גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בכירי ההיי-טק: הספרים שכל סטארט-אפיסט צריך לקרוא

שמונה יזמים, משקיעים ומנהלים בכירים בתעשיית ההיי-טק ממליצים בפרויקט חגיגי לכבוד שבוע הספר 2014

מדף ספרים / צלם: יו-טיוב
מדף ספרים / צלם: יו-טיוב

הפינגווין והלוויתן - ניצחון שיתוף הפעולה על האנוכיות / פרופ' יוחאי בנקלר

ד"ר נמרוד קוזלובסקי, שותף ב-JVP Cyber Labs

קיראו ספר כלכלה וזו התמונה המצטיירת לכם: טבע האדם הוא אנוכי. אנשים מונחים על-ידי פונקציית מטרת תועלתנית שביסודה הרצון למקסם את הרווח האישי שלהם. אנשים ישתפו פעולה רק אם הם מסוגלים לראות רווח אישי הצומח להם מנקיטת אסטרטגיה של שיתוף פעולה. הגנת קניין רוחני היא חיונית לתמרץ חדשנות. הנחות אלה נראות לכם? יוחאי בנקלר הסתכל על המציאות הדיגיטלית והיא לא הסתדרה לו עם התיאוריה הכלכלית.

בספרו, פרופ' יוחאי בנקלר מעמיד למבחן הנחות אלה שביסוד הקפיטליזם האנוכי ומפריך אותן. כחוקר של כלכלת המידע הוא מציג לנו מגוון דוגמאות שמלמדות כי טבע האדם כנראה אחר. אנשים רוצים לשתף פעולה. הם לא מונחים רק על-ידי אינטרס אישי. לא הגנת קניין רוחני מניעה אותם אלא הרצון להיות שותפים ביצירה. תועלת אישית ורווח אינם חזות הכול.

ויקיפדיה, כדוגמה, היא יצירה מופלאה של שיתוף מתנדבים היוצרים ביחד את פסיפס הידע האנושי הרחב והמרשים יותר מכל אנציקלופדיה שידענו בעבר (באותה העת, בריטניקה, שהתבססה על מודל הוצאה לאור תאגידי, הפסיקה את הדפסתה). מיליוני האנשים המעלים סרטונים ליו-טיוב מלמדים אותנו על הרצון לשתף ביצירה. בדומה, פרויקטי קוד פתוח, דוגמת מערכת ההפעלה לינוקס (ממנה סימן הפינגווין שבכותרת הספר) מלמדים כי הרצון ליצור ולשתף פעולה יכולים ליצור יחדיו מערכות תוכנה מורכבות.

בספרו פורס לנו פרופ' בנקלר את התיאוריה הכלכלית החדשה המתהווה ברשת, תיאוריה של שיתופיות. במחקריו השונים בוחן המחבר את התנאים לקיומה של יצירה שיתופית והתאמתה בעיקר למוצרי מידע ופרויקטי מידע (כמו כתיבת תוכנה), שהם בעיקרם מודולריים, מתחלקים להרבה משימות קטנות ומאפשרים יצירה ביזורית.

אולם, המחבר אינו עוצר בפרויקטי מידע ותוכנה ולטענתו הכלכלה השיתופית שנחשפה בעידן המידע ישימה בשינויים המתחייבים גם לייצורם של מוצרים פיזיים. טבע האדם, על-פי בנקלר, הוא טוב מנעוריו והוא מעוניין לשתף פעולה וליצור יחדיו בהיווצר התנאים שמאפשרים זאת. המניע הכלכלי אינו הכוח המניע היחיד והתיאוריה הכלכלית הקפיטלסטית הסתירה לנו אמת בסיסית זו.

קריאת ספרו של בנקלר מאירת עיניים בהסתכלות על עידן המידע ונוסכת אופטימיות רבה באשר לפוטנציאל החדשנות והצמיחה של פרויקטים המבוססים על שיתוף ידע ושיתוף פעולה ביצירה משותפת.

ד

Getting Things Done / David Allen

אדן שוחט, שותף בקרן ההון סיכון Aleph ויזם סדרתי

הספר הוא אחד מאותם ספרים משני חיים וזה לא משהו שמישהו אומר בקלות. כיזמים, תמיד יש לנו יותר דברים לעשות מהזמן הדרוש לכך - זו עובדת חיים שלעולם לא תשתנה. הדרך היחידה לפתור את זה היא: קודם כל, לשמור על ראש צלול ושנית, לתעדף כדי לעשות את הדברים החשובים קודם. ועדיין, הדבר היחיד שרשימות מטלות טובות בו הוא להתעלם מהן אחרי שסיימנו לכתוב אותן.

הספר Getting Things Done הפך לדרך חיים עבורי ועבור הרבה יזמים אחרים. למעשה, אני מעניק אותו כמתנה ליזמים של חברות שאני משקיע בהן. מכיוון שהספר מספק דרכים ברורות וספציפיות איך לנהל טוב יותר את הזמן שלך, אתה מקבל באופן כמעט מיידי חזרה כל שעת קריאה שהשקעת בו.

כמה מהטיפים הכמעט ברורים מאליהם שכלולים בספר: כתבו את כל המטלות לרשימה אחת - כל משימה שלא כתבתם תתפוס לכם זמן מחשבה בתת מודע; עשו באופן מיידי כל משימה שדורשת פחות משתי דקות כדי למנוע מרשימת המטלות להיות אינסופית; קראו כל מייל לא יותר מפעם אחת והפכו אותו למשימה; שלבו קונטקסט בכל מטלה כך שאם אתם לא בבית, לא תיתקלו במשימות שדורשות שתהיו בבית.

בשורה התחתונה: תקראו את הספר. הוא באמת משנה חיים.

אדן שוחט / צילום: תמר מצפי

כוונות טובות / רוני פלומן

אייל גורה - יזם סדרתי (לאחרונה הקים את Zebra medical vision) ומשקיע הון סיכון. נבחר לאחרונה כנציג הישראלי בפורום המנהיגים הצעירים של הפורום הכלכלי העולמי

בשונה מעמיתי שבטוח ימליצו על רבי מכר בתחום היזמות העולמית, הייתי רוצה להמליץ על ספר קליל ובעברית שיצא זה עתה לאור על ידי הסופרת המוכשרת רוני פלומן. הספר 'כוונות טובות' מספר את סיפורם האישי של יזמים מהמגזר הערבי, שלמרות קרבתם הגיאוגרפית ל'סטארט-אפ ניישן', חווים אתגרים שיזמים ישראלים חוו לפני עשרים שנה.

הספר מגולל גם את הדרך המרתקת אותה הם עוברים כדי ליצור אקו-סיסטם וחברות משמעותיות שישפיעו (חלקן כבר משפיעות) על אוכלוסייה של 100 מיליון דוברי ערבית מסביבנו שכבר מחוברים לאינטרנט. הספר יעניין כל יזם ישראלי שתוהה איך ואם אפשר להשפיע על המצב האזורי מבלי להיכנס לתסבוכות הפוליטיקה - פשוט לבנות מוצרים ושירותים שעשרות מיליוני אנשים יוכלו להשתמש בהם כדי לצרוך, למשל, שירותי בריאות או אפליקציות חינוכיות לילדים שלהם. אזהרה: הספר מתאר את המציאות ואין בסופו תמונה ורודה וקיטשית.

אייל גורה / צילום: עינת לברון

Mindset / Carol Dweck

דרור ברמן, מנהל קרן ההשקעות Innovation Endeavors ושותפו של יו"ר גוגל, אריק שמידט

הדבר הקשה ביותר שיזמים מנהלים זה את הפסיכולוגיה שלהם. בזמן שסטארט-אפים צומחים וגדלים, יזמים מתמודדים עם אתגרים חדשים על בסיס יומיומי ובאופן תדיר שואלים את עצמם אם הם יכולים להוביל את החברה הצעירה שלהם להצלחה גדולה.

הפסיכולוגית בעלת השם העולמי קרול דוואק מאוניברסיטת סטנפורד בארה"ב חקרה את חשיבות המנטליות שלנו ביכולת להגיע להצלחה. דוואק מסבירה כי ההצלחה לא תלויה רק ביכולות ובכישרון שלנו, אלא בעיקר באם אנחנו ניגשים לבעיה עם מנטליות "גדלה" או "קבועה". לטענתה, ואני מסכים, מנטליות "גדלה" מאפשרת לנו להאמין בעצמנו, לדחוף קדימה מעבר לכל מכשול, ולהשיג כל מה שנרצה.

דרור ברמן / צילום: איל יצהר

"איינשטיין חייו והיקום שלו" ו"סטיב ג'ובס", שניהם מאת וולטר אייזקסון

פרופ' יוסי מטיאס, מנכ*ל מרכז המחקר והפיתוח של גוגל בישראל

שני ספרים מעוררי השראה הם הביוגרפיות של אלברט איינשטיין וסטיב ג'ובס, שנכתבו בידי אותו מחבר - וולטר אייזקסון. הביוגרפיות שופכות אור על שתי תקופות מרתקות - המהפכה המדעית בתחילת המאה העשרים, שאחד מעמודי התווך שלה היה איינשטיין, והמהפכה הטכנולוגית של סוף המאה העשרים שבה לג*ובס תפקיד מרכזי.

למרות ההבדל העצום באישיותם ובאופן השפעתם, ניתן לראות בסיפור חייהם ועבודתם מספר מאפיינים דומים של חדשנות, יזמות וחזון. אנו מגלים כי החדשנות המשמעותית של השניים אינה תוצאה של הפעלת כלים ידועים על בעיות ידועות אלא הסתכלות שונה על העולם, תוך התעלמות ממוסכמות וממוגבלויות מקובלות.

מעניין גם לראות כיצד כישלון או משבר הוא לפעמים מדרגה חשובה, אולי הכרחית, בדרך לפריצה הגדולה. האם ההיסטוריה המדעית הייתה שונה לו קיבל איינשטיין את המשרה המבוקשת באוניברסיטה? האם ההיסטוריה התעשייתית הייתה שונה לולא פוטר ג'ובס מאפל?

בולט אצל השניים התפקיד החשוב שיש לדמיון, נועזות ויצירתיות - דברים שלעיתים קרובות מוצאים אצל ילדים. איך נוכל לגדל את הדורות הבאים תוך שימור אותן תכונות המאפשרות חופש מחשבתי, דמיון ונועזות, ואיך ניתן להחזיר אותן - אפילו אם במעט - לכל מי שאיבד אותן?

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: תמר מצפי

חיבוק / דוד גרוסמן

נמרוד מאי, מנכ"ל חברת ההשקעותRDSeed המשקיעה בחברות סטארט-אפ בתחום הדיגיטל ולשעבר סמנכ"ל שיווק בגט טקסי

הסופר דוד גרוסמן והמאיירת מיכל רובנר מעבירים בצורה פשוטה ומרגשת את המשמעות של "בדידות" אל מול ה"יחד" דרך עוצמת האהבה וכוחו של החיבוק. לספר יש חיבור לכל המעגלים אליהם אנו משתייכים - משפחה, חברים ועבודה. יזמים בכלל, וסטארט-אפיסטים בפרט, נתקלים לא פעם בקשיים ובתחושת בדידות על מנת לממש את חלומותיהם. עבור רבים, דרכם של יזמים היא מסוכנת וחלקלקה - אך בל לנו לשכוח כי גם הם צריכים הרבה אהבה ומדי פעם חיבוק תומך.

נמרוד מאי / צילום: שי יחזקאל

The Phoenix Project / Gene Kim, Kevin Behr & George Spafford

אורית חשאי, מייסדת ומנכ"לית Brayola

מהפכת הסטארט-אפים "הרזים" (lean startup), שדוגלת בהקמת חברות תוך כדי ניהול, יישום ופיתוח רזים ומצומצמים, כבר אינה חידוש למרות שהיא עדיין לא מאוד פופולרית בישראל. כמו תיאוריות פופולריות רבות יש הרבה ספרים שמלמדים מאיפה היא באה, מה העקרונות ואיך מיישמים אותם, כשהפופולרי שבהם הוא The Lean Startup של אריק רייס.

בתוך כל העולם הזה, הספר The Phoenix Project מביא נקודת מבט שונה. זה סיפור לא ארוך, שמסביר תוך עלילה קצרה, מצחיקה וקריאה מאוד את עקרונות השיטה, מדוע היא עובדת, מה הקשיים שבאים איתה ואיך אפשר להתגבר עליהם. הדרך שבה הסיפור כתוב הופכת את הלמידה למאוד מהנה. חבל שאין יותר ספרים שבחרו בשיטה הזו.

אורית חשאי / צילום: רמי זרנגר

Delivering Happiness / Tony Hsieh

שחר וייסר, מייסד-שותף ומנכ"ל גט טקסי

הספר של טוני הייש, מנכ"ל קמעונאית הנעליים המקוונת Zappos, עוסק במכשולים הנקרים בדרכו של יזם. בשפה וטכניקה מרתקת, הספר מסביר את החשיבות ביצירת אפקט ה"וואו" בתוך ה-DNA של החברה על מנת שהלקוחות שלך יישאו עימם את האמוציות והחוויות שכרוכות בעבודה מולך. הם בטח יספרו למכריהם על התקשורת מולך ובכך ישמשו "סוכנים" של החברה וייצרו הדים לפעילות שלך.

ראיתי את ההוכחה של הייעוץ שלו בשטח. כיזם, הגיעו אליי לא אחת פידבקים חמים על אסטרטגיות מקוריות שהגיעו מקרובים או קולגות של הלקוחות שלי. היה ניכר בתגובות האלה שהותרתי חותם ייחודי ורושם חיובי ביותר על מקבלי השירות שלי בשיטות ובחשיבה רוחבית, מיקוד וראייה לעתיד.

שחר וייסר / צילום: שחף הבר

עוד כתבות

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"