גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ג'קי מצא: "נעשית דה-לגיטימציה לא ראויה לתכנוני המס"

מצא בכנס לשכת רוה"ח: "מי שתכנן מס לא ביצע עבירה. פקידי שומה לחקירות אמונים לאתר עבירות מס ולא תכנוני מס" ■ רו"ח אהרון אליהו, בכיר ברשות המסים: "מי שעשה תכנון מס לגיטימי בשקיפות - הסיכוי שייחקר שואף לאפס"

ג'קי מצא / צילום: איל יצהר
ג'קי מצא / צילום: איל יצהר

הפאנל המקדים אמש (א') בכנס השנתי של לשכת רואי החשבון באילת עסק בנושא רגיש כיום בשיח הציבורי - תכנוני המס בישראל. זאת, על רקע נטל המס המוטל על הציבור לעומת נטל המס המוטל על חברות גדולות ואנשי עסקים בכירים.

במסגרת הפאנל, נוצר שיח נלהב בין רו"ח (ומשפטן) ג'קי מצא, לשעבר מנהל רשות המסים, שתקף את עמדת הרשות המתנגדת היום לתכנוני מס - לבין רו"ח אהרון אליהו, סמנכ"ל בכיר לעניינים מקצועיים ברשות המסים, שהגן על זכותה לתקוף תכנוני מס לא לגיטימיים.

מצא, כיום יועץ מס פרטי, ביקר בחריפות את עמדת רשות המסים ואמר: "בתקופה האחרונה אנו עדים למתקפה חסרת תקדים על תכנוני המס. הדה-לגיטימציה שנעשית לתכנוני המס היא חריגה ולא ראויה, עד כדי כך שניתן לחשוב שתכנון מס זה תכנון פשע. זוהי מתקפה אגרסיבית ולא לגיטימית".

לדברי מצא, יש פער בין ההצהרות של בכירי רשות המסים לבין התנהלותה בפועל בתיקים. "קיים פער עצום בין ההצהרות מעל במות לבין העבודה הלכה למעשה. כי בעבודה מול עובדי רשות המסים גם הם מבינים שלתכנן מס זו זכות אלמנטרית, עד כדי כך שאם לא נתכנן את המס ללקוחות שלנו, אנחנו יכולים להיתבע על רשלנות.

"בית המשפט העליון קבע שזו החובה שלנו לתכנן מס עבור הלקוחות. פקידי המס מבינים את הזכות הזאת, ולא חותרים תחתיה. אנחנו שומעים זאת בשיחות פנים מול פנים איתם".

מצא הוסיף: "יחד עם זאת, בנאומים חוצבי להבות של אנשי הרשות נעשה מסע דה-לגיטימציה חריג וקיצוני באשר לזכותו של אדם לתכנן מס".

מצא הבהיר כי "לתכנן מס זה לא פשע, ומי שתכנן מס לא ביצע עבירה פלילית. חלק מהחובה לשלם מס אמת כוללת גם תכנון מס. פקידי שומה לחקירות אמונים לאתר עבירות מס ולא תכנוני מס, שהם דבר לגיטימי".

לדברי מצא, המתקפה של רשות המסים על תכנוני המס התחילה עם המחאה החברתית לפני כ-3 שנים, ב-2011, אך הלכה הרבה יותר רחוק מכוונת המוחים. "גם אנשי המחאה החברתית לא התכוונו לומר שקוטג' יינתן בחינם, אלא שצריך שמחיר הקוטג' יירד.

"כשהייתי ברשות המסים גם אני תקפתי את תכנוני המס, אבל רק במישור האזרחי. בחנתי אם מדובר בהפחתת מס ראויה או שלא מגיעה הפחתת מס - וזה שווה-ערך כמו לומר שמחיר הקוטג' צריך לרדת ב-10%. אבל לומר שתכנוני מס הם עבירה, זה לא לגיטימי. כשפקידי מס אומרים למייצג 'תאמר ללקוח שישלם את המס, כי תכנון המס שלו לא ראוי, ואם הוא לא ישלם, אעביר אותו לחקירה פלילית' - זה לא מקובל, ואסור להסכים לזה".

מצא חזר והדגיש כי "מס אמת כולל בחובו גם את הזכות לתכנן מס, וכי משרדי החקירות נועדו לחקור העלמות מס ולא תכנוני מס. ההתמודדות של רשות המס מול תכנוני מס צריכה להיות הטלת חובה על הנישום להוגנת ולשקיפות, אך לא בהפחדה שתכנון מס הוא מעשה לא חוקי".

על המתקפה של מצא הגיב רו"ח אהרון אליהו ואמר: "רשות המסים מכירה במקום של תכנון המס, מכירה בלגיטימיות של העסק לתכנן את המהלכים ואת המעשים, כך שנטל המס שלו יהיה דל ככל שניתן".

אליהו הוסיף קריצה ורמז גם לתקופת כהונתו של מצא כמנהל רשות המסים, וציין כי "רשות המסים לדורותיה לא שינתה את עמדתה בעניין".

לדבריו, "רשות המסים לדורותיה מכירה בחובה של יועצי המס לעשות כמיטב יכולתם המקצועית לתכנן את המס של הלקוחות שלהם בצורה המיטבית, ועל כך אין חולקים. כך היה וכך יהיה".

אליהו הבהיר כי ככל שמרחב תכנון המס מתרחב, קורים דברים לא טובים מבחינת תשלום המסים: "חברה או נישום שיש להם את היכולת, ומעסיקים מייצג מעולה, יגיעו להיקף מס נמוך משל אדם אחר, שלא יכול להרשות לעצמו להעסיק אותם יועצים באותה רמה. מפה כדור-השלג מתחיל להתגלגל. ברגע שיש מסים דיפרנציאליים, והאזרח הפשוט קורא ושומע על תכנוני המס של החברות הגדולות והנישומים העשירים, הוא יודע שעל כל שקל שלו הוא שילם את מלוא המסים, ושואל את עצמו - 'למה זה מגיע רק להם? למה שאני לא אהיה שותף בחגיגה?'".

לדברי אליהו, היום ישנם תכנונים שמתבססים על חוות-דעת של מומחים טובים יותר וטובים פחות, שלפעמים חוצים את טווח הפרשנות הלגיטימי. ברשות המסים מוצאים תכנונים שמתרחקים יותר ויותר מהמוקד ומהמתחם הלגיטימי של הפרשנות של החוק. תכנונים שמתבססים על 'כן' במובן של 'לא', ו'רשאי' במובן של 'חייב', ו'לילה' במובן של 'יום'. דברים שמבחינתנו הם לא במתחם שאנחנו מכבדים אותו ונותנים לו מקום של תכנון מס".

אלינו הבהיר כי עמדת הרשות היא שיש לטפל בבעיות כאלה דרך דרישת שקיפות מלאה מהנישומים. "כדי להחזיר את תכנוני המס למקומם הראוי, הטכניקה שלנו כמרפא לדברים האלה היא טכניקת השקיפות. מי שעשה תכנון מס לגיטימי, אם הוא ייתן לתכנון הזה ביטוי מלא, שקוף וגלוי בדיווח שהוא מגיש, הסבירות שהוא יגיע לקומה 22, לחדרי החקירות ברשות המסים - שואפת לאפס מוחלט. הגילוי הנאות ממרק את הרצון, את השאיפה ואת היכולת שלנו לבצע חקירה".

לדברי אליהו, הרשות נתקלת בקושי לאתר את תכנוני המס: "הקושי הוא שאנחנו לא מטפלים בכל הדוחות שמוגשים לנו, אלא באפס קצהו של הדיווח. סדרי הגודל של הדוחות המבוקרים במס הכנסה לא עולים על 2% ובמע"מ על 1% - כך שבמרבית הדוחות שמוגשים לנו אנחנו לא יודעים אם מסתתר בהם תכנון מס.

"מעבר לכך, אנחנו לא נמצאים בעסק, ועינינו רואות רק מה שהעסק מדווח. מה שהעסק לא מראה לנו, אנחנו לא יודעים. לכן, כשתכנון המס מוצנע אנחנו לא יודעים על קיומו ברוב המקרים".

לכן, לדברי אליהו, "עמדת הרשות הייתה ועודנה שראוי כי תכנון מס נכון יוגש לנו במסגרת הדוח, ויוצהר לגביו. רק אז נוכל לקבל את הטענות של המייצגים ביחס להתמודדות עם תכנוני המס כאמיתיות וכנכונות".

עוד כתבות

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר הועד של הכללית: "להוציא את מאבקי הכוח והתככים שלכם אל מחוץ לשערי בתי החולים"

יו"ר הועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: דירה בב"ש נמכרה ב־1.62 מיליון שקל

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

בלי פוזה ובמחיר משתלם: מסעדה איטלקית תל אביבית ששווה ביקור

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

מארבעה נשאר אחד: מאבקי הכוחות והכסף הגדול שטלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם