גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יעל גרמן: "ביטוחי הבריאות הם הבוננזה של חברות הביטוח"

שרת הבריאות: "יש לרסן את שוק ביטוחי הבריאות - הם הפכו להיות הזנב המקשקש בכלב" ■ יו"ר אסותא, פרופ' שוקי שמר, עונה למנכ"ל תל השומר: "שר"פ מגדיל את אי השוויון ולא מחזק את הרפואה הציבורית"

שרת הבריאות יעל גרמן מאשרת לראשונה באופן פומבי כי אחת ההמלצות הצפויות של הוועדה הציבורית שבראשה היא עומדת תעסוק בריסון שוק ביטוחי הבריאות הפרטיים. על פי גרמן, יש לרסן את המרכיב של בחירת רופא מנתח בביטוחי הבריאות, ואף להטיל מיסוי מיוחד על חברות הביטוח.

לא ברור האם הכוונה לכך שהחברות יפרישו חלק מההכנסות שלהן לטובת הסל הציבורי, או שמא מדובר במס גבוה שיוטל מעל תקרת הכנסות מסוימת. על פי הערכות, שתי החלופות האלה נדונות בימים אלה בשלב הסיכומים של הוועדה.

"ביטוחי הבריאות הם הבוננזה של חברות הביטוח", אמרה גרמן בנאום שנשאה בכנס הבריאות שנערך בתיאטרון ירושלים בחסות כלל בריאות, 'הארץ' וההסתדרות הרפואית. "למעשה, ביטוחי הבריאות הפכו להיות הזנב המקשקש בכלב", הוסיפה גרמן. "אנו רואים תופעה של סחרור, סחרור שוטה, שגורם להסטת שירותים מהמערכת הציבורית למערכת הפרטית ומהסחרור הזה נהנים הרופאים, קופות החולים וחברות הביטוח.

"ב-7 השנים האחרונות אנו רואים שבעוד שכלל הביטוחים המסחריים צמחו בכ-18%, הרי שביטוחי הבריאות המשלימים וביטוחי הבריאות המסחריים יותר מאשר הכפילו את עצמם: המשלימים צמחו ב-214% והמסחריים ב-221%. בנק הכסף הזה, העומד בסה"כ על כ-6.5 מיליארד שקל, שמתוכם 2.6 מיליארד שקל מיועדים לבחירת רופא וייעוץ לניתוחים, מהווה את התמריץ העיקרי להסטת החולים מהמערכת הציבורית למערכת הפרטית ולהנעת המעגל השוטה הזה", קבעה השרה.

לדברי גרמן, בצד ריסון שוק ביטוחי הבריאות, יש לפעול לתוספת משאבים לטובת המערכת הציבורית ולהפסקת שחיקת המקורות. "צריך להוסיף מקורות תקציביים למערכת הבריאות הציבורית במיידית, מקורות שנשחקו בשנים האחרונות, לדאוג להבטחתם לאורך זמן, לכסות את הגירעונות האדירים של למעלה מ-3 מיליארד שקל ולהכניס חלק מהם לבסיס הסל", אמרה גרמן.

לדבריה, ההוצאה הפרטית לבריאות בישראל נסקה לכדי 40% לעומת הוצאה ציבורית של 60%, כאשר בעת חקיקית חוק ביטוח בריאות ממלכתי לפני כ-20 שנה עמדה ההוצאה הפרטית על 30% לעומת הוצאה ציבורית של 70%. יצוין כי הנאום של גרמן נקטע פעמים רבות בשל מחאה קולנית מצד "הוועדה נגד השר"פ", פעילים חברתיים שצעקו לעברה כי פעילותה למען הכנסת שר"פ לבתי החולים הציבוריים תהרוס את המערכת הציבורית ולא תחזק אותה.

יו"ר כלל ביטוח, דני נווה, אמר בכנס כי הבעיה המרכזית של מערכת הבריאות היא אכן המקורות התקציביים וכי יש לחזק אותם, בלי לפגוע בביטוחי הבריאות ובזכות הבחירה של האזרחים. "נכון ש-39% מההוצאה הלאומית לבריאות היא פרטית וזה השיעור הגבוה ביותר באירופה, אבל אנו צריכים לשאול את עצמנו ממה ההוצאה הזו מורכבת. האזרחים נאלצים לשלם היום השתתפות עצמית על בדיקות, תרופות, מכשור רפואי ועוד.

רק 11% מביטוחי הבריאות המסחריים זה ביטוחי פרט והיתר קולקטיביים במחירים נמוכים, כך שביטוחי הפרט מהווים רק 5% מההוצאה הפרטית, זה הכל. צריך להזכיר את הפרופורציה". עוד טען נווה כי אסור לדרוש מחברות הביטוח לוותר על החיתום הרפואי בפוליסות הפרט כפי שעולה מההמלצות המסתמנות של ועדת גרמן, שכן לדבריו החיתום הרפואי (החרגת מבוטחים מסיבות רפואיות) מהווה מרכיב בסיסי בניהול סיכונים.

מנכ"ל המרכז הרפואי שיבא (תל השומר), פרופ' זאב רוטשטיין , אמר בכנס: "הנאיביים חושבים שמישהו יכל לרשום צ'ק כל שנה למערכת הבריאות, והריאליסטיים כמוני חושבים שצריך למצוא פתרונות יותר מתוחכמים וגם לאלתר, כי מערכת הבריאות תמיד תהיה בגירעון. המלצתי לועדת גרמן לחפש את הכסף איפה שהוא קיים בלי לחפש המלצות פופוליסטיות עם יכולת יישום אפס".

רוטשטיין הציע להכניס שירותי רפואה פרטיים (שר"פ) לבתי החולים הציבוריים, ואין לו כוונה להתנצל על כך: "העולם כבר לא בולשביקי ולא קומוניסטי, ואנשים שיש להם רוצים להבטיח שיהיו להם שירותים טובים יותר. לעולם לעשירים יהיה יותר. אפשר להיות פופוליסט ולהגיד שעשירים ילכו לבתי חולים פרטיים ושהעניים ילכו לציבוריים. בתי חולים עניים לא מתפתחים ולא עוסקים בהוראה. שמים אותם מחוץ לזרקור. אם זו הנטייה שלנו, אז חובתי להזהיר את כולנו שזה עלול להיות יקר מדי למדינה שלנו. אנו רוצים שגם החיילים וגם העשירים יהיו במערכת הציבורית. אנחנו, מנהלי בתי החולים, צריכים להביא משאבים, כי המשאבים של המערכת לא מספיקים. אז תנו לנו לעשות את זה ותפסיקו להשמיץ".

מנכ"ל קופת חולים מאוחדת, זאב וורמברנד, אמר על כך בתגובה: "לפי התחושה שלי סוגיית השר"פ ירדה לשמחתי מסדר היום של ועדת גרמן, ואם זה נכון אז מדובר בהישג הכי גדול לאזרחי ישראל. אני מציע להוציא בתוך שלוש שנים את כל מרכיב הניתוחים שקיים בביטוחים המשלימים ולהעביר אותו אל הסל הממלכתי, ולאפשר מודל של 'פול טיימר' בבתי חולים ציבוריים, גם אם זה אומר שרופאים ירוויחו 150 אלף שקל בחודש תמורת עוד כמה שעות עבודה ביום. אפשר לעשות את זה, ואני ממליץ למנכ"ל משרד הבריאות החדש פרופ' ארנון אפק להפוך לשוטר תנועה ממש, לבדוק כל הזמן מה אורך התורים גם בבתי החולים הציבוריים וגם בפרטיים".

מנכ"ל שירותי בריאות כללית, אלי דפס, אמר: "אני לא נואשתי כמו פרופ' רוטשטיין ממשאבי המערכת. גם כשאני נוסע במסלול המהיר לירושלים אני לא אוהב את זה, המדינה לא צריכה לעשות כזה דבר". לדבריו, לא ניתן באמת לפקח על מודל השר"פ: "כשיבוא אלי רופא באחד מבתי החולים שלנו ויגיד לי שיש 30 אנשים שמבקשים שהוא אישית ינתח אותם ולכן הוא רוצה שאסדר לו חדר ניתוח, אני לא אוכל לשלוט על זה. כל אלה שמדברים על ערבוב בין רפואה פרטית לציבורית צריכים לזכור את מה שיו"ר ההסתדרות הרפואית אמר בעצמו - שרופאים הם כמו דייגים, הם הולכים איפה שיש דגים. אם זה בציבורי ואם זה בפרטי. עכשיו תדמיינו שאתם יושבים בקאנטרי ומגיעים כמה רופאים בבגד ים וזורקים לבריכה דגים. זה יהיה מאוד מסריח שם, אבל רק הרופאים ייצאו מרוצים בסוף".

יו"ר אסותא, פרופ' שוקי שמר, אמר בעניין: "אני בעד זכות הבחירה לאזרח, אבל תפסיקו לדבר על שר"פ במונחים של חיזוק הרפואה הציבורית. אם לשם כך נועדה ועדת גרמן, אז שיקראו לה הוועדה לעניין השר"פ. סליחה, שר"פ מגדיל את אי השוויון ואת הבעיות במערכת וצריך ולא צריך לקרוא לזה בשמות אחרים".

ד"ר רונן ברקת, חבר הנהלת ארגון רופאים לזכויות אדם ומתמחה ברפואת משפחה, ציין כי הזכות לבחור רופא אינה אבסולוטית, ובכל מקרה לא צריך לקשור בין הזכות הזו לבין שר"פ. לדבריו, אפשר לייצר מודל של בחירת רופא ללא הפעלה של ביטוחי בריאות או כסף נוסף מכיס האזרח.

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?