גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בכיר בחברת מזון: "חברות פוחדות להעלות מחירים"

יממה אחרי שיו"ר איגוד המזון ומנכ"ל קוקה-קולה ישראל, איציק תמיר, יצא למתקפה על הרגולטורים והממשלה, בכיר בענף מותח ביקורת: "תעשיית המזון רוצה להנציח את המצב במקום להתייעל; טענת היצרנים - הקוזאק הנגזל"

מוצרי חלב, סופרמרקט / צילום: תמר מצפי
מוצרי חלב, סופרמרקט / צילום: תמר מצפי

יממה לאחר המתקפה הקשה של חברות המזון על הממשלה וההאשמות החריפות כי היא האחראית העיקרית ליוקר המחיה בישראל - מתברר כי למרות הניסיון לשדר מסר אחיד, מתחת לפני השטח יש חילוקי דעות.

לדברי בכיר באחת מחברות המזון הגדולות, "להגיד שרק הממשלה אשמה, נראה לי קצת מוזר. זה מגיע מהרצון להמשיך להנציח את הסיטואציה. מונח כאן כל-כך הרבה כסף על הרצפה, שכתוצאה מכך חלק מהחברות האלה לא יעילות, יש משכורות-עתק, ולחלק מהמנהלים יש נהגים צמודים. אם אתה מוריד מחיר, המשמעות היא שאתה צריך לעבוד ולייעל את המערכת בצורה קיצונית כדי להרוויח אותו דבר. זו עבודה קשה. אז למה לעשות את העבודה הקשה הזאת?.

"רמת התחרותיות לא גבוהה במיוחד, והסיטואציה הנוכחית כבר בשלה לעשות סדר. בסוף יקרה משהו. הסיטואציה הזאת לא יכולה להימשך לנצח. יש כאן משהו לא נורמלי. הדבר היחיד שעושים זה נלחמים ברגולטור. מה זו השטות הזאת? אולי כל הביקורת הזאת כלפי התעשיינים - חלקה ואפילו חלקה הקטן מוצדק?".

נזכיר כי אתמול (ב') פתח איגוד תעשיות המזון בהתאחדות התעשיינים במתקפה קשה על הממשלה, הטיל עליה את האשמה העיקרית ליוקר המחיה והטיל רפש חסר תקדים על הרגולטור.

"פוקוס על עולם הצרכנות"

יו"ר האיגוד ומנכ"ל קבוצת קוקה-קולה ישראל, איציק תמיר, טען כי "המחאה נכשלה כישלון חרוץ, כי היא כוונה למקום הלא הנכון. מאז המחאה, המחירים לא ירדו בכלום. זרקו את הכול על היצרנים, כאילו שכל בעיית המחירים ויוקר המחיה היא בעיית תעשיית המזון".

על-כך אומר הבכיר: "אין ספק שתעשיית המזון נמצאת בהתגוננות, שלא תהיינה אי-הבנות. התעשיינים אומרים שהירידה בקניות נובעת מכך שהממשלה מעבירה את הלחץ אליהם. אני לא יודע איך להתייחס לטענה הזאת. זו טענת הקוזאק הנגזל. מה זה קשור אחד לשני?

"תמיר טוען שהמחאה נכשלה? הוא לא מבין. המחאה הצליחה בענק, והיא הצליחה יותר ממה שדימיינו. היא שמה במודעות את מחירי הדיור. לא שזה נפתר, אבל אין לפוליטיקאים שום יכולת להתחמק מהבעיה, כי היא כל הזמן במוקד. היא שמה פוקוס הרבה יותר גדול על הצרכנות, וכל עולם הצריכה הפך להיות הרבה יותר במוקד. תסתכלו על הטוקבקים והתגובות לכל ידיעה.

"המחאה מייצרת חוסר אמון בין אנשים למותגים והופכת את האנשים לקצת יותר ביקורתיים. חוסר היכולת לבצע עליות מחירים כמו שעשו בעבר היא חלק מהמחאה. החברות לוקחות בחשבון הרבה יותר את תגובת הצרכן מאשר פעם. יש חברות שמפחדות פחד מוות להעלות מחירים בגלל הסיפור הזה, אז המחאה נכשלה?".

- צעדי הממשלה להגברת התחרותיות משמעותיים?

"אם ההתקפה כל-כך חזקה, כנראה שמשהו כן עובד, וכנראה שמישהו כאן מודה שמתחילה להיות לו בעיה - אחרת הוא לא היה מתקומם כל-כך, ולא היו משקיעים בקמפיינים. את זה הובילה המחאה. הטריגר היה המחאה, והתהליכים שהתרחשו עד היום הביאו לתגובת התעשיינים, אז שיפסיקו לבלבל את המוח שזה לא עוזר".

- חלק מהחברות משדרות שחזר להן הביטחון.

"מי שחושב שחזר לו הביטחון באופן מלא ויתנהג בצורה בוטה - יקבל פטיש בראש".

"לא צריך את הממשלה"

בדבריו שפורסמו אמש תמיר הציע פתרון בדמות "אמנה בין שלושת הגורמים שפועלים בתעשייה: היצרנים, הקמעונאים והממשלה, שיש לה את ההשפעה הכי גדולה על מחירי המזון". לדבריו, "הממשלה יכולה לתרום את חלקה בהפחתת המע"מ ובהקטנת עלויות הרגולציה שעולות הון-עתק".

על כך אומר אותו בכיר: "הוא רוצה להכניס למונופול את הממשלה, לעשות שירק'ס יחד עם קמעונאים. בשביל לעבור להפצת לילה ולהתייעל כפי שהוא מציע, הוא לא צריך את הממשלה; ובשביל להוריד מע"מ, הממשלה לא צריכה אותו - אז מה בדיוק הוא רוצה לעשות עם הממשלה?".

- אתה חלק מהתעשייה ומכהן בה בתפקיד בכיר. למה אכפת לך?

"יש לי המון חברים ואנשים בתוך התעשייה שחלקם בכירים, וכולם חושבים כמוני. לדעתי, יש מקום לרווחיות שפויה יותר ולהתייעלות הרבה יותר מאסיבית כדי שהמחירים פה יהיו יותר שפויים. אכפת לי כי קשה לחיות כאן היום. כשקשה לאנשים לחיות, הם קונים פחות בסופו של דבר, וזה מה שקורה לנו היום".

- איך אתה מסביר את פעילות איגוד המזון? היא מתואמת בין היצרנים?

"בהתאחדות התעשיינים מתאמים את הדברים האלה, ודאי. אני לא יודע איך ליישב את הסתירה הזאת. אולי חלק מהם נהנים מאוד מהעלאת הערך באופן אישי".

חסם הכשרות

הבכיר אומר עוד כי במצב הנוכחי על הממשלה לנקוט בשתי פעולות בפרק זמן סביר. "האחת היא לבנות רשות מזון שתטפל בכל האלמנטים שהתעשייה הזאת צריכה, ולא לפזר אותה בעשרה משרדים ממשלתיים. שנית, הממשלה צריכה להגיע להבנה יותר מעמיקה של כל נושא הכשרות ואיך אפשר להתגבר על החסם שהיא מהווה".

לדבריו, "ממשלות ישראל פועלות בצורה מאוד משונה בשוק הזה. אין רשות מזון שיכולה להקל על כולם ושתאפשר גם להוריד את ההוצאות של כולם מסביב. כיום תעשיין צריך לתמרן מול כל-כך הרבה גופים - משרדי התמ"ת, החקלאות, הבריאות ועוד - שלא מתואמים ביניהם.

"שנית, הממשלה צריכה לקבל החלטות אמיצות לגבי הכשרות. הכשרות הפכה להיות חסם שמשרת את התעשייה. היא הפכה לתירוץ להעלאת מחירים, ומישהו צריך להתעמק ולפתור את זה, לבדוק למה מנגנוני הכשרות יוצרים עלויות כאלה.

"לא כל כשרות יוצרת עלויות בלתי רגילות, ובכל מקרה, עלויות הכשרות לא כל-כך גבוהות כמו שכולם מספרים. אבל גם את זה צריך לבדוק, לברר, לשים על השולחן ולתמחר. למרות שהנושא הזה לא משרת את התעשיינים, כי זה יאפשר ליבואנים לייבא סחורה יותר בקלות".

לדבריו, "כל זה לא משנה את העובדה שהצרכן הישראלי היה מטומטם במשך שנים. אם הצרכן רוצה שהמחיר יירד - שלא יקנה. בזה היצרנים צודקים. יש אלטרנטיבה לכל דבר. מה קרה?

"מאידך, יש תחומים שנוצרו בשוק שיש חסימה לריבוי מוצרים ומותגים. אתה יכול להיכנס להרבה מאוד מקומות, לבקש שתייה מסוימת ולא לקבל אותה, לא משנה מה שתעשה. אבל בראש ובראשונה, אנשים צריכים להיכנס לסופרמרקט ולגוון את הקניות שלהם.

"ויש עוד בעיה: לא הצליחו להרים את המותג הפרטי לשום מקום, ואת יודעת למה? מותג פרטי אמור לייצג מוצר מצוין בפער מחיר משמעותי, כדי שיהיה כדאי לצרכן להרים אותו מהמדף.

"בארץ זה לא קרה. רשתות השיווק לא מספיק מקצועיות כדי להוריד את מחירי המותג הפרטי ולייצר מותג משמעותי. אין פער. הפער חייב להיות, לפחות בהתחלה, פער מהותי. צריך גם לבנות מותג עם ערך סביב המותג הפרטי ולטפח אותו".

עוד כתבות

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?