גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צופים: 400 משפחות בנו בתים ולא יכולות למכור אותם

המשפחות רכשו את המגרשים מחברת לידר קומפני, שהייתה חייבת 14.6 מיליון שקל למדינה ■ לידר הייתה באותה עת בבעלות לבייב וגיסו ■ ללבייב ערבות אישית להבטחת החוב, אך המדינה מנהלת את התביעות נגד החברה

משפחות המתגוררות ביישוב צופים שבשומרון, הסמוך לכוכב יאיר, גילו לאחרונה עובדה מפתיעה: על המגרשים שרכשו ושבהם הקימו את ביתם רשומים שיעבודים לטובת המדינה עוד משנות ה-90.

בתביעה בסך 2.5 מיליון שקל שהגישו 10 מהמשפחות הללו נגד חברת לידר קומפני, שמכרה להם את המגרשים, הם טוענים כי נדהמו לגלות זאת, כיוון שהשיעבוד לא הופיע באישורי הזכויות שהנפיקה עבורם החברה - וזאת באופן מכוון וחסר תום-לב. לטענת אותן משפחות, הן אינן מסוגלות למכור את ביתן וכל יום מרחפת מעליהן סכנת מימוש המגרשים על-ידי המדינה, שעשויה לדרוש את החוב שמגיע לה.

עד לפני כמה שנים ובתקופה שנרשמו השיעבודים היו איש העסקים לב לבייב וגיסו דוד אלשיוב בעלי השליטה בחברה. השניים אף העמידו ערבות אישית להבטחת השיעבוד לטובת המדינה, שלא הוסר עד היום.

התביעה הוגשה לבית המשפט המחוזי מרכז בלוד באמצעות עו"ד משה קרייצברג. המשפחות טוענות כי רכשו מהחברה נכסים ביישוב, חלקם כמגרשים פנויים שעליהם הקימו בתיהן, וחלקם כבתים יד שנייה, על סמך אישורי זכויות שהנפיקה חברת לידר.

"מצג שקרי וחוסר תום-לב"

בכתב התביעה נטען כי לידר הציגה עצמה כבעלת 400 דונם באדמות הכפר ג'ויס בשומרון ושטח נוסף בן 1,200 דונם אדמות מדינה שהוקצו ללידר על-ידי הממונה על הרכוש הממשלתי ביהודה ושומרון בחוזה פיתוח. בנוסף פעלה לידר כחברה משכנת שניהלה את הרישומים לגבי הנכסים המדוברים. על השטח הוקם כאמור היישוב צופים.

עוד נטען כי לידר קומפני הציגה למשפחות התחייבות כי זכויותיהם בשטח נקיות מכל חוב, עיקול, שיעבוד או משכנתא, ופעלה לשווק מגרשים או בתים על השטח. "בכל אישורי הזכויות שהונפקו על-ידי הנתבעות הועלמו שיעבודים של הנכס לצדדים שלישיים ואף הוצג מצג שקרי שלפיו לא רובצים על המגרשים שיעבודים כלשהם", נטען.

לדברי המשפחות, כשביקשו לאחרונה למכור את בתיהן, וניהלו משא-ומתן עם רוכשים פוטנציאליים, התבשרו על-ידם כי מבדיקות שביצע עורך הדין המייצג אותם עולה כי ברישומי חברת לידר ברשם החברות רשום שיעבוד לטובת משרד השיכון על המגרשים שבהם הן מתגוררות. בשל הסטטוס המורכב של הנכסים, החליטו הרוכשים שלא לרכוש בתים ביישוב.

המשפחות מציינות כי לאחר שלידר הנפיקה להם אישור זכויות עדכני שבו הודגש כי הזכויות נקיות מכל שיעבוד, נחשפה למעשה "התנהלות חמורה ושערורייתית מצד לידר כחברה משכנת המנפיקה אישורי זכויות כוזבים תוך העלמת העובדה שרובצים שיעבודים הנוגעים לה".

עוד עולה מכתב התביעה כי במשרדי רשם החברות נרשם שיעבוד קבוע בדרגה ראשונה מכוח אגרות חוב, לטובת משרד השיכון ב-1996. על איגרת החוב חתומים לב לבייב ודוד אלישיוב, שהעניקו ערבות אישית להבטחת השיעבוד, ועליה הם חתומים בכתב ידם. תנאי איגרת החוב קבעו כי לידר מתחייבת "לא למכור, לא להעביר, לא להחכיר, לא להשכיר ולא למסור את הרכוש המשועבד ללא הסכמה בכתב ומראש ממשרד השיכון".

על-פי כתב התביעה מגרשיהן של 10 המשפחות התובעות נכללים בנכסים המשועבדים לטובת משרד השיכון, ושיעבודים נוספים רשומים על 100 מגרשים ביישוב. מגיש הבקשה לרישום השיעבוד הוא עו"ד משה גליק, המייצג את לידר ומטפל בעסקאות, ומשרדו אף פעל כחברה משכנת שהנפיקה את אישורי הזכויות לאורך השנים. לטענת התובעים, לאורך כל הדרך הועלם השיעבוד, במכוון ובאופן שיטתי ועקבי.

"התובעים הוטעו, רומו והוכשלו לכל אורך השנים על-ידי לידר שנקטה טקטיקה של הסתרת השיעבוד ביודעין ובמכוון וחזרה ונתנה אינספור פעמים אישורי זכויות שלפיהם הנכסים נקיים משיעבוד. מדובר בהתנהלות חסרת תום-לב ברמות הגבוהות ביותר", נטען בתביעה, "מאז שנודע המידע המזעזע שהנכסים שרכשו התובעים במיטב כספם משועבדים לצדדים שלישיים, לא מצליחים התובעים למצוא מנוח והם מוטרדים ומודאגים שקורת הגג שלהם עומדת בסיכון. התובעים היו משוכנעים שהם מתנהלים מול גופים אמינים ורציניים שפעלו ליזום ולהקים שכונות בצופים, ולתדהמתם נודע להם שרומו והוטעו".

התובעים טוענים שלידר הפרה את חובתה הבסיסית למכור את הנכסים ולהעביר את הזכויות בהם לתובעים נקיות מכל זכות או שיעבוד לצד שלישי. חובה זו הופרה לטענת המשפחות על-ידי לידר "בגסות ובאופן בוטה". עוד הם מתארים כי במקרים מסוימים העסקאות שניהלו למכירת בתיהם נתקעו, והם אינם מסוגלים למכור את בתיהם או לקחת משכנתא נוספת, בשל העובדה שאלה משועבדים לצדדים שלישיים.

כדי להבין מדוע הרוכשים מודאגים די להביט באחד הסעיפים באיגרת החוב שעליה חתומה לידר: "אם החברה לא תעמוד בהתחייבותה, ובפרט תפגר בתשלומי הסכומים המובטחים, יהיה משרד השיכון רשאי להעמיד לפירעון מיידי את הסכומים המובטחים, ויהיה רשאי לאחוז בכל האמצעים שימצא לנכון לגביית הסכומים המובטחים לרבות מימוש הרכוש המשועבד בכל דרך". מאחר שהחברה לא השיבה את הכספים למשרד השיכון וקיימת מחלוקת משפטית בין הצדדים, טוענות המשפחות כי בכל עת עשויה המדינה למנות כונס נכסים במטרה לממש את בתיהם כדי להשיב את החוב המגיע לה מלידר.

בסוף 2013 הגישה חברת לידר עתירה בסך 100 מיליון שקל נגד המדינה, שבה טענה כי תוואי גדר הביטחון של מדינת ישראל נקבע על הקרקעות שיועדו להרחבת היישוב, ובכך איבדה לידר כל אפשרות מעשית לפיתוח הקרקעות שנותרו לה בצופים, ולמעשה ירדו לטמיון זכיותיה לבניית כ-1,600 יחידות דיור.

באפריל האחרון הגישה המדינה בשם משרד האוצר ומשרד השיכון תביעה שכנגד לבית המשפט המחוזי בירושלים, ובה דרשה את החוב שלידר חבה לה, העומד כעת על 14.6 מיליון שקל. תביעה זו שופכת אור על אותו שיעבוד לטובת משרד השיכון שנרשם על אותם מגרשים בצופים. בתביעה מזכירה המדינה את ההסכם שנחתם בין משרד השיכון ללידר בשנת 1996 ומסבירה כי המשרד העביר במסגרת ההסכם 3.6 מיליון שקל ללידר, כפיצוי מותנה בגין הוראת הפסקת הבנייה בצופים. הוראה זו ניתנת מעת לעת משיקולים פוליטיים הקשורים לבנייה בשטחים.

עוד נקבע בהסכם כי במקרה שהבנייה תחודש, יוסב הפיצוי להלוואה ולידר תהיה מחויבת להשיב את ההלוואה למדינה 45 יום לאחר מכירת המגרשים. לידר מימשה את המגרשים ומכרה אותם, ולכן היה עליה להשיב למדינה את ההלוואה, בתוספת הפרשי מדד תשומות הבנייה ובמקרה של פיגור גם ריבית צמודה בשיעור של 4% לשנה. בתביעה טוענת המדינה כי אף על-פי שהחברה מימשה במרוצת השנים יחידות דיור, היא לא השיבה את ההלוואה למדינה, וזאת למרות שהודתה בקיום החוב.

אין בעלי מניות או דירקטוריון

ומה לגבי הערבות האישית של לבייב ואלשיוב? מבדיקה שערך "גלובס" עולה כי לפני שנים ספורות, העביר לבייב את זכויותיו בחברה, וכעת החברה מופיעה כחברה זרה בלי בעלי מניות או דירקטוריון. עו"ד משה גליק, המייצג את החברה, נשאל על-ידי "גלובס" מיהם בעלי השליטה בה. לדבריו הוא "בודק" את העניין, אולם לא השיב עד סגירת הגיליון. בסביבתו של לב לבייב סירבו לציין אל מי העביר את הזכויות בחברה.

במילים אחרות, כעת חברה זרה מחזיקה בזכויות להקמת אלפי יחידות דיור, ככל הנראה בלי לקבל על כך אישור מהמדינה.

בתביעה טוענות המשפחות כי לאחר שגילו כי קיימים שיעבודים על נכסיהם פנו לחברת לידר שלטענתם השיבה להם כי מתנהל הליך משפטי בין משרד השיכון ללידר, שבו תבעה לידר את המדינה ועל כן היא דורשת לקזז את סכום השיעבוד מהתביעה. "מדובר בניסיון מביש מצד לידר וניתן היה לצפות שתפעל מיידית להסרת השיעבוד, ובמקום זה מעזה להפוך את התובעים ואת קניינם לבני ערובה לטענות קיזוז של לידר כלפי משרד השיכון", נכתב בתביעה.

לטענת התובעים, ההליך המשפטי שמתנהל בין משרד השיכון ללידר שלגביו טוענת החברה טענת קיזוז אינו נוגע אליהם ואינו נוגע לעובדה שלידר הייתה מחויבת להסדיר את השיעבודים באופן מיידי. "היה מצופה שלאחר שנחשפו ההטעיה והמרמה של לידר בהסתרת השיעבוד לטובת צד ג' - שתפעל מיידית להסרתם של השיעבודים, ובמקום זאת מעזה הנתבעת להמשיך בהפרות החמורות והיסודיות מצדה ולהמשיך במדיניות חסרת תום-הלב".

התובעים דורשים להסיר מיידית את השיעבודים ולצורך כך דורשים למנות את עו"ד משה קרייצברג ככונס נכסים לביצוע הפעולות הנדרשות לשם כך. בנוסף הם דורשים פיצוי בגין ההפרות, העוולות וחוסר תום-הלב מצד לידר. "הנכסים הממושכנים הם הנכס העיקרי וקורת הגג של התובעים שמתגוררים בו עם משפחתם", מציינים התובעים בכתב התביעה, "השיעבוד שרובץ על הנכסים גרם וגורם לפגיעה מהותית בשווי הנכסים, מרתיע רוכשים פוטנציאליים לרכוש את הנכס, והעמיד לכל אורך השנים את התובעים בסיכון שקניינם ימומש".

לטענת התובעים מדובר בפגיעה בשווי 15% בערך הנכסים המשועבדים, שדורשים בנוסף לכך גם פיצוי בגין עוגמת הנפש שנגרמה להם. "התובעים נקלעו למצוקה נפשית ולדאגות חמורות. ביתם וקניינם העיקרי משועבד לצד שלישי שגרם לעוגמת הנפש, המתח והחרדה. נזק זה מוערך ב-50 אלף שקל לכל משפחה ומסתכם ב-300 אלף שקל, כך שהנזק הכולל הוא 2.58 מיליון שקל", נכתב בתביעה.

עוד דורשים התובעים לחייב את לידר בפיצויים עונשיים בשל התנהלות הגובלת בפלילים של הטעיה, תרמית וחוסר תום-לב, והנפקת אישורי זכויות כוזבים ושקריים.

לידר: "טענות התובעים יידחו במלואן"

עו"ד משה גליק מסר בשם חברת לידר: "החברה מצרה על דרך הפעולה שנקטו התובעים ובעיקר על העובדה כי הגורם המניע את אותם תובעים עושה זאת מטעמים פסולים. המדובר בגורם שיחד עם קבוצת תושבים מהיישוב הפר באופן בוטה התחייבות לבצע עבודות פיתוח בתחום היישוב, וכעת לאחר שנתבעו בגין הפרה זו בבית המשפט, מנסים הם להפעיל לחצים על החברה בדרכים פסולות.

"חברת לידר קיבלה לידה את כתב התביעה לאחרונה, ולאחר בחינה ראשונית של האמור בו, עולה כי הוא רצוף בטענות ובעובדות לא נכונות שלא נבדקו ולא נבחנו על-ידי התובעים כראוי, ולפיכך החברה דוחה את כל אשר נטען בכתב התביעה באופן מלא, והיא סמוכה ובטוחה כי טענות התובעים יידחו במלואן על-ידי בית המשפט.

"יצוין כי כל ניסיון להטיל דופי במי מבין אלה אשר היו צד להתקשרויות לפני כ-20 שנה, ואינם עוד קשורים לנושא, הינו מעשה שיש לדחותו על הסף".

ממשרדי השיכון והאוצר נמסר: "החוב של לידר אכן ידוע ומוכר למשרד הבינוי והשיכון ולמשרד האוצר זה שנים. החשב הכללי במשרד האוצר ניהל משא-ומתן מורכב מול החברה במטרה לגבות מהחברה את ההלוואה, כולל בעת האחרונה, ואולם ככל הנראה ללא תוצאות של ממש עד היום. חברת לידר ביקשה לעכב את גביית החוב בהסתמך על כך שמגיעים לה, לטענתה, פיצויים נכבדים ממשרד הביטחון כתוצאה מבניית גדר הביטחון. לאחרונה, לאחר שמשרד הביטחון דחה את טענות החברה, והיא הגישה תביעה כנגד משרד הביטחון, פעל האוצר יחד עם פרקליטות המדינה להגשת תביעה שכנגד שעניינה גביית מלוא חובותיה של החברה למדינה בפרויקט צופים. ההליך תלוי ועומד בבית המשפט בימים אלה, ואנו ממתינים לקבל את כתב ההגנה מצד החברה, כמקובל".

עוד כתבות

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

קרן הגידור של אנשי השוק הוותיקים שמככבת עם תשואה של 31% מתחילת השנה. ומה עשו המתחרות?

הבורסה טסה במחצית הראשונה של השנה, וחלק מקרנות הגידור המקומיות התקשו להדביק את הפער ● מי בכל זאת כיכבה, מה מגלות התשואות של השנתיים האחרונות ומה צפוי בהמשך? ● "הסרנו איום של עשרות שנים שהלך והתעצם בשנתיים האחרונות"

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בת"א; טאואר עולה בכ-3%, סלקום יורדת בכ-3%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.1% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת הבנייה בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

עד 450 דולר ליום: דיון בכנסת לפיצוי מי שנתקעו בחו"ל במלחמה

ועדת הכלכלה תדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● בנוסף: מתגבש מתווה מטעמם של משרד הכלכלה והתחבורה, שיכלול גם את ההוצאות שהתווספו על הטיסה חזרה לישראל