גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טייקון התקשורת הגרמני שהכריז מלחמה על גוגל

מנכ"ל אקסל שפרינגר, קבוצת העיתונות הגדולה באירופה, קורא למאבקו בענקית החיפוש "דוד מול גוליית" ■ הוא לא חושב שגוגל רוצה "לעשות דברים רעים", אבל חושש מהדרך שבה תנהג בעתיד, בעיקר בכל הקשור להגבלים עסקיים ופגיעה בפרטיות

מתיאס דפנר / צילום: רויטרס
מתיאס דפנר / צילום: רויטרס

מתיאס דפנר מצביע מחלון משרדו בקומה ה-18 על הרחוב שבו ניצבה פעם חומת ברלין. בימינו זה נראה כרחוב רגיל, אך כאשר אקסל שפרינגר בנה את ההוצאה לאור שלו כאן, זה היה ממש על גבול האזור הרוסי של העיר.

כשחברות גרמניות אחרות נטשו את העיר החצויה, בית ההוצאה שפרינגר היה ההוכחה לכך שקפיטליסט מערבי אחד לא נרתע ממאבק. חצי מאה אחר כך, היעדים אולי השתנו, אבל רוח הלחימה נשארה.

באפריל הודה מנכ"ל קבוצת העיתונות הגדולה באירופה במונחי תפוצה: "אנחנו חוששים מגוגל", והאשים אותה בניסיון להקים "מדינת-על דיגיטלית" שתהיה חופשית מן המגבלות של חקיקת הגבלים עסקיים ובעיות של פגיעה בפרטיות. במכתב גלוי לאריק שמידט, היו"ר הביצועי של גוגל, דפנר אמר שהדיון על עוצמתה של גוגל "איננו תיאוריית קונספירציה של קשישים חלושי מוח". הוא צייר תמונה של גוגל שכוחה הביתי מוקרן החוצה כדי להקיף מכוניות ללא נהגים ורובוטיקה, ומתח ביקורת על ההסדר האחרון של חקירת רשויות ההגבלים העסקיים של האיחוד האירופי את נוהגי החיפוש והפרסום של גוגל.

הוויתור שגוגל הסכימה לו לטובת בריסל מאפשר למנועי חיפוש יריבים להציג את מרכולתם ליד תוצאות החיפוש שלה, אם כי הם חייבים לשלם לגוגל סכום שנקבע במכירת פומבית על ההצגה של הלינקים הללו. העסקה הזו, כתב הבוס של שפרינגר, איננה אלא "דמי פרוטקשן או חסות".

בעקבות דפנר התמלאו גם הפוליטיקאים אומץ לב. במאי קרא זיגמר גבריאל, שר הכלכלה הגרמני, בגלוי לפירוק אפשרי של גוגל, אם יתברר שהחברה ניצלה לרעה את מעמדה הדומיננטי. גבריאל ועמיתו הצרפתי, ארנו מונטבורג, שיגרו מכתב משותף לחואקין אלמוניה, הנציב לענייני תחרות הוגנת של האיחוד האירופי, וקראו לו לא רק לפעול להשגת ויתורים נוספים מגוגל בנושא החיפושים והפרסומת, אלא גם לבחון בצורה רחבה יותר את הנוהגים העסקיים שלה.

מאות עסקים דיגיטליים אירופים - בהובלת אקסל שפרינגר ולגארדר הצרפתית, תחת השם המשותף "פרויקט האינטרנט הפתוח" - מנהלים מאמצי שדולה בנציבות האירופית כדי לגרום לה לחשוב שוב על ההסדר עם גוגל. המבקרים אומרים שההסדר המוצע אינו יוצר תחרות אמיתית בתחום החיפושים המקוונים.

"זה לא עניין של להשמיץ את גוגל, או להיות אנטי-גוגל או להחליש אותה ודברים כאלו", אומר דפנר. "זה פרימיטיבי מדי. אנחנו צריכים את הדיון הזה בשביל הכלכלה הדיגיטלית, בשביל סביבה בריאה של תחרות".

בתגובה לביקורת, גוגל מציינת שהשינויים המוצעים בנוהגי החיפוש והפרסום שלה עברו כבר שתי בדיקות שוק שונות "שאפשרו לנציבות האירופית להקשיב ישירות לכמה מיריבינו". גוגל אומרת ששינתה משמעותית את הצעותיה אחרי קבלת המשוב מהניסויים הללו.

בחודש שעבר, מנכ"ל גוגל לארי פייג' אמר לפייננשל טיימס שגוגל תנסה "להיות אירופית יותר" בגישתה לנושאים של פרטיות, והסכימה למנגנון שיסיר מידע אישי מסוים מתוצאות של חיפושים. אלמוניה צפוי לאמץ את הסדר החיפושים והפרסומת עם גוגל בסתיו הקרוב, למרות שהוא תחת לחץ של מתלוננים שזכו בינתיים לתמיכת נציבים אחרים באיחוד האירופי.

ברמה אחת, העובדה שדפנר מעורר אופוזיציה אירופית לכוחה של גוגל היא מרשימה. בגרמניה, רק מעטים מפגינים יותר קנאות מיסיונרית לגבי המעבר להוצאה לאור דיגיטלית. מסוף 2012, גלים של בכירים בשפרינגר - החל בעורך הראשי של היומון הנפוץ ביותר, בילד - נשלחו לעמק הסיליקון כדי ללמוד שם את רזי המקצוע.

דפנר: "זה לא שאנחנו רוצים להעתיק את עמק הסיליקון על כל ההיבטים שלו. יש דברים שאתה רוצה ללמוד ודברים שאנחנו לא רוצים לעשות כמו עמק הסיליקון, אבל כמובן שאנחנו מקבלים השראה גדולה מן המרכז הגדול ביותר של החדשנות הדיגיטלית".

"אנחנו גמדים"

האם הוא רואה בגוגל איום על מודל העסקים של חברתו? דפנר מגיב תחילה בדברי שבח ל"יקום החיפושים" שגוגל יצרה לטובת ההוצאה לאור הדיגיטלית. "גוגל מספקת תנועת מבקרים, גוגל מספקת פרסומת", הוא אומר. אבל הבוס של שפרינגר רומז שהוא רואה בחברות הטק הגדולות מתחרות של שפרינגר, למרות ש"אנחנו גמדים קטנים בהשוואה אליהם".

המו"לים המסורתיים ניצבים בפני שאלה יסודית, מאמין דפנר, עיתונאי בעברו: "האם מומחיות התוכן המסורתיות יצליחו לפתח פלטפורמות טכנולוגיות חדשות כדי להפוך למוציאות לאור הדיגיטליות של העתיד - או שחברות הטק הגדולות ישתלטו על יכולות התוכן של המוציאות לאור המסורתיות?"

בעימות הגדול הזה, גוגל אינה היריבה היחידה. עם היריבות של דפנר נמנות אמזון, פייסבוק, אפל - אפילו אי-ביי "במידה מסוימת". הוא מתאר את ההתנגשות עם גוגל כ"דוד מול גוליית" - תיאור קצת אירוני בהתחשב בעוצמתה של שפרינגר בשוק הבית הגרמני שלה. דפנר מנסה להפחית מחשיבותו של בילד, העיתון הנמכר ביותר באירופה, בנימוק שהוא לעולם לא יוכל לשנות מגמה פוליטית, אלא רק "להוריד מהסלמה או להגביר פה ושם".

אבל הביטוי האחרון של כוחה של שפרינגר בא אחרי הבחירות לפרלמנט האירופי, כאשר הקנצלרית אנגלה מרקל שינתה כיוון והחלה לתמוך במועמדות ז'אן-קלוד יונקר לנשיאות הנציבות האירופית כמה שעות אחרי שבילד תמך במועמדותו במאמר מערכת. המאמר שנכתב על ידי דפנר הכריז: "זה ברור. האירופים רוצים את ביונקר כנשיא האיחוד האירופי". קודם לכן הטילה מרקל בפומבי ספק במועמדות יונקר, ראש ממשלת לוקסמבורג, שנחשב חלק מהממסד הישן של האיחוד האירופי.

קריאת התגר של דפנר על גוגל זיכתה אותו בתמיכה נלהבת באירופה, אך יש מעט מאוד סימנים לתגובה דומה בארה"ב. הוא אומר שיש לו "תמיכה אדירה של אנשים חזקים מאוד בארה"ב", אך לא מציין שמות, מפני שהם החליטו שלא לתמוך בו בגלוי.

שלא כמו ארה"ב, הניסיון מיד ראשונה של אירופה בפאשיזם וקומוניזם הותיר את תושביה בחשש מפני התחושה של "האח הגדול", הוא מעריך. דפנר חושב גם שהאווירה באמריקה תשתנה כפי שהשתנתה באירופה. "השימוש בנתונים הוא כוח - כוח עסקי וכוח פוליטי. שימוש לא נכון בנתונים הוא הגבלה של החופש", הוא אומר.

בצורתה הנוכחית, גוגל אינה רוצה "לעשות דברים רעים", הוא מסכם, אבל הוא חושש מאיך שתתנהג אולי בעתיד. "אתה יודע מי יהיה הבעלים, המנהל ובעל השליטה בגוגל בעוד 5, 15, 25 שנים? אנחנו יודעים איזה מצב רוח יהיה לו אז?"

המהפכה הדיגיטלית של שפרינגר

מתיאס דפנר אולי מסוכסך עם גוגל, אבל הוא אינו טכנופוב. להיפך, הוא האיץ את המעבר של הוצאת שפרינגר מעיתוני הדפוס לדיגיטל. בשנה שעברה מכרה החברה עיתונים אזוריים (מקומיים) כמו המבורגר אבנדבלאט, היומון הראשון שנפתח על ידי אבי הקבוצה, ורכשה ערוץ חדשות של 24 שעות שישמש לאספקת תוכני וידאו לפלטפורמות הדיגיטליות שלה. לפני שנה הושקה גם מהדורה מקוונת בתשלום של בילד.

יש במעבר הזה סיכונים: עסקי הדפוס שהקבוצה מכרה רשמו שולי רווח של 20% ב-2013 מול שולי רווח של 16% לכל קבוצת שפרינגר, לדוגמה. הדוחות השנתיים האחרונים של שפרינגר מראים שרווחי ה-ebitda של הקבוצה ממדיה דיגיטלית עלו בשנה שעברה ממחצית מהסך ל-62% מהסך, אך ירדו ב-9%, מ-499 מיליון אירו ל-454 מיליון אירו. נזכיר כי בחודש שעבר מכרה וואלה! את אתר יד2 לשפרינגר תמורת 806 מיליון שקל. מוקדם יותר השבוע פורסם כי הענקית הגרמנית מציעה 140 מיליון שקל בעבור "זאפ גרופ" (לשעבר דפי זהב).

שפרינגר מחלקת את ההכנסות המסורתיות של עיתוניה לשלוש חטיבות עסקים שונות - תכנים בתשלום, שיווק ומודעות מילים. מבין השלוש, הביצוע החזק ביותר היה של מודעות המילים: ההכנסות עלו ב-22% ביחס לשנה הקודמת, ושולי ה-ebitda היו כמעט 41%.

יש שמועות על הנפקה של חטיבת מודעות המילים בתשלום, שהיא מיזם משותף עם קרן האקוויטי הפרטית ג'נרל אטלנטיק. דפנר אומר שהשמועות על IPO קרוב "אינן נכונות".

עוד כתבות

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

דיווח: לפחות 33 נהרגו בתקיפה בחלב, בהם אנשי חיזבאללה ואזרחים

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

נעילה ירוקה באסיה. מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות באירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על 70.5 אלף דולר למטבע ● מדד שנגחאי עלה ב-1%

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד