גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"פיתוח ביקורת עצמית זה האתגר הגדול של האסלאם במאה ה-21"

הסופרת אייאן חירסי עלי, הידועה כ"סלמן רושדי של הנשים", שספרה "נוודת" יוצא כעת בעברית, מדברת על כישלון האסלאם דרך המשלתו לפירמה עסקית ■ "מה שלא קרה עד עתה לאסלאם זה היכולת למצוא 'מנכ"ל'"

אייאן חירסי עלי / צילום:רויטרס
אייאן חירסי עלי / צילום:רויטרס

אייאן חירסי עלי, הנחשבת ל"סלמן רושדי של הנשים", לא מפסיקה להזכיר בכל הזדמנות מאין באה ומה גורל האנשים והנשים בפרט במולדתה סומליה, כמו גם בשאר ארצות האסלאם. גם נשואי הביקורת שלה - הקיצוניים המוסלמים, מזכירים לה, לעתים בדרך אלימה למדי, שביקורת זו אינה מקובלת עליהם, מה שגורם לה להסתובב באופן קבוע עם שומרי ראש. לרגל צאת ספרה "נוודת" בעברית (הוצאת כנרת זמורה ביתן), מודה חירסי בראיון ל"גלובס" כי אמנם גם בנצרות וביהדות ישנם זרמים קיצוניים, אלא שבאסלאם הם בעלי עוצמה רבה יותר.

"הזרם המרכזי בנצרות עבר רפורמציה וכך גם ביהדות, ובהשפעת הנאורות, הם יצרו מערכת יחסים כלשהי עם המודרנה", מסבירה חירסי עלי. "באסלאם, הרפורמציה הזו לא התרחשה. הוא עדיין נמצא במקום שלא פועל בהיגיון, עדיין במסע לשם. מיליוני מוסלמים עוזבים את ארצות האסלאם למערב ומתמודדים שם עם מה שעבורם הוא שערורייה, נגד דתם ואמונותיהם הבסיסיות.

"יש משבר באסלאם באופן שדומה, אבל גם שונה, למשברים שהנצרות והיהדות התמודדו איתם בעבר. זה מחיר ההצלחה, מאחר שכאשר האסלאם נוסד בידי מוחמד, השתלבו יחד כיבושים ושגשוג עם דת קשוחה".

- בעבר, בתקופת ימי הביניים, עולם האסלאם היה מתקדם יותר ממערב-אירופה - ברפואה, במדע ובתרבות. כיצד הוא נדחק לאחור?

"אני לא יודעת אם הדגש הוא על 'מתקדם'. אבל המוסלמים כבשו ארצות ולכן התרחבו. אפשר להמשיל זאת לפירמה עסקית. בתקופת השגשוג של האסלאם הייתה הרבה נזילות - הייתה באסלאם התפתחות מדעית וטריטוריאלית, ה'פירמה' - דת האיסלאם, צברה הרבה כסף, וכשאתה רק מתרחב וצומח, כל אחד רוצה להיות חלק מזה. ואז באה הדעיכה, בערך לפני 200 שנה, ויש משכילים שאומרים שכבר לפני 500 או 1,000 שנה.

"אם נשתמש במטפורה של החברה, מה שלא קרה עד עתה לאסלאם, זה היכולת למצוא 'מנכ"ל' שיגיד 'תראו, אנו עומדים בפני המציאות הבאה - פעם היינו בפסגה ועתה אנו מתמודדים עם תחרות מכל העולם. וכדי לתפוס יתרון שוב, עלינו לייצר חדשנות'. לא מצאו שם בינתיים מנכ"ל כזה. הקול הזה נשמע שם, אבל הקול החזק יותר, המנצח, הוא של האומרים 'חדשנות היא חטא. אל תוסיף או תחסיר ממה שהנביא השאיר אחריו'. זה מה שחונק תהליך של חדשנות בציביליזציה המוסלמית".

- ולמה מצב זכויות הנשים שם כה גרוע לדעתך?

"בציביליזציה היהודית-נוצרית, ואפילו בבודהיזם ובקונפציזם הסיני, הבינו בנקודה מסוימת, שכדי להתפתח, צריך לתת לנשים יותר זכויות וחופש, כי נשים חופשיות ומשכילות, הן נשים חזקות, וזה לא רק בנוגע למה שאשה יכולה לעשות עבור עצמה, אלא גם במה שהיא יכולה לעשות בהקשר של משפחתה, ילדיה, ובאופן ספציפי - בניה.

"באסלאם עדיין מעומתים עם הרעיון הזה. כמו דתות אחרות, האסלאם החל כדת שבטית פטריאכלית. במאה ה-7 המתנה הגדולה שיכלה אשה במכה לתת לקהילתה, הייתה להביא הרבה בנים ככל שתוכל, וכשהיא לא יכולה, הבעל רשאי לשאת עוד נשים, עד שיהיו לו מקסימום הבנים האפשרי. זה עבד במשך תקופה ארוכה.

"אם עוברים למאה ה-21, לנשים מוסלמיות יש יותר ילדים מאשר בכל אוכלוסייה בעולם, ואם אשה אינה רוצה יותר מ-2-3 ילדים, הבעל נושא אשה אחרת ועוד אחת. לא בגלל שהוא רוצה בזה, אלא כי משפחתו המורחבת, קהילתו, מסתכלים עליו ואומרים: 'יש לך רק בן אחד. מה הבעיה איתך?'. וכששואפים למודל הזה, אנו רואים פצצה דמוגרפית. אבל האם אותם ילדים, בנים, יכולים להיות חלק מהעולם המודרני? מהטכנולוגיה, מהמדע ומהתעשייה? באופן פרדוקסלי, מה שהיה פעם נוסחה מנצחת להתרחבות האסלאם, הפך לנוסחה של כישלון, וזו טרגדיה לעולם האסלאם".

- את מבקרת בספרך פעילות פמיניסטיות על שאינן מסייעות לנשים בארצות האסלאם.

"פמיניסטיות במערב, לא כולן, רואות את העולם דרך העדשה הספציפית שלהן, של מאבק מול הסקסיזם של הגבר הלבן. כך שאם את פמיניסטית אמריקנית, את מתחברת לאפרו-אמריקנים, כי הם התמודדו מול גברים לבנים על חופש, וכן מרגישה שמצאת עכשיו חיבור לגבר הצבעוני מחוץ למערב, שגם הוא מול הגבר הלבן. שלא יהיה ספק, הסקסיזם של הגבר הלבן ראוי להתייחסות, אבל בואו נדבר על הסקסיזם של הגבר הצבעוני, של ערבים, סינים והודים, וזה טאבו גדול.

"באופן זה, הפמיניסטיות הופכות עצמן ללא רלוונטיות מחוץ למערב. זה בסדר שהן יעסקו בשכר שווה לנשים, בשבירת תקרת הזכוכית וכו'. אלו נושאים מאוד חשובים, אבל רק ברמה המקומית. ברמה הגלובלית, של הנשים ההודיות, הסיניות והמולסמיות, זו לא המציאות שלהן".

מפליטה לחברת פרלמנט

חירסי עלי גדלה בסומליה למשפחה מוסלמית מסורתית, וכשהחליטו להשיאה לקרוב משפחה רחוק מקנדה, היא החליטה להמשיך להולנד במקום ליעד שמשפחתה קבעה לה, שם הפכה מפליטה לחברת פרלמנט. "כניעה", סרט שיצרה יחד עם תאו ואן גוך וביקר את היחס לנשים באסלאם, הביא לרציחתו של ואן גוך ולאיומים על חייה.

ב-2006 חירסי עלי עמדה במרכזה של שערורייה גדולה נוספת. ב"נוודת" היא מתארת כיצד חוסר תמיכתה בתוך המפלגה בשרת ההגירה ההולנדית, ריטה ורדונק, הביאה לפעולת נקם מצידה. היא חשפה כי חירסי עלי מסרה פרטים כוזבים כשהגיעה להולנד כפליטה. בעיצומה של הפרשה עלי נאלצה להתפטר מהפרלמנט, נשללה ממנה האזרחות ונפלה הממשלה. לבסוף הוחזרה לה האזרחות אבל היא כבר החליטה לעזוב לארה"ב.

- בספרך רואים בבירור כיצד בני משפחתך מנסים בעקביות לשכנע אותך לשוב לאסלאם. זה ביטוי לאהבה או להיעדר פלוריליזם?

"להיעדר פלורליזם וגם עדות לאהבה. הם באמת חוששים שאלך לגיהנום וכו'. מדובר בתרבות שאינה מקבלת ביקורת עצמית. מנטליות שחוששת לשאול שאלות, מפחד שאז הכול ייאבד. הם חושבים שביקורת עצמית עושה אותם חלשים יותר, בזמן שהיא עושה את ההיפך. פיתוח ביקורת עצמית זה האתגר הגדול של האסלאם במאה ה-21".

- גדלתי בחברה דתית וחזרתי בשאלה, ובכל זאת יכולתי בליל הסדר לשבת ולחגוג עם כל משפחתי. את רואה דבר כזה קורה עם משפחתך?

"דבר מהסוג הזה יקרה, אבל לא לי, לא בדורי. אבל כן בדורות הבאים, והאביב הערבי מרמז לכך, למאבק בין מי שרוצים את השריעה ואלו שלא. יש פה עימות ודיון רב ערך והוא יקבע לאן הדברים יגיעו בעולם המוסלמי".

- כידוע, בחברה האסלאמית היחס ליהודים בכלל ולישראל בפרט הוא מאוד שלילי ושולל. זה בעיקר בגלל הכיבוש בשטחי הגדה?

"זו הסיבה שהם שמים על השולחן בכל פעם מחדש. אבל אתם בוודאי יודעים טוב ממני שדעות קדומות נגד יהודים היו ועדיין קיימות בכל מקום בעולם, הרבה יותר מאשר כנגד אחרים".

- האמירה במדינות ערב היא שלא מדובר בביקורת נגד יהודים אלא נגד ישראל, בגלל מדיניותה בשטחים.

"כן, אבל העימות בין ערבים-מוסלמים לבין יהודים החל עוד בימי מוחמד, כשנגד השבטים היהודים במדינה הייתה השקפה שהם בוגדים, וזה נרטיב מאוד ידוע בהיסטוריה הערבית וביחסי יהודים-ערבים. אם אתה מסתכל לאורך המאות שחלפו, לפחות מה שמצאתי בספרות, התמונה היא שיחסי יהודים-ערבים היו בעייתיים. פשוט הם לא היו בעייתיים כמו בין יהודים לנוצרים באירופה.

"דבר אחד ברור - הערבים מעולם לא הסכימו למדינה יהודית, וכמובן גם נוצרית, במזרח התיכון שלהם. הם ראו ורואים בכך השפלה מבחינתם.

"עבור הערבי הממוצע, זה בלתי מתקבל על הדעת שליהודים, שהיו ד'ימי (הכינוי לנתין לא מוסלמי של מדינה הנשלטת על-פי חוקי האסלאם, שנחשב נחות - י.מ), תהיה מדינה משלהם. לא רק זה. היהודים הלכו למלחמה וניצחו בה, ולא רק מלחמה אחת, והם יותר חזקים. עבור הערבים, מבחינה פסיכולוגית זו טראומה. אין מילה אחרת לזה".

- ועדיין הוקמה פה מדינה יהודית.

"מדינת ישראל הוקמה בקואליציה של אמריקנים ובריטים. האחרונים עדיין נתפסים באזור הזה בבירור כקולוניאליסטים וכמדכאים, כמי שהשאירו את הישות ששמה 'מדינת ישראל' מאחוריהם. עכשיו, ההנהגה הערבית הייתה יכולה לומר: 'זה חלק מההיסטוריה. אפשר לעשות שלום עם ישראל', אבל הם לא עושים זאת. מה שההנהגה הזו כן עושה, זה לדכא את אנשיה, והמקום היחיד במזרח התיכון שבו יש לאנשים אפשרות להגיד משהו על מי ששולט בהם, זה ישראל.

"מה שהבריטים עשו, זה לא רק לתחוב לערבים אצבע לעין בכך שהשאירו מאחוריהם את מדינת ישראל על חלק קטן מאדמתם, אלא גם שהונחלו בה העקרונות הדמוקרטיים.

"דמוקרטיה כלשהי במזרח התיכון היא בעיה ענקית עבור ההנהגה הערבית, כי אם אתה סורי, ירדני או מצרי, אתה אומר: 'ליהודים יש זכויות. למה שלי לא יהיו?'. זה איום גדול להנהגה".

- אחת הטענות שעולות מקולות ימניים בישראל היא שמה שמעכב שלום אינו הכיבוש, אלא בעיקר חינוך מעודד שנאה בקרב הפלסטינים.

"זה חלק מההסבר. שלום זה לא רק עם הנהגה אלא עם אנשים. ואם אתה מחנך מגיל שנתיים-שלוש שהיהודים הם מפלצות, חזירים, קופים ורעים שהורגים בנו, שלקחו את דמנו - אז היחס הוא בהתאם. אם זה הנרטיב שמוטבע באנשים, מאוד קשה לעשות שלום. מצד אחד ההנהגה שם מעמידה פנים בשיחותיה עם ג'ון קרי, שהטריטוריה היא המהות, אבל כשהם מדברים לאנשיהם, הם עוסקים בטוב ורע, ומספרים לאנשיהם שמדינת ישראל, היהודים, רעים וחייבים להיאבק בהם. העניין אינו הטריטוריה. זה סכסוך קוסמי ובו יכול להיות רק מנצח ומפסיד".

- אז אין פתרון?

"פתרון הוא אפשרי, אבל רק אם הערבים ימצאו את ההנהגה הנכונה, וכרגע אין להם כזו. אין להם הנהגה שאומרת שזה בסדר לחלוק באדמה. אם אתה מדבר על טריטוריה, אפשר לפתור את זה, אבל אם אתה מדבר על הצד השני במונחים דמוניים, זה מאוד קשה לפתרון. זה סטנדרט כפול ואני חושבת שראש הממשלה שלכם צודק בהתעקשות שההנהגה הערבית תכיר במדינת ישראל. זה המפתח. אם היא לא תעשה זאת בפומבי, לא יהיה שלום, אלא רק תהליך, ואתם רוצים שלום, לא?".

עוד כתבות

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

"להשתמש בישראל כדי לדחוף את אוקראינה אל גרונו של העם האמריקאי"

זה מה שאומר ציר בית נבחרים הימני הקיצוני בארה"ב על תכסיס פרלמנטרי שנועד לאפשר סיוע צבאי לאוקראינה, לישראל ולטייוואן ● במקביל, הימין שוקל להדיח את יו"ר בית נבחרים על נכונותו להתפשר ● "הם רוצים שהעולם יעלה בלהבות", אומר ציר דמוקרטי

אווטאר של חברה וירטואלית ב־Replika / צילום: מתוך אתר החברה

לא רק ChatGPT: שישה כלי AI שכדאי להכיר

בשוק יש היום שורה של צ'אטבוטים ייעודיים למשימות נקודתיות ● אלה יכולים לסייע הן בחיים האישיים והן בחיים המקצועיים - מכתיבת קורות חיים, דרך חבר וירטואלי ועד שיווק

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

חיקוי ירוד וזול: זהו הכטב"ם שאיראן שיגרה לעבר ישראל

שאהד 136 נחשב גם לחיקוי ירוד של המל"ט המתאבד הארופ, מתוצרת התעשייה האווירית, שלפי הערכות מחירו עומד על כ־700 אלף דולר ● לצורך ההשוואה, מחיר שאהד 136 מוערך בכ־30 אלף דולר בלבד

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו?

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

כפר ערב אל-עראמשה / צילום: איל יצהר

הותר לפרסום: 6 לוחמים נפצעו קשה בגליל, 8 נוספים במצב בינוני וקל

אדם נפצע אנוש, שניים נפצעו קשה, ארבעה במצב בינוני והשאר קל בפגיעה ישירה בערב אל-עראמשה ● דיווח: בארה"ב מעריכים שישראל תבצע תקיפה מצומצמת בשטח איראן • איראן: "כל תקיפה של ישראל בשטחנו תיענה בתגובה חזקה ונחרצת" • בגליל המערבי: נפילות בשטחים פתוחים אחרי כ-5 שיגורים מלבנון, לא ידוע על נזק או על נפגעים • הפעילות במרכז הרצועה: כוחות הנח"ל חיסלו מחבל באמצעות רחפן • עדכונים שוטפים

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, איל יצהר

בדיקת רשות ניירות ערך והשאלה: מה שמותר לנתן חץ ולדוד פורר, אסור לאחים אמיר?

האחים יוסי ושלומי אמיר משופרסל התקפלו השבוע בפני הרגולטור והחילו על עצמם "וולונטרית" את ההגבלות של בעלי שליטה ● אבל האחים אמיר הם לא היחידים שהתנהלו כמו בעלי שליטה ללא ההגבלות, אז מדוע דווקא הם תפסו את תשומת-הלב של רשות ניירות ערך?

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

ישראל וארה"ב בוחנות נשק חדש נגד איום הכטב"מים האיראני

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ארה"ב וישראל בוחנות מערכות נשק מיקרו־גל ולייזר נגד כלי טיס בלתי מאוישים ● בזמן שיירוט באמצעות כיפת ברזל, למשל, מוערך בכ־30 אלף דולר, עלות יירוט באמצעות לייזר היא זניחה

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

יירוטים באשקלון מהתקיפה האיראנית / צילום: Reuters, Amir Cohen

המתקפה האיראנית ייקרה את עלויות גיוס החוב של ישראל

בתחילת החודש עמדה התשואה על אג"ח ממשלתי של ישראל לתקופה של עשר שנים על 140 נקודות אחוז מעל התשואה של אג"ח אמריקאי מקביל ● בעקבות ההתלקחות, זינקה התשואה על אגרות החוב של ישראל לפער של כ-180 נקודות בסיס מעל ארה"ב ● בהמשך השבוע נרגעה מעט ה"הסלמה" בתשואות האג"ח הישראלי

שכונת קריית משה ברחובות / צילום: איל יצהר

פינוי בינוי ברחובות: 65 מ"ר תוספת לכל דירה ומענק כספי של 100 אלף שקל

במרינה בהרצליה ייבנה מלון יוקרה שיכלול 365 חדרים שבו שותף גם הכוכב ההוליוודי לאונרדו דיקפריו ● במסגרת פרויקט פינוי-בינוי בשכונת קריית משה ברחובות, יהרסו 40 דירות ישנות ובמקומן ייבנו 224 דירות חדשות ● שכונה חדשה בבאר שבע תכלול 840 יחידות דיור שיוקמו ב-11 מבני מגורים ● חדשות הנדל"ן

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים