גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דירוג "גלובס DUN'S 100": משרד רוה"ח קוסט-פורר מוביל

במקום השני מדורגת פירמת סומך-חייקין-KPMG, ובסמוך אליה, במקום השלישי, פירמת Deloitte-בריטמן-אלמגור-זהר ■ במקום הרביעי: PwC Israel (קסלמן-וקסלמן) ■ את רשימת המובילות סוגרת גם השנה BDO-זיו-האפט

רונן בראל / צילום: תמר מצפי
רונן בראל / צילום: תמר מצפי

אתמול (א') נפתח באילת הכנס השנתי ה-32 (הראשון מבין שניים) של לשכת רואי החשבון, בהשתתפות כ-6,000 רואי חשבון ובני משפחותיהם. בכנס ישתתפו אישי ציבור, שרים וחברי כנסת, בהם שר החוץ אביגדור ליברמן, שר הכלכלה נפתלי בנט, סגן שר האוצר מיקי לוי, יו"ר ועדת הכספים ניסן סלומינסקי, מבקר המדינה יוסף חיים שפירא, מנכ"לית משרד האוצר יעל אנדורן, מנהל רשות המסים משה אשר, מנהל רשות החברות הממשלתיות אורי יוגב, ועוד רבים וטובים. רשימת המכובדים הזאת, ואורחים נוספים שיופיעו השבוע בכנס, מעידים על חוזקם ומעמדם של רואי החשבון בישראל ועל מעורבותם בכל גווניה ורבדיה של הפעילות העסקית והכלכלית במשק.

עם זאת, הרבה רואי חשבון לא נהנים מגישה ללב-ליבה של העשייה העסקית עתירת הכספים בישראל. השליטה בתחום הזה נתונה בעיקרה למשרדי רואי החשבון המובילים במשק, כשאת הצמרת כבשו זה מכבר חמשת משרדי רואי החשבון הגדולים בישראל, הביג-5 בתחום ראיית החשבון.

דירוג "גלובס DUN'S 100" המדרג את פירמות ראיית החשבון המובילות לשנת 2014, מעיד כי בשוק ראיית החשבון, אין הרבה חידושים ומהפכות. משרדי הביג-5 עדיין שולטים במשק, הם גם המעסיקים הגדולים ביותר, מבקרים את מספר החברות הרב ביותר (ר' מסגרת) וגם, מטבע הדברים, גורפים את הרווחים הגבוהים ביותר (שעדיין נותרים עלומים).

מהדירוג עולה, כי 20 משרדי רואי החשבון המובילים בארץ מעסיקים יחד 3,031 רואי חשבון, וכי חמשת המשרדים הגדולים מעסיקים יחד כ-2,200 רואי חשבון. זאת, בלי לכלול עוד כ-900 עד 1,600 עובדים מקצועיים (אקדמאים) נוספים, שכל משרד מעסיק, בהם יועצי מס, כלכלנים, עורכי דין, מתמחים ועוד.

הדירוג נבנה לאחר בחינה מעמיקה של פעילות הפירמות וניתוח הנתונים המקיפים שהתקבלו. הדירוג מציג את הפירמות המובילות לפי מספר פרמטרים מרכזיים, בהם מספר רואי החשבון, מספר העובדים המקצועיים האקדמאים (ללא עובדי אדמיניסטרציה והנהלת חשבונות), חברות ברשת בינלאומית, סך-כל החברות המבוקרות, מספר החברות הציבוריות המבוקרות, ביקורת של חברות הכלולות במדד תל-אביב 100 ולקוחות עיקריים (ביקורת וייעוץ).

הכנסת הרשתות הבינלאומיות: מיליארדי דולר

על-פי הדירוג, פירמת ראיית החשבון המובילה בישראל היא EY ישראל - קוסט-פורר-גבאי את קסירר, ששומרת על מעמדה באדיקות זה שנים רבות; במקום השני מדורגת השנה פירמת רואי החשבון סומך-חייקין-KPMG; ובסמוך אליה, במקום השלישי, מדורגת פירמת Deloitte-בריטמן-אלמגור-זהר; במקום הרביעי, PwC Israel (קסלמן-וקסלמן); את רשימת 5 הפירמות המובילות סוגרת גם השנה פירמת BDO-זיו-האפט.

בישראל 2014 פירמות רואי החשבון המובילות עדיין אינן מוכנות לחשוף את הכנסותיהן, אך בעולם זה נתון שחשוף לציבור, לרבות הפירמות הישראליות המשתייכות ל-"Big 4" המובילות בעולם, אשר חושפות נתונים על הכנסותיהן.

מנתונים אלה עולה כי הכנסות הרשת הבינלאומית Deloitte Touche Tohmatsu הן הגבוהות ביותר, סך של 32.4 מיליארד דולר בשנת 2013. מספר המועסקים ברשת דלויט ב-150 סניפיה בעולם הוא כ-200 אלף עובדים; רשת PWC, שלה 157 סניפים בעולם, מעסיקה כ-184 אלף עובדים, והכנסותיה היו 32.1 מיליארד בשנת 2013; Ernest & Young, אשר הסניף הישראלי שלה (קוסט-פורר) מוביל מדי שנה בכל הפרמטרים, אינה מדורגת במקום הראשון העולמי, אלא במקום השלישי - עם כ-175 אלף עובדים ב-150 סניפים, והכנסות של 25.8 מיליארד שקל אשתקד; את רשימת ה-"Big 4" העולמית סוגרת פירמת רואי החשבון KPMG - המעסיקה כ-155 אלף עובדים ב-155 סניפים, והכנסותיה הסתכמו ב-2013 ב-23.4 מיליארד דולר.

הכוכב החדש: בן-דוד-שלוי

בין חמשת המשרדים המובילים המדורגים בדירוג "גלובס DUN'S 100" למשרדי רואי החשבון מהמקום השישי ואילך, קיים פער משמעותי במספר המועסקים בפירמה: בעוד הפירמה החמישית בדירוג מעסיקה כ-900 עובדים מקצועיים, הפירמה השישית בדירוג - פאהן-קנה Grant Thornton - מעסיקה כ-206 עובדים מקצועיים.

במקום השביעי בדירוג ממוקמת פירמת שטיינמץ-עמינח UHY; בשמיני ליאון-אורליצקי, שבה שותף נשיא לשכת רואי החשבון, דודי גולדברג; בתשיעי פירמת ברית-פיקוח; ואת העשירייה הראשונה סוגרת פירמת שטראוס-לזר.

כוכב חדש בקרב המשרדים שנכנסו לדירוג "20 הפירמות המובילות", הוא משרד רואי חשבון בן-דוד-שלוי-קופ, המדורג השנה במקום ה-15. המשרד נכנס לדירוג "הגדולים" בעקבות מיזוג של משרד בן-דוד למשרד שלוי-קופ. משרד בן-דוד התמחה במתן שירותים לסקטור הממשלתי, המוניציפלי והציבורי, ומשרד שלוי-קופ התמחה במתן שירותים לסקטור הפרטי ובעבודות כלכליות ופיננסיות מגוונות.

ב-2013 הצטרף למשרד אילן לוין, לשעבר הממונה על השכר במשרד האוצר, כשותף מוביל בתחום יחסי עבודה וביקורות שכר במגזר הציבורי. משרד בן-דוד הוא חלק מן הרשת הבינלאומית LEA, The Leading Edge Alliance, אחת הפירמות המובילות בעולם לראיית החשבון.

במסגרת הדירוג נבדקה מובילות המשרדים בתחום הליבה שלהם - הביקורת. מהדירוג עולה, כי גם השנה משרד רואי החשבון שביקר את המספר הגבוה ביותר של חברות ציבוריות הוא משרד EY-ישראל - קוסט-פורר-גבאי את קסירר - עם 199 חברות ציבוריות מבוקרות; אחריו נמצא משרדDeloitte -בריטמן-אלמגור, שביקר אשתקד 100 חברות; ובמקום השלישי ממוקם משרד סומך-חייקין, שביקר 86 חברות ציבוריות. בדומה לשנת 2012, גם בשנת 2013 חמש הפירמות המובילות הן אלה שביקרו את רוב החברות הציבוריות.

ריכוזיות במחלוקת בענף הפיננסים

השנה ניתחו המדרגים גם את המובילות בביקורת בענפי הפעילות השונים - הביטוח, הבנקאות, הנדל"ן וההיי-טק. הדירוג מעלה שוב לקדמת הבמה את סוגיית הריכוזיות בתחום ראיית החשבון, אשר מעסיקה בשנים האחרונות את הרגולטורים השונים.

במשך השנים, תחום ראיית החשבון בענף הפיננסים נחשב לריכוזי, אולם סוגיה זו עלתה לסדר-היום הציבורי לפני כשנתיים וחצי, כאשר טיוטת דוח של קרן-המטבע-הבינלאומית התריעה מפני מונופול בתחום ראיית החשבון בבנקים. בדוח לא צוין במפורש שמו של המשרד, אולם ככל הנראה הכוונה הייתה למשרד KMPG סומך-חייקין, שמטפל בדוחותיהם של כמעט כל הבנקים, חוץ ממזרחי-טפחות ומבנק ירושלים, והוא גם המוביל בדירוג - עם 45% מהחברות בענף הפיננסים.

אחרי סומך-חייקין נמצאים משרדי ראיית חשבון נוספים, אך בהפרש ניכר בנתח השוק: BDO-זיו-האפט מבקר כ-15% מהשוק (מטפל בבנק הפועלים ובדיסקונט עם סומך-חייקין); קוסט-פורר מטפל בלאומי עם סומך-חייקין, נתח שעומד על-פי הדירוג גם על 15%; ומשרד דלויט-בריטמן-אלמגור מבקר כ-20% מהחברות בענף (מטפל במזרחי-טפחות).

לפי הדירוג, בענף הביטוח, מי ששולט בביקורת באופן היסטורי הוא EY-קוסט-פורר-גבאי (ארנסט-אנד-יאנג), אשר מבקר 79% מהחברות בענף. ארנסט-אנד-יאנג מבקרים 5 מתוך 6 קבוצות הביטוח הגדולות, וכן גם 6 חברות קטנות ובינוניות נוספות. אחרי ארנסט-אנד-יאנג נמצא משרד KPMG-סומך-חייקין, שמבקר 21% מהחברות בתחום הביטוח - שהן שלוש מהחברות הגדולות בענף.

סוגיית הריכוזיות בענף הפיננסים מעוררת מחלוקת וויכוחים סוערים על רקע השאלה אם יש לחייב רוטציה בין המשרדים המבקרים, בעיקר משום שזה תחום שבו שכר רואי החשבון שלו מגיע ל-200 מיליון שקל בשנה בקירוב. בימים אלה מצויים המפקח על הבנקים, דודו זקן, והממונה על שוק ההון הביטוח והחיסכון באוצר, דורית סלינגר, בעיצומו של הליך לגיבוש הסדר לבחירת רואי החשבון, שיחול על כל הגופים המנהלים כספי ציבור - בנקים, חברות ביטוח ובתי-השקעות.

חדש: ביקורת פנים לחברות תל-אביב 100

כשעוברים לענף הנדל"ן התמונה משתנה מעט - הביקורת בענף הנדל"ן מתפלגת בין מספר רב יותר של משרדים, אך המשרדים הגדולים עדיין מובילים ושולטים בשוק. המשרד המוביל בביקורת על ענף הנדל"ן הוא EY-ישראל, קוסט-פורר-גבאי את קסירר, עם 28% מהחברות בענף; אחריו נמצא משרד דלויט עם 20% מהענף; משרד סומך-חייקין עם 12%; ומשרד BDO עם 10% מהענף. 5 משרדים נוספים חולקים נתחים בשיעור של 2% עד 7% מהשוק.

גם בענף ההיי-טק מוביל משרד EY-ישראל, שביקר 43% מהחברות בענף ב-2013; אחריו, בהפרש ניכר, ממוקם משרד קסלמן עם 19% מענף ההיי-טק.

לראשונה השנה נבחן עוד פרמטר בדירוג - היקף ביקורת הפנים שמספקות הפירמות לחברות במדד תל-אביב 100. ביקורת פנים היא פעולת ביקורת עצמאית אוטונומית בתוך החברה הציבורית ומטעמה. אמצעי בקרה זה נועד לבדוק את היעילות והאפקטיביות של אמצעי הבקרה האחרים בחברה (בקרת-על כי הנהלים מבוצעים, אמצעי הפיקוח מיושמים וכדומה). חוק הביקורת הפנימית קובע כי הגופים הנדרשים לעריכת ביקורת פנים הם חברות ציבוריות, בנקים וחברות ביטוח.

מהדירוג עולה, כי בקרב החברות הנמנות עם מדד תל-אביב 100 אין הגמוניה מוחלטת לחמשת המשרדים המובילים: את הדירוג הזה, מובילה פירמת פאהן-קנה, המבקרת 10 חברות מהמדד; דלויט מבקרת 9 חברות; סומך-חייקין - 6 חברות; משרד רוזנבלום-הולצמן מבקר 4 חברות, ומשרד דניאלה שפירא מבקר 3 חברות במדד תל-אביב 100.

פירמות ראיית החשבון המובילות

המובילים בביקורת חברות ציבוריות

המשרדים המובילים בביקורת פנים של חברות במדד תא 100



עוד כתבות

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • שני בני אדם נוספים נפצעו בתאונה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

וול סטריט / צילום: Shutterstock

העליות בוול סטריט מתחזקות: גוגל קופצת ביותר מ-9%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● עליות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח

חשד לפיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על נצח יהודה • בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה  ● כל העדכונים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי