גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בין מכות רצח בלילה לפרויקט דיור שמעורר אופטימיות

בין מכות רצח בלילה, דרך יוזמות אכיפה יצירתיות של התושבים, עד לפרויקט הדיור שמעורר אופטימיות ■ G ממשיך במעקב אחר הנעשה בדרום ת"א ■ וגם: 2,900 שקלים לדירת 70 מ"ר?

1. חוק וסדר

לפני כמה שבועות, בלילה שבין שישי לשבת (17-16 במאי), קצת לפני שלוש בבוקר, שמעתי מהרחוב שבו אני גר, בשכונת שפירא בדרום תל אביב, רעש של צעקות ושל בקבוקים נשברים. כשהסתכלתי החוצה ראיתי חמישה אריתראים מקיפים אריתראי אחד ומכים בו מכות רצח. התקשרתי למשטרה והפצרתי במוקדנית שתעשה משהו כדי להציל את הבחור. נתתי לה כתובת מדויקת וגם תיאור מדויק של התוקפים ושל הקורבן. המוקדנית אמרה שהיא שולחת ניידת.

בינתיים ההתעללות והמכות נמשכו, ואני חיכיתי לראות את בחורינו המצוינים מגיעים משלושה כיוונים, ועוצרים את הלינץ' לפני שכבר לא יהיה את מי להציל. תחנת לוינסקי נמצאת במרחק של 400 מטרים, כך שהנחתי שייקח להם חמש-שש דקות להגיע.

ב-3:10 התקשרתי שוב למשטרה ושאלתי מה קורה. הבחור המשיך לצרוח, החולצה שלו הייתה כבר קרועה לגמרי והחבטות שהטיחו בו האחרים נשמעו למרחקים. המוקדנית דיווחה לי שהניידת בשטח. אמרתי לה שאני רואה את השטח מהחלון וששום ניידת לא הגיעה עדיין, ואפשרתי לה לשמוע את הצרחות בטלפון. תשובתה: "השוטרים אמרו שהם הגיעו אבל אברר שוב".

אז חיכיתי. בסביבות 3:20 המכים גררו את הקורבן, שכבר בקושי עמד על הרגליים, לכיוון שדרות הר ציון, ולא יכולתי לראות אותם יותר. חיכיתי עוד עשר דקות ושום ניידת לא הגיעה. החלטתי ללכת לישון, ומכיוון שהנחתי שמתישהו המשטרה תגיע למקום. בהיעדר קשר עין, ועם כל הזמן שחלף, לא יכולתי כבר לסייע למלאכת האכיפה. כשהתעוררתי בבוקר והסתכלתי בטלפון, לא הייתה אף שיחה שלא נענתה מהמשטרה.

כשפניתי אל דוברות מחוז תל אביב של המשטרה בבקשה להסבר לגבי העדרותם של כחולי המדים מהזירה באותו לילה, קיבלתי את התגובה הבאה: "ככלל, מדובר בתא שטח המאופיין בשעות הלילה בהתגודדויות של קבוצות מסתננים, לעתים שיכורים, ואנו עדים באופן תדיר לקטטות ולאירועי אלימות ביניהם. לא בכדי, במהלך השנה האחרונה עובתה תחנת שרת ברחוב לוינסקי בשוטרים רבים, ומנקודת משטרה קטנה היא הפכה לתחנה הנותנת שירותי משטרה ומענה לרוב האירועים בשטח.

"מבדיקת האירוע עולה כי המודיע (הח"מ, להזכירכם) התקשר פעמיים למוקד המשטרתי לדווח על אירוע קטטה, פעמיים שוגרה ניידת אך לא איתרה את האירוע. ניידת שעבדה במקביל איתרה אירוע דומה במאפייניו וקרוב מאוד גיאוגרפית לאירוע המדווח, וההתגודדות פוזרה".

למרות בקשות חוזרות ונשנות, התעלמה דוברת המחוז, אורית פלדמן, משתי השאלות הקונקרטיות שהפניתי אליה: הראשונה, כיצד קורה ששתי הניידות שלכאורה נשלחו לאירוע לא הצליחו לאתר אותו אף שקיבלו כתובת מדויקת? השנייה, האם יינקטו צעדים כלשהם נגד שוטרי הסיור שדיווחו למוקד שהם בשטח, בעוד שלמעשה הם כלל לא הגיעו אליו?

2. יוזמה מקומית

שפי פז, פעילה חברתית בת 61 משכונת שפירא, לא הופתעה מהסיפור. בחודשים האחרונים, יחד עם ארבע נשים אחרות מדרום תל אביב - איילה סינואני (57), סוזי כהן (40), מזל אשכנזי (55) ודבי יוגב-יששכר (40) - היא מסיירת בלילות באזור שסביב מתחם התחנה המרכזית ומנסה לגרום למשטרה לעשות את תפקידה.

"הסיורים התחילו כמשהו ספונטני אחרי שהתושבים פה נפגשו עם השר לביטחון פנים אהרונוביץ', ששלח לכאן תגבורת של שוטרים", מספרת פז. "בהתחלה רצינו לראות איך המשטרה עובדת, ומאוחר יותר זה עבר לפיקוח עליהם, כי גילינו שכשאנחנו לא בשטח, הם עושים פחות. כשלא מפקחים עליהם, יש להם נטייה להיכנס לשאננות".

עם זאת, אומרת פז, "גם אם המשטרה הייתה ארגון יעיל במיוחד - ובכלל לא בטוח שזה המצב- אין לה כוח האדם לטפל בכל האירועים פה, ויש להם בחירות שלא תמיד אנחנו יודעים אם הן נובעות מחוסר חשק ומעצלות או מעניין אחר. יש מקרים שהם לא מדברים אמת, אבל לעתים קרובות יותר אני רואה שם מצב שבו יד ימין לא יודעת מה עושה יד שמאל".

- למה הכוונה?

"לפעמים בסיורים אנחנו רואות אירוע כזה או אחר בעיניים ומדווחות עליו, ואחרי כמה דקות המשטרה אומרת לנו שהאירוע טופל בעוד שאנחנו ממש שם ורואים שהם בכלל לא הגיעו. הם אומרים לנו, 'סגרנו את החמארה', ואנחנו אומרים להם, 'חבר'ה, אנחנו פה והחמארה פתוחה!'. אל תבין אותי לא נכון, יש פה אנשים עם כוונות טובות, אבל משהו שם לא דופק טוב".

למרות הביקורת שלה על המשטרה, פז סבורה שהבעיה הקשה יותר היא היחס הסלחני של בתי המשפט כלפי נתינים זרים שמעורבים בפשיעה. "אם המשטרה יודעת שבית המשפט משחרר במהירות מסתננים שמעורבים בקטטות ובשוד טלפונים ובגניבות אופניים ולא עושה איתם שום דבר, אז גם היא לא טורחת לטפל בתופעות הללו, וברור שזה משגע אותנו", היא אומרת בתסכול.

בין המאבקים ארוכי הטווח, המתמשכים והמתסכלים שפז מעורבת בהם בניסיון לשמור על איכות החיים בשכונות דרום העיר, היא מצליחה מדי פעם לזכות בהישגים. אלה הם אמנם הצלחות טקטיות ולא אסטרטגיות, אולם התושבים שואבים מהן עידוד. דוגמה למאבק מוצלח שכזה היה המאמץ של תושבי שכונת שפירא להשיב לגינת דה מודינה שבשכונה את צביונה המקורי.

זה כמה שנים, מוקדם מאוד בבוקר שבת, נהגו להגיע לגינה מאות מבקשי מקלט אריתראים ולקיים בה טקסי אבלות לזכר בני ארצם שלא עמדו בתלאות המסע המפרך לישראל. הטקסים ההמוניים הפקיעו את המרחב הציבורי מילדי השכונה, הפריעו את מנוחת השכנים בבוקר שבת, והביאו גם למטרדים נוספים כמו גברים רבים שהשתינו ברחבי הגינה ובחצרות הסמוכות ולכלוך רב שהצטבר באזור. פז ופעילים אחרים ניסו להידבר עם מנהיגי הקהילה האריתראית כדי להגיע לפתרון הסוגיה, אולם נכשלו בכך.

הפתרון שהם הגו, ולאחר מכן הוציאו אל הפועל היה ארגון פיקניקים של תושבי השכונה בבוקרי שבת כדי להעביר מסר שלפיו הגינה נועדה לפעילות של משפחות ושל ילדים - בני כל הלאומים - ולא לאירועים אחרים. לפני כחודש וחצי, כשמשתתפי הפיקניק הראשון התמקמו בגינה בשבע בבוקר, נראו האריתראים מופתעים, וכך היה גם בשבוע לאחר מכן ובשבוע שאחריו. אחרי כמה שבועות המסר נקלט, וטקסי האבלות של בני הקהילה האריתראית עברו לאתרים אחרים. בשבועות האחרונים מנסים פעילים בשכונות דרום העיר לשכפל את המודל לגינות בקריית שלום ובשכונת התקווה.

3. אופטימיות זהירה

ממש מול גינת דה מודינה אוכלס בתחילת מאי פרויקט הדיור בר ההשגה הראשון שבנתה עיריית תל אביב בעיר. יש בו 69 דירות בסך-הכול, 45 מהן להשכרה במחירים סבירים מאוד (2,900 שקלים לחודש לדירת 70 מטרים רבועים, למשל). המתחם בנוי היטב, וגם מעוצב לעילא (בעיניי, לפחות).

העירייה, כמו גם תושבי שכונת שפירא הוותיקים (שבתחילה התנגדו לפרויקט), מקווים כעת שאכלוס המתחם יעלה את השכונה לדרך חדשה. האוכלוסייה שהחלה להתמקם בדירות מגוונת: יש בה תושבים ותיקים של שכונות הדרום, צעירים שהגיעו לאזור ממרכז העיר ומצפונה, חילונים ודתיים.

מסיור במתחם ביום שישי לפני כשבועיים ניתן היה להתרשם שמיקומו באזור בהחלט עשוי להוות נקודת מפנה באווירה באזור. "היו לנו חששות לפני שהגענו הנה, כי אני צריכה להסתובב פה עם ילדה קטנה ולהרגיש בטוחה", אומרת שיר פיירמן-אביב, שעברה לשכונה עם בן זוגה מיקי לפני שבועיים. "במקור אני מיד אליהו, אבל את האזור הזה בעיר ממש לא הכרתי. פה זה הארד-קור, ויש פה יותר לכלוך, אבל אני חייבת לומר שבינתיים אנחנו ממש מרוצים ממה שאנחנו רואים. האוכלוסייה בפרויקט מגוונת ומעניינת, ויש לי תחושה שאפשר יהיה לבנות כאן חיי קהילה נחמדים מאוד. אני לא רואה פתרון מהיר לבעיות הרציניות שכל האזור הזה סובל מהן, אבל נראה לי שהפרויקט הזה הוא צעד בדרך הנכונה".

גם יוספה קמחי, אמא לתאומות לוסי ועלמה, נשמעת אופטימית מאוד בינתיים. "השכונה הצטיירה לי כבעייתית מאוד, ועדיין לא יצא לי להסתובב פה בערב, אבל נראה לי שלא תהיה לי בעיה עם זה. רק לפני כמה ימים הייתי עם הבנות בגינה, ובחור סודני עם תאומים משלו עזר לאחת הבנות שלי למצוא נדנדה פנויה. כולנו אנשים וכולם רוצים לחיות, ואני חושבת שהפרויקט הזה הוא מהלך מדהים ושבסופו של דבר הוא ישרת את כל הצדדים. ממש לא אכפת לי אם המוטיבציה של העירייה ושל קבלנים היא להעלות את ערך הנדל"ן באזור. אני חיה כאן בדירה שאני משלמת עליה מחיר שפוי ושהסטנדרטים שלה גבוהים יותר מאלה שאפשר למצוא כמעט בכל מקום אחר בתל אביב".

עוד כתבות

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

לעם ישראל יש מסר ברור: התותחים הרועמים לא יעצרו את המרוץ לנדל"ן

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

מספר מניות אירופיות יכולות להציג תשואות עודפות למשקיעים / צילום: Shutterstock

מתמתנות הירידות באירופה; השקל מתייצב

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט מתמתן: מחיר חבית ברנט עומד על כ-87 דולר ● ירידות קלות בחוזים העתידיים על וול סטריט

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

שאלות ותשובות: איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

דיווח: גורם מודיעיני הבהיר שאיראן לא תגיב

דיווחים על תקיפה ישראלית באזור איספהאן באיראן ● מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים