גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסיבוב של קרן יורק על אג"ח אי.די.בי פתוח - כחצי מיליארד ש'

ההשקעה של ג'רמי בלנק באג"ח אי.די.בי הניבה לקרן יורק בראשותו רווח של כ-150% (!) על ההשקעה שבוצעה ב-2012 ■ את מהלך ההשקעה האגרסיבי, המפתיע והחצוף של ג'רמי בלנק עוד ילמדו בפקולטות למנהל עסקים

ג'רמי בלנק / צילום: תמר מצפי
ג'רמי בלנק / צילום: תמר מצפי

סכום נכבד של כ-400 מיליון שקל העבירה השבוע חברת אי.די.בי פתוח לחשבונותיהם של מחזיקי האג"ח שלה מסדרה ז' - לא משהו בלתי צפוי בהתחשב בתשואה הנמוכה שבה נסחרות האג"ח הללו בשוק - 4.6% בלבד.

עבור משקיע מהשורה, רכישת אג"ח אי.די.בי פתוח משמעותה תשואה סולידית וסיכון נמוך, הנגזרים מהאיתנות הפיננסית היחסית ממנה נהנית כיום חברת ההחזקות שבשליטת אדוארדו אלשטיין ומוטי בן משה.

אבל עבור ג'רמי בלנק, מנהל קרן יורק בישראל, שרכש את האג"ח הללו לפני כשנתיים, לא מדובר בהשקעה סולידית כלל ועיקר. התשואה שהניבה לקרן ההשקעה באג"ח אי.די.בי פתוח עומדת על כ-150% (!).

בהתאם, הרווח של יורק, שחלק גדול ממנו כבר הפך למזומנים בעקבות תשלומי החוב השוטפים, נאמד בכחצי מיליארד שקל. ספק אם היה כאן אי פעם משקיע שרשם רווח כה גדול בשוק החוב הקונצרני.

את מהלך ההשקעה של קרן יורק באג"ח פתוח צריך באמת "ללמד בפקולטות למנהל עסקים". זה היה מהלך אגרסיבי, מפתיע ו"חצוף", מול בעל שליטה - נוחי דנקנר - שעד אז נהנה מחסינות כמעט מוחלטת מפני נושיו הפיננסיים (הבנקים ומחזיקי האג"ח) - למרות רצף של כישלונות עסקיים והחשש כי לא יוכל לעמוד בתשלום חובותיו לציבור.

באוקטובר 2012, בזמן שדנקנר ניהל בעצלתיים מגעים להכנסתו של אדוארדו אלשטיין כשותף לשליטה באי.די.בי אחזקות (החברה העליונה בפירמידה - שכבר נקלעה למצב של חדלות פירעון), תקף בלנק דווקא בגזרת אי.די.בי פתוח - החברה הבת שהאג"ח שלה נסחרו בפחות ממחצית ערכן לפדיון, מחיר ששיקף את חששות המשקיעים כי תהיה אבן הדומינו הבאה ליפול.

באמצעות איסוף חשאי של אג"ח, שמחירן שיקף באותה תקופה תשואת זבל של 50% ויותר, הפכה קרן יורק למחזיקת החוב הגדולה ביותר באי.די.בי פתוח, עם כ-20% מהחוב המונפק. יורק, שהתמקדה בסדרות הקצרות (לפירעון עד סוף 2018) רכשה בסך הכול אג"ח בערך נקוב של כ-800 מיליון שקל, תמורת כ-400 מיליון שקל בלבד.

הייתה זו רכישה שנבעה ממניעים אופורטוניסטיים-כלכליים - בלנק זיהה כשל שוק שממנו ניתן להרוויח. הוא לא התכוון להעניש את דנקנר או לחנך את שוק ההון המקומי. אולם, בדיעבד, לכדור השלג שהחלה קרן יורק לגלגל הייתה השפעה עצומה על הסדר החוב שגובש בסופו של דבר באי.די.בי, ועל שינוי נורמות ההתנהלות בתעשיית הסדרי החוב כולה.

בא להרוויח, כמו שעושים באמריקה

ג'רמי בלנק, רק בן 36, נכנס למערכה באי.די.בי כשהוא עתור בתהילת הרווח שהפיקה הקרן שבניהולו ממכירת השליטה בבית ההשקעות פסגות. את בית ההשקעות הגדול בישראל רכשה יורק בשנת 2006 מידי בנק לאומי, וכעבור ארבע שנים מכרה אותו לקרן אייפקס לפי שווי של 2.7 מיליארד שקל, ששיקף תשואה פנומנלית של 180% על ההשקעה.

בכתבת מגזין שהתפרסמה אודותיו באותה תקופה, תואר בלנק כ"בחור צעיר, נאה וחייכן. אבל מי שלא מכיר אותו יכול להתבלבל. מאחורי החזות הזאת יש אדם מאוד חד שיודע בדיוק מה הוא רוצה... מדובר בשחקן פיננסי קר מזג שמצפה לתשואה ויחתור אליה בקשיחות וללא ויתורים".

גישה זו מקובלת בעולם שממנו הגיע בלנק, עולמן של קרנות הגידור האמריקאיות המתמחות ברכישת "חוב במצוקה", אך היא שונה לגמרי מגישתם הפייסנית עד אז של הגופים המוסדיים והבנקים בשוק ההון כאן. אלו נמנעו ככל יכולתם מעימות חזיתי מול דנקנר, שזמן קצר קודם לכן עדיין נחשב לאיש העסקים החזק במשק הישראלי.

החישוב שעשה בלנק היה פשוט. במחירי השפל שבהם נסחרו אג"ח פתוח באותה עת, הוא ירוויח מההשקעה כמעט בכל תסריט אפשרי: במידה שהחברה תצליח לעמוד בהתחייבויותיה (בכפוף להזרמה משמעותית של הון בעלים לתוכה), תכפיל יורק את השקעתה ויותר; בתסריט שבו החברה תיקלע לחדלות פירעון, יהפכו נושיה, ויורק בראשם, לבעלי השליטה בנכסי הקונצרן - חברות ענק כשופרסל, סלקום, כלל ביטוח וכור - שאותן ניתן יהיה לממש במחירים שיבטיחו את החזר החוב, או רובו, לכשמצב השוק ישתפר (בעיתוי מופלא, החל באותו זמן גל עליות בשווקים, שלא פסח על החברות מקבוצת אי.די.בי).

הלוחמנות הביאה להסדר עדיף

בלנק לא המתין בחיבוק ידיים לראות איזה מהתסריטים הללו יתממש. עם השלמת איסוף האג"ח הוא חבר לפסגות (בניהולו של חגי בדש) ולחברת הביטוח הפניקס, מחזיקי האג"ח הגדולים האחרים באי.די.בי פתוח, לצורך הקמת נציגות לוחמנית, שמאותו רגע הפעילה לחץ בלתי פוסק על ראשי אי.די.בי במטרה להבטיח את תשלום החוב.

המהלומות ניחתו על ראשו של דנקנר ההמום בזו אחר זו: כינוס אסיפות של מחזיקי האג"ח, פנייה לביהמ"ש שיורה על הסדר חוב כפוי (בטענה כי אי.די.בי פתוח אינה סולבנטית), דרישה לעצירת התשלומים מקופת החברה וחבירה לנציגות האג"ח של החברה האם, אי.די.בי אחזקות, לצורך השתלטות משותפת על הקונצרן.

"מדובר בקרן זרה ותוקפנית שקנתה ב-50 אגורות לשקל אג"ח שהיא צפויה לקבל עליו פירעון מלא", התריע דנקנר בניסיון לעצור את הסחף, "המטרה היחידה של יורק היא לעשות סיבוב מהיר, ואין לה שום כוונה להגיע למועד התשלום של החוב". "ניסיון פסול ואלים להרעיד את אי.די.בי פתוח", הוסיפו מקורביו, "יורק ופסגות פועלות לייצר כאוס במטרה להשתלט על אי.די.בי פתוח, למרות שלא צריך הסדר חוב על מנת שמחזיקי האג"ח יקבלו את מלוא כספם".

אבל בביהמ"ש מצאו בלנק ובדש אוזניים קשובות לטענותיהם, אצל השופט איתן אורנשטיין שדן בתיק אי.די.בי. אורנשטיין השתכנע כי נדרש טיפול שורש לחובות הקונצרן, ובהוראתו נאלץ דנקנר להפסיק לגרור את רגליו והחל לפעול לגיבוש קבוצת משקיעים שתזרים הון משמעותי להבראת הקונצרן, לצד הצעות השקעה נוספות שהגישו אדוארדו אלשטיין ומוטי בן משה. תחילה, כל אחד מהם לחוד, ובהמשך באמצעות הצעה משותפת שזכתה לתמיכתם של מחזיקי האג"ח וביהמ"ש.

במסגרת הסדר החוב שאושר בסופו של דבר, שהינו טוב לאין ערוך מהצעות שהוגשו לנושי הקונצרן קודם לכניסת יורק לזירה, הזרימו אלשטיין ובן משה לאחרונה סכום של 600 מיליון שקל לקופת אי.די.בי פתוח, ובהמשך השנה צפויים להיכנס כ-300 מיליון שקל נוספים באמצעות הנפקת זכויות (סכומים משמעותיים נוספים אמורים להיות מוזרמים בשנת 2015).

בסופו של דבר, מבטיח כנראה הסדר החוב שגובש באי.די.בי פתוח את קבלת מלוא תמורת האג"ח לנושי החברה. אבל מעבר לרווח העצום שרשמה קרן יורק על השקעתה, דומה שהמסר ששולח הסדר החוב באי.די.בי לשוק ההון כולו כבר הופנם, והוא ישמש תשתית לטיפול בהסדרי החוב הבאים: מרגע שחברה הפכה לחדלת פירעון, גורלה נתון בידי נושיה.

עוד כתבות

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק