גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפלאזה של ג'רמי: כך מתנהל הסדר החוב בפלאזה סנטרס

כך מנהלת קרן יורק הסדר חוב באין מפריע: ניגודי עניינים ועסקאות בעלי עניין שבאות לשרת קודם כל את בעל העניין עצמו הם חלק מהסיפור

ג'רמי בלנק / צילום: תמר מצפי
ג'רמי בלנק / צילום: תמר מצפי

לא מעט כתרים נקשרו לשמו של ג'רמי בלנק, נציג קרן יורק בישראל. אומרים עליו שהוא מנהל השקעות צעיר ומצליח מאוד. אחרים מכנים אותו "הכריש מוול סטריט", ורואים בו איש עסקים קר ומחושב, הממוקד בהשגת התשואה המקסימלית למשקיעי הקרן בכל דרך אפשרית כמעט.

אבל למרות שלרבים מאתנו זה תמיד נראה טוב יותר כשזה מגיע מאמריקה, הסדר החוב בחברת בפלאזה סנטרס, שהצבעות מחזיקי האג"ח לגביו יסתיימו מחר, חושף כי בלנק לוקה גם בתכונות שבדרך כלל מיוחסות לבעלי שליטה בשוק המקומי: ניגודי עניינים, ועסקאות בעלי עניין שבאות לשרת קודם כל את בעל העניין עצמו, ורק אחר כך, אם בכלל, את היתר.

בניגוד להסדרי חוב שזכו לתשומת לב ציבורית ותקשורתית רבה, כדוגמת זה של החברה האם, אלביט הדמיה (שהשליטה בה הועברה לאחרונה מידי מוטי זיסר למחזיקי האג"ח, וקרן יורק בראשם), מתנהל לכאורה הסדר החוב בפלאזה סנטרס (שהיקפו כ-1 מיליארד שקל) על מי מנוחות, ללא הדרמות אשר להן הורגל השוק המקומי בהסדרי חוב גדולים אחרים.

הסיבה לכך פשוטה: מחזיקי האג"ח בחברה נמנעו מלהקים נציגות משותפת, והשאירו את העבודה לנאמני האג"ח - הרמטיק ורזניק פז נבו, בוגרי הסדר החוב באי.די.בי, שגיבשו את ההסדר. אם לא יהיו בו שינויים של הרגע האחרון, יתקבל מתווה הסדר החוב שהוסכם על-ידי החברה ונושיה, וב-26 בחודש, צפוי ביהמ"ש בהולנד, שם התאגדה החברה, לתת את אישורו.

"הסדר מיטבי למחזיקי האג"ח"

לפי הסדר זה יזרימו בעלי המניות בפלאזה סנטרס, העוסקת בפיתוח ובבניית מרכזי קניות ובידור במרכז ובמזרח אירופה ובהודו, 20 מיליון אירו באמצעות הנפקת זכויות, וחלקה של אלביט הדמיה יעמוד על 62% מההנפקה.

13.5% ממניות פלאזה יוקצו למחזיקי האג"ח, החזר חוב אג"ח של כ-206 מיליון אירו (989 מיליון שקל), שרובו למוסדיים ישראליים, והיתרה למוסדיים בפולין, יידחה בשלוש שנים, ונוסף על כך יקבלו מחזיקי האג"ח פיצוי בדמות חיזוק הביטחונות, ותוספת ריבית של 1.5%. נושאי משרה בכירה בחברה ייהנו מפטור מתביעות עתידיות.

לטענת הנאמנים, הסדר החוב בחברה הוא מיטבי עבור מחזיקי האג"ח, זאת כאשר הם מגבים את טענתם בהערכה שנערכה להסדר על-ידי חברת MNS, שנתנה בזמנו ייעוץ כלכלי לאייל גבאי ולעו"ד חגי אולמן בתיק אי.די.בי.

אלא שעיון בהערכת שווי זו מעלה כי ישנה בה התעלמות מוחלטת מהשאלה המרכזית - מדוע ההסכם הנוכחי טוב יותר מהשתלטות של מחזיקי האג"ח על החברה, והמשך ניהולה על-ידיהם. יתרה מכך, השקט שבו עובר הסדר החוב בפלאזה סנטרס מחפה על מהלך עניינים שאינו תקין, ועיקרו - ניגוד העניינים שבו מתנהל בלנק, וזאת בחסות נאמני הסדר החוב, תוך התעלמות של רשות ני"ע.

כפי שחשף "גלובס", הסיבה שבגינה לא התארגנה נציגות אג"ח בפלאזה סנטרס, תקדים כשלעצמו במסגרת הסדר חוב בשוק המקומי, היא העובדה שקרן יורק - שהפכה בעקבות הסדר החוב באלביט הדמיה לבעלת 20% ממניותיה - היא גם המחזיקה הגדולה באג"ח של פלאזה סנטרס, כ-35%-40% מחוב האג"ח. הרבה מאחוריה נמצאים בתי ההשקעות פסגות וילין לפידות, וחברות הביטוח הראל והפניקס.

עובדה זו מעמידה את בלנק בניגוד עניינים בכל הנוגע להסדר בפלאזה, ולמעשה, הופכת הזרמת הון הבעלים במסגרת ההסדר לעסקת בעלי עניין מצדו. למעשה מעביר בלנק כסף מחברה אחת שבה יורק היא בעלת המניות הגדולה ביותר (אלביט הדמיה) לידי החברה הבת, שבה יורק היא מחזיקת החוב הגדול ביותר (פלאזה סנטרס).

כל זה לא הפריע לרזניק ולהרמטיק להכשיר לבלנק את הדרך להצבעה על הסדר החוב בפלאזה. מבדיקת "גלובס" עולה, כי בכתב ההצבעה שפרסמו הנאמנים לקראת הצבעת מחזיקי האג"ח, הוגדרו ארבעה תנאים בלבד למבחן ניגוד העניינים בהצבעה: "המחזיק הוא נושא משרה בכירה בחברה, נמנה עם בעלי השליטה, מחזיק בחברה בת קשורה או שלובה של החברה, או כל מחזיק שהצהיר בכתב לנאמן כי הנו בעל עניין מנוגד". במילים אחרות - קרן יורק תוכל להצביע.

מדובר על רשימת דרישות צרה במיוחד להגדרת ניגוד עניינים, קצרה בהרבה מזו שהוכתבה למשל במקרה הסדר החוב של אי.די.בי. בתגובה לשאלת "גלובס" בנושא, ענה יוסי רזניק, מנכ"ל רזניק פז נבו, כי "אני לא רואה כל ניגוד עניינים בדבר, הנושא נבדק משפטית ויורק לא הוגדרה כבעלת שליטה בפלאזה".

מרשות ני"ע נמסר בתגובה: "הרשות לא התערבה באופן סיווג האינטרסים שנקט הנאמן, בין היתר בשים לב לכך שהחברה התאגדה בהולנד וההסדר מתנהל בבית משפט בהולנד לפי הדין ההולנדי. כמו כן בנסיבות העניין, לאור העובדה כי מדובר בהזרמת הון במסגרת הנפקת זכויות שוויונית לכלל בעלי המניות, אין חשש של ממש לקיומו של עניין אישי".

אווירת הקרב של פסגות נעלמה

בלנק אמנם אינו בעל שליטה לפי הגדרה, ופלאזה סנטרס אכן רשומה בהולנד. אבל תשובתם של רזניק ושל הרשות היא לא יותר מהתחמקות, שכן מרבית חוב האג"ח של החברה נמצא בידי מוסדיים ישראליים, אשר שטר הנאמנות שלהם מסדיר הצבעות נושים בארץ.

זאת ועוד, בלנק הוא בעל המניות הגדול באלביט הדמיה, הוא זה שמינה את חברי הדירקטוריון לאחרונה, אשר אישרו את ההזרמה לחברה הבת, ומשכך לא ניתן להתעלם שהסדר החוב בפלאזה, הנכס היחיד של אלביט הדמיה, משרת קודם כל אותו כבעל מניות בחברה האם.

בלנק היה גורם דומיננטי גם בהסדר של אלביט הדמיה. הוא זה שהצליח להגיע (יחד עם DK פרטנרס) להסכמות מוקדמות מול בעל השליטה הקודם זיסר, ולקרב את בנק הפועלים, המתנגד העיקש ביותר למתווה ההסדר לידי הסכמה.

באותה עת בלנק בנה על כך שהסדר החוב באלביט הדמיה, שעיקרו המרת חוב למניות והעברתן לנושים, ייסגר לפני שהנכס היחיד של החברה - פלאזה סנטרס - ייכנס גם הוא להסדר חוב. משתקוותיו נגוזו בנובמבר האחרון, עם דיווח האחרונה על הקפאת תשלומים וכניסה להסדר חוב, מיהר בלנק לרכוש כמה שיותר מאג"ח פלאזה סנטרס, וזאת על מנת למנוע מצב שבו תעבור החברה למחזיקי האג"ח שלה, ובכך תרד השקעתו בחברה האם לטמיון.

ואיפה המוסדיים בכל העסק? אלו ממלאים פיהם מים, כאשר השתיקה הרועמת של פסגות, מי שנשא יחד עם בלנק את דגל ה"אקטיביזם המוסדי" באי.די.בי ובעל קשרי עבר עמו, בולטת יותר מכל.

גורמים המקורבים להסדר החוב ציינו בפני "גלובס", כי אווירת הקרב של פסגות מימי אי.די.בי פתוח נעלמה בהסדר החוב בפלאזה סנטרס.

במילים אחרות נראה כי במקרה פלאזה סנטרס בחרו בפסגות לעשות הנחות. כי ככה זה בין חברים.

עיקרי הסדר החוב בפלאזה סנטרס

חוב אג"ח של כ-206 מיליון אירו (989 מיליון שקל), רובו למוסדיים ישראליים, והיתרה למוסדיים בפולין, ידחה בשלוש שנים

הזרמת בעלים בהיקף של כ-20 מיליון אירו באמצעות הנפקת זכויות (חלקה של אלביט הדמיה יעמוד על 62% מההנפקה)

13.5% ממניות פלאזה יוקצו למחזיקי האג"ח

מחזיקי האג"ח יקבלו פיצוי בדמות חיזוק הביטחונות, ותוספת ריבית של 1.5%

נושאי משרה בכירה בחברה ייהנו מפטור מתביעות עתידיות

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמודה: ישראל לא לחצה מספיק על חמאס ולכן אין עסקת חטופים

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"