גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מקלט המס החדש: הון ישראלי לא מדווח נודד מאירופה לדובאי

מדיניות המס המטיבה והסודיות הבנקאית בדובאי מביאות ישראלים רבים לרוקן חשבונות סודיים באירופה ולהעבירם אליה ■ בכיר לשעבר ברשות המסים מזהיר: "משחק המחבואים בבנקים ברחבי העולם נגמר"

אמירות דובאי שלחופי המפרץ הפרסי / צילום: רויטרס
אמירות דובאי שלחופי המפרץ הפרסי / צילום: רויטרס

מדינת אויב? על רקע תום עידן הסודיות הבנקאית, ישראלים רבים בורחים היום מזרועותיה הארוכות של רשות המסים הישראלית ישירות אל זרועותיה נטולות המס ונטולות הדיווח הבנקאי של אמירות דובאי.

הצעדים הרגולטוריים החריפים של רשויות המס במדינות שונות, ובראשן ארה"ב - אשר דורשות מהבנקים גילוי לגבי לקוחותיהם, ולא - יינקטו סנקציות נגד הבנקים עצמם - מובילים את בעלי ההון השחור, המולבן, הלא מוסבר, לחפש בנקאים חביבים יותר - ואם לדייק: סודיים יותר.

הצעד החריף ביותר הוא ההוראה האמריקאית המכונה FATCA (ראשי-תיבות של "ציות למס של חשבון זר"), שאמורה להיכנס לתוקף בקרוב, ושבמסגרתה נדרשים הבנקים בעולם לזהות את הלקוחות האמריקאים שלהם ולדווח עליהם לארה"ב.

בהתאם לדרישות הבינלאומיות, דורשים הבנקים השונים ברחבי העולם הסברים מלקוחותיהם למקור הכספים שלהם. זאת על מנת שיוכלו לספק את ההסברים, בבוא העת, למדינה הדורשת התורנית. ואולם, לא לכל הלקוחות יש הסברים מספקים את הדעת. לא כולם יכולים להסביר את מיליוני הדולרים ששכבו בשלווה בחשבון בנק שווייצרי או אחר במשך שנים ללא מפריע.

בין אותם בעלי הון שהונם, המסתובב בבנקים ברחבי העולם, אינו בהכרח כשר, נמצאים גם ישראלים רבים, שטרם ניצלו את הזמנת רשות המסים להשתמש במסלול הגילוי מרצון, המאפשר להם לדווח על כל כספם תוך תשלום מס מלא וקבלת פטור מנקיטת הליכים פליליים נגדם. ההפתעה האמיתית היא לגלות לאן נוהרים אותם ישראלים היום - אל דובאי.

הקסם של דובאי - שהינה חלק מאיחוד האמירויות הערביות, הנמצא לחוף המפרץ הפרסי - טמון בשני גורמים: מדיניות מס מיטיבה ואף אפסית; וסודיות בנקאית מלאה.

לדברי רו"ח (משפטן) גידי בר-זכאי, לשעבר בכיר ברשות המסים, "דובאי נחשבת אטרקטיבית לאנשי עסקים מכל העולם, בין היתר בשל יתרונות מס מסוימים הקיימים במערכת המס הייחודית שבה, אשר נועדה למשוך משקיעי חוץ. כל אלה יתרונות לגיטימיים ומקובלים. לא הרבה יודעים, אבל לאיחוד האמירויות הערביות, אליו שייכת דובאי, ישנן אמנות למניעת כפל מס עם כ-70 ארצות, ובהן סין, בלגיה, גרמניה, איטליה, קנדה, מרוקו, יפן, ירדן, לבנון, סוריה, סינגפור, הולנד, יוון, ספרד, צרפת ועוד".

ניתוק הזהות הישראלית

עוד מוסיף בר-זכאי כי "בדובאי קיימות מספר הוראות חוק המאפשרות לה לתפקד במובנים רבים כמקלט מס, ובכך מסייעות במשיכת השקעות של תושבי החוץ. כך, למשל, בכפוף לתנאים מסוימים, ניתן לקבל פטור מלא ממס הכנסה, וכן ממס חברות לתקופות של עד 15 שנים. כמו כן, ישנם פטורים מניכוי מס במקור וממסי יבוא".

העובדה שדובאי הנה מקלט מס אינה חדשה לישראלים, וגם לא ליהודים ברחבי העולם, שחלקם כבר מסתירים את כספם במדינה הערבית שלחופי המפרץ, מזה שנים. ואולם, הדרישה של הבנקים לגילוי מקורות הכספים שלהם הצליחה לגרום גם לחלק מהציונים שבקרב הישראלים לבנות מבני חברות מורכבים המטשטשים את העקבות הישראליים שלהם ומאפשרים להם להעביר את כל כספם לדובאי.

כך עובדת השיטה: ישראלי המעוניין להעביר את כספו מבנק באירופה לבנק "שומר הסוד" בדובאי בונה מבני חברות מורכבים, היוצרים מערכת המנתקת את זהות כספו מזהותו הישראלית. בהמשך הוא מעביר את הכסף לדובאי וסוגר את החשבון בבנק האירופי, שכבר לא מתחייב לו לסודיות מלאה.

ואולם, לפני שמישהו ממהר לקחת את הטיפ ולהעביר את כספו לדובאי, מסביר בר-זכאי, יש כשל בסיסי בשיטה. "אולי מי שמשקיע הון בדובאי בונה על כך שישראל אינה נמנית עם המדינות שחתמו אמנה עם דובאי, אבל לא הייתי מייחס ל'יתרון' הזה חשיבות רבה בעולם שבו אנו חיים. אנשים צריכים להבין שהיה עולם ישן, והוא מפנה את מקומו לעולם החדש. יש 'אולד סקול' ו'ניו סקול'. וזה הולך ומתפתח. עסקי ההסתרה פשטו את הרגל, ומי שלא מבין זאת, מפספס הזדמנות לגמור את הסיפור בצורה אסתטית".

לדברי בר-זכאי, "עד לא מזמן אנשים סגרו חשבונות וברחו לסינגפור, ואז סינגפור נפתחה לחילופי מידע. אחר כך ברחו להונג-קונג, וגם הונג-קונג נפתחה. אז עכשיו דובאי - וזה כבר רעיון ממש לא טוב.

"ראשית, מכיוון שזה רק דוחה את הבעיה ולא פותר אותה. אולי זה גם מחמיר אותה, כי העברת הכספים לדובאי מצביעה על כוונה פלילית של הסתרה; שנית, יש אפשרות אמיתית שאנשים לא יראו את הכסף שלהם חזרה; ושלישית, כל מי שסוגר חשבון, מסמן לעצמו מטרה קטנה על הגב. קטנה, אבל עקשנית. סגירת החשבון זו הדרך הכי טובה לוודא שרשויות המס ברחבי העולם יתחילו להתעניין בכם".

"נתיב מסוכן"

לבר-זכאי הגיעו בעת האחרונה ישראלים רבים המחזיקים כספים לא מדווחים בחו"ל, עם הרעיון של העברת הכסף לדובאי. ואולם, הוא מייעץ להם שלא ללכת בנתיב "המסוכן הזה".

"אני נתקל, כמעט יום ביומו, באנשים מכל העולם - גם ישראלים וגם זרים - שהבינו שהמערכת הבנקאית מסרבת להחזיק בהם, כל עוד הם לא דיווחו על החשבונות לרשות המס הרלבנטית. גם מי שנדמה לו שהוא נמצא במקום שלא שואלים בו את השאלה הזאת, צפוי להיות מופתע בקרוב", מבהיר בר-זכאי. "במערכת הבנקאית החליטו עקרונית בעולם כולו לוודא שהלקוחות הם צייתנים לצרכי המס במדינות המקור שלהם - וזה לא יפסח גם על מקומות כמו דובאי, ולא יעזור למי שסגר חשבון או משך סכומים משמעותיים ממנו כדי לעבור לדובאי".

לדבריו, "בניסיון לפתור בעיה קטנה, אנשים שנוהגים כך יוצרים לעצמם בעיה הרבה יותר גדולה, שמהווה מעשה פלילי חמור".

הפתרון, לדבריו, הוא לפנות כמה שיותר מהר למסלולי הגילוי מרצון לרשות המסים. "אפשר לעשות גילוי מרצון ולהפסיק להיות נרדף. הרבה בעלי הון מגיעים למסקנה שהם צריכים לעשות גילוי, במיוחד כשהם חושבים על הדור הבא שלהם. הם שואלים את עצמם אם הם נותנים ליורשים מתנה או צרה, כי גם 'מוות' זה לא תכנון מס".

רוני בלסון, הבעלים של חברת ניהול הנכסים השווייצרית "gm פייננס" ובעבר בעל תפקידים בכירים בבנק ספרא ובבנק קרדיט סוויס בשווייץ, מצטרף לאזהרות של בר-זכאי. לדבריו, "מה שקרה בשנים האחרונות, במיוחד לאור האביב הערבי, זה שדובאי פשוט התחילה לפרוח כתוצאה מחוסר היציבות של מדינות אחרות. הרבה כסף עבר לשם".

עם זאת, לדבריו, "כל לקוח היום צריך להבין שהמשחק הזה נגמר - משחק המחבואים בבנקים רחבי העולם נגמר. לקוח שיש לו בעיה עם הנכסים שלו, חסום בהרבה מאוד אפשרויות ביכולת שלו להשתמש בכסף. הרבה פעמים שאנחנו נתקלים בלקוח שהכספים שלו לא מדווחים, אנחנו מכוונים אותו להסדיר את הנושא ולא להמשיך לרוץ מאחורי הקלעים, כי כל המערכת הבנקאית מכוונת לזה שהכול יהיה חשוף".

לדברי בלסון, "דובאי בשלב הזה נמנעה מכל מיני שותפויות והסכמים בנושא של החלפות מידע בנוגע לחשבונות בנק וכספים שנמצאים אצלם. אבל עדיין לא רצוי להיות שם. לדוגמה, לא הייתי מסתמך על מערכת החוק שם, אם צריך ללכת לכיוון המשפטי כדי להגן על הכסף שלך".

פעילות ישראלית בדובאי - לא חוקית ומסוכנת

■ על-פי פקודת המסחר עם האויב 1939 - כל סחר עם מדינת אויב הוא אסור, והעובר עליו צפוי לעונש. אדם שמנהל מסחר/קונה כסף/ אגרות וניירות ערך של מדינת אויב או מדינה שאינה בת-ברית של ישראל - צפוי לעונשי מאסר ולקנסות. דובאי עלולה להיחשב כמדינת אויב, וכל אזרח ישראל שמשקיע בה חשוף לעונשי מאסר.

■ האמירויות מופיעות בצורה קבועה באזהרות המסע של "המועצה לביטחון לאומי" כמדינות עם "איום קונקרטי בסיסי" והמלצה להימנע מביקור בהן.

■ לדובאי יש שלטון ארכאי כוחני ומערכת ענישה מחמירה ביותר - לאחרונה פורסם על אישה שנאנסה ובשל כך נעצרה, כאשר משטרת דובאי כפתה עליה עליה להינשא לאנס.

■ דובאי לא רואה בעיין יפה את מדינת ישראל ואזרחיה - כדוגמה ניתן לציין את הטניסאים הישראליים, שפעם אחר פעם אסרה עליהם דובאי את השתתפותם בטורניר הטניס היוקרתי המתקיים במדינה ומנעה מהם ויזת כניסה לשטחי המדינה.

■ קיים סיכון גדול מאוד לכסף יהודי בדובאי. השלטון הוא בעל עוצמה בלתי מעורערת וסמכויות נרחבות, וכסף שהושקע בדובאי לא בהכרח יוחזר למשקיע.

* מקור: גידי בר-זכאי

עוד כתבות

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קופצות, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה; החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים במגמה דומה

הדאקס נסחר סביב רמות הבסיס ● הניקיי ירד ב-0.6% ● החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים במגמה מעורבת ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר