גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סיקור ממוקד: מה אמריקה רוצה מלברון ג'יימס?

ההתלקחות של המדיה והרשתות החברתיות בעקבות פרשת התכווצויות השרירים של כוכב מיאמי מראה עד כמה השתנתה הצפייה בספורט בעידן המידע

לברון ג'יימס, מיאמי היט / צלם: רויטרס
לברון ג'יימס, מיאמי היט / צלם: רויטרס

את הדיון בסדרת הגמר של ה-NBA בין מיאמי לסן אנטוניו חייבים להתחיל ב-cramp gate, השם שקיבלה פרשת הכווצות השרירים של לברון ג'יימס במשחק 1. לא כל כך בגלל ההשפעה שלה על הסדרה עד עכשיו, אלא יותר בגלל מה שהיא אומרת על צפייה בספורט בימינו, ועל ג'יימס כאישיות ציבורית וכשחקן כדורסל.

ג'יימס, כזכור, סבל יותר מכולם מהתקלה במערכת המיזוג באולם של הספרס, שגרמה לטמפרטורה לטפס בשיאה ליותר מ-38 מעלות. ברבע השלישי הוא ביקש לרדת לספסל בגלל תשישות, ברבע הרביעי השרירים ברגליים שלו התחילו להתכווץ כתוצאה מהתייבשות. הוא ניסה לחזור אבל ההתכווצויות לא אפשרו לו להמשיך ונאלצו לשאת אותו לספסל 3:59 דק' לסיום, כשמיאמי בפיגור 2. בלי ג'יימס, שהיה מצוין, מיאמי התפרקה.

מה שקרה על המגרש היה ספורט, שכידוע כולל לעיתים גם אירועים חריגים ופציעות. מה שקרה מחוץ למגרש, במהלך המשחק ואחריו, מייצג את השינוי בצפייה בספורט בעידן המידע. תוך כדי שג'יימס מתייסר מכאבים באולם בסן אנטוניו, הרשת התלקחה, והיא בערה במשך יומיים; כמעט לכל מי שמתעניין בסדרת הגמר, זה הרושם שנוצר, היה מה להגיד על התכווצויות השרירים שלו, ורוב התגובות לא כללו טיפת היגיון, שלא לדבר על אמפתיה.

תמונות שמחקות את ג'יימס נישא על-ידי חבריו לספסל הציפו את הטוויטר, וריאציה על מנהג אינטרנטי שקיבל את הכינוי LeBroning ובמקור נועד להבליט את הפלופים (התחזות על מנת לשכנע את השופטים לשרוק לעבירה) של ג'יימס. ג'ונתן מרטין, האופנסיב ליינמן של סן פרנסיסקו פורטי ניינרס מה-NFL, החליט שג'יימס מתחזה וצייץ: "קדימה אחי, שתה גייטורייד ותחזור למגרש". חברת גייטורייד ניצלה את ההזדמנות כדי לעקוץ את ג'יימס, שמייצג את המתחרה Powerade, בחשבון הטוויטר הרשמי שלה עם תגובות כמו "חיכינו על הקווים, אבל הוא מעדיף לשתות משהו אחר", או "האיש שהשרירים שלו מתכווצים הוא לא לקוח שלנו. האתלטים שלנו יכולים לעמוד בחום".

משם הפטפטת הגיעה למקומות אפילו יותר מגוחכים: הגדולים מכולם, אנשים טענו, תמיד מתגברים על כאבים בהרואיות, לכן ג'יימס לא במדרגה הזאת. הדוגמאות שהובאו היו משחק השפעת המפורסם של מייקל ג'ורדן בגמר נגד יוטה ג'אז ב-1997 (מאוחר יותר התברר שהוא סבל מקלקול קיבה), שבו הוא קלע 38 נקודות והוביל את הבולס ליתרון 3-2 בסדרה; ומשחק 6 בסדרת הגמר בין לוס אנג'לס לייקרס לדטרויט פיסטונס ב-1988, שבו אייזאה תומאס קלע 25 נק' ברבע אחד על קרסול נקוע. אלא שבין המצבים שלהם למצב של ג'יימס במשחק 1 אין שום דמיון.

"אין אתלט בעולם שהיה יכול לשחק עם ההתכווצויות האלה", אמר תומאס, אחד היחידים שיצא להגנת ג'יימס. "ג'ורדן לא היה יכול לשחק איתן. אני בוודאות לא הייתי יכול לשחק איתן. כספורטאי, אין שום דבר שאתה יכול לעשות במצב כזה". למרבה הצער, אין גם מה לעשות בקשר לתגובה הלא פרופורציונלית למה שקרה לג'יימס. במובן הזה, אמר חברו לקבוצה שיין באטייה, ג'יימס "הוא מחקר מרתק כי הוא למעשה הדמות הספורטיבית הכי מקורית בעידן המידע, שבו כל מה שהוא עושה מדווח ומנותח ומטילים בו ספק שוב ושוב, והוא מתמודד עם הכל בחן ובסבלנות מדהימים שאני לא יודע אם סופרסטארים אחרים מתחומים אחרים היו מסוגלים להם".

במשחק 2 נגד סן אנטוניו, ג'יימס שוב הוכיח שהיכולת שלו להתמודד עם הרעש הבלתי נתפס סביבו היא פנומנלית. אחרי רבע ראשון חלש הוא השתלט על המשחק, סיים עם 35 נק', 10 ריב' ו-3 אס', והוביל את מיאמי לניצחון שהשווה את הסדרה. כשלוקחים בחשבון את האירועים במשחק 1 ואחריו, מדובר בהופעה לא פחות מהרואית, גם אם ג'יימס היה לגמרי בריא.

***

כמו שג'יימס לא מקבל מספיק קרדיט, כך גם מיאמי. מיאמי היא הקבוצה הראשונה שמופיעה בארבע סדרות גמר רצופות מאז בוסטון סלטיקס הגדולה של שנות השמונים (1984-1987, שתי אליפויות), אבל יש נטייה ברורה, במיוחד העונה, להמעיט בערך השושלת שהיא בנתה.

הנטייה הזאת נובעת קודם כל מהחולשה של המזרח בשנים האחרונות. מיאמי, טוענים המבקרים שלה, לא נאלצה להתמודד עם יריבות באמת חזקות בדרך לסדרות הגמר: בוסטון של קווין גארנט, פול פירס וריי אלן כבר הייתה מעבר לשיאה כשהשלישייה הגדולה של מיאמי התחילה את הריצה שלה; ואינדיאנה פייסרס, אמר ג'ף ואן גנדי, לשעבר מאמן ניו יורק ניקס ויוסטון רוקטס וכיום האנליסט המוביל של ESPN, היא קבוצה שלא הייתה עוברת את הסיבוב הראשון במערב. רק שהטיעון הזה לא ממש מחזיק מים, לאור העובדה שמיאמי כבר ניצחה בגמר את שתי הקבוצות הכי טובות במערב בשנים האחרונות, אוקלהומה סיטי וסן אנטוניו.

הטיעון השני נגד מיאמי מסתמך על התלות ההולכת וגוברת שלה בג'יימס, או ליתר דיוק על הנסיגה של דוויין ווייד וכריס בוש בשנתיים האחרונות. ביל סימונס למשל, כותב הכדורסל הבכיר בארה"ב, אמר אחרי ההפסד של מיאמי במשחק 1 בגמר המזרח נגד אינדיאנה, שמיאמי היא רק לברון. מאז ווייד זרח במשחקים 2 ו-3 נגד הפייסרס, וכשהוא נחלש מעט, בוש (21.2 נק' בחמשת המשחקים האחרונים) התעלה. תנצח או תפסיד נגד סן אנטוניו, מיאמי היא שושלת לכל דבר. וצריך להתייחס אליה ככזאת.

עוד כתבות

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל–2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ–60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

חנות בגדים / צילום: Shutterstock

שוק האופנה בישראל מגלגל 25 מיליארד שקל, אבל נתון אחד חושף משבר שקט

תעשיית האופנה הישראלית מתמודדת עם שורת אתגרים לא פשוטים, בין השאר בגלל התחזקות האונליין ומבנה השוק ● מבדיקת גלובס עולה כי מדד ההלבשה צנח ב־34% בעשור החולף

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, דוברות לאומית. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בלי קלון: הסדר הטיעון המסתמן של שר האוצר לשעבר משה כחלון

שר האוצר לשעבר משה כחלון, שנחשד כי בתפקיד יו"ר יונט קרדיט פעל במרמה ועבר על חוק ני"ע, צפוי לחתום על הסדר עם הפרקליטות ● תנאי ההסדר יאפשרו כנראה לביהמ"ש לקבוע כי לא נפל קלון במעשיו של כחלון ובכך להשאיר את הדלת לקאמבק פוליטי פתוחה

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?