גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחסור בדירות? הנה 4,000 יחידות דיור במחיר מציאה

ההתבוננות דרך "החור שבגרוש" עוצרת צעד חיוני שישחרר את מפרץ חיפה ממתקן מיושן ומסוכן, יסיים מלחמות מיותרות ויאפשר בניית אלפי דירות במיקום מצוין

טרמינל קרית חיים / צילום: חגי אהרון
טרמינל קרית חיים / צילום: חגי אהרון

קמת מתקני תשתית מסוכנים בקרבת ריכוזי אוכלוסייה הפכה בשנים האחרונות למשימה בלתי אפשרית. קחו למשל את הניסיון הכושל של ממשלות ישראל להקים מתקן קבלה יבשתי לגז הטבעי שמגיע ממאגרי הגז: חמש שנים מנסה משרד התשתיות להקים מתקן כזה, כשמולו קואליציה נחושה של תושבי הסביבה. גם סביב היוזמות להקים תחנות כוח באשקלון או בבאר טוביה התנהלו מאבקים עזים.

פעם זה דווקא היה אפשרי. בסוף שנות ה-30 בנתה חברת החשמל תחנת כוח בצפון תל אביב דווקא, שנקראה על שמו של היו"ר המיתולוגי של החברה הלורד רופוס דניאל אייזקס, הלא הוא המרקיז מרדינג.

ממש באותן שנים הקימו הבריטים בחוף קרית חיים חוות מכלי נפט, לצורך העברת הנפט הגולמי שהוזרם בצינור מעיראק לארץ ישראל וממנה לאירופה.

כמו תחנת הכוח התל אביבית, גם חוות המכלים של קריית חיים ממשיכה לתפקד. למכלים הבריטיים שגילם כמעט מאה שנה הצטרפו בשנות ה-70 שמונה מכלים "צברים", ומאז כמעט שלא השתנה דבר. טרמינל קרית חיים ממשיך לשמש כמאגר התפעולי של בתי הזיקוק בחיפה. הנפט הגולמי מועבר למכלי האחסון הענקיים המצויים בחווה, עובר בהם תהליכי ערבול ושיקוע שהם תחילתו של תהליך הזיקוק, ומוזרם בארבעה צינורות תת-קרקעיים אל בתי הזיקוק.

המתחם עמד מבודד משך שנים רבות, אולם עם השנים החלו להתקרב אליו מדרום וממזרח אזורי מסחר, שירותים ואחסון. בתש"ן (חברת תשתיות נפט ואנרגיה, המצויה בבעלות המדינה ומפעילה את הטרמינל) טוענים כי עיריית חיפה עודדה את הפעילות בקרבת המתחם כדי ללחוץ עליו להסתלק מהאזור.

למרות חשיבות המתקן, ב-8 ביולי הוא עלול להיסגר, כשתיכנס לתוקפה החלטת ראש עיריית חיפה יונה יהב לשלול את רישיון העסק של המתקן.

תש"ן מתכוונת לעתור נגד ההחלטה לבית המשפט אך בינתיים שיגר מנכ"ל תש"ן רפי טטרקה מכתבים לבזן, לחברת קצא"א המספקת את מרבית הדלקים לטרמינל ולמשרד התשתיות, והתריע כי עליהם להיערך לקראת סגירת המתקן החל מ-8 ביולי - אלא אם בית המשפט יחליט אחרת.

חומה בגובה 20 מ'

במקביל שם גם המשרד להגנת הסביבה את חוות המכלים על הכוונת. המתקן מצויד בהיתר רעלים שניתן ב-1998, אולם ב-2011 החליט משרד הגנת הסביבה לעבור לשיטת עבודה מחמירה יותר שמכתיבה היערכות לתרחיש החמור ביותר האפשרי, בהנחה שכל האמצעים האנושיים לבלימת האסון לא יתפקדו כלל - מה שמחייב לדעת המשרד את בעלי חוות המכלים להתקין אמצעים אוטומטיים שיוכלו למנוע את הנזק ללא צורך בהתערבות אדם.

בין היתר דורש המשרד להגנת הסביבה מתש"ן לבנות חומה בגובה 20 מטר (כגובה בניין בן 7 קומות) שתשמש "קיר חוסם קרינה תרמית" בפינה הדרום מזרחית של המתקן, שלידה אמור להיבנות מרכז מסחרי וכבר היום פועל שם מועדון לילה ללא רישיון.

בתש"ן מזהירים כי הקמת החומה תגביל מאוד את יכולתם של מכבי האש לכבות שריפה אם תפרוץ חלילה בתוך המתחם הסגור בחומה, וכי הדרישה יוצרת תקדים מסוכן בנוסף מזהירים בחברה. "מדוע נענשת תש"ן על כך שמאפשרים פתיחת עסקים ליד הטרמינל ודורשים ממנה לממן את הבטחת שלומם?" שאל טטרקה במכתב למנהל רשות החברות הממשלתיות אורי יוגב.

תש"ן עתרה לבג"ץ ב-30 לאפריל נגד דרישות המשרד להגנת הסביבה - והשופט סלים ג'ובראן הורה לעכב את כניסת התנאים החדשים לתוקף עד לקבלת החלטה בעתירה.

מלחמה מיותרת

בכל המלחמות האלה יש רק מנצח ברור אחד - עורכי הדין.

אלא שייתכן שהמלחמה שמתנהלת סביב טרמינל קריית חיים מיותרת לגמרי, משום שהמתקן עצמו מיועד לפינוי בתוך זמן קצר. כאן נכנס לתמונה הגורם היחיד שמסוגל לפתור את הפלונטר - משרד האוצר.

תש"ן, שמעוניינת להסתלק מהמתחם המיושן והצפוף, מקדמת זה 15 שנה תוכנית להקמת טרמינל מכלים גדול ומשוכלל במתחם "קרקעות הצפון" - שטח של כ-1,170 דונם הנמצא מאחורי מתחם בית הזיקוק של בזן.

אחרי עיכובים רבים הגיעה התוכנית הסטטוטורית לבניית החווה לסיום תקופת ההפקדה בוועדה המחוזית, ולאחרונה הוחל כבר בשמיעת ההתנגדויות. בתש"ן מעריכים כי התוכנית תאושר סופית לקראת סוף השנה. אל קרקעות הצפון מתוכננים לעבור גם חוות המכלים אלרואי שליד קרית טבעון וחוות המכלים הקטנה שבנמל הדלקים של תש"ן ליד הקישון.

המבקר התרעם

הבעיה שלצורך המעבר נזקקת תש"ן לאור ירוק מהאוצר - וזה אינו נלהב משום שעלות התוכנית גבוהה מדי לדעתו. באחד הדוחות האחרונים של מבקר המדינה נמתחה ביקורת חריפה על גרירת הרגליים של האוצר בנושא זה. בין היתר התברר כי במשך שבע שנים "שכחו" אנשי האוצר להזמין את בדיקת הכדאיות הכלכלית לגבי תוכנית המעבר.

בעקבות הדוח אכן הוזמנה חוות דעת כזו מחברת גיזה-זינגר-אבן - ותוצאות חוות הדעת מתפרסמות כאן לראשונה: גיזה-זינגר-אבן מעריכה כי במידה ועל השטח שיפנה המתחם ייבנו כ-4,000 דירות, תוכל המדינה לקבל על מכירת הקרקע הכנסות של כ-790 מיליון שקל. הדו"ח בדק שני שימושים אפשריים נוספים לשימוש בקרקע: אם תיועד הקרקע לאזור תעשייה ומסחר יגיעו ההכנסות ממכירת המתחם ל-490 מיליון שקל, וסכום דומה יתקבל אם תמומש החלופה השלישית - מכירת מתחם הקרקע לחברת נמלי ישראל, שזקוקה לשטחים עבור העורף הלוגיסטי של הנמל הפרטי החדש שמתוכנן להיבנות לא הרחק משם.

בתוספת הכנסה של 210 מיליון שקל ממכירת הקרקע בטבעון (שיכולה לשמש לבניית 756 דירות) תגיע להערכת החברה ההכנסה הכוללת למדינה ממכירת שני המתחמים ל-700 מיליון עד 1 מיליארד שקל. בגיזה-זינגר-אבן התחשבו גם בחיסכון התפעולי הניכר בהיקף מעל 40 מיליון שקל בשנה - שיושג כתוצאה מהמעבר משלושה מתחמים למתחם אחד - אך ההכנסות רחוקות מלכסות על ההוצאות: עלויות ההקמה של חוות המכלים החדשה מוערכות ב-2 מיליארד שקל לפחות.

היוזמה כולה הייתה נגנזת על ידי האוצר אלמלא העלתה תש"ן הצעת פשרה - לבנות את מתחם קרקעות הצפון בשלבים. ההצעה נבחנת כעת באוצר. אבל עם כל הכבוד לפקידים, זו החלטה ברמה של מקבלי ההחלטות במדינה, כלומר שרי הממשלה.

כמה יעלה למדינה

עוד כתבות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת ב-24.5% במסחר המוקדם

אינטל נופלת ב-7% במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים