גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עימות חריף בין בעלי מניות בזאפ להנהלת החברה

גורמים בגופים המוסדיים שמחזיקים בשליטה בזאפ יוצאים בהאשמות נגד המנכ"ל ניר למפרט והיו"ר יעקב אלינב, שמקדמים לטענתם דווקא את הצעת הרכישה הנמוכה של סקיי ופימי ■ "ההנהלה מנסה לטרפד את המכירה לאקסל שפרינגר" ■ זאפ: "מדובר בהכפשות"

ניר למפרט, אגודת ידידי אוניברסיטת תל אביב / צילום: תמר מצפי
ניר למפרט, אגודת ידידי אוניברסיטת תל אביב / צילום: תמר מצפי

סכסוך חריף שפרץ בין הנהלת קבוצת זאפ לבין בעלי מניות בחברה מעכב את מכירתה. ל"גלובס" נודע כי בעלי מניות בקבוצת אתרי האינטרנט - גופים מוסדיים שקיבלו את השליטה בה בעקבות הסדר חוב בשנת 2009 - זועמים על התנהלותם של המנכ"ל ניר למפרט והיו"ר יעקב אלינב, ולכן החליטו להפקיע את סמכויותיהם הנוגעות לניהול המו"מ על המכירה.

לפי גורמים המעורבים בתהליך, הסיבה לצעד החריג היא התנהלות בעייתית לכאורה של למפרט ואלינב, שלטענת חלק מבעלי המניות דואגים לאינטרסים הפרטיים שלהם ולא לאלה של בעלי המניות. לטענת אותם מוסדיים, כבר תקופה ארוכה שהנהלת זאפ מפעילה עליהם מסכת לחצים להיענות להצעת ההשקעה המשותפת של הקרנות סקיי ופימי, למרות שהכדאיות הכלכלית שלה נמוכה יחסית.

עוד טוענים המוסדיים, כי הלחצים מצד ההנהלה לסגור עסקה עם שתי הקרנות נמשכים למרות שלאחרונה התקבלה הצעת רכישה אטרקטיבית יותר מהחברה הגרמנית אקסל שפרינגר. את ההצעה הזאת מנסה ההנהלה לטרפד, לטענתם, באמצעות יצירת מצג שווא לפיו הממונה על ההגבלים העסקיים לא יאשר את העסקה (ראו מסגרת), ובדרכים נוספות.

"מסכת הלחצים (מצד ההנהלה, ל' א') לאישור העסקה עם סקיי ופימי הלכה והעמיקה, למרות שברור לכולם שהשווי של זאפ בעסקה הזו נמוך משמעותית מבהצעות המתחרות", אומר גורם מוסדי. "לקח לנו לא מעט זמן להבין למה הנהלת החברה ממשיכה ללחוץ עלינו לאשר את העסקה. לכן, העברנו פנייה רשמית לאקסל שפרינגר להתעלם מדברי יו"ר ומנכ"ל החברה ולנהל את המגעים אך ורק מול הנציגות".

"בהנהלה פשוט מנסים להלך אימים על בעלי המניות", אומר בכיר באחד הגופים המוסדיים. "הם מנסים לעשות פוטש ולהפחיד אותנו שהעברת מידע לאקסל שפרינגר היא עבירה פלילית. המנכ"ל חצה כאן את כל הגבולות, ואני לא פוסל אפשרות שבסופו של דבר בעלי המניות יתבעו אותו".

נכון להיום מונחות בפני בעלי המניות בקבוצת זאפ שלוש הצעות: ההצעה המשותפת של הקרנות סקיי ופימי להזרמת 80 מיליון שקל לחברה כנגד 50% ממניותיה; ההצעה של אקסל שפרינגר לרכישת זאפ במלואה תמורת 140 מיליון שקל; והצעה של קרן אייפקס לרכישת 60% לפחות ממניות זאפ לפי שווי חברה של 120 מיליון שקל. קבוצת זאפ (לשעבר דפי זהב) מאגדת כ-20 אתרי אינטרנט ופורטלים שונים, בראשם אתר השוואת המחירים ZAP, אתר זאפ-דפי זהב ופורטל המסעדות Rest.

אקסל שפרינגר, שהצעתה היא כאמור זו שמשקפת לחברה את השווי הגבוה ביותר, מתכוונת למזג את זאפ עם אתר הלוחות יד2 (אותו היא רכשה בחודש שעבר מידי וואלה תמורת סכום עתק של 806 מיליון שקל), מה שצפוי לסכן את מעמדה של ההנהלה הנוכחית.

בשבוע שעבר כינסו בעלי המניות בקבוצת זאפ, שהגדולים שבהם הם מנורה מבטחים, פסגות, כלל ביטוח ובנק הפועלים, אסיפה מיוחדת כדי להאיץ את הליך המכירה. במהלך האסיפה החליטו בעלי המניות על הקמת נציגות שתנהל מטעמם את הליך המכירה של זאפ, שזקוקה להון על מנת להמשיך לפעול. בכך, למעשה, הופקעו סמכויותיהם של למפרט ואלינב. את הנציגות נבחרו לנהל עמיחי בומבך, ממנורה מבטחים, וקובי שלום, מכלל ביטוח.

לטענת המוסדיים, ההתנהלות הבעייתית של למפרט ואלינב החלה לפני כמה חודשים. זאת, לאחר שבתחילת השנה החליטו השניים לשכור את שירותיו של בנקאי ההשקעות יאיר אפרתי, ובהמשך ניסו לבצע מחטף ולאשר בדירקטוריון החברה את הצעת ההשקעה שקיבלו בתיווכו מקרן סקיי, ללא ידעתם או אישורם של בעלי המניות.

"ניסיון להתיש את אקסל שפרינגר"

כפי שנחשף ב"גלובס", בינואר האחרון פנתה קרן הפרייבט אקוויטי סקיי למוסדיים בהצעה להזרים לקבוצת זאפ 40 מיליון שקל כהלוואה לשנתיים, שלאחר מכן תומר ל-50% ממניות החברה. בעלי המניות החליטו לסרב להצעה, לאחר שמצאו כי היא משקפת שווי נמוך מדי. בהמשך, לאחר שבעלי המניות גילו כי למפרט ניסה לאשר את הצעת סקיי ללא ידיעתם, שלח לו קובי שלום מכתב חריף בו ביקר את התנהלותו.

מקורבים לתהליך טוענים כי אפרתי מונה לתפקיד ע"י הנהלת החברה וללא אישור של בעלי המניות, וכי בעקבות הקמת הנציגות נשקלת אפשרות לוותר על שירותיו. הסיבה העיקרית לכך היא הקשרים בין אפרתי לאלינב: אפרתי, לשעבר מנכ"ל דש איפקס מיזוגים ורכישות, עובד כיום בבנק ההשקעות Value Base של ויקטור שמריך ועידו נויברגר - לשעבר ראשי בית ההשקעות דש איפקס. אלינב, יו"ר זאפ, כיהן בעבר כיו"ר החברה הבת של בית ההשקעות.

"הנציגות הוקמה על רקע חוסר שביעות רצונם של המוסדיים מהתנהלות ההנהלה", הסביר ל"גלובס" אחד מבעלי המניות בקבוצת זאפ. "אפרתי מונה בלי האישור שלנו, הוא זה שהביא את סקיי ובהמשך צירף את פימי, וביחד עם הנהלת זאפ הם מנסים לקדם בכל מחיר את העסקה שתזכה את אפרתי בשכר בגובה 4% מהעסקה - כלומר 2 מיליון שקל לפחות".

אם לא די בכך, מסתמן כי הקמת הנציגות לא מונעת מהנהלת החברה להמשיך ולהערים קשיים על המכירה. בשבוע שעבר, במהלך האסיפה הכללית, הורו בעלי המניות לדירקטוריון לפתוח חדר מידע כדי שהמציעים יוכלו לבצע בדיקות נאותות, אך הדבר משום מה עדיין לא קרה. "זה תהליך שאמור לקחת יום-יומיים, בטח שלא שבוע", אומר גורם שמקורב לתהליך. לדעתו, "העיכוב נובע מסיבה אחת בלבד: ניסיון להתיש את אקסל שפרינגר ולגרום לה לרדת מהעסקה".

"יש כאן הנהלה שאמורה לשמור על בעלי המניות ובנקאי השקעות - כולם נגועי אינטרס - שממליצים ללכת על הקונה שממעיט במחיר", מסכם גורם אחר, "זאת פשוט שערורייה".

ההנהלה: "מדובר בהכפשות"

מקבוצת זאפ נמסר בתגובה: "מסתבר שהעולם מתחלק לשתי קבוצות: אלה שעובדים ויוצרים ערך, ואלה שעוסקים בהכפשות. במשך כל השנים לא היו לבעלי המניות כל טענות כאשר הפכה זאפ מחברה מפסידה לחברה רווחית תוך שיפור מצבה הפיננסי עד כדי כך שכיום יש מספר מציעים המניחים על השולחן סכומים נכבדים בתחרות עליה.

"ההנהלה היא זו אשר הביאה את הצעת אייפקס לשולחן - הצעה הטובה מזו של פימי - ואף המליצה על קבלתה ולא על קבלת הצעת פימי.

"חובתם של אלינב ולמפרט היא בראש ובראשונה לחברה, לעובדיה וליצירת ערך מקסימלי לבעלי מניותיה. לפיכך, הטענה בדבר העסקת בנקאי ההשקעות היא עורבא פרח. בנקאי זה פנה - בידיעת בעלי המניות - לעשרות מציעים והביא הצעות רבות, שנדחו על ידם. לגבי פתיחת חדר המידע לאקסל שפרינגר - מדובר בעבירה פלילית. חוו"ד משפטית ממשרד אגמון קובעת שאין להעביר חומר מפורט למתחרים ללא קבלת אישור הממונה, ועד אשר לא יינתן אישור כזה הוא לא יפתח. חדר המידע מוכן בכל רגע, וממתין להנחיית הממונה".

מ-Value Base נמסר: "איננו צד לסכסוך ונשכרנו בלעדית על ידי החברה. יזמנו והבאנו את שלוש ההצעות לרכישה".

ממונה אחד, שתי חוות דעות שונות

בסמוך לפרסומים בתקשורת לפיהם אקסל שפרינגר מתעניינת ברכישת זאפ, נפוצה בשוק שמועה לפיה הסיכוי שהממונה על ההגבלים יאשר לתאגיד המו"לות הגרמני את הרכישה הוא נמוך. זאת, על רקע העובדה שאקסל שפרינגר רכשה לאחרונה גם את אתר הלוחות יד2, שפעילותו חופפת בחלקה לזו של זאפ.

לטענת בעלי המניות בזאפ, הנהלת החברה - שמתבססת על טיעון זה - מיהרה להזמין חוות דעת בעניין מעו"ד צבי אגמון, שקבע כי הסיכויים שהממונה על ההגבלים העסקיים יאשר לאקסל שפרינגר את הרכישה - נמוכים. אלא שבחוות הדעת נכתב בבירור כי אגמון לא ביצע הערכה כלכלית כלשהי בעניין, וכן לא ביצע בדיקה מעמיקה של השלכות רכישת יד2 על ידי אקסל שפרינגר.

במקביל, גם אקסל שפרינגר פנתה לקבל חוות דעת בנושא ממשרד עו"ד גולדפרב זליגמן ושות'. כאן, למרבה ההפעתה, ובניגוד לחוות הדעת שהוגשה לזאפ, העלתה הבדיקה כי אין חשש שהממונה יפסול את הרכישה.

למעשה, לדברי גורם בשוק, אין סיבה שהממונה לא יאשר לאקסל שפרינגר לרכוש את קבוצת זאפ. "הפעילות החופפת, כביכול, היא בין אתר השוואת המחירים זאפ לבין כלי חיפוש והשוואת מחירים KAMA של יד2, שנרכש על ידי אקסל שפרינגר. אלא ש-KAMA לא נמצא בבעלות וואלה כבר מספר שנים, ולכן הוא לא נמכר לאקסל שפרינגר יחד עם יד2".

עוד ציין אותו גורם כי "במקרים בהם ישנו חשש שהממונה על ההגבלים העסקיים לא יאשר עסקה מסוימת נהוג לגשש מולו כדי לקבל אינדיקציה בעניין, דבר שמשום מה לא נעשה במקרה זה".

בעלי המניות בדפי זהב

ההצעות לרכישת זאפ

עוד כתבות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר