גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסיבוב של קרן יורק על אג"ח אי.די.בי פתוח - כחצי מיליארד ש'

ההשקעה של ג'רמי בלנק באג"ח אי.די.בי הניבה לקרן יורק בראשותו רווח של כ-150% (!) על ההשקעה שבוצעה ב-2012 ■ את מהלך ההשקעה האגרסיבי, המפתיע והחצוף של ג'רמי בלנק עוד ילמדו בפקולטות למנהל עסקים

ג'רמי בלנק / צילום: תמר מצפי
ג'רמי בלנק / צילום: תמר מצפי

סכום נכבד של כ-400 מיליון שקל העבירה השבוע חברת אי.די.בי פתוח לחשבונותיהם של מחזיקי האג"ח שלה מסדרה ז' - לא משהו בלתי צפוי בהתחשב בתשואה הנמוכה שבה נסחרות האג"ח הללו בשוק - 4.6% בלבד.

עבור משקיע מהשורה, רכישת אג"ח אי.די.בי פתוח משמעותה תשואה סולידית וסיכון נמוך, הנגזרים מהאיתנות הפיננסית היחסית ממנה נהנית כיום חברת ההחזקות שבשליטת אדוארדו אלשטיין ומוטי בן משה.

אבל עבור ג'רמי בלנק, מנהל קרן יורק בישראל, שרכש את האג"ח הללו לפני כשנתיים, לא מדובר בהשקעה סולידית כלל ועיקר. התשואה שהניבה לקרן ההשקעה באג"ח אי.די.בי פתוח עומדת על כ-150% (!).

בהתאם, הרווח של יורק, שחלק גדול ממנו כבר הפך למזומנים בעקבות תשלומי החוב השוטפים, נאמד בכחצי מיליארד שקל. ספק אם היה כאן אי פעם משקיע שרשם רווח כה גדול בשוק החוב הקונצרני.

את מהלך ההשקעה של קרן יורק באג"ח פתוח צריך באמת "ללמד בפקולטות למנהל עסקים". זה היה מהלך אגרסיבי, מפתיע ו"חצוף", מול בעל שליטה - נוחי דנקנר - שעד אז נהנה מחסינות כמעט מוחלטת מפני נושיו הפיננסיים (הבנקים ומחזיקי האג"ח) - למרות רצף של כישלונות עסקיים והחשש כי לא יוכל לעמוד בתשלום חובותיו לציבור.

באוקטובר 2012, בזמן שדנקנר ניהל בעצלתיים מגעים להכנסתו של אדוארדו אלשטיין כשותף לשליטה באי.די.בי אחזקות (החברה העליונה בפירמידה - שכבר נקלעה למצב של חדלות פירעון), תקף בלנק דווקא בגזרת אי.די.בי פתוח - החברה הבת שהאג"ח שלה נסחרו בפחות ממחצית ערכן לפדיון, מחיר ששיקף את חששות המשקיעים כי תהיה אבן הדומינו הבאה ליפול.

באמצעות איסוף חשאי של אג"ח, שמחירן שיקף באותה תקופה תשואת זבל של 50% ויותר, הפכה קרן יורק למחזיקת החוב הגדולה ביותר באי.די.בי פתוח, עם כ-20% מהחוב המונפק. יורק, שהתמקדה בסדרות הקצרות (לפירעון עד סוף 2018) רכשה בסך הכול אג"ח בערך נקוב של כ-800 מיליון שקל, תמורת כ-400 מיליון שקל בלבד.

הייתה זו רכישה שנבעה ממניעים אופורטוניסטיים-כלכליים - בלנק זיהה כשל שוק שממנו ניתן להרוויח. הוא לא התכוון להעניש את דנקנר או לחנך את שוק ההון המקומי. אולם, בדיעבד, לכדור השלג שהחלה קרן יורק לגלגל הייתה השפעה עצומה על הסדר החוב שגובש בסופו של דבר באי.די.בי, ועל שינוי נורמות ההתנהלות בתעשיית הסדרי החוב כולה.

בא להרוויח, כמו שעושים באמריקה

ג'רמי בלנק, רק בן 36, נכנס למערכה באי.די.בי כשהוא עתור בתהילת הרווח שהפיקה הקרן שבניהולו ממכירת השליטה בבית ההשקעות פסגות. את בית ההשקעות הגדול בישראל רכשה יורק בשנת 2006 מידי בנק לאומי, וכעבור ארבע שנים מכרה אותו לקרן אייפקס לפי שווי של 2.7 מיליארד שקל, ששיקף תשואה פנומנלית של 180% על ההשקעה.

בכתבת מגזין שהתפרסמה אודותיו באותה תקופה, תואר בלנק כ"בחור צעיר, נאה וחייכן. אבל מי שלא מכיר אותו יכול להתבלבל. מאחורי החזות הזאת יש אדם מאוד חד שיודע בדיוק מה הוא רוצה... מדובר בשחקן פיננסי קר מזג שמצפה לתשואה ויחתור אליה בקשיחות וללא ויתורים".

גישה זו מקובלת בעולם שממנו הגיע בלנק, עולמן של קרנות הגידור האמריקאיות המתמחות ברכישת "חוב במצוקה", אך היא שונה לגמרי מגישתם הפייסנית עד אז של הגופים המוסדיים והבנקים בשוק ההון כאן. אלו נמנעו ככל יכולתם מעימות חזיתי מול דנקנר, שזמן קצר קודם לכן עדיין נחשב לאיש העסקים החזק במשק הישראלי.

החישוב שעשה בלנק היה פשוט. במחירי השפל שבהם נסחרו אג"ח פתוח באותה עת, הוא ירוויח מההשקעה כמעט בכל תסריט אפשרי: במידה שהחברה תצליח לעמוד בהתחייבויותיה (בכפוף להזרמה משמעותית של הון בעלים לתוכה), תכפיל יורק את השקעתה ויותר; בתסריט שבו החברה תיקלע לחדלות פירעון, יהפכו נושיה, ויורק בראשם, לבעלי השליטה בנכסי הקונצרן - חברות ענק כשופרסל, סלקום, כלל ביטוח וכור - שאותן ניתן יהיה לממש במחירים שיבטיחו את החזר החוב, או רובו, לכשמצב השוק ישתפר (בעיתוי מופלא, החל באותו זמן גל עליות בשווקים, שלא פסח על החברות מקבוצת אי.די.בי).

הלוחמנות הביאה להסדר עדיף

בלנק לא המתין בחיבוק ידיים לראות איזה מהתסריטים הללו יתממש. עם השלמת איסוף האג"ח הוא חבר לפסגות (בניהולו של חגי בדש) ולחברת הביטוח הפניקס, מחזיקי האג"ח הגדולים האחרים באי.די.בי פתוח, לצורך הקמת נציגות לוחמנית, שמאותו רגע הפעילה לחץ בלתי פוסק על ראשי אי.די.בי במטרה להבטיח את תשלום החוב.

המהלומות ניחתו על ראשו של דנקנר ההמום בזו אחר זו: כינוס אסיפות של מחזיקי האג"ח, פנייה לביהמ"ש שיורה על הסדר חוב כפוי (בטענה כי אי.די.בי פתוח אינה סולבנטית), דרישה לעצירת התשלומים מקופת החברה וחבירה לנציגות האג"ח של החברה האם, אי.די.בי אחזקות, לצורך השתלטות משותפת על הקונצרן.

"מדובר בקרן זרה ותוקפנית שקנתה ב-50 אגורות לשקל אג"ח שהיא צפויה לקבל עליו פירעון מלא", התריע דנקנר בניסיון לעצור את הסחף, "המטרה היחידה של יורק היא לעשות סיבוב מהיר, ואין לה שום כוונה להגיע למועד התשלום של החוב". "ניסיון פסול ואלים להרעיד את אי.די.בי פתוח", הוסיפו מקורביו, "יורק ופסגות פועלות לייצר כאוס במטרה להשתלט על אי.די.בי פתוח, למרות שלא צריך הסדר חוב על מנת שמחזיקי האג"ח יקבלו את מלוא כספם".

אבל בביהמ"ש מצאו בלנק ובדש אוזניים קשובות לטענותיהם, אצל השופט איתן אורנשטיין שדן בתיק אי.די.בי. אורנשטיין השתכנע כי נדרש טיפול שורש לחובות הקונצרן, ובהוראתו נאלץ דנקנר להפסיק לגרור את רגליו והחל לפעול לגיבוש קבוצת משקיעים שתזרים הון משמעותי להבראת הקונצרן, לצד הצעות השקעה נוספות שהגישו אדוארדו אלשטיין ומוטי בן משה. תחילה, כל אחד מהם לחוד, ובהמשך באמצעות הצעה משותפת שזכתה לתמיכתם של מחזיקי האג"ח וביהמ"ש.

במסגרת הסדר החוב שאושר בסופו של דבר, שהינו טוב לאין ערוך מהצעות שהוגשו לנושי הקונצרן קודם לכניסת יורק לזירה, הזרימו אלשטיין ובן משה לאחרונה סכום של 600 מיליון שקל לקופת אי.די.בי פתוח, ובהמשך השנה צפויים להיכנס כ-300 מיליון שקל נוספים באמצעות הנפקת זכויות (סכומים משמעותיים נוספים אמורים להיות מוזרמים בשנת 2015).

בסופו של דבר, מבטיח כנראה הסדר החוב שגובש באי.די.בי פתוח את קבלת מלוא תמורת האג"ח לנושי החברה. אבל מעבר לרווח העצום שרשמה קרן יורק על השקעתה, דומה שהמסר ששולח הסדר החוב באי.די.בי לשוק ההון כולו כבר הופנם, והוא ישמש תשתית לטיפול בהסדרי החוב הבאים: מרגע שחברה הפכה לחדלת פירעון, גורלה נתון בידי נושיה.

עוד כתבות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: עופר עמרם

רשות שוק ההון דורשת מגלובל נט גמל להחזיר 11 מיליון שקל שהושקעו בקרנות בחו"ל

בדיקת הרשות מצאה כי הכספים שהשקיעו עמיתים בקופות גמל בניהול אישי (IRA) של החברה הועברו לקרנות בחו"ל, אשר חלקן אורגנו על ידי סוכנים המעורבים בפרשת סלייס ● גלובל נט גמל: "דוחים את המסקנות, שוקלים את צעדינו המשפטיים"

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

נכסי אנרגיה ונמל אסטרטגי: האזורים שבהם התחוללו הפיצוצים באיראן

הפיצוצים באהוואז ובבנדר עבאס אירעו באזורים אסטרטגיים במיוחד - משדות הנפט הגדולים של איראן ועד לנמל המרכזי במיצר הורמוז ● בטהרן מנסים להציג את האירועים כ"תקלות", אך הרגישות של המוקדים שנפגעו מעוררת תהיות בזירה הבינלאומית

מטוס ישראייר. בעיגול: יואב וייס / צילום: מוני שפיר, סיוון פרג

המינוי החדש בישראייר מגלה משהו דווקא על החברה המתחרה

יואב וייס, מנהל פעילות חברת התעופה וירג'ין אטלנטיק בישראל עד לאחרונה, יהיה אחראי על פעילות הטיסות ארוכות הטווח של ישראייר - שהופכת ליחידת רווח עצמאית ● קבוצת חמת רוכשת 1,800 מ"ר במתחם גיגיס בראשון לציון תמורת כ-30 מיליון שקל ● אירועים ומינויים

חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, חומרים: שאטרסטוק

שלב הניסוי הקליני: האם זו התרופה שתעצור את תהליך ההזדקנות?

הגישה של פרופ' דיוויד סינקלייר, גורו ההזדקנות, עומדת לראשונה למבחן אמפירי ● בשנת 2025 חלה עלייה משמעותית בהשקעות בבריאות הנפש בישראל ● עמותת יד שרה פיתחה פלטפורמה לאיסוף מידע רפואי ● החברה שהודיעה בשבוע שעבר על השלמת ניסוי קליני לאבחון גורם מרכזי להתקפי לב ● והמכללה האקדמית אשקלון השיקה מרכז לסימולציה קלינית מתקדמת ● השבוע בביומד

נכס יוקרתי בסביון / צילום: מרים חג'ג'

"תמחור שמרני": 17.5 מיליון שקל עבור נכס יוקרתי בסביון

הנכס כולל שני מבנים עם רמת גימור גבוהה הכוללת חיפוי של אבן ירושלמית ייחודית ● "הרוכשים הם תושבי חוץ - מה שמדגיש את המשך העניין הבינלאומי בנכסי פרימיום בישראל, גם בתקופה שבה הפעילות בשוק מצומצמת", אמר המתווך ● וכמה זה יקר ביחס להרצליה פיתוח?

שדה התעופה בהרצליה / צילום: נועם הרמן

המס על קרקעות פנויות מתקדם לאישור: מי ישלם ולמה זה עלול להיות בעייתי

מס הרכוש על קרקעות פנויות כלול בחוק ההסדרים לתקציב 2026 ● האם היזמים שקנו לאחרונה קרקעות במכרזי המדינה הגדולים יצטרכו לשלם מיליונים לרשות המסים? ● גלובס עושה סדר

סוכנות דירוג האשראי מודי'ס / צילום: Shutterstock, Daniel J. Macy

פיץ' צפויה להצטרף: מאחורי הודעת מודי'ס והאם העלאת הדירוג קרובה

במשרד האוצר קיימו שיחות עם פיץ' ומעריכים כי תיישר קו בשבועות הקרובים בייצוב תחזית הדירוג ● במודי'ס העלו את תחזית הצמיחה של ישראל ל-5%, אבל הדרך חזרה לדירוג שלפני המלחמה עוד ארוכה

ארקפה / צילום: עינת לברון

קפה יקר: אחרי ארומה - גם רשת ארקפה מעלה מחירים

עפ"י ארקפה, עליית המחירים המשוקללת בכלל המוצרים תעמוד על 3%, וזאת לאחר שנה שבה הרשת נמנעה מלעדכן את המחירים ● בנוסף מציינים ברשת כי מחירי משקאות הקפה העיקריים לא השתנו

ניידת שידור של גלי צה''ל / צילום: עינת לברון

בג"ץ הוציא צו על-תנאי נגד החלטת הממשלה לסגירת גלי צה"ל

בג"ץ הוציא צו על-תנאי נגד החלטת הממשלה לסגור את התחנה הצבאית ● המשמעות היא שכעת הממשלה צריכה לנמק מדוע לא תבוטל סגירת גלי צה"ל

אילוסטרציה: Shutterstock

ירידות באירופה ובחוזים העתידיים; הנפט, הכסף והביטקוין נופלים

ענקית התוכנה אורקל מתכננת גל פיטורים חדש ● בורסת דרום קוריאה נפלה בכ-5% ● מחירי המתכות היקרות ממשיכים לצנוח ● בלומברג: ספקולנטים סינים עזרו לדחוף מחירי הזהב והיו הראשונים להפיל אותם

אילוסטרציה: Shutterstock

"גיליתי שאני כבר לא הבעלים": הסיפור על הקבלן שגנבו ממנו את החברה

הקבלן אפי פריס נקלע לסאגה שלא תיאמן, במהלכה גילה כי מניות החברה שלו הועברו לזרים, והפכו לכלי להפצת חשבוניות פיקטיביות במיליונים ● הוא משחזר בריאיון לגלובס את המצוד העצמאי אחר ה"קופים" והמאבק המשפטי לעצירת הקריסה של עסקת נדל"ן גדולה

המעצמה שמאבדת אחיזה במזרח התיכון

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: השפעתה של סין במזרח התיכון נמצאת בשפל, התקשורת הסעודית מאותת כי הסיכויים לנורמליזציה עם ישראל הולכים ומתמעטים, וג'ימיני של גוגל נקשר לפעילות ביטחונית בעזה • כותרות העיתונים בעולם

תחנות כוח / צילום: באדיבות החברה

משרד הביטחון מביע תמיכה בהקמת תחנת הכוח בעטרות

על רקע חשש למחסור באנרגיה ופגיעות בתשתיות, רשות החירום הלאומית מגדירה את תחנת הכוח בעטרות כפרויקט לאומי קריטי ודורשת מיגון מיוחד, כולל יכולות גילוי ויירוט רחפנים

קווין וורש, מינויו של טראמפ ליו''ר הפד / צילום: Reuters, Ann Saphir

המשימות של האיש שיחליף את פאוול: לרסן את האינפלציה ולהתמודד עם טראמפ

הנשיא טראמפ הכריז בשישי האחרון על מינוי קווין וורש ליו"ר הפד, בכפוף לאישור הסנאט ● וורש, אחד מנגידי הבנק המרכזי בעבר, סבור כי יש צורך ב"שינוי משטר בפד" וב"נקיטת צעדים נוקשים" ● לצד תומכיו הרבים בוול סטריט, יש החוששים שגישתו תביא לטלטלה

זכרון יעקב / צילום: איל יצהר

חברות תובעות 343 מיליון שקל מרמ"י: שיווקה קרקעות שאי אפשר לפתח

שלוש חברות שזכו במכרזי קרקעות בזכרון יעקב תובעות מרמ"י לבטל את העסקאות ולשלם להן 343 מיליון שקל, שכוללים את התשלומים ששילמו ופיצויים ● לטענתן, המדינה שיווקה את הקרקעות ביודעה שאין כל היתכנות לפיתוחן, גבתה מאות מיליוני שקלים מהיזמיות, ולאחר הזכייה הותירה אותן להתמודד לבדן עם סכסוך בין הרשויות

אבישי אברהמי, מייסד ומנכ''ל וויקס / צילום: אלן צצקין

מנכ"ל וויקס: "מודאג מאוד משוק העבודה"

בראיון לתקשורת האמריקאית ובצל השינויים הארגוניים בוויקס, מנכ"ל החברה אבישי אברהמי מתריע מפני פגיעה רחבה בשוק העבודה בעידן ה-AI ● לדבריו, רוב המשרות הפופולריות בארה"ב יושפעו בתוך עשור

מוזגת בבית קפה בברלין. רוב העבודות החלקיות הן במגזר השירותים / צילום: Reuters, IMAGO/photothek.de

"אנחנו חייבים לעבוד": גרמניה נגד משרה חלקית ושבוע עבודה מקוצר

הקנצלר פרידריך מרץ יוצא למלחמה בטרנד ה"איזון–בין–חיים–לעבודה" ובמודל התעסוקה החלקי שהפך לסימן ההיכר של הכלכלה הגרמנית ● עם שוק עבודה קשיח, אוכלוסייה מזדקנת וגירעון אקטוארי בפנסיות, בברלין דורשים מהאזרחים: "מי שיכול לעבוד יותר - חייב לעבוד יותר"

טירה / צילום: איל יצהר

​מחקר חדש: פערי תחבורה גורעים מאות שקלים מהשכר החודשי בחברה הערבית

מכון אהרן חושף כי פערי התחבורה לבדם אחראים לאובדן הכנסה של עד 18% בקרב עובדים ערבים ● החוקר סני זיו: "היכולת להגיע מהר למרכזי תעסוקה משפיעה ישירות על השכר" ● וגם: כך הוסרו יעדי התעסוקה מחוק ההסדרים, ואיך זה יעלה למשק 0.4% מהתוצר בכל שנה

מטוס של KLM / צילום: Shutterstock

הזיגזג ההולנדי: חברת התעופה שהודיעה על חידוש הטיסות לישראל

שינוי מגמה? חברת התעופה ההולנדית KLM מודיעה על חידוש הטיסות לישראל, זאת לאחר היסוס שנרשם בשבועות האחרונים

סניף של רשת מקדונלד’ס / צילום: Shutterstock

גם מקדונלד'ס מעלה מחירים: כמה תשלמו על ארוחת ביג מק?

רשת המזון המהיר הודיעה על העלאת מחירים במוצרי הדגל ובארוחות הקלאסיות, בהמשך לגל ההתייקרויות במשק ● ארוחת הילדים במקדונלד'ס תעלה מעתה 32 שקל במקום 31, הביג מק המסורתי יעלה ב15% מ־20 ל־23 שקל, והמק רויאל יעלה מ־36 ל־40 שקל