גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עיריית ת"א רשמה דוחות חניה לנכה - ותפצה אותו ב-25 א' ש'

ביהמ"ש חייב את עיריית ת"א לשלם לנכה שברכבו תו נכה 25 אלף שקל בגין דוחות חניה רבים ובלתי מוצדקים שנרשמו לו ■ קבע כי מדובר ברשלנות של העירייה

גד ורקשטלר / צילום: תמר מצפי
גד ורקשטלר / צילום: תמר מצפי

גד ורקשטל כבר הפך ל"אורח קבוע" במדור. יותר מפעם אחת סקרנו כאן פסקי דין, שבהם עלה בידו לגבור על עיריית תל-אביב, אשר פקחיה רשמו לו דוחות חניה, למרות תג הנכה המצוי בכלי הרכב שלו.

כבר ציינו את זאת, שמעט מאוד נהגים, שזכו לדוח חניה ולקנס בסך 100 שקל, "ילכו עם זה עד הסוף", ויגיעו אפילו עד לבית המשפט העליון בנוגע לכך. מרבית הנהגים ינסו את מזלם בשיגורה של בקשה לביטול הקנס, יביאו במסגרתה את הטעמים לכך שיש לבטלו ויקוו שהרשות תיאות לבטלו. לא תעשה כן, ימהרו וישלמו את הקנס.

כבר נוכחנו בכך, שורקשטל אינו נמנה עם אלה. בינו לבין עיריית תל-אביב קיימת "מלחמה" ארוכה ועקובה מהליכים. חדשות לבקרים שב ורקשטל למכוניתו, הנושאת תו נכה, ומוצא על השמשה דוח חניה. ורקשטל אינו מוותר. הוא מתעקש למצות את ההליכים בנוגע לכל דוח חניה, שהוא סבור שאינו מוצדק. במקרה שלו, העקשנות משתלמת בדרך כלל.

ורקשטל הגיע אפילו עד בית המשפט העליון, וגם שם הוא זכה, תוך שבית המשפט קובע הלכה חדשה. דומה שחרף היותו נכה 100%, ורקשטל אינו מתעייף. הוא ממשיך בדרכו וזוכה בעוד ועוד הישגים מול העירייה.

מאות דוחות למרות תג הנכה

השבוע הוא זכה להישג מרשים בבית המשפט לתביעות קטנות דווקא. לאחר שבין השנים 2007 ו-2012 הוא קיבל, לטענתו, מאות דוחות בגין חניה במקום אסור לחניה, שעה שברכבו היה תג נכה, שהצדיק חניה באותם המקומות, הוא הגיש תביעה נגד העירייה, ובה טען כי כתוצאה ממתן הדוחות שלא כדין, פעם אחר פעם, גרמה לו העירייה לנזקים רבים, ובהם עוגמת-נפש, מתח, טרטורים, טרחה, בזבוז זמן, צורך תכוף להגיע לבתי המשפט, השכם והערב, זמן המתנה רב בבתי המשפט ועלויות דלק משמעותיות. לטענתו, הוא נאלץ לפעול לביטול כל דוח חניה שקיבל, ופעם אחר פעם נענה בשלילה גורפת מצד אנשי העירייה. לפיכך, היה עליו להגיש בקשות רבות להישפט בבית המשפט, דבר שהוביל לזיכויו מן ההאשמות שיוחסו לו, בין בבית המשפט לעניינים מקומיים ובין בבית המשפט המחוזי, בשבתו כבית משפט לערעורים.

לאור כל אלה, עתר ורקשטל לחייב את עיריית תל-אביב לפצות אותו בגין כל ההוצאות, שנגרמו לו בשל דוחות החניה, שניתנו לו שלא כדין. לטענתו, לפיצוי שייפסק לטובתו צריכה להיות השלכה הרתעתית, משום שצדק חייב להיראות ולא רק להיעשות.

המדובר בתביעה אזרחית, שנשענה על עוולת הרשלנות. זאת בשונה מתביעה לפי חוק העונשין, בה מוסמך בית המשפט לחייב את אוצר המדינה לשלם לנאשם שזוכה בדין את הוצאות הגנתו (ופיצוי על מעצרו או מאסרו), וזאת רק אם השתכנע שלא היה יסוד להאשמה.

עיריית תל-אביב טענה, כמובן, כי יש לדחות את התביעה על הסף. היא טענה כי ורקשטל עשה לו תחביב להחנות במקומות אסורים, לקבל דוחות ולהתנהל ארוכות בבתי המשפט כנגדה. היא הדגישה, שבמקרים רבים היה מדובר בזיכוי מחמת הספק, או בזיכוי טכני, ולא בזיכוי מוחלט. העירייה הכחישה כל התעמרות בורקשטל, וטענה כי אף לא התרשלה במתן הדוחות.

שופטת בית המשפט לתביעות קטנות, נעמה פרס, לא התרשמה מטענותיה של העירייה, והעדיפה עליהן את טענותיו של ורקשטל. היא הזכירה פסיקה קודמת, שלפיה לאזרח, שיצא זכאי בדינו, קיימת הזכות לתבוע את הרשות, אם זו התרשלה בתביעה נגדו. "ברור כי לא מדובר בכל טעות, אלא במקרים שלא היה מקום לכך", אזכרה. ועוד: "העירייה בשל מעמדה הייחודי כמחוקקת, תובעת, אוכפת, ונהנית מהקנס, מן הראוי לה שתיזהר אף יותר מרשות תובעת רגילה. לא ייתכן מצב בו יכולה היא לתבוע ברשלנות ולא ליתן את הדין על כך".

פרס הוסיפה ואזכרה, שבכל מקרה, בו מוטל ספק אם מותרת החניה אם לאו, על העירייה לתמרר בצורה שלאזרח הגון יהיה ברור מה מותר ומה אסור. "לא עשתה כן העירייה, הרי הגשת הודעת תשלום קנס מהווה התרשלות".

ניתוח הנסיבות, שהובאו בפניה, הביא את פרס לקבוע כי במשך כ-7 שנים, נהגו פקחי העירייה, באופן עקבי וביד קלה, לרשום לורקשטל דוחות חניה רבים, על אף שעל שמשת רכבו הוצמד תו נכה כדין. היא לא התעלמה מכך, שלרכב נכה אין זכות מוחלטת להחנות בכל מקום בו יחפוץ, והזכירה את ארבעת המבחנים, הקבועים בחוק ושבהתקיימם רשאי נכה להחנות את רכבו במקום, בו אין החניה מותרת ברגיל: שבסמוך לאותו המקום אין מקום חניה מוסדר לנכים, או שהוא לא היה פנוי בזמן הרלבנטי; שבסמוך לאותו המקום לא מצוי מקום אחר, שהחניה בו מותרת, או שהוא לא היה פנוי; שהחניה נעשית באופן, שאין בו סיכון לעוברי דרך ואין היא מונעת מעבר חופשי להולכי הרגל, לעגלות ילדים או לעגלות נכים; ושהחניה אינה גורמת להפרעה ממשית לתנועה.

"לא שוכנעתי כל ועיקר כי פקחי הנתבעת, הונחו, מבעוד מועד, על-ידי הגורמים הרלבנטיים בנתבעת כי טרם רישום כל דוח חניה לרכב נכה החונה במקום אסור, עליהם לבחון, אם חניית רכב הנכה, מקיימת אחר המבחנים הספציפיים הקבועים בחוק", קבעה פרס והוסיפה: "ההיפך הוא הנכון. התרשמתי... כי פקחי הנתבעת פעלו באופן אוטומאטי, וללא הפעלת שיקול דעת קונקרטי בכל מקרה ומקרה, ברישום דוחות חניה לרכב התובע".

העירייה התרשלה בהנחיית הפקחים

פרס התרשמה אף מכמות הזיכויים, להם זכה ורקשטל בגין חניה במקום אסור. לדידה, "כמות הזיכויים, כשלעצמה, עשויה אף היא לחזק את המסקנה לפיה הנתבעת התרשלה בהנחיית הפקחים מטעמה, בכל הנוגע לאמות המידה המחייבות על-פי חוק לרישום דוחות חניה לרכבים של נכים, החונים במקומות אסורים ברחבי העיר תל-אביב". על-פי פרס, לו העירייה הייתה נוקטת משנה זהירות ונותנת לפקחיה הנחיות מתאימות, היו נרשמים דוחות חניה רק במקרים, שאינם מקיימים אחר דרישות החוק.

"הנתבעת הינה רשות ציבורית רבת דרג. מצופה מן הנתבעת כי תקפיד על זכותם של אנשים בעלי מוגבלויות לכבוד ולשוויון. חלק בלתי נפרד מזכותו של בעל המוגבלות לכבוד ולשוויון היא הזכות לנגישות", קבעה פרס.

בקשר לכך, היא הזכירה, שאחת ממטרותיו של חוק החניה לנכים הייתה קביעת הסדרי חניה מקלים לכלי רכב, נושאי תג נכה. "לא שוכנעתי כי הנתבעת מילאה כדבעי אחר המבחנים המקלים הקבועים בחוק זה, עת החליטה, בנסיבות העניין, לרשום לתובע עשרות דוחות חניה, אשר נמצאו, בסופו של יום, בלתי מוצדקים", סיכמה פרס.

לקראת סיום, היא קבעה כי "הנתבעת התרשלה ברישום דוחות החניה נשוא התביעה כנד התובע". היא המשיכה וקבעה כי כפועל יוצא מכך ורקשטל זכאי לפיצויים מן העירייה. ומה יהיה שיעורם של הפיצויים? "לאור עדות התובע בפני, ובשים לב לכך שמדובר ב-14 זיכויים, חלקם בבית המשפט המחוזי בשבתו כבית משפט לערעורים, אני מעמידה את גובה הפיצוי המגיע לתובע, על דרך האומדנה, בסך של 25,200 שקל (1,800 שקל בגין כל זיכוי)". (ת"ק 15679-01-13).

עוד כתבות

קמפיין הפרסום של אפי סנדרוב / צילום: מגה מדיה

מי עומד מאחורי השלטים נגד עמית גל ורו"ח אפי סנדרוב

בשבועות האחרונים הוצבו שלטים בת"א ובנתיבי איילון נגד הממונה על רשות שוק ההון עמית גל ורו"ח אפי סנדרוב. מבדיקת גלובס עולה כי מי שאחראית על התשלום היא חברת מנופים בנייה והשקעות ● חברת httpool המייצגת בישראל את חטיבות הפרסום של אמזון, ספוטיפיי ופינטרסט, מינתה את איתמר גולדפלד למנכ"ל הפעילות בארץ ● אירועים ומינויים

מהו תיק ההשקעות האופטימלי? / אילוסטרציה: Shutterstock

תרחיש של פעם ב-25 שנה והסכנה לתיק המניות שלכם

ענקית המדדים MSCI חוששת שתיק המורכב מ־60% מניות ו־40% אג"ח עלול להוביל להפסדים בשנת 2026 - גם בעקבות אירוע נדיר שכמעט לא נראה ב־25 השנים האחרונות ● עם זאת, בשוק המקומי מעריכים כי הגדלת החשיפה למניות בטווח הארוך נכונה למשקיעים הישראלים

צוללת בלתי מאוישת BlueWhale בגרמניה / צילום: התעשייה האווירית

"עשרות מיליונים": מאחורי העסקה של התעשייה האווירית בגרמניה

הצוללת הבלתי מאוישת BlueWhale של התעשייה האווירית משמשת בעיקר לאיסוף מודיעין באמצעים אלקטרוניים ● בועז לוי, מנכ"ל תע"א: "עוד הרבה מדינות מתעניינות ברכש של צוללות"

שחר תורג'מן, נשיא איגוד לשכות המסחר, ובצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: עופר חג'יוב, שלומי יוסף

סערת הפטור ממע"מ: איגוד לשכות המסחר עתר נגד הצו החדש של סמוטריץ'

שר האוצר סמוטריץ' הכריז אמש על צו חדש שמרחיב את הפטור ממע"מ ביבוא אישי ל-130 דולר, לאחר שהצו הקודם בגובה 150 דולר בוטל ע"י הכנסת ● איגוד לשכות המסחר, שעתר נגד הצו הקודם ונדחה, פנה הבוקר שוב לבג"ץ בבקשה לצו מניעה: "זה לא ויכוח על 20 דולר לכאן או לכאן - זו שאלה עקרונית של כיבוד הכרעת הכנסת"

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

בלי שירות המשלוחים ועם שורה של מגבלות: מי ירכוש את המרקט של וולט?

הודעת רשות התחרות כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, מחייבת את ענקית המשלוחים למכור את זרוע הקמעונאות שלה, אך היקף הפעילות הרחב - כ-30 סניפים והכנסות של עד מיליארד שקל - עלול להקשות עליה ● במקביל, וולט מעלה הילוך בתחרות מול סיבוס

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

המאבק על הפטור ממע"מ ביבוא אישי: גם הצו החדש יבוטל?

הצו החדש שמרחיב את הפטור ממע”מ ביבוא אישי ל־130 דולר נחתם ונכנס לתוקף מיידית, לאחר שהצו הקודם נפסל בכנסת ● איגוד לשכות המסחר דורש להקפיאו - והכרעה משפטית עשויה להחזיר את התקרה ל־75 דולר ● מי המרוויחים מהמהלך, והאם גם הצו הזה בדרך לביטול?

מכשיר הגלקסטי החדש / צילום: סמסונג

סמסונג משיקה את מכשירי הדגל החדשים שלה. כמה יעלו בישראל?

יצרנית הסמארטפונים הקוריאנית השיקה סדרת מכשירים חדשה, Galaxy S26, שכוללת יכולות בינה מלאכותית ● בין החידושים: "תצוגת פרטיות", פיצ'ר שיאפשר לסרוק מסמכים, וגם כזה שיוכל לחפש עבורכם תמונות בגלריה ● כמה זה יעלה ואיפה תוכלו למצוא הנחות?

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, בכנסת בטקס חגיגי בהשתתפות יושב ראש הכנסת אמיר אוחנה ובן זוגו, ראש הממשלה בנימין נתניהו ורעייתו / צילום: מארק ישראל סלם/הג'רוזלם פוסט

ממזון ועד הייטק: המשלחת ההודית תיפגש עם שורת חברות תעשייה וטכנולוגיה בישראל

הערב ייפגשו שורה של חברות ישראליות בתחום התעשייה והטכנולוגיה עם נרנדרה מודי, ראש ממשלת הודו ומשלחת אנשי העסקים שמתלווה אליו ● רשימת החברות עמן נפגשים ההודים נבחרה על ידי ההודים עצמם ותואמה על ידם ישירות ללא מעורבות ישירה של גורמים רשמיים

ממ''ד / צילום: דוברות משרד הביטחון

עוד 700 שקל לדירה עם ממ"ד, בתל אביב - דחוף

בקבוצות פייסבוק שונות המיועדות למחפשי דירות ניכרת עלייה בפוסטים שפורסמו בחיפוש אחר דירות עם ממ"ד, הן להשכרה והן לסאבלט, כדי להיערך מבעוד מועד לתקיפה נוספת

דירה בשיפוצים / צילום: כדיה לוי

החשש ממלחמה מגיע לתחום השיפוצים: ירידה של 25% בהזמנות לקראת פסח

הציפייה להסלמה ביטחונית עוצרת את תנופת ההתחדשות של משקי הבית: הציבור חושש להיתקע עם "בית מפורק" בחירום, וקבלני השיפוצים מדווחים על טלפונים דוממים בשיא העונה ● במקביל, האיום האיראני מאלץ את ענף הבנייה לדרוש פתרונות להפעלת מנופים מהקרקע

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, John Locher

כשהשוק כבר לא מתרגש מאנבידיה, מה יוציא את המניה שלה מהקיפאון?

ענקית השבבים צפויה להכות שוב את התחזיות, אך בשוק ההון כבר התרגלו, והמניה מדשדשת מאחורי המתחרות ● המבחן האמיתי של ג'נסן הואנג היום לא יהיה רק שורת הרווח, אלא היכולת להוכיח ששולי הרווח המפלצתיים שלו חסינים מתחרות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: מירי שמעונוביץ

סמוטריץ' חתם על צו חדש: פטור ממע"מ עד 130 דולר ביבוא אישי

שר האוצר חתם על הצו לאחר שהכנסת פסלה אמש את הצו הקודם שהוציא, שכלל פטור ממע"מ לחבילות בסכום של עד 150 דולר ● הכניסה לתוקף של הצו החדש: מהלילה בחצות ● סמוטריץ': "לא אתן לקומץ קומוניסטים בליכוד ולאופוזיציה חסרת אחריות לנצח" ● איגוד לשכות המסחר: "מחר בבוקר נגיש לבג"ץ בקשה לצו מניעה"

ח''כ לימור סון הר-מלך. ''זמרי ופתחי בע''מ'', גלי ישראל, 22.2.26 / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

לימור סון הר-מלך טענה שאין חוק שאוסר על כניסה לעזה. מתברר שיש שניים כאלה

ח"כ לימור סון הר-מלך נכנסה לעזה והתעקשה שאין חוק שאוסר זאת עליה ● אלא שיש שני חוקים כאלה, והפרתם יכולה לעלות כדי עבירה פלילית ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: shutterstock

החודש הכי חזק של מיטב אי פעם ושיא של 3 שנים בתעשיית הגמל

מנהל הגמל הגדול בישראל גייס בינואר 2.4 מיליארד שקל - הגיוס החודשי השלישי בגודלו אי פעם בתעשייה ● לעומתו ממשיכים אלטשולר שחם וילין לפידות לשלם את מחיר החולשה בתשואות ומאבדים מיליארדים למתחרים ● מנכ"ל מיטב גמל: "יש לנו יתרון תחרותי משמעותי"

בית המשפט העליון / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

נגד הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה: העליון קיבל את עמדת דניה סיבוס

עתירת דניה סיבוס נגד הלמ"ס, לפיה הרכב מדדי התשומה לא עודכנו 13 שנה, תידון בפני הרכב שופטים בבית המשפט העליון ● חברת קייטו נטוורקס מגדילה את שטח המשרדים שלה בלב ת"א ב-6,400 מ"ר ובעלות מוערכת של 13 מיליון שקל בשנה ● איסתא זכתה ב-20 דונם בבני דרום תמורת כ-134 מיליון שקל ● הסכם מימון בהיקף חצי מיליארד שקל נחתם בין הפניקס לקבוצת גוהרי ● וזה המנהל החדש של הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית ● חדשות השבוע בנדל"ן

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

הישראלית שצוללת בכ-50% במסחר בוול סטריט

חברת הטכנולוגיה לעולם היופי אודיטי טק צוללת במסחר בוול סטריט לשפל לאחר שסיפקה תחזית חלשה ● בחברה מייחסים את התחזית לאתגר בו היא נתקלה מול שותף הפרסום שלה, שהוביל לגידול בעלויות, ומעריכים כי הסוגיה תיפתר ● אורן הולצמן, מנכ"ל החברה: "זיהינו רק לאחרונה את שורש הבעיה, לוקח זמן להתאושש"

פעילי חיזבאללה / צילום: ap, Hussein Malla

גורם בחיזבאללה: אם ארה"ב תבצע "תקיפה מוגבלת" - לא נתערב

באיראן מדווחים כי שר החוץ עראקצ'י בדרך לז'נווה • טראמפ התייחס בנאום "מצב האומה" לאיראן, והבהיר: "לא אאפשר למקור מספר 1 של טרור בעולם להשיג נשק גרעיני" • הוא טען כי הטילים האיראניים יכולים לפגוע במדינות אירופה, וכי המשטר מנסה לשקם את תוכנית הגרעין • באיראן הגיבו: "הדברים שאמר - שקר אחד גדול" • בינתיים, הכוננות במזרח התיכון נמשכת • עדכונים שוטפים 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

במאבק מול הנגיד, סמוטריץ' הבטיח הורדות מסים. מה קרה בפועל?

סמוטריץ' לא מרוצה מההתנהלות של בנק ישראל, אבל מה עם החלק שלו במשוואה? ● האם הורדות המסים שהוא הבטיח אכן קרו? ● המשרוקית של גלובס

מכונת בדיקת שבבים של קווליטא / צילום: אתר החברה

לאחר זינוק של 4,000% בחמש שנים: הגיוס הענק של מניית השבבים בת"א

קווליטאו גייסה כ–225 מיליון שקל על רקע הביקוש גובר למערכות שאותן היא מייצרת, המשמשות לבדיקת השבבים של חלק מענקיות התחום ● וגם: טדי שגיא נכנס לבורסה עם אולטרייד מחזור

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט התאוששה בהובלת מניות התוכנה; AMD זינקה ב-9%

נאסד"ק עלה ב-1% ● מנכ״ל ג'יי.פי מורגן, ג'יימי דיימון, מזהיר כי האווירה בשווקים מזכירה באופן מדאיג את השנים שלפני המשבר הפיננסי העולמי ● AMD זינקה בעקבות עסקת ענק שחתמה עם מטא ● הביטקוין בדרך לחודש הגרוע ביותר מאז יוני 2022 ורצף של חמישה חודשי ירידות, הארוך ביותר מאז 2018