את זה כנקמה על עזה"

השב"כ משתתף בחקירתו, המוסד בקבינט: "ביקר במדינות אויב, בודקים מי הפעיל" ● 4,000 ממחבלי 7.10 חוסלו, ראש השב"כ: חמאס מתכנן מתקפה ● בתום מרדף: צה"ל והשב"כ עצרו את המחבל השני מניסיון הפיגוע בבנימין ● שלוש שנים לאחר טבח ה-7 באוקטובר, מערכת הביטחון מציגה תמונת מצב לגבי סגירת המעגל נגד מבצעי המתקפה ● דובר צבא סעודיה מסר כי 100 מטוסי קרב השתתפו לפנות בוקר במבצע "השחר של תימן" שבו פתחו נגד החות'ים ● עדכונים שוטפים 

שוק ההון והשקעות / עיבוד: Shutterstock

המוניטין המפוקפק של אוקטובר בשווקים. ומה יקרה השנה

ב־19 באוקטובר 1987 נפל השוק ב־22% ביום אחד. וזו לא המפולת ההיסטורית היחידה שנקשרה דווקא לאוקטובר • האם העליות בשוק יימשכו, או שהחולשה שכבר מסתתרת מתחת לפני השטח תתפרץ? ואילו סיבות לאופטימיות יש למרות הכול?

מייק קוהאן ונתנאל לורנצי / איורים: גיל ג'יבלי

השורטיסט שעם פחות מ־10 מיליון דולר השתלט על חברת נדל"ן שהסתבכה

המיליארדר מייק קוהאן איבד את השליטה בחברת הנדל"ן הנושאת את שמו שנקלעה לאחרונה לסחרור, לאחר שלא עמד בהחזר חוב שכנגדו שיעבד את מניותיו בחברה ● הבעלים החדש של קוהאן, נתנאל לורנצי, ינסה להשכיח את הסיבוב הקודם שלו בשוק ההון, שלא הסב נחת למשקיעים

אילוסטרציה: Shutterstock

זה לא היה רבעון שקרנות הגידור יכולות להתגאות בו

התשואה הממוצעת שהציגו קרנות הגידור המנייתיות מתחילת השנה נפגעה ברבעון השלישי, שבו הציג מדד ת"א 125 עלייה מזערית ● בלטה לטובה: קרן חדשה יחסית של ספרה שהציגה תשואה של 41% ● הדרמה בשוק האג"ח בארה"ב לא באה לידי ביטוי משמעותי בקרנות הגידור

מימין: גרוג' נגל,  פיטר הגמן וקרל דיסרות. זוכי פרס נובל לרפואה ב-2026 / צילום: Ill. Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach

זוכי נובל ברפואה: מפתחי שיטה שמאפשרת לשלוט במוח דרך אור

קרל דיסרות מאוניברסיטת סטנפורד בארה"ב, פיטר הגמן מאוניברסיטת הומבולדט בברלין וגאורג נגל מאוניברסיטת וירצבורג בגרמניה זכן בפרס נובל ברפואה עבור גילוייהם בתחום האופטוגנטיקה – שליטה בפעילות תאים באמצעות אור

זאק פולנסקי, מנהיג מפלגת ''הירוקים'' הבריטית / צילום: Reuters

"הירוקים" בבריטניה: ציונות היא גזענות, "מדינת פלסטין" צריכה לקום במקום ישראל

מפלגת "הירוקים" הבריטית הצביעה בעד החלטה הקובעת כי ציונות היא גזענות, ולכן המפלגה מתנגדת למדינת ישראל במתכונתה הנוכחית ותומכת במדינה פלסטינית חלופית ● משרד החוץ בתגובה: "כתם בתולדות הממלכה המאוחדת"

שרת התחבורה מירי רגב, ראש השב''כ דוד זיני וראש המוסד רומן גופמן / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט, דובר צה''ל

המוסד והשב"כ דחפו לקבלת סמכויות בחוק - ואז כשלו בזיהוי האיום מדובאי

לפני כ-4 שנים חוקק חוק שהעניק למוסד ולשב"כ גישה מלאה ומיידית למאגר מידע על נוסעים ואנשי צוות בטיסות לישראל ● המטרה: לאפשר לגופי הביטחון להצליב מידע מודיעיני ולזהות איומים מראש ● אז איך אזרח עומאן שהראה סימני הקצנה אסלאמיים פומביים עלה על טיסת דובאי לישראל וניסה לחטוף את המטוס?

ביל גרוס / צילום: Reuters, Lucy Nicholson

"הפסדתי 50% בחודש אחד": מלך האג"ח חשף את הטעות שעלתה לו ביוקר

ביל גרוס, המייסד המיתולוגי של ענקית ההשקעות פימקו, שיתף בראיון לביזנס אינסיידר את שתי העסקאות שעיצבו את דרכו ● על ההפסד הצורב: "קניתי אג"ח במינוף עם כסף שהרווחתי בבלאק ג'ק" ● ועל ההשקעה המנצחת: מניות של תשתיות אנרגיה, שנהנות כעת מדחיפה מפתיעה מכיוון מהפכת ה-AI

אולם תצוגה של ביי אנד דרייב / צילום: מתוך חשבון האינסטגרם של ביי אנד דרייב

הלקחים מהמשבר שנקלעה אליו סוכנות רכבי היוקרה

ביי אנד דרייב, שהתמחתה במשך 3 עשורים בשיווק רכבי יוקרה עבור יבואנים ועוד, נקלעה לחובות של 97 מיליון שקל ● בבקשה לעיכוב הליכים חשפה הסוכנות את הסיבות למשבר, בעיקרן המלחמה והריבית, שגררו ירידה חדה בביקוש לכלי רכב מפוארים ● האם זהו מקרה בודד או קדימון למגמה?

יוני חנציס, מנכ''ל דוראל / צילום: תמר מצפי

החברה הישראלית שבונה את השדה הסולארי הגדול במערב

פרויקט Mammoth של דוראל באינדיאנה צפוי להגיע עד 2029 לכושר ייצור של 2.9 ג’יגה-וואט ולהשתרע על שטח הגדול מתל אביב-יפו ● החברה תשקיע קרוב למיליארד דולר בהרחבת הפרויקט, וצופה תוספת של כ-350 מיליון שקל להכנסות השנתיות

השקעות אלטרנטיביות / אילוסטרציה: Shutterstock

לקרנות ההשקעה הפרטיות יש בעיה, והממשל האמריקאי חושב שהארנק שלכם יכול לפתור אותה

הצעה ממשלתית תסייע למנהלי קרנות למכור השקעות אלטרנטיביות לקהל רחב יותר

מסעדת קיסו / צילום: מצגת החברה

במקום הנפקה: גרין לנטרן בוחנת השקעה בקיסו בשווי 300-330 מיליון שקל

ככל הידוע מדובר במגעים שאינם בעלי אופי מחייב, ולפי שעה טרם נחתם מסמך מחייב בנושא ● בגרין לנטרן לא צפויה להיות נכונות לשלם את השווי שציפו לו בעלי רשת המסעדות בהנפקה, שהוערך בכ-330 מיליון שקל, כך שניתן להעריך בזהירות שאם תהיה עסקה, היא צפויה להיות בשווי נמוך יותר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; מניות הבנייה איבדו גובה

מדד ת"א 90 נחלש בכ-1.4% ● מניות הבנייה ירדו במקביל להמשך העלייה בתשואות האג"ח בארה"ב והציפיות להעלאת ריבית של הפד; נתוני המכירות של אאורה העיבו על הסנטימנט בסקטור ● דוראל קיבלה היתרי בנייה לשלב ב' להאב האנרגיה באינדיאנה ● טלטלה בבזא: משרד האנרגיה דורש בעל שליטה אסטרטגי, המניה צנחה ● וגם: למרות ספטמבר ההפכפך, שלוש המניות שג'יי.פי מורגן מסמן לחודש אוקטובר

ספינה של חיל הים / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

הבסיס שישראל אולי כבר מחזיקה מול חופי תימן

כותרות העיתונים בעולם: המערכה החדשה נגד החות'ים, סימני השאלה סביב הנוכחות הישראלית בסומלילנד, והסערה סביב סימני הפיסוק בעברית לאחר מאמר ביקורת על ספר בניו יורקר • גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נאסד"ק זינק לשיא חדש; מחירי הנפט ירדו, תשואות האג"ח עלו

הנאסד"ק זינק בכ-1%, בהובלת מניות ענקיות הטכנולוגיה, ביניהן מטא, אנבידיה, מיקרוסופט ו-SpaceX ● מחיר נפט מסוג ברנט ירד לזמן קצר מתחת ל-100 דולר לחבית ● תשואות האג"ח הארוכות טיפסו ● משבר האג"ח בצרפת מעיב על אירופה; הבורסה בפריז ירדה בעקבות צניחת מניית שניידר אלקטריק, שהשלימה עסקת ענק בארה"ב ● בורסת טוקיו קפצה במעל 2%

מצר הורמוז / צילום: ap, Asghar Besharati

המצור האיראני נשבר: לראשונה יוצא מהמפרץ יותר נפט מאשר לפני המלחמה

למרות האיומים והפגיעות במכליות, יצוא הנפט דרך מצר הורמוז זינק מעל לרמות שלפני המלחמה ● תעריפי ההובלה האמירו למיליוני דולרים, חברות ספנות מוכנות לקחת את הסיכון, אך מחירי הנפט ממשיכים לשאת פרמיית מלחמה גבוהה