גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפלאזה של ג'רמי: כך מתנהל הסדר החוב בפלאזה סנטרס

כך מנהלת קרן יורק הסדר חוב באין מפריע: ניגודי עניינים ועסקאות בעלי עניין שבאות לשרת קודם כל את בעל העניין עצמו הם חלק מהסיפור

ג'רמי בלנק / צילום: תמר מצפי
ג'רמי בלנק / צילום: תמר מצפי

לא מעט כתרים נקשרו לשמו של ג'רמי בלנק, נציג קרן יורק בישראל. אומרים עליו שהוא מנהל השקעות צעיר ומצליח מאוד. אחרים מכנים אותו "הכריש מוול סטריט", ורואים בו איש עסקים קר ומחושב, הממוקד בהשגת התשואה המקסימלית למשקיעי הקרן בכל דרך אפשרית כמעט.

אבל למרות שלרבים מאתנו זה תמיד נראה טוב יותר כשזה מגיע מאמריקה, הסדר החוב בחברת בפלאזה סנטרס, שהצבעות מחזיקי האג"ח לגביו יסתיימו מחר, חושף כי בלנק לוקה גם בתכונות שבדרך כלל מיוחסות לבעלי שליטה בשוק המקומי: ניגודי עניינים, ועסקאות בעלי עניין שבאות לשרת קודם כל את בעל העניין עצמו, ורק אחר כך, אם בכלל, את היתר.

בניגוד להסדרי חוב שזכו לתשומת לב ציבורית ותקשורתית רבה, כדוגמת זה של החברה האם, אלביט הדמיה (שהשליטה בה הועברה לאחרונה מידי מוטי זיסר למחזיקי האג"ח, וקרן יורק בראשם), מתנהל לכאורה הסדר החוב בפלאזה סנטרס (שהיקפו כ-1 מיליארד שקל) על מי מנוחות, ללא הדרמות אשר להן הורגל השוק המקומי בהסדרי חוב גדולים אחרים.

הסיבה לכך פשוטה: מחזיקי האג"ח בחברה נמנעו מלהקים נציגות משותפת, והשאירו את העבודה לנאמני האג"ח - הרמטיק ורזניק פז נבו, בוגרי הסדר החוב באי.די.בי, שגיבשו את ההסדר. אם לא יהיו בו שינויים של הרגע האחרון, יתקבל מתווה הסדר החוב שהוסכם על-ידי החברה ונושיה, וב-26 בחודש, צפוי ביהמ"ש בהולנד, שם התאגדה החברה, לתת את אישורו.

"הסדר מיטבי למחזיקי האג"ח"

לפי הסדר זה יזרימו בעלי המניות בפלאזה סנטרס, העוסקת בפיתוח ובבניית מרכזי קניות ובידור במרכז ובמזרח אירופה ובהודו, 20 מיליון אירו באמצעות הנפקת זכויות, וחלקה של אלביט הדמיה יעמוד על 62% מההנפקה.

13.5% ממניות פלאזה יוקצו למחזיקי האג"ח, החזר חוב אג"ח של כ-206 מיליון אירו (989 מיליון שקל), שרובו למוסדיים ישראליים, והיתרה למוסדיים בפולין, יידחה בשלוש שנים, ונוסף על כך יקבלו מחזיקי האג"ח פיצוי בדמות חיזוק הביטחונות, ותוספת ריבית של 1.5%. נושאי משרה בכירה בחברה ייהנו מפטור מתביעות עתידיות.

לטענת הנאמנים, הסדר החוב בחברה הוא מיטבי עבור מחזיקי האג"ח, זאת כאשר הם מגבים את טענתם בהערכה שנערכה להסדר על-ידי חברת MNS, שנתנה בזמנו ייעוץ כלכלי לאייל גבאי ולעו"ד חגי אולמן בתיק אי.די.בי.

אלא שעיון בהערכת שווי זו מעלה כי ישנה בה התעלמות מוחלטת מהשאלה המרכזית - מדוע ההסכם הנוכחי טוב יותר מהשתלטות של מחזיקי האג"ח על החברה, והמשך ניהולה על-ידיהם. יתרה מכך, השקט שבו עובר הסדר החוב בפלאזה סנטרס מחפה על מהלך עניינים שאינו תקין, ועיקרו - ניגוד העניינים שבו מתנהל בלנק, וזאת בחסות נאמני הסדר החוב, תוך התעלמות של רשות ני"ע.

כפי שחשף "גלובס", הסיבה שבגינה לא התארגנה נציגות אג"ח בפלאזה סנטרס, תקדים כשלעצמו במסגרת הסדר חוב בשוק המקומי, היא העובדה שקרן יורק - שהפכה בעקבות הסדר החוב באלביט הדמיה לבעלת 20% ממניותיה - היא גם המחזיקה הגדולה באג"ח של פלאזה סנטרס, כ-35%-40% מחוב האג"ח. הרבה מאחוריה נמצאים בתי ההשקעות פסגות וילין לפידות, וחברות הביטוח הראל והפניקס.

עובדה זו מעמידה את בלנק בניגוד עניינים בכל הנוגע להסדר בפלאזה, ולמעשה, הופכת הזרמת הון הבעלים במסגרת ההסדר לעסקת בעלי עניין מצדו. למעשה מעביר בלנק כסף מחברה אחת שבה יורק היא בעלת המניות הגדולה ביותר (אלביט הדמיה) לידי החברה הבת, שבה יורק היא מחזיקת החוב הגדול ביותר (פלאזה סנטרס).

כל זה לא הפריע לרזניק ולהרמטיק להכשיר לבלנק את הדרך להצבעה על הסדר החוב בפלאזה. מבדיקת "גלובס" עולה, כי בכתב ההצבעה שפרסמו הנאמנים לקראת הצבעת מחזיקי האג"ח, הוגדרו ארבעה תנאים בלבד למבחן ניגוד העניינים בהצבעה: "המחזיק הוא נושא משרה בכירה בחברה, נמנה עם בעלי השליטה, מחזיק בחברה בת קשורה או שלובה של החברה, או כל מחזיק שהצהיר בכתב לנאמן כי הנו בעל עניין מנוגד". במילים אחרות - קרן יורק תוכל להצביע.

מדובר על רשימת דרישות צרה במיוחד להגדרת ניגוד עניינים, קצרה בהרבה מזו שהוכתבה למשל במקרה הסדר החוב של אי.די.בי. בתגובה לשאלת "גלובס" בנושא, ענה יוסי רזניק, מנכ"ל רזניק פז נבו, כי "אני לא רואה כל ניגוד עניינים בדבר, הנושא נבדק משפטית ויורק לא הוגדרה כבעלת שליטה בפלאזה".

מרשות ני"ע נמסר בתגובה: "הרשות לא התערבה באופן סיווג האינטרסים שנקט הנאמן, בין היתר בשים לב לכך שהחברה התאגדה בהולנד וההסדר מתנהל בבית משפט בהולנד לפי הדין ההולנדי. כמו כן בנסיבות העניין, לאור העובדה כי מדובר בהזרמת הון במסגרת הנפקת זכויות שוויונית לכלל בעלי המניות, אין חשש של ממש לקיומו של עניין אישי".

אווירת הקרב של פסגות נעלמה

בלנק אמנם אינו בעל שליטה לפי הגדרה, ופלאזה סנטרס אכן רשומה בהולנד. אבל תשובתם של רזניק ושל הרשות היא לא יותר מהתחמקות, שכן מרבית חוב האג"ח של החברה נמצא בידי מוסדיים ישראליים, אשר שטר הנאמנות שלהם מסדיר הצבעות נושים בארץ.

זאת ועוד, בלנק הוא בעל המניות הגדול באלביט הדמיה, הוא זה שמינה את חברי הדירקטוריון לאחרונה, אשר אישרו את ההזרמה לחברה הבת, ומשכך לא ניתן להתעלם שהסדר החוב בפלאזה, הנכס היחיד של אלביט הדמיה, משרת קודם כל אותו כבעל מניות בחברה האם.

בלנק היה גורם דומיננטי גם בהסדר של אלביט הדמיה. הוא זה שהצליח להגיע (יחד עם DK פרטנרס) להסכמות מוקדמות מול בעל השליטה הקודם זיסר, ולקרב את בנק הפועלים, המתנגד העיקש ביותר למתווה ההסדר לידי הסכמה.

באותה עת בלנק בנה על כך שהסדר החוב באלביט הדמיה, שעיקרו המרת חוב למניות והעברתן לנושים, ייסגר לפני שהנכס היחיד של החברה - פלאזה סנטרס - ייכנס גם הוא להסדר חוב. משתקוותיו נגוזו בנובמבר האחרון, עם דיווח האחרונה על הקפאת תשלומים וכניסה להסדר חוב, מיהר בלנק לרכוש כמה שיותר מאג"ח פלאזה סנטרס, וזאת על מנת למנוע מצב שבו תעבור החברה למחזיקי האג"ח שלה, ובכך תרד השקעתו בחברה האם לטמיון.

ואיפה המוסדיים בכל העסק? אלו ממלאים פיהם מים, כאשר השתיקה הרועמת של פסגות, מי שנשא יחד עם בלנק את דגל ה"אקטיביזם המוסדי" באי.די.בי ובעל קשרי עבר עמו, בולטת יותר מכל.

גורמים המקורבים להסדר החוב ציינו בפני "גלובס", כי אווירת הקרב של פסגות מימי אי.די.בי פתוח נעלמה בהסדר החוב בפלאזה סנטרס.

במילים אחרות נראה כי במקרה פלאזה סנטרס בחרו בפסגות לעשות הנחות. כי ככה זה בין חברים.

עיקרי הסדר החוב בפלאזה סנטרס

חוב אג"ח של כ-206 מיליון אירו (989 מיליון שקל), רובו למוסדיים ישראליים, והיתרה למוסדיים בפולין, ידחה בשלוש שנים

הזרמת בעלים בהיקף של כ-20 מיליון אירו באמצעות הנפקת זכויות (חלקה של אלביט הדמיה יעמוד על 62% מההנפקה)

13.5% ממניות פלאזה יוקצו למחזיקי האג"ח

מחזיקי האג"ח יקבלו פיצוי בדמות חיזוק הביטחונות, ותוספת ריבית של 1.5%

נושאי משרה בכירה בחברה ייהנו מפטור מתביעות עתידיות

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

קת'י ווד / צילום: Reuters

קת'י ווד שוב כובשת את צמרת התשואות בוול סטריט: האם ההצלחה תימשך

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, מתנגדים העובדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה