גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוק הספרים 2014: ההוצאות חבולות, המכירות צונחות

שבוע הספר ייפתח מחר, אך אווירת החגיגות נעכרת, בשעה ששחקני הענף מגיעים אליו מוכים וחבולים במיוחד ■ עתיד עסקת המכירה של סטימצקי אינו ברור, הוצאות הספרים מורידות מחירים מתוך מצוקה, וגם חוק הספרים יוצר בעיות

שבוע הספר / צילום: שלומי יוסף
שבוע הספר / צילום: שלומי יוסף

מחר (ד') ייפתח שבוע הספר ה-53 (11-21 ביוני, כאשר האפשרות למבצעים חדשים תוארך לעוד מספר ימים), אבל חגיגה גדולה לא תהיה בו, שכן ענף הספרים מגיע אליו מוכה וחבול במיוחד.

בשנתיים האחרונות התרגלנו לשמוע את קול הנהי והבכי על המצב הקשה מצד הגורמים בשוק, אבל הפעם מדובר בהחמרה אמיתית - צניחה של עשרות אחוזים במכירות, ובמקרים מסוימים עשרות רבות של אחוזים, ירידה חדה עוד יותר במספר הספרים החדשים היוצאים לאור (כ-200-250 ספרים יצאו מאז פברואר 2014, כאשר בשנה רגילה יוצאים בישראל כ-4,000 ספרים), ובתוכם כמובן ירידה עוד יותר גדולה של ספרים מאת סופרים בתחילת דרכם. השוק בבונקר.

אחד המו"לים מספר כי "יש הוצאות שמוכרות ספרים חדשים בחמישית או בשישית ממה שהן מכרו לפני החוק. המו"לים מורידים מחירים מתוך מצוקה. מבחינה כלכלית זה לא יחזיק. המו"לים הם לא המפלצות העשירות כמו שחושבים. גם כל התומכים בחוק, חוץ מרחלי אידלמן (יו"רית התאחדות המו"לים בישראל ומו"לית שוקן, י"מ), בוכים עליו היום. שמעתי על הוצאות שהפסיקו לקנות מחו"ל, וגם מי שלא הפסיק, קונה הרבה פחות".

כשל בשיווק?

חוק הספרים, שנכנס לתוקף בפברואר השנה, נועד לשפר את מצב הענף, אבל לפחות בינתיים האפקט הפוך. גם במהלך חקיקתו היה ברור לגורמים שקידמו אותו, שלאחר שנים של מכירת ספרים בעלות כה נמוכה מצד רשתות הספרים, יהיה קשה להרגיל את הלקוחות לשלם יותר. אולם, ייתכן שהיה גם כשל בשיווקו לציבור.

הרבה עסקו בכך שחוק הספרים עשוי להציל את הענף ומעל לכל יסייע לסופרים להתקיים מעבודתם, אבל שכחו במידה רבה לשווק אותו לקוראים. בינתיים הובן שהוא פוגע כלכלית בצרכני הספרים. "עכשיו הכול יקר", הם מניחים, הנחה שרחוקה מלהיות מדויקת.

התמונה יותר מורכבת. מדוע? ראשית, נכון הדבר שתם עידן המבצעים הגדולים על ספרים חדשים - אין עוד מבצעי 4 ב-100. אולם מנגד, לפני כניסת החוק לתוקפו, חלק גדול מהספרים החדשים לא הוכנסו למבצעים, ומחירם היה גבוה מאוד - כ-85-100 שקל. בעקבות החוק מחיר הספרים החדשים הוא לא 25 שקל ולא 98 שקל (למעט ספרים גדולים או מושקעים במיוחד, באופן מובן והגיוני), אלא נע בין 60 ל-75 שקל לערך.

שנית, מבצעים עוד נותרו - על ספרים בני שנה וחצי ויותר. נכון שמאוד נחמד לקבל את הספר החדש של יוכי ברנדס, אבל עם כל הכבוד, לא כל החוכמה האנושית נכתבה בשנה וחצי האחרונות. כל חובב ספרים יוכל למצוא בחנות בקלות 10 ספרים, שיהיו איכותיים וחביבים עליו, שהם בני שנה וחצי ומעלה.

זאת ועוד, לפי גורם באחת הרשתות, צומת ספרים וסטימצקי נפגעו בהיקף העסקאות בעקבות החוק באופן הבא: אם בעבר אדם היה נכנס ומחיר עסקה עמד על 100 שקל (לפי המבצע הידוע), היום המחיר עומד על 70 שקל, כלומר נחתכו 30% מהמכירות.

אם נניח רגע בצד את השאלה כמה הרשת נפגעת ונחזור לצרכן הספרים, הרי שהוא מרוויח. נכון, מבחינת משקל, הוא יוצא עם פחות, הרבה פחות. במקום 4 ספרים במבצע, הוא יוצא עם האחד שהתכוון לקנות. אבל מבחינת הכיס, הצרכן זה שהרוויח את 30 השקלים שלא נשארו בקופת הרשת.

בינתיים גם הספרים החדשים הם מיעוט קטן מהרגיל בחנויות, לאור הירידה החדה בהוצאתם, כך שהשפעת החוק קטנה יותר.

בסופו של דבר, קורא הספרים צריך להתרגל למצב שספר לא נמכר כל-כך בזול, אלא במחיר סביר, והוא כמובן אינו שש לכך. מבחינתו, גם 50 שקל לספר זה יקר מאוד. כמו בהרבה תחומים אחרים, יקר או זול זה עניין יחסי - יחסי למה שרגילים אליו.

"עיתוי אומלל לחוק הספרים"

מנכ"ל התאחדות המו"לים, אמנון בן-שמואל, דווקא טוען כי חוק הספרים אינו הסיבה למצב הקטסטרופלי של הענף, אולי רק העיתוי של כניסתו לתוקף הוא זה שיצר את הפגיעה.

לדבריו, "זה שילוב של כמה דברים. ראשית, הקשיים אינם רק בענף הספרים. יש ירידה כללית במכירות בקניונים. שנית, אכן הייתה אי-הבנה לגבי כניסת החוק לתוקף, ולמעשה המבצעים נמשכים עד לרגע זה. בנוסף, גם אנשים שומעים וקוראים על המצב הקשה של סטימצקי, וזה יוצר אווירה של חוסר ודאות. ולבסוף, זו גם תופעה כלל-עולמית מבחינת ירידה במכירות הספרים".

לדבריו, "העיתוי של כניסת החוק לתוקף היה אומלל, כי זה קרה במצב של ירידה כללית במכירות ומיתון במשק. ידענו מראש שאחרי כניסת החוק תהיה תקופה של לפחות שנה של ירידה במכירות, עד שהדברים יתאזנו. אני מאמין שלאורך זמן החוק ייטיב עם המו"לים והיוצרים קודם כל. יש תקופת זמן שצריך להתרגל, וצריך להחזיק מעמד".

אז מה ישפר את המצב של שוק הספרים? סוף לאי-הבהירות בסטימצקי בדמות העברת בעלות ובנוסף עלייה בהיקף מכירות הספרים מהרמה המאוד נמוכה שאליה הגיע הענף.

לכך אפשר להוסיף את השפעת חוק הספרים, כפי שמסביר בן-שמואל. לדבריו, "החוק החדש מעודד את הצלחת שבוע הספר. הוא לא מאפשר הנחה לספרים חדשים למעט חריג אחד - בשבוע הספר.

"השנה, בקושי 4 חודשים אחרי החוק, יש מעט ספרים חדשים על המדף. אבל החל משנה הבאה, העובדה הזו תעלה את קרנו של שבוע הספר. אני מניח שזה יביא שבשנה הבאה גם תגדל כמות הערים שבהן יתקיימו הירידים".

מי שייפגעו בהזדמנות הזו, כמעט כרגיל, אלה רשתות הספרים, בעיקר סטימצקי. אחרי שלאורך שנים הן הרגילו את לקוחות הספרים לקנות ספרים במחיר רצפה, וסטימצקי על שלל צרותיה גבתה מהמו"לים הנחות גדולות, רגע לפני כניסת החוק לתוקפו, היא "משתלטת" עתה על שבוע הספר.

בעבר, לפני שנים לא רבות, שבוע הספר היה אירוע שמגיע לכל קצוות הארץ. עם השנים הוא הופיע בפחות ופחות מקומות, כאשר השנה ההוצאות יקיימו אירוע בהיקף המסורתי רק בתל-אביב, בירושלים ובכפר-סבא, ומעבר לכך יתקיימו ירידים קטנים יותר בערים נוספות.

ומה קורה בשאר ערי ישראל? סטימצקי למשל תקיים ירידים ברעננה, בהרצליה, בבאר-שבע, בראשון-לציון ולראשונה גם ברמת-גן, שם גם תציע מבצעים דרמטיים. התוצאה היא שתיפגע האפשרות של ההוצאות למכור פעם אחת בשנה ישירות לצרכנים, ואגב כך להשיל מעל עצמן את ההנחה לרשתות.

מדוע שבוע הספר של הוצאות הספרים הצטמצם כל-כך? אחד המו"לים מסביר: "התאחדות המו"לים מנסה לשכור מקום שבו יתקיים שבוע הספר, אבל לא מספיק הוצאות קונות שם שטחי מכירה. לעומת זאת, סטימצקי סגרה עם הרשויות המקומיות במקום המו"לים, במחיר יותר גבוה".

מצבה הרעוע של סטימצקי טומן בחובו גם סכנה לקיום האירועים האלה. לדברי גורם בענף, "את המהלכים האלה יזמה בעיקר סטימצקי, בעוד שצומת ספרים פעלה באופן יותר מינורי. אני מקווה שלא יקרה מצב שבו סטימצקי לא תוכל להפעיל את המקומות שהיא קנתה, בגלל שהיא תהיה במצב של עיכוב הליכים וכינוס נכסים, וכל ההפנינג הזה יתפוגג".

ספרים

עוד כתבות

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל