גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ראש עיריית מודיעין: "ריבוי הגירושים בעיר זה עיוות סטטיסטי"

חיים ביבס, ראש עיריית מודיעין: "הגיל השכיח לגירושים נע כיום בין 30 ל-50. יש בעיר אוכלוסייה גדולה בשכבה הזו, ולכן נדמה שיש בה הרבה מקרים של גירושים"

חיים ביבס / צילום: איל יצהר
חיים ביבס / צילום: איל יצהר

עיר גדולה, ואנשים אין בה בכלל / מירב מורן, מבקרת ערים

לבאים אל מודיעין בשעות אחר הצהריים של קיץ, נכונה חווייה של פקקים המשתרכים מאזורי התעסוקה שלה ובכניסות מהכבישים הארציים; גינות רחבות ידיים ומרובות מתקני שעשועים, שחלקן ריקות; תחנות אוטובוס שוממות ואף לא אוטובוס אחד נוסע; והרבה מכוניות פרטיות החולפות ברחובות שמצטלבים במעגלי תנועה.

בחוצות העיר אין פעילות מסחרית או עסקית ואין בתי קפה. אין סיבה ללכת ברגל, ואם אתה ילד - זה מסוכן, בגלל התנועה השוטפת במהירות. וכך מרושתת מודיעין במדרכות רחבות ומצוחצחות, אך ריקות מאדם. בקניון שעל יד הרכבת יש תנועת אנשים, ובגינה שממול מתרוצצים ילדים, אך בעלי העסקים שבתוכו מספרים שקשה למצוא מוכרים ומלצרים, משום שבני הגיל המתאים אינם חיים בעיר. "מה יש לצעירים לחפש פה?", מסבירה בעלת חנות אחת.

חדר השינה ענק

בשעה תשע בערב, העיר נרדמת. בגנים נראים בודדים שיצאו להליכה ספורטיבית, וחבורת נערים על ספסל עם בקבוק משקה אלכוהולי וכוסות חד פעמיות. כך יורד הלילה על עיר גדולה במרכז הארץ, שמתגוררים בה כל כך הרבה אנשים, אך למרות זאת האווירה בה היא כבחוצות עיירה נידחת.

מודיעין אינה עיירה בשום מדד, ההגירה אליה חיובית (גידול של יותר מ-2,000 איש בשנה שעברה) והיא מתקרבת בקצב ל-90 אלף תושבים, האבטלה בה נמוכה ושיעור האקדמאים בה גבוה, ולמרות זאת היא עיר של יוממים. תושביה, ובהם דמויות מרכזיות במשק ובפוליטיקה הישראלית, עובדים, יוצרים ומבלים בערים אחרות, וחוזרים אליה, כדי לישון. כך, גם אחרי 20 שנה, מודיעין משמשת כחדר שינה ענק של הנסים מהתחרדות ירושלים והמתקשים לעמוד במחירי הדיור בתל אביב ובנותיה.

ההחמצה הציונית

גיוון ואינטנסיביות הם שני גורמים המולידים הזדמנויות עסקיות, חברתיות, תרבותיות ואישיות שמאפיינות ערים, בניגוד ליישובים קטנים, רגועים והומוגניים. אלה מרכיבי הקסם האורבני המושך אוכלוסייה חזקה שמחפשת אפשרויות התפתחות אישית ומקצועית. אל הקסם הזה נמשכים עסקים בינלאומיים ומקומיים, כי הם רוצים לשרת, למכור ולהעסיק אוכלוסייה גדלה ואיכותית.

הניגוד בין חומר הגלם של מודיעין: אוכלוסייה חזקה וגדולה, תשתיות משוכללות וחדשות ומיקום מרכזי, לבין השיממון המונוטוני שלה, הוא עגום. הקסם שיביא אליה וישאיר כוחות צעירים ואנשים יצירתיים שיפעלו בתוכה, לא יתעורר באמצעות אירועים ססגוניים, ולא בבניית טיילות ופארק עם אגם ומסלולי ריצה ושתילת פסלים על איי תנועה - דברים שעליהם גאוות ראש העיר. קסם אורבני מתעורר במרחבים ציבוריים שוקקים בכל השעות ובפעילויות מגוונות - מסחרית, עסקית, תרבותית, אשר מזינות זו את זו בתערובת מפגשים אקראיים.

מודיעין הוקמה די שנים אחרי הערים הישראליות של ראשית המדינה, ואחרי שהלקח שנלמד מהן ומהעיר ברזיליה, שתוכננה למוות, כבר נלמד על ידי כל גורם מתכנן. חבל שהלקח לא יושם בעיר הגדולה ביותר שיזם המפעל הציוני. ההחמצה הזו גדולה ומרגיזה.

וכעת לדברים של ראש העיר, חיים ביבס:

כיכר הנגנים

"את כיכר הנגנים (הכוונה למעגל תנועה) הקמתי אחרי שנתקלתי בפסלים דומים באילת. אני ספורטאי, וביליתי באילת עם קבוצת ספורטאים, ואז ככה באמצע הריצה פתאום ראיתי שם את הפסלים האלה, וככה החלטתי לעשות גם במודיעין. אני חושב שחשוב שיש פסלים בכיכרות זה נותן הרבה לתושבים. זה נותן לאמנים אפשרות להתבטא ומקשט את העיר באמנות".

סדר עירוני ישן

"במודיעין ההפרדה בין שימושי קרקע ("zonening") עובד יפה. הפרדה עושה סדר. לא בכל עיר עירוב זה טוב. אני מכיר את התיאוריות של העירוניות החדשה, ומסכים שאולי במרכז העיר צריך עירוב שימושים, וזה יקרה עם השדרה המרכזית שאנחנו מתכננים. ויכול להיות שהיינו צריכים לאחד את שני מרכזי התעסוקה שלנו לאזור אחד".

הארנונה בישראל זולה

"בממוצע, הארנונה בארץ מצדיקה את רמת השירותים שניתנים תמורתה, וברוב הגדול של המקרים הארנונה שהרשויות גובות לא מכסה אפילו 50% מהתקציב שלהן. הארנונה בישראל היא לא גבוהה, היא מרכיב זעום מכלל המסים שמשלמים אזרחי ישראל. אם לסוחרים ולתעשיינים אכפת פתאום מבעיית יוקר המחיה, אחרי שהם יורידו מחירים ויפסיקו להיות חזירים - שידברו איתנו על יוקר הארנונה. הם אלה שמוצצים את הדם של תושבי ישראל במחירים המופקעים שהם גובים. גם לחזירות יש גבול".

מנסה לחסוך בהוצאות

"בניגוד לטענות, גם אין ברשויות מנגנונים מנופחים. מרבית הרשויות פועלות בתת תקנים. אצלי במודיעין יש יותר מ-40 תקנים שאינם מאוישים ואין לי כוונה לאייש - כי אני מנסה לחסוך בהוצאות".

לעבוד ליד הבית

"היום כבר 35% מתושבי מודיעין, לא יוצאים בבוקר וחוזרים בערב, אלא עובדים בתוך שטח העיר. באזור התעסוקה שלנו 4,700 דונם כבר בנויים ומתוכננים עוד 2,000 לבנייה. יש 22 חברות ושיווקנו 70% מהשטח. אני אופטימי שנוכל להגשים את השאיפה ולייצר מקומות תעסוקה ל-50% מתושבי העיר".

האגדה על הגירושים

"הגיל השכיח לגירושים נע כיום בין 30 ל-50. יש בעיר אוכלוסייה גדולה בשכבה הזו, ולכן נדמה שיש בה הרבה מקרים של גירושים. אבל הנתון הזה גבוה רק בהשוואה למקומות שבהם יש הרבה צעירים ורווקים, או זוגות מבוגרים וזקנים אחרים בארץ. 'מודיעין עיר הגרושים' זה עיוות סטטיסטי, אגדה".

כוח הפארקים

"אני רואה במשפחות צעירות כוח מצמיח לעיר. בשביל זה יש לנו פארקים עם גני שעשועים בלב כל שכונה. יש לנו גם סיירת הורים שעוברת בפארקים בערבים, שזה משהו שאני מאוד גאה בו. הם דואגים שלא יקרו בפארקים דברים שלא צריכים לקרות. בשכונות החדשות הפארקים עוד לא מלאים, אבל הפארק ליד הקניון מלא פעילות עם ילדים ומשפחות. גם הטיילות שעשינו בכל שכונה זה טוב, לאנשים יש איפה לטייל אחר הצהריים בנחת".

כישלון האיחוד

"כל התוכנית לאיחוד רשויות נחלה כישלון חרוץ. הדרך שבה המהלך הזה נעשה הובילה אותו לכישלון כי המדינה לא הקצתה את המשאבים הדרושים. אי אפשר שתוכנית כזאת תהיה גחמה של נערי אוצר, זו צריכה להיות תוכנית ל-5-10 שנים. אצלנו, מודיעין קיבלה את החובות של היישובים שהצטרפו, והיתה צריכה להשקיע כסף בשיפוץ תשתיות מצד אחד, בעוד שתושבי היישובים שהצטרפו אליה התחילו לשלם פחות ארנונה, מצד שני".

יותר חזק מראש הממשלה

"ראש עיר יותר חזק מראש ממשלה, כי הוא נבחר בבחירות אישיות. טוב שראשי ערים לא שולטים בתקציבי הפיתוח, טוב שאי אפשר לערבב בין תקציב השוטף לתב"ר (תקציבים בלתי רגילים שמקורם בתקציבי פיתוח ממשלתי ומיסוי יזמים) וטוב שראש העיר לא שולט בכל הקופה העירונית. אם היו פותחים את הסכר בין שני סוגי התקציב, זה היה אסון. רשויות היו ממלאות את הבור התקציבי שלהן בפיתוח, והתושבים היו נשארים בלי כבישים ומדרכות".

נתניהו תמיד חוזר

"בין נתניהו לביני יש יחסים מצוינים כבר שנים, והערכה גדולה. כשאני צריך אותו - הוא תמיד חוזר אלי. כשהייתי צריך את ההתערבות שלו או נזקקתי לעצה שלו, שוחחנו ונועצנו".

יותר שחיתות בשלטון המרכזי "אין 60 ראשי רשויות שמעורבים בחקירת משטרה או בהליך פלילי. אין מספר כזה. בשלטון המרכזי יש יותר מאשר בשלטון המקומי. לדעתי, הפשע המאורגן נגע בשלטון המקומי הרבה פחות מאשר במקומות אחרים".

לחזק את מרכז הארץ

"התלונות על כך שהעיר שלי גזלה מהערים הוותיקות את האוכלוסייה החזקה, הן אגדות. מודיעין לא הרגה את רמלה ולוד, רק 7% מהאוכלוסייה שלנו מקורה בערים אלה. הרבה תושבים הגיעו למודיעין דווקא מירושלים, בעיקר אקדמאים חילונים שברחו מההתחרדות של עיר הבירה. כיו"ר מרכז השלטון המקומי אני תומך בהשקעה מסיבית ברמלה ובלוד. צריך לתת להן לפי מודל כלכלי שמעדיף אותן על פני ערים אחרות".

קרקס מודיעין

"כל עיר צריכה לפתח סגנון משלה. אנחנו עיר למשפחות. אני רוצה למשוך משפחות עם ילד אחד, שיתבגרו כאן. הרבה דברים נגזרים מזה. למשל הפניית השקעות לתרבות. אנחנו עושים כל קיץ 40 אירועים מיוחדים. לפסטיבל הקרקס, למשל, הגיעו מכל הארץ, היה משגע".

כוח המדע

"כדי להשאיר צעירים בעיר צריך לתת להם סיבה. סיבה טובה זה המכללה שאני מתכוון להקים כאן. מכללה שתתאים למי שלא רוצה, או לא יכול, ללמוד באוניברסיטאות בתל אביב ובירושלים. אני לא חושש שזה ישאיר כאן סטודנטים חלשים שלא התקבלו, כי יש סטודנטים שיעדיפו ללמוד קרוב לבית. בנוסף אני אקבע ככלל שהמכללה חייבת להכיל מדעים ולא רק לימודים מתחום הרוח והחברה".

תחבורה לשבת

"השקענו הרבה בשבילי אופניים. המון אנשים רוכבים בשבת, מגיעים עד יער בן שמן, ויוצאים לשטח. יש גם טיילות מסביב לשכונות מקום לאופניים. בעתיד נעשה גם אופניים בתוך העיר, אבל לאט-לאט. לדעתי בעיר עם שיפועים, עליות וירידות, אין תכלית לרכיבה על אופניים בשביל להגיע לעבודה וכיוצא בזה צורכי יום-יום".

עוד כתבות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● תבצע רכישה חוזרת של מניות

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"