גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ה"דיל" של אורי אריאל בקק"ל: כסף וכיבודים או אפליית ערבים?

שר השיכון מצא את הפטנט איך משלבים השתלטות על מיליארדים, עם המשך שיווק קרקעות ליהודים בלבד ■ היועמ"ש, מצדו, פסל את הרעיון

אורי אריאל / צילום: תמר מצפי
אורי אריאל / צילום: תמר מצפי

שר השיכון, אורי אריאל, שרת המשפטים, ציפי לבני, ושר האוצר, יאיר לפיד, ממשיכים במלחמה על הקרן הקיימת לישראל - כל אחד והאג'נדה שלו.

הירייה האחרונה בנושא הייתה של המשנה ליועמ"ש, אבי ליכט, שחוות דעתו אתמול (ג') פסלה את מה שתואר כ"דיל" של אריאל לשים יד על המיליארדים שבקופת קק"ל, וחייבה להשתמש בהם רק לפי קריטריונים ענייניים ושקופים של הממשלה כולה.

זו גם תמצית הוויכוח בין העיתונאי רביב דרוקר לבין הח"מ: האם קק"ל היא מקור לכיבודים של עסקנים פוליטיים החומדים קופת מזומנים של 4 מיליארד שקל, או שמדובר ברצון לשמר את היכולת של קק"ל להפלות את האוכלוסייה הערבית בהקצאת קרקעות, בנימוק שהמנדט ההיסטורי של קק"ל אוסר "מכירת קרקע לזרים".

דרוקר בטוח שמדובר בכסף וכיבודים, וזהו הסבר שאין לבטלו. דירקטוריון קק"ל מונה 32 נציגי מפלגות פוליטיות והשליחים יוצאים לכל העולם. קק"ל מממנת פרויקטים לטובת יישובים ואזורים מסוימים, למשל כבישים עוקפים ביו"ש, מאגרי מים, ועל הדרך זכור גם מימון ביקורו של ביל קלינטון אצל הנשיא היוצא שמעון פרס.

חילופי קרקע בחשאי

לקק"ל 2.35 מיליון דונם משובחים, בעיקר במרכז הארץ ובעיקר קרקע חקלאית, ו-200 אלף דונם בתוך הערים. מתוך זה, 1.35 מיליון דונם שהופקעו מערבים אחרי הקמת המדינה. קרקעות קק"ל הן 13% מאדמות המדינה, הן מנוהלות ומשווקות על ידי רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) ומכניסות לקק"ל מדי שנה כ-800 מיליון שקל.

קחו, למשל, פרויקט בנייה בכרמיאל שבו שני בניינים שבונה אותו קבלן שזכה במכרז הקרקע. בניין אחד על אדמת רמ"י, השני על אדמת קק"ל. אחמד אגבריה רכש דירה בבניין על אדמת קק"ל, ואילו ישראל ישראלי קנה דירה זהה בבניין שהוקם על אדמת רמ"י.

עשרות שנים התנהל תהליך חשאי לפיו את הדירה של אגבריה רושמים בטאבו בדיעבד כאילו הייתה במקור על אדמת רמ"י, ולאחר מכן רושמים גם בדיעבד את הדירה של ישראלי כאילו במקור הייתה על אדמת קק"ל. שני רוכשי הדירות, הערבי והיהודי, כלל לא מודעים לכך שביצעו ביניהם ומאחורי גבם את ההחלפה. זהו הסדר "חילופי קרקע" שמטרתו אחת: למנוע תוצאה לפיה אגבריה יירשם בטאבו כבעלים של דירה שנבנתה על אדמת קק"ל.

המצב המשפטי-תאגידי בעייתי. קק"ל היא גוף דו-מהותי: זו חברה פרטית בשליטת "מוסדות העם היהודי", שהתקנון שלה מדבר על החכרת אדמותיה להתיישבות היהודית בארץ ישראל. אחרי הקמת המדינה, נוספו לקק"ל גם מטרות ציבוריות-לאומיות בתחום פיתוח קרקעות. כמו כן, נחקקו מספר חוקים המעניקים לקק"ל פטור ממסים, פטור מחוק חובת מכרזים והיא פטורה מביקורת מבקר המדינה.

חוות דעת לקק"ל של שופט ביהמ"ש העליון בעבר, יצחק זמיר, קבעה שמכיוון שקרקעותיה משווקות על ידי רמ"י, קק"ל אינה יכולה להפלות ערבים מלרכוש דירות על אדמותיה. זהו שורש ההסדרים החשאיים ל"חילופי בעלות".

לקראת הרפורמה להקמת רמ"י של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, נחתם בין קק"ל לבין המדינה הסכם לפיו קק"ל תעביר את קרקעותיה העירוניות לבעלות המדינה, ובמקומן יוקצו לה 80 אלף דונמים פנויים בנגב והיא תקבל עוד פיצוי כספי. ההסכם אמור היה להיחתם עם סיום החקיקה ב-2009, אך החתימה מתעכבת. קק"ל אמורה הייתה לקבל 6 מקומות מתוך 13 חברי מועצת מקרקעי ישראל, ועד החתימה מכהנים במועצה רק 2 נציגי קק"ל.

חוגי הימין הזדעקו. את המערכה הוביל השר אורי אריאל עם הבית היהודי. אריאל התבטא בכנסת בחריפות נגד ההסכם, שאותו כינה "הלאמת קק"ל", ונגד שיווק אדמותיה ללא יהודים. מנכ"ל משרד השיכון, שלמה בן אליהו, מסר להנהלת קק"ל דוח ובו המלצה להפריד לחלוטין את אדמות קק"ל משיווקי רמ"י, ובכך להימנע ממכירת קרקעותיה לערבים.

בן אליהו המליץ לקק"ל להכין תוכנית מגירה ליישום ההמלצה. הנימוק: "קניינה של הקרן הקיימת בקרקע הוא קניינו של העם היהודי אשר מכספי תרומותיו גאלה קק"ל את הקרקע והניחה את הבסיס הקרקעי להתיישבות והקמת הבית הלאומי. על הקרן הקיימת לישראל לעשות ככל שעולה על ידה על מנת לשמור את קניין העם היהודי באדמתו עדי עד".

אריאל ובן אליהו הוסיפו את הטיעון לפיו אם קק"ל תיפרד מרמ"י היא תוכל להקים מערך נפרד לשיווק קרקעותיה, ובכך יוכנס לשוק המקרקעין אלמנט חדש של תחרותיות. הנימוק נשמע מעניין, אבל המציאות היא שקק"ל לא מסוגלת להקים מערך שיווק משלה, גם לא תוך 10 שנים. להפרדת קרקעות קק"ל משיווקי רמ"י יש משמעות אחת: תקיעה רבתי של שיווקי הקרקע בישראל.

אריאל הראה מי הבוס

אחרי הקמת הממשלה החדשה דרש לפיד מאפי שטנצלר, יו"ר קק"ל, להעביר לאוצר 1.5 מיליארד שקל בתוך 3 שנים, לשחרור חסמי תשתיות לקידום פרויקטים של בנייה. לפיד צירף איום: 'אם לא תסכימו נשלול מכם את הטבות המיסוי, נכפיף אתכם למבקר המדינה ולחוק חובת מכרזים'.

שטנצלר הגיב בהקמת צוות חירום, כשברקע קק"ל מנופפת ב"איום" של היפרדות מרצון מרמ"י, למען שמירת עצמאותה.

אריאל, יו"ר מועצת מקרקעי ישראל, היה בעצמו דירקטור בקק"ל במשך שנים רבות. הוא התחיל מהלך משלו. ראשית, הוא הדיח שטנצלר ואת היו"ר העמית אלי אפללו מראשות ועדות המשנה של המועצה, והראה להם מי הבוס האמיתי. שטנצלר ואפללו נעלבו והפסיקו להופיע במועצה. בהמשך, רקם אריאל "דיל" משלו לפיו קק"ל תיתן לו 2.5 מיליארד שקל לחלוקה לפרויקטים שהוא ימליץ עליהם, והוא ישמור עליה מפני "סכנת הלאמה".

שרת המשפטים, ציפי לבני, בהמשך ליוזמה של הח"כ לשעבר, מיקי איתן, פועלת להכפיף את קק"ל לביקורת מבקר המדינה. המבקר יוסף שפירא תומך במגמה.

לפחות, אומרת לבני, יש להפוך את קק"ל ל"חברה לתועלת הציבור", המחויבת בשקיפות יחסית ובמסירת דוחות למשרד המשפטים. בשאלת ההגדרה של "מדינה יהודית ודמוקרטית" - המגמה של לבני בקק"ל מחזקת את ה"דמוקרטית" ומצמצמת את אפליית הערבים בהקצאות קרקע.

ב-4 במאי נערך דיון בממשלה על הצעת לבני להכפפת קק"ל למבקר המדינה. אריאל הוביל את ההתנגדות וטרפד את ההצעה, בסיוע האגף הימני בממשלה.

כמה ימים לאחר מכן, ב-8 במאי, החליט דירקטוריון קק"ל לתת לאריאל במשך 4 שנים 2.5 מיליארד שקלים לפרויקטים אליהם ינותב הכסף.

לבני הזדעקה. היועמ"ש, כאמור, פסל את ה"דיל".

המלחמה עדיין לא הסתיימה, ואין מנצח בוויכוח בין הח"מ לבין רביב דרוקר - כיבודים וכסף או אפליית ערבים. דבר אחד ברור: השר אורי אריאל מצא פטנט משלו לשלב בין השניים.

מקק"ל נמסר בתגובה כי: "קק"ל היא זרוע הגשמה של העם היהודי ומבצעת פרויקטים התיישבותיים חינוכיים וקרקעיים בהתאם למטרותיה.

קק"ל משתפת פעולה עם ממשלת ישראל בתחומים המשותפים. הממשלה זכאית לקבוע את הכללים שלה לשיתוף הפעולה, בדיוק כשם שקק"ל פועלת בהתאם להחלטות מוסדותיה. את השקעות קק"ל ניתן לראות בכל חלקי המדינה ובשנים האחרונות בדגש על הפריפריה".

עוד כתבות

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מציב דד ליין לאיראן: "תגלו ב-10 הימים הקרובים"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, עפ"י הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

ירידות בוול סטריט; מניית נייס מזנקת ב-12%, דיר ב-11%

נאסד"ק יורד ב-0.5% ● ירידות באירופה ● לאחר חופשת ראש השנה הירחי, הקוספי זינק בכ-3.1%; גם הניקיי הוסיף לערכו כ-0.7% ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים ירידות קלות ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאד לא צפוי ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

ארוחה טובה בפחות ממאה: היפנית הכשרה שמצאה דרך למשוך קהל רעב

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"