גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדיקה: המחירים בסופר חזרו לרמה שהייתה במחאת 2011

בדיקת סל המוצרים השנתית: המחירים חזרו לרמתם ממחאת 2011 ■ מחיר הקוטג' נותר סביב 6 שקלים, אך מוצרים אחרים התייקרו מאוד ■ לרשימה המלאה

מוצרי חלב, סופרמרקט / צילום: תמר מצפי
מוצרי חלב, סופרמרקט / צילום: תמר מצפי

אם שמתם לב שאתם משלמים יותר על מוצרים שאתם רגילים לרכוש בסופר, אתם לא טועים: מאז מאי 2013 התייקר מחירו של סל מוצרים זהה בשיעור של כ-6%. מדד המחירים לצרכן במהלך התקופה הזו עלה בשיעור של 1.3%.

זו השנה השישית ש"גלובס" עוקב אחר מחיריהם של שורת מוצרים נפוצים בסל הקנייה בנקודות זמן שונות. מגמת המחירים של אותו הסל מצביעה על גל תנודתי.

בסיכום על ציר הזמן מאז 2009 ועד היום, מחיר סל של אותם 26 מוצרים התייקר ב-17.5%, בשעה שמדד המחירים לאורך התקופה הזו עלה ב-11.90%.

בתקופה של 3 שנים, מפברואר 2009 ועד פברואר 2012, עלה מחיר סל המוצרים בשיעור חד של 23%. מדד המחירים בתקופה זו עלה בפחות מ-10%.

בין החודשים מאי לפברואר באותה שנה, 2011, דיווחנו ב"גלובס" על עלייה נוספת של 8% במחירי המוצרים - לימים התברר שעלייה זו בישרה את ניצני המחאה החברתית של קיץ 2011.

יש להניח כי אלמלא המחאה החברתית והשלכותיה, היינו ממשיכים לדווח על עליות מחירים בלתי סבירות שנכפות על כיס הצרכנים.

בדיקה שערכנו כשנה לאחר המחאה, כלומר במאי 2012, העלתה ממצאים מעודדים שלפיהם מגמת ההתייקרות נבלמה: למעשה שנה אחרי פרוץ המחאה, מחירי המוצרים בסל של 26 המוצרים הקבוע ירד בשיעור של כ-2.5%: מ-433 שקל מחירו במאי 2011 (לפי ממוצע של 5 רשתות מזון בפורמט מוזל) ל-422 שקל במאי 2012.

מגמת הירידה נמשכה גם בחודש מאי 2013, אז עמד מחיר הסל על כ-407 שקל - ירידה של 4% לעומת המחיר ב-2012. מצב זה נתמך גם בדברים שאמר אז מנכ"ל שופרסל איציק אברכהן, שהסביר כי ב-2013 בוצעו שורת מהלכים תמחיריים.

גם התחרות עושה את שלה, עם פתיחת עשרות סניפים על-ידי רשתות שונות במתחמי קנייה ובתוך הערים. מלחמת המחירים במתחמים שבהם התחרות בשיאה הביאה למחירי "שחיטה", שלרוב התיישרו עם שוך קרבות התחרות.

ברשתות הובן ששורת המחיר היא קריטית: הן מחזקות את הסניפים המוזלים, וגם ברשתות העירוניות ברור כי התחרות מתמקדת פחות בטריות או בחוויה ויותר במחיר. סניפים של רשתות מוזלות נפתחים בתוך הערים (ויקטורי לדוגמה), ומגה הכריזה על הוזלה בסניפיה העירוניים.

לאור כל זאת, ניתן היה לצפות שהמחירים יישארו יציבים, ואולי אפילו יוזלו, אלא שמגמת ההוזלה שנמשכה מינואר 2012 ועד מאי 2013 נפסקה. כעת, נכון לבדיקה שנערכה החודש עבור "גלובס" על-ידי המרכז למחקרים צרכניים בהנהלת דוד עידן, עולה כי מחיר הסל הכולל את אותם המוצרים עומד על 432 שקל - עלייה של 6% לעומת המחיר הממוצע במאי שנה שעברה.

גרף המחירים על ציר הזמן מראה גל של הוזלה במאי 2013 לעומת מאי 2012, אולם המחיר עלה ומיישר עכשיו קו עם המחיר הממוצע במאי 2011.

עידן התייחס לרמת המחירים בחודש מאי, בתקופה שלאחר מבצעי חג הפסח המאפיינים את חודש אפריל. "העובדה שחג הפסח הסתיים לקראת סוף אפריל הובילה לכך שבחלק מהמוצרים חלה עלייה לאחר הירידה הדרסטית במחיר שאפיינה את מבצעי החג. לדוגמה, טייסטר'ס צ'ויס - שבפסח מחירו ירד ל-24 שקל, ומחירו כעת הוא 35 שקל בממוצע; קטשופ אסם - שנמכר כעת בכ-12 שקל, ובפסח ב-8 שקלים; ומיונז תלמה - שכעת נמכר ב-10 שקלים, לעומת 30% פחות במהלך מבצעי פסח".

זה שעלה, זה שירד וזה שנע ונד

מבין 26 המוצרים שנכללו בסל שמחירו נבדק, ב-19 מוצרים נמצאה עלייה במחיר לעומת מאי 2013. ביתר המוצרים המחיר הממוצע נותר על כנו, ובחלקם הוא ירד.

מוצרי חלב

סמל המחאה, הקוטג', עלה כעת למחיר ממוצע של 5.95 שקלים לעומת 5.75 שקלים בשנה שעברה. בשיאו, במאי 2011 עמד מחיר הקוטג' כזכור על 7 שקלים.

גם המחיר של חלב בשקית - מוצר הנמצא בפיקוח מחירים ממשלתי - מטפס לאטו: המחיר הרשמי כעת הוא 5.30 שקלים, אולם בחלק מהרשתות הוא נמכר בפחות מהמחיר המפוקח, כך שהמחיר הממוצע עומד על 5.10 שקלים. בשנה שעברה המחיר הממוצע למוצר הזה עמד על 5 שקלים, ושנה קודם לכן על 4.50 שקלים.

משקאות

מוצר אחר שידע תנודות במחיר הוא שוקולית עלית (500 גרם): במאי 2012 מחירו הממוצע היה 14 שקל, שנה לאחר מכן ירד הממוצע לכ-12 שקל, וכעת המחיר הממוצע הוא 13 שקל.

קפה נמס של עלית התאפיין גם הוא בתנודתיות דומה: במאי 2012 מחירו הממוצע היה 23 שקל, שנה לאחר מכן ירד המחיר הממוצע ל-18 שקל, וכעת הוא עומד על 19 שקל בממוצע.

גם מחירו של קפה מגורען טסטרס צ'ויס עלה: כעת הממוצע עומד על 35 שקל, ושנה קודם לכן המחיר היה 32 שקל.

בגזרת המשקאות הקלים, בקבוק 1.5 ליטר של קוקה-קולה התייקר משמעותית ועולה כעת בממוצע 6.30 שקלים. בשנה שעברה מחירו עמד על 6.10 שקלים, ולפני כן על 6 שקלים בממוצע.

שישיית מים של עין גדי, שמחירה היה יציב לאורך שנים - 11 שקל - התייקרה ל-11.50 שקל בממוצע.

מזון יבש ושימורים

גם באורז סוגת נרשמה עלייה במחיר השנה: ב-2013 וב-2012 המחיר הממוצע לק"ג אורז קלאסי עמד על 8 שקלים, וכעת הוא מתקרב ל-9 שקלים.

דוגמה נוספת היא מרק עוף קנור, שמחירו הממוצע כעת הוא 17.50 שקל, לעומת 16.50 שקלים בשנה קודמת; או שימורי טונה סטארקיסט בשמן, שכעת נמכרים בממוצע ב-6.70 שקלים, לעומת 6.20 שקלים שנה קודם לכן.

גם בגזרת המיונז והקטשופ המחירים תנודתיים: מחירו הממוצע של מיונז תלמה 500 גרם הוא 10 שקלים, לעומת 9.20 שקלים ב-2013 ו-11 שקל ב-2012. קטשופ אסם נמכר כעת בכ-12 שקל, ב-2013 ממוצע המחיר עמד על 11 שקל, לעומת 12 שקל בשנים שקודם לכן.

החטיף הפופולרי במבה של אסם נמכר כעת ב-4.60 שקלים, בשנה שעברה מחירו הממוצע היה 4.40 שקלים, ושנה קודם 4.50 שקלים.

מוצרים לתינוקות

גם ההורים מרגישים בוודאי את הנטל: מזון לתינוק מטרנה פרימיום נמכר אמנם לפני שנתיים במחיר ממוצע של 60 שקל, אולם לאחר שהמחיר הממוצע בשנה שעברה היה 51 שקל, כעת הוא מטפס ל-56 שקל למארז 700 גרם.

גם בגזרת החיתולים חל שינוי דומה במחיר: לפני שנתיים המחיר לחבילת חיתולי האגיס היה כ-63 שקל, שנה לאחר מכן המחיר ירד לכ-50 שקל בממוצע, וכעת הוא עומד על 56 שקל בממוצע.

המחיר ירד

מבין המוצרים המועטים שמחירם ירד, נציין את פתיבר 500 גרם של אסם, שמחירו הממוצע כעת הוא 11.50 שקל, קצת פחות מהשנה שעברה - 11.70 שקל.

שמפו פנטן נמכר לפני שנתיים ב-26 שקל, בשנה שעברה ב-25 שקל, וכיום ב-24 שקל.

גם מחיר הסוכר ירד - לפני שנתיים נמכר ק"ג ב-5 שקלים בממוצע, ב-2013 ירד ל-4.5 שקלים, וכעת ב-4 שקלים.

גם המחיר לק"ג קמח, שעומד כעת על 3 שקלים, מצביע על ירידה מ-4 שקלים במאי 2012.

מוצרים שמחירם לא השתנה כוללים, למשל, מרכך כביסה של בדין 4 ליטר. בענף המרככים תופסים המרככים המרוכזים נתח על חשבון אריזות הענק, מה שכנראה מותיר את המחיר יציב: מרכך בדין 4 ליטר נמכר כעת בכ-22 שקל - מחיר שנותר כפי שהוא מאז מאי 2011.

פרשנות: כשהצרכנים נרדמים בשמירה, ובממשלה מנמנמים / דפנה הראל-כפיר

הנתונים מדברים, רק צריך להקשיב להם. הם זועקים מתוך הדף, צועקים לצרכנים שיתעוררו שוב, שלא יחזרו לישון.

אין כמו פרספקטיבה כדי להבין איפה באמת עומדים הדברים, וכשמדובר במחירים - רק התבוננות ארוכת-טווח יכולה באמת ללמד מה עובר על הכיס שלנו בשנים האחרונות.

כשמביטים על העלייה החדה שספגנו במחירים של מוצרים זהים בין השנים 2009 ל-2011 אי-אפשר שלא להתקומם, כך שהתפרצותה של מחאת הקוטג' הייתה אך מתבקשת נכון לאותה נקודת זמן.

קשה שלא לשאול את עצמנו עד לאן היו נוסקים המחירים אלמלא קראו אותם צרכנים, אזרחים מן השורה שלא הכירו זה את זה וניצלו את כוח הפייסבוק, להחרים את הקוטג' כסמל, ולמעשה גילו ליצרנים ולרשתות המזון שיש גבול לכל תעלול.

הגפרור שהדליק את אותה מחאה, נזכיר, היה כתבה שפורסמה ב"גלובס". אפשר להניח שאת אותה התייקרות חדה שראינו בין השנים 2009 ל-2011, היינו רואים שוב ושוב.

הנתונים מלמדים שהיה איזשהו תהליך של הפנמה בצד של היצרנים ושל הרשתות, ולתקופה מסוימת המחירים אף ירדו.

אלא שהגרף שאנו מפרסמים היום מגלה כי בדיוק בנקודת הזמן הנוכחית, אנחנו שוב ברף מחירים דומה לזה של 2011. האם נשכחו לקחי המחאה? האם שני הצדדים - הצרכנים מצד אחד והיצרנים והמשווקים מצד שני, חזרו להרגליהם הישנים? האם אנחנו בעיצומו של גל התייקרויות נוסף?

רק בדיקה נוספת בעוד כמה חודשים תגלה זאת, אלא שהפעם, במקום לחכות לאותה בדיקה נוספת, צריכים הצרכנים להתעורר כבר עכשיו - לבחון שוב את עצמם ולבדוק אם חזרו לאותה קנייה עיוורת, לנאמנות הבלתי רציונלית שאפיינה אותם לפני כמה שנים, למותגים המוכרים שמתייקרים חדשות לבקרים.

אלא שלעזרת הצרכנים נחלצה אז הממשלה, הקימה את ועדת טרכטנברג, הציגה ועדת מזון והכריזה על הקמת קבינט יוקר המחיה. איפה כל אלה היום? מה קרה לרפורמות בשווקים הריכוזיים? התחושה היא שמנסים להרדים אותנו שוב.

מה קרה למחירים

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב