גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בכר: להפסיק ייצור החשמל בפחם; העידן הזה הסתיים

משה בכר בכר מפריך את טענת חברת החשמל שיש להמשיך להפעיל את התחנות הפחמיות כדי לשמר את כושר הייצור בעת חירום: "כמו שלא צריך להפעיל טנק כל השנה כדי לשמר את יכולתו המבצעית, כך גם לגבי התחנות הפחמיות"

משה בכר / צילום: תמר מצפי
משה בכר / צילום: תמר מצפי

האם ייתכן שחברת החשמל מפעילה לשווא תחנות כוח בפחם שגורמות לתחלואה ולתמותה של מאות בני אדם בשנה? האם השימוש בפחם, שמוצג כזול יותר מהגז, עולה למשק מיליארדים יותר מהמחיר המדווח בדוחות חברת החשמל? האם ייתכן שאף גורם בממשלה לא היה מודע לכך שיש חלופה זולה, סביבתית ובריאותית יותר להפעלת תחנות כוח פחמיות? השאלות הנוקבות האלה מתעוררות לאחר קריאה של חוות דעת שהוגשה לאחרונה לוועדת יוגב לרפורמה בחברת החשמל ובמשק החשמל.

מאחורי חוות הדעת עומד משה בכר, עד לפני שנתיים המשנה למנכ"ל חברת החשמל ומי שנחשב הסמכות המקצועית הבכירה בחברה בתחום ייצור החשמל. בכר, כיום יועץ עצמאי בתחום האנרגיה, הכין את חוות הדעת בהזמנת פורום יצרני החשמל הפרטי. השורה התחתונה של חוות הדעת ממליצה לצמצם בהדרגה את הפעלת תחנות הכוח בחדרה ובאשקלון והורדת חלקן בייצור החשמל של חברת החשמל מ-56% כיום ל-0 ב-2025. "עידן הייצור בפחם בישראל עומד להסתיים", אומר בכר.

ההמלצה של בכר מתנגשת התנגשות חזיתית עם המדיניות המוצהרת של הממשלה. ועדת יוגב, למשל, המליצה לקבוע שהתחנות הפחמיות יופעלו במשטר המכונה Must Run, כלומר ללא קשר לכדאיות הכלכלית בהפעלתן. מדוח הוועדה עולה כי שתי התחנות, המסוגלות כיום לספק כמעט 5,000 מגוואט (כ-40% מיכולת ייצור החשמל של המשק), ימשיכו לעבוד במלוא הקיטור גם ב-2025. ההמלצה של ועדת יוגב נשענה במידה רבה על חוות הדעת המקצועית של מינהל החשמל במשרד התשתיות הלאומיות, שבתורו הסתמך על ניתוחים ותחזיות של חברת החשמל עצמה. זוהי דוגמה בולטת לאופן שבו מעצבת חברת החשמל את מדיניות האנרגיה של ישראל.

מדיניות הפעלת תחנות הכוח הפחמיות מתבססת על שני נימוקים עיקריים, שאותם מנסה בכר לקעקע מן היסוד. הנימוק הראשון הוא ביטחון אנרגטי: משבר הגז עם מצרים המחיש עד כמה מסוכנת התלות של המשק בגז טבעי ולכן חייבים לשמר את היכולת להפעיל את תחנות הכוח בדלק חלופי זמין ונוח כמו פחם. בכר אינו חולק על המסקנה, הוא רק טוען שהדרך שנבחרה כדי ליישם אותה אינה נכונה. "אני מכנה את תחנות הכוח הפחמיות 'צבא המילואים' של משק החשמל, בהשאלה מתפיסת הביטחון של ישראל", אומר בכר. "ממש כמו שאפשר לאפסן טנק בימ"ח ולא צריך להפעיל אותו כל השנה כדי לשמר את היכולת המבצעית שלו - כך אין צורך להפעיל את תחנות הכוח כל השנה כדי לשמר את היכולת האסטרטגית להפעיל אותן".

הנימוק השני של חברת החשמל הוא עלות. "הפעלת תחנות הכוח בפחם זולה יותר, גם מנקודת הראות של המשק הלאומי", טוענים בחברת החשמל (ראו מסגרת עם התגובה המלאה של חברת החשמל). מחירי הפחם בעולם צנחו ב-2013 ב-20% כתוצאה ממהפכת פצלי הגז בארה"ב, שגורמת לירידת הביקושים לפחם. לפי הדוח השנתי של חברת החשמל, עולה לה 15 אגורות לייצר קוט"ש חשמל בפחם לעומת כ-20 אגורות בייצור אותו קוט"ש בגז טבעי. אבל כשבוחנים את העלות האמיתית של פחם למשק, מגלים שהנתון הזה הוא חלקי ומטעה.

חברת החשמל מייבאת את הפחם מאינדונזיה ומאוסטרליה, וקונה את הגז ממאגר תמר. המדינה שותפה, כידוע, ברווחי יזמי הגז, אך לא ברווחי בעלי מכרות הפחם. החלפת הפחם בגז טבעי תגדיל את הכנסות המדינה ממסים בחצי מיליארד דולר בשנה, מעריך בכר.

234 מתים בשנה

תוספת מחיר נוספת, חשובה לא פחות, נעוצה בנזקים הסביבתיים והבריאותיים שגורמת שריפת הפחם. ארובות תחנות הכוח בחדרה ובאשקלון פולטות מדי שנה כ-130 אלף טון של תחמוצות גופרית וחנקן המסוכנים לבריאות. בחוות דעת שהגיש לאחרונה המשרד להגנת הסביבה לוועדת יוגב נטען כי כתוצאה מפליטות אלה מתים בישראל מדי שנה 234 איש. הנזק הכלכלי שנגרם למשק כתוצאה מהתחלואה והתמותה המוגברים נאמד ב-3.6 מיליארד שקל.

כדי לנטרל את הנזקים האלה החלה חברת החשמל ליישם תוכנית להפחתת פליטות מארובות תחנות הכוח. עלות התוכנית מוערכת ב-8.5 מיליארד שקל שאמורים להיות ממומנים על ידי צרכני החשמל. ועדת יוגב המליצה בינתיים להקפיא את התוכנית להפחתת הפליטות, כך שגם נשלם על מה שכבר הושקע וגם נישאר עם הזיהום הממית.

נוסף על החלקיקים המזהמים פולטות ארובות תחנות הכוח גזי חממה בכמות כפולה מזו שפולטות תחנות כוח המופעלות בגז טבעי. המועצה הלאומית לכלכלה העריכה את העלות של גזי החממה ב-4.5 אגורות לקוט"ש. המשרד להגנת הסביבה העריך את העלות העודפת הזו ב-0.9 מיליארד שקל. רק משקלול המרכיבים האלה מגיעה העלות הכוללת של ייצור חשמל בפחם ליותר מ-11 מיליארד שקל בשנה, פי 2.5 מהעלות שמופיעה בדיווחי חברת החשמל, שעומדת על 4.8 מיליארד שקל. על החישובים האלה אפשר להוסיף עוד עובדה פשוטה - תחנות הכוח הפחמיות אינן יעילות. הנצילות האנרגטית שלהן מגיעה ל-38% בלבד לעומת 48% עד 58% נצילות של תחנות הכוח המופעלות בגז.

קשה להניח שהנתונים האלה, הגלויים לכול, אינם ידועים לראשי חברת החשמל. מדוע, אם כן, הם מתעקשים לחייב את המדינה להמשיך ולהפעיל את תחנות הכוח הפחמיות? בשוק האנרגיה נוקבים בשורה ארוכה של סיבות, שאף אחת מהן אינה קשורה בטובת המשק וכולן קשורות בטובת חברת החשמל ועובדיה: הבטחת נתח שוק של 25% לתחנות הכוח הפחמיות מבטיחה את מעמדה של החברה בשוק ייצור החשמל ומצמצמת מאוד את השוק שעליו יכולים להתחרות יצרני החשמל הפרטיים. צוות העובדים בתחנת כוח פחמית גדול פי עשרה מצוות העובדים שנדרש להפעיל תחנה בגז.

התחנות הפחמיות מייצרות גם עבודות תחזוקה בהיקף של מאות מיליוני שקלים בשנה - עבודות שרובן מבוצעות על ידי חברת החשמל. בנוסף, חברת החשמל הצליחה להפוך את התחנות הפחמיות למקור הכנסה משמעותי מאוד: בימים בשנה שבהם מערכת ייצור החשמל בפחם מושבתת לצורך תחזוקה, החברה מקבלת מרשות החשמל תשלום עבור שימוש בדלק חלופי (שמחירו גבוה פי כמה ממחיר הפחם). בחברת החשמל מצליחים להוריד את מספר הימים הזה הרבה מתחת לרף הנורמטיבי שקבעה רשות החשמל - ומשלשלים את ההפרש לקופת החברה. ומהו סוד ההצלחה? הפעלת תחנות הכוח הפחמיות ללא הפסקה.

ובינתיים במצרים: עשרות מיליוני דולרים מושקעים במעבר מגז לייצור בפחם

בזמן שבישראל דנים במעבר מפחם לגז טבעי עוברת מצרים תהליך הפוך: מפעלי תעשייה במצרים ישקיעו בשנים הקרובות עשרות מיליוני דולרים בהסבה מייצור בגז לייצור בפחם. הממשלה המצרית אישרה לאחרונה למפעלי התעשייה הגדולים שצרכו גז טבעי לעבור לפחם, למרות התנגדות המשרד להגנת הסביבה ומשרד התיירות, בנימוק של חוסר ברירה. מצרים סובלת ממחסור חמור בגז טבעי בגלל גידול מהיר מדי בביקוש לגז מול קיפאון בקצב ההפקה. בנוסף להסבות מפעלים מוקמים במצרים רציפים ומחסנים לקליטת פחם בהשקעות של עשרות מיליוני דולרים.

בין הנפגעים העיקריים מסדרת הפיצוצים בצנרת הגז המצרית בסיני ב-2011-2012 היו מפעלי בטון ענקיים שבבעלות מקורבים למשפחתו של נשיא מצרים המודח חוסני מובארק. המפעלים נהנו מגז במחיר מסובסד של פחות מ-3 דולרים ליחידת חום, אך מאז סדרת הפיצוצים עדיין לא הושלם תיקון הצנרת. לאחרונה הודיעה חברת תיסן הגרמנית כי תסייע לתעשייה המצרית בטכנולוגיה להסבת תהליכי הייצור לפחם.

תגובת חברת החשמל: "הפעלת התחנות הפחמיות זולה מגז; בכר היה סמנכ"ל בכיר בעת קבלת החלטות הרגולטורים, היו בידיו הכלים לנסות להשפיע עליהן".

"הטענות שהועלו אינן נכונות ואינן מביאות בחשבון שורה של סוגיות שנבחנו ולא מצויות בידי מכין חוות הדעת. עם זאת, מר בכר היה סמנכ"ל בכיר בתקופה שהתקבלו החלטות הרגולטורים והיו בידיו כל הכלים לנסות להשפיע עליהן.

"ההמלצה לגבי הצורך בהשקעות במתקנים להפחתת פליטות בתחנות הכוח הפחמיות הקיימות והמועדים לביצוע הפרויקט ניתנו לא ע"י חברת החשמל אלא ע"י הצוות הבין-משרדי בראשות המשרד להגנת הסביבה ובהשתתפות משרד התשתיות הלאומיות, הרשות לשירותים ציבוריים חשמל וחברת החשמל. ההמלצה אושרה על ידי שר האנרגיה והמים והוטלה על חברת החשמל כהחלטה ליישום. ההמלצה התבססה על חישובים מערכתיים שהצביעו על כדאיות ברורה של הפרויקטים הללו מהיבט כלכלי וסביבתי גם יחד".

"במחירי הפחם והגז היום, כולל הפעלת המערך התומך, קרי כוח אדם, הפעלת התחנות הפחמיות בפחם זולה יותר מהפעלת אמצעים אלטרנטיביים בגז, גם במודל הפעלה של MUST RUN מסביב לשעון. ככלל, השיקולים למשטר הפעלה אינם קשורים רק לפרופיל טכנולוגי אלא גם לשרידות מערכת החשמל, עומסים וצרכים של מערכת ההולכה באזורים השונים של אספקת החשמל.

"בנוסף, החישובים מראים שבמחירי הפחם והגז הנוכחיים קיימת כדאיות ברורה, מנקודת הראות של המשק הלאומי, להשקיע בפרויקטים המתוכננים להתקנת האמצעים להפחתת פליטות בתחנות הפחמיות כדי לאפשר המשך הפעלתן בפחם לטווח ארוך בתוך עמידה בכל הדרישות של המשרד להגנת הסביבה. ביצוע הפרויקטים הסביבתיים בתחנות הפחמיות הקיימות מהווה נטל קטן יותר על הציבור בהשוואה לכל אלטרנטיבה אחרת מחד גיסא ושומר על הגיוון האסטרטגי של סל מקורות האנרגיה ויציבות מחירי החשמל מאידך גיסא.

"חברת החשמל היא זו שביקשה מוועדת יוגב לבחון את הנושא, בגלל חשיבותו למשק האנרגיה".

הצעת בכר לייצור חשמל

נתח שוק בייצור חשמל

עוד כתבות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר