גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רה"מ מפספס את המטרה

איך צברו נתניהו, ברק וארדן הון רב כל כך ולמה לא בטוח שהם יכולים לדאוג לאינטרס הציבור

בנימין נתניהו / צילום: תמר מצפי
בנימין נתניהו / צילום: תמר מצפי

1. ברוח פסטיבל הצהרות ההון השבוע, ברוח ספירת הדירות של הפוליטיקאים והערכת שוויין, וברוח השאלות שמרחפות באופן קבוע מעל נכסים שצברו נבחרי ציבור ("איך הם עשו את הכסף?"), הנה שלוש הצהרות הון שהציבור ישמח בוודאי לחטט בהן. הן ודאי יספקו היטב את יצר הסקרנות הטבעית, גם אם לא בטוח שיענו על כל השאלות המעניינות.

בנימין נתניהו, ראש ממשלת ישראל: בן 65. בגיל 33 מונה לציר ישראל בוושינגטון, בגיל 35 כבר היה שגריר ישראל באו"ם. לפני כן עשה את המסלול הצבאי והאוניברסיטאי, ובמשך 6 שנים עבד בסקטור הפרטי כשכיר - הוא היה יועץ בחברת הייעוץ הבינלאומיות בוסטון קונסלטינג, מנהל מכון יונתן לחקר הטרור ומנהל שיווק בחברת הרהיטים רים. מגיל 33 ועד היום הוא בפוליטיקה, במגוון תפקידים - מסגן שר החוץ ועד ראש הממשלה - עם משכורת של שכיר. משכורת יפה, לא יותר מזה. יותר מ-40 אלף שקל ברוטו בחודש.

התקופה היחידה שבה לקח פסק זמן מהפוליטיקה הייתה בין 1999 ל-2002, כשלוש שנים בלבד, אחרי שאהוד ברק גבר עליו בבחירות לראשות הממשלה. הוא החליט אז להתאוורר כמרצה מבוקש וכיועץ לחברות היי-טק. נתניהו צבר נכסים בשווי של עשרות מיליוני שקלים, כולל 2 דירות בקיסריה ובירושלים, שבזכות בועת הנדל"ן שוויין עף לשמים. אם תשאלו את מקורביו, הם יגידו שהוא עשה את המכה הגדולה מהרצאות. אם תשאלו את העיתונאי הכלכלי המקורב אליו, הוא יגיד שנתניהו ידוע כאדם מוכשר באופן קיצוני וכבעל יכולות קריאה והבנה יוצאות דופן.

ככה זה, אלה שעושים כסף יגידו לרוב שזה בזכות היותם מוכשרים לעילא ולעילא, ולכן ז ה מגיע להם. כל השאר, אלה שנכשלו, אשמים בכישלונם ובעוניים. ומה עם מי שסווגו כלא מוכשרים באופן קיצוני ובכל זאת עשו כסף? יגידו שהם עשו זאת בקומבינות. אבל מי קובע מיהו מוכשר? זה בעיקר עניין של יחסי ציבור - בפוליטיקה, ברפואה, בניהול תאגידים בסקטור הפרטי ובכל תחום אחר. דבר אחד אפשר לומר: מהרצאות בלבד כלל לא בטוח שעושים כזה כסף גדול.

אהוד ברק, רמטכ"ל לשעבר, ראש ממשלה לשעבר ושר ביטחון לשעבר: הוא אדם פרטי היום וכבר לא חייב בהצהרת הון, אבל היה חייב בה לכאורה עד לפני כשנה. ברק, 72, קפץ לפוליטיקה כמעט מיד לאחר שפרש מהצבא, בגיל 53, עם פנסיה תקציבית של כ-55 אלף שקל בחודש. לאורך קרוב ל-20 שנה בפוליטיקה הוא בילה כ-6 שנים (ברוטו) בסקטור הפרטי, בין 2001 ל-2007. ברק הוא היום מיני-טייקון, עם נכסים המוערכים בעשרות מיליונים.

איך הוא עשה את הכסף הגדול? רק אל תגידו רק הרצאות. תגידו גם תיווך בעסקאות בעלות אופי ביטחוני, ובקיצור ששש... אילו חברות, אילו עסקאות, כמה דמי תיווך, ייעוץ וכל המילים הללו? איש אינו יודע. מה שכן אנחנו יכולים לספר לציבור הוא שהייצוא הביטחוני, במיוחד למדינות "עלומות", הוא מקפצת עושר אדירה ל"סוכנים" ול"מתווכים", ולא פעם הוא מתבצע מתחת לרדאר והרחק מהעין התקשורתית. מקפצת העושר הזאת היא האבא והאמא של "הון-שלטון", של חיכוך בין ממשלות לתאגידי ענק, של אנשים בכירים שיודעים אילו דלתות לפתוח כי הם הכירו אותן היטב. ובכל זאת, העסקאות הללו ודמי התיווך עליהן לחלוטין לא שקופים. מעניין למה. יש כנראה מי שדואג שלעולם לא נדע.

גלעד ארדן, שר התקשורת, פוליטיקאי שלוטש עיניים לבכורה בליכוד, אחרי שנתניהו יפנה את כיסאו: ארדן, רק בן 44, התחיל את הקריירה הפוליטית שלו בגיל צעיר (יו"ר צעירי הליכוד), ולבד מתקופה קצרצרה (פחות משנה) כמנכ"ל החברה הכלכלית של התאחדות הקבלנים בישראל, הוא מבלה את עתותיו בפוליטיקה. ארדן ומשפחתו בנו וילה בסביון על מגרש של חצי דונם שרכש בזמנו מאפריקה ישראל. שווייה של הווילה עומד כיום על כ-7-8 מיליון שקל. (יש לציין כי על הווילה בסביון קיימת משכנתא בסך 3 מיליון שקל) הוא גם רכש דירה להשקעה ברמת אביב ג' בכ-2.5-3 מיליון שקל באמצעות קבוצת רכישה.

כמה אנשים שכירים, עם שכר שנע סביב 40 אלף שקל ברוטו, אתם מכירים שהגיעו לרכוש כזה ובגיל צעיר כל כך? או.קיי, אז זה רכוש ברוטו, לא נטו, ואיש לא יודע כמה הלוואות קיבלה על עצמה משפחת ארדן או אילו ירושות או עזרה כספית היא קיבלה, אם בכלל, ונכון שגם אשתו מפרנסת את המשפחה (עו"ד שלומית ארדן). רגע, רגע, גם אם זה נראה חטטני, זה לא משהו שהציבור צריך לדעת, במיוחד אם ארדן רואה בעצמו יורש פוטנציאלי של נתניהו?

2. הנה תהייה שעולה באופן טבעי: האם פוליטיקאים המחזיקים כמה וכמה דירות בבעלותם, חלקן כדירות להשקעה, מסוגלים להבין או לטפל או שניהם גם יחד בטירוף המחירים בשוק הדיור? האם הם ידחפו לחוקים שימסו, למשל, דמי שכירות מהשקל הראשון? האם הם ידחפו לאכיפה נוקשה בשוק השכירויות? האם מי שמתעשר, לפחות "על הנייר", מבועת הנדל"ן מסוגל להילחם בה למען הציבור שבחר בו?

עוד נחזור לתהייה הזאת, אבל קודם לכן סיפור הקשור בעקיפין, אבל ממש בעקיפין, לדירה להשקעה שרכש ארדן בצפון ת"א. את הסיפור הזה אנחנו מביאים בעזרתה של שלומית צור, כתבת הנדל"ן של "גלובס", והוא אחד מני רבים שזועק לשמים ומשקף את כל הבעיות של שוק הנדל"ן ואת בועת הנדל"ן - מהבעלים של הקרקע (מדינת ישראל), דרך החיכוך הלא בריא עם העיריות והוועדות המקומיות והמחוזיות לתכנון ובנייה ועד יזמי הנדל"ן הפרטיים. התוצאה היא, כרגיל: הציבור מפסיד, אנשים ספורים מתעשרים.

זה הסיפור: ב-2005 שיווקה רשות מקרקעי ישראל במכרז מגרש של 3.1 דונמים המיועד ל"מוסדות/בניינים ציבוריים" בפינת הרחובות בן יוסף ובית צורי בשכונת רמת אביב ג'. אף שמדובר בשכונה יוקרתית ואטרקטיבית, למגרש עצמו, שהוגדר "מגרש מיוחד", היה ערך מוגבל מאחר שהוא לא יועד למגורים. מחיר המינימום שנקבע במכרז שיקף זאת ועמד על כ-5.2 מיליון שקל. במסמכי המכרז צוין שהמגרש יועד במקור להקמת תחנת משטרה, אך משטרת ישראל הודיעה כי אינה רואה צורך בהקמת תחנה במקום. השימושים שהותרו על פי המכרז על הקרקע היו ציבוריים בלבד, למשל מרפאות, בתי ספר, בתי כנסת, תיאטרון, קולנוע וכדומה. מדובר באחד המגרשים האחרונים שלא צמחו עליו בתי מגורים והוא שימש עד אז כגינה ציבורית.

למכרז הוגשו 12 הצעות, רובן בסכומים של 7-9 מיליון שקל, וממוצע ההצעות עמד על 9.5 מיליון שקל. ההצעה הזוכה הפליאה בסכום שנקבה, פי שלושה ממחיר המינימום: 16 מיליון שקל! הזוכה הייתה חברת גימא השקעות בע"מ, בנאמנות עבור חברת מודגל שבבעלות אנשי העסקים דיוויד פדרמן, יעקב גוטנשטיין ואלכס פלס (פטרוכימיים, בבעלות מודגל, נקלעה אחר כך להסדר חוב בהיקף של כמה מאות מיליוני שקלים, אבל זה סיפור אחר לגמרי).

רוני מילוא, ראש עיריית תל אביב לשעבר, התחייב להקים על המגרש גינה ציבורית על שם סמ"ר מיכה גוטליב שנהרג באסון המסוקים והוריו מתגוררים בסמוך למקום. כשהמכרז יצא לדרך, כיהן בתפקיד ראש עיריית תל אביב רון חולדאי. למה שילמו פדרמן ושותפיו פי שלושה ממחיר המינימום למגרש שאמור לשמש כגינה ציבורית או כל מבנה ציבורי אחר? תכף תבינו.

זמן קצר לאחר הזכייה במכרז, קרה מה שקורה עם הרבה מכרזים. קוראים לזה "שינוי ייעוד". כלומר, היזמים פעלו ללא לאות כדי לשנות את ייעוד הקרקע - משימוש ציבורי למגורים. שם הכסף הגדול. בוועדה המקומית לתכנון ובנייה הדעות לגבי שינוי ייעוד הקרקע היו חלוקות וההתנגדויות לתוכנית נערמו והלכו. לבסוף, לפי עדויות מאוחרות, המליצה הוועדה המקומית בת"א לשנות את הייעוד למגורים אבל היזמים בחרו להגיש את התוכנית ישירות לוועדה המחוזית, שהחליטה לאשר את השינוי בייעוד הקרקע. בין חברי הוועדה הרבים היו גם צבי בר, לשעבר ראש עיריית רמת גן, שהיום נלחם על חפותו בפרשה אחרת בבית המשפט, ויעל גרמן, לשעבר ראש עיריית הרצליה והיום שרת הבריאות.

בפרוטוקול הדיון שהתקיים בוועדה המחוזית ב-2008 ובו הוחלט לדחות את ההתנגדויות לתוכנית, נכתב: "נוכח אי מימושו של ייעוד המגרש כמגרש מיוחד לאורך השנים, ולאור עמדת הצוות המקצועי של עיריית תל אביב ובהתאם לבדיקה הפרוגרמתית של היחידה האסטרטגית בעירייה שלפיה אין צורך בשמירת השטח לייעוד ציבורי, סבורה הוועדה כי שינוי ייעוד המגרש כמוצע - ראוי". חולדאי עצמו, צריך להדגיש, מתנגד קולני מאוד לשימוש בקרקעות "חומות" (המיועדות לשימוש ציבורי) לצורך בנייה למגורים. הוא ופדרמן לא מכחישים את קשרי הידידות רבי השנים ביניהם, אבל לזכותו של חולדאי ייאמר שלא נכח בישיבה המכרעת בוועדה המחוזית.

מלאכת שינוי ייעוד הקרקע הושלמה, וביולי 2009 חתמו גימא השקעות ומודגל על הסכם עם קבוצת חג'ג' של האחים צחי ועידו חג'ג', שעל פיו ניתנה לקבוצה אופציה לרכישת המגרש תמורת 81.5 מיליון שקל (שאכן מומשה מאוחר יותר). התוכנית החדשה של הקרקע אפשרה לחג'ג' להקים על המגרש שני בנייני מגורים בני 7 ו-10 קומות, הכוללים 68 דירות יוקרתיות של 5 חדרים ששיווקם החל מ-2.65 מיליון שקל; מיני פנטהאוזים של 6 חדרים ופנטהאוזים.

התוצאה הסופית: ממשלת ישראל הפסידה עשרות מיליוני שקלים - ההפרש בין 16 מיליון שקל ל-81.5 מיליון שקל (יותר מ-60 מיליון שקל ברוטו, לפני היטלי השבחה) - שנוצרו רק בגלל שינוי ייעוד הקרקע וזרמו ליזם פרטי (פדרמן ושותפיו). והשאלה הגדולה: כיצד קרה שממשלת ישראל, באמצעות זרוע הנדל"ן שלה, מינהל מקרקעי ישראל, לא שינתה את הייעוד בעצמה וגרפה את עשרות המיליונים? ולמה בכלל קל כל כך לשנות ייעוד של קרקע שהופך אותה למכרה זהב? והאם זו סתם חלמאות, טיפשות או יד מכוונת שנועדה להעשיר מעטים?

לאחר אישור התוכנית על ידי הוועדה המחוזית בשנת 2009 הגישו חלק מתושבי רמת אביב עתירה מנהלית נגד הוועדה המקומית, הוועדה המחוזית וחברת גימא השקעות. העתירה חשפה כמה טענות מעניינות: בתחילת 2005 צירפה אליה קבוצת העסקים של יעקב גוטנשטיין ואלכסנדר פלס (שותפיו של פדרמן) את שמואל לסקר, לשעבר יו"ר הוועדה המחוזית (עד כחמישה חודשים קודם לכן) ואת מרדכי קרליץ, לשעבר ראש עיריית בני ברק ולשעבר חבר הוועדה המחוזית. אתם, הקוראים, מוזמנים לדמיין בשביל מה צריכים אנשי עסקים ראש עירייה לשעבר ויו"ר ועדה מחוזית לשעבר.

השורה התחתונה: קרקע שנועדה לשרת את הציבור שירתה יזמי נדל"ן פרטיים. קבוצת חג'ג', בפרסומיה, הציעה סמוך למועד השיווק ב-2009 דירות של 5 חדרים מ-2.1 מיליון שקל. אחד הרוכשים בפרויקט, כדירה להשקעה ככל הנראה, היה... השר גלעד ארדן (שאין לו כל קשר מכל סוג עם שינוי הייעוד). פרויקט היוקרה שקם על קרקע שיועדה לציבור ותוכנן ע"י האדריכל אילן פיבקו, החל להיבנות על ידי דניה סיבוס, חברה בת של אפריקה ישראל. בועת הנדל"ן עשתה את שלה: הדירות הזולות בפרויקט מוערכות כיום בסכומים העולים על 3.5 מיליון שקל.

כמובן, זו זכותו המלאה של ארדן לרכוש דירה להשקעה וגם למכור את הזכות, אבל הפרויקט הקטן הזה ברמת אביב ג' שבתל אביב הוא סימן ההיכר הטוב ביותר של בועת הנדל"ן והמחדל הגדול ביותר של הממשלה, שבה שותף גם ארדן: חוסר יכולתה לספק לציבור שירותים נורמליים, בין היתר שירותי דיור סבירים, והחגיגה שהיא מאפשרת לכמה יזמים בודדים.

3. למרות ההתלהבות לכאורה ממה שמגלות לנו הצהרות ההון של פוליטיקאים, צריך להבין שבמקרים רבים הן חושפות טפח ומכסות טפחיים. יש אינספור דרכים לעקוף את הצהרות ההון באמצעות המעגל הקרוב אליך - בני משפחה וכדומה. הבעיה היא אחרת לגמרי: פוליטיקאים בעלי הון מאמצים את התפיסות של בעלי ההון ונוטים להתנתק מבוחריהם, וגרוע מכול, הם מגלים אדישות למצוקות ולא מתאמצים לפתור אותן.

כדאי להעיף מבט בציטוט של ג'ובראן חליל ג'ובראן המופיע משמאל: "מעט ידע שמלווה במעשה שווה הרבה יותר מהרבה ידע שמלווה בבטלה". נתניהו וממשלתו התבטלו בפני בועת נדל"ן והשלכותיה ההרסניות. המקסימום שנתניהו עשה היה להפיל את התיק על לפיד ולגרום לעיתונאים הצמודים לו לשווק את התזה הזאת.

נתניהו בזבז טונות של אנרגיות על פוליטיקה נכלולית ומביכה שנועדה למנוע את בחירתו של רובי ריבלין לנשיא והוציא את המרוץ לנשיאות מכל פרופורציות. אם היה משקיע אחוזים ספורים מאנרגיות השנאה לריבלין ב"שנאה" לבועת הנדל"ן אולי מצבם של הזוגות הצעירים היה משתפר. את הראיון הכלכלי היחיד עמו מזה זמן רב הוא העדיף לתת לפרופ' לכלכלה ועיתונאי החצר שלו בחו"ל, וזה היה אחד הראיונות המלוקקים והמביכים שנעשו עם ראש ממשלה. הוא היגג שם על "קפיטליזם של מקורבים" כאילו הוא צופה בו מהצד, אף שהיה לו חלק גדול ביצירתו. מה עם שאלות פעוטות, ממש פעוטות, כמו איך פותרים את בעיית הדיור? אה, זה לפיד אשם. עזבו אותי ותנו לי להפגין את הידע הנהדר שלי בכלכלה בפני להקת המעודדות שלי.

קפיטליזם של מקורבים קיים גם קיים בשלטון המקומי, הרבה יותר מבשלטון המרכזי. הריקבון והשחיתות שם רק גברו בעקבות בועת הנדל"ן וכתוצאה מהחיכוך הצפוף בין ראשי עיריות, קבלנים והכסף הגדול. שינוי ייעוד, זכויות בנייה, חריגות בנייה - זה שם המשחק, והמשחק הזה שווה כסף ענק. לשלטון המרכזי יש אינטרס ברור שהמצב הקיים בשלטון המקומי יימשך כי הוא מספק ג'ובים למכביר למקורבים וכדומה.

קפיטליזם של מקורבים קיים גם קיים בעמותות, שעליהן ממעטים לדבר, שחלקן משמש צינור להעברת כספים למקורבים כמו במעגל קסמים: הכסף מגיע מתרומות ציבוריות ואיכשהו, בחלק מהעמותות, זורם לכיסים של בודדים. נתניהו מכיר ראש עמותה אחד כזה לשעבר: כשהיה שר אוצר הוא אפילו נתן לו מכתב המלצה.

קפיטליזם של מקורבים קיים גם קיים בחיכוך בין חברות ממשלתיות לבין ממשלות זרות, שם גוזרים קופונים אדירים, בין היתר בעסקאות ביטחוניות, אבל לא רק. ראו דמי התיווך שאמור לגזור נתן אשל, לשעבר ראש לשכתו, באיזו עסקת מים במקסיקו. מקורות צריכה את אשל? היא לא יכולה להסתדר לבד? למה שהתעשייה האווירית לא תחשוף בפני הציבור את העמלות שהיא שילמה ל"מתווכים" למיניהם על עסקאות לאורך שנות קיומה?

אם נתניהו מוכשר באופן קיצוני, כפי שאוהדיו מפרגנים לו, הוא ודאי מבין שקפיטליזם של מקורבים לא נוצר יש מאין, אלא נוצר גם על ידי פוליטיקאים, והוא הולך ומתנפח, בדיוק כמו בועת הנדל"ן, בגלל אוזלת ידם. במקרים רבים הוא גם משרת אותם.

נתניהו וריבלין / איור גיל ג'יבלי

עוד כתבות

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר