גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תשכחו כל מה שחשבתם על קזחסטן - ותקראו את זה

העיר אסטנה, בירתה החדשה של קזחסטן, עושה הכול כדי להתרחק משאריות הדימוי הסובייטי ■ לשם כך גויסו מיטב האדריכלים הבינלאומיים לבנייה יצירתית, שתבטא את מסר החדשנות, האחווה והשלום הגלובלי, ובעיקר תעודד משקיעים זרים

אסטנה - קזחסטן / צילום: רויטרס
אסטנה - קזחסטן / צילום: רויטרס

שיהיה ברור: לא רק אני אבקש מכם לשכוח כל מה שחשבתם על קזחסטן. גם בקזחסטן עצמה רוצים שתעשו את זה, והם אפילו הקימו לשם כך בירה חדשה, כזו שתסייע להם לנפץ כמה דימויים שגורים וכמה מיתוסים. כן, עדיין יש בה הרבה מאוד כפרים קטנים, יש בה מדבריות, הרים וערבות עצומות, אותן היטיב לתאר צ'ינגיס אייטמטוב בספרו "והיום איננו כלה", אבל יש בה גם ערים גדולות, וישנה בה אסטנה (Astana), שמבלי לבקר ברבות מבירות העולם, אני יכולה לקבוע שאין כמותה.

מבחינת העובדות והנתונים המספריים, יש לקזחסטן ולבירתה הצומחת פוטנציאל פופולריות גבוה בהרבה מזה שהיא זוכה לו בפועל. היא יכולה גם לככב בכבוד בחידוני טריוויה: היא המדינה התשיעית בגודלה בעולם; בדרום מזרח המדינה נמצאת הימה בלחש, שהיא השנייה בגודלה באסיה; בדרומה ממוקם נמל החלל הראשון והגדול בעולם - קוסמודרום בייקונור (אף שעד 2050 הוא יהיה תחת בעלות רוסית).

זאת ועוד: אסטנה היא עיר הבירה הקרה השנייה בעולם (תואר מפוקפק, אולי, אבל הוא נשמע רומנטי ואקזוטי אחרי שמגלים שהקיץ שלה חם יותר מזה של תל אביב). זוהי עיר הבירה היחידה בעולם שפירוש שמה בשפה הקזאחית המקומית הוא "עיר בירה". שמה של העיר הישנה ששכנה שם היה אקמולה, ויש המאמינים שהסיבה לשינוי היא רצונו של הנשיא נורסולטן נזרבייב שהעיר תיקרא על-שמו אחרי מותו, ולכן השם נשאר בעצם פנוי.

באסטנה כדאי לבקר באביב, בסתיו ובראשית הקיץ. היא מושלגת בחורף, בימי השיא הטמפרטורה בה עשויה להגיע למינוס ארבעים מעלות, וכאמור באותה המידה שהיא קרה בחורף, כך היא לוהטת בקיץ. באביב לעומת זאת הטמפרטורה קיצונית פחות, אך היא עדיין יכולה לנוע בין עשר מעלות ביום אחד ל-24 מעלות למחרת (שזה בסך-הכול די נחמד). אבל לא רק בגלל תנאי מזג האוויר הנוחים יחסית מדובר בעונה אידיאלית: בחודש מאי, למשל, מארחת העיר פורום כלכלי בינלאומי, מאורע שיוצר תכונה מוקדמת. במהלך ימי הכנס קשה למצוא חדרים פנויים בבתי המלון (ואלה, אגב, סבירים בהחלט עד מפוארים), אבל ההיערכות בסמוך לו עשויה להקל על מבקרים שאינם דוברי רוסית ומצפים להסתדר באנגלית בלבד. אגב, באסטנה היום באמת אינו כלה כל-כך מהר בימי האביב והקיץ. במאי, למשל, השמש שוקעת אחרי תשע בערב - מה שמזמן עוד כמה שעות של ראות בהירה ונופים.

המסר של הבירה החדשה

את המקומות החשובים באסטנה אפשר לזהות ממרחק. מדובר במבנים אדריכליים יצירתיים במיוחד ופוסטמודרניסטיים, המבקשים לבטא את המסר של הבירה החדשה, דהיינו אחווה עולמית ושלום גלובלי, משהו שינתק אותה לחלוטין משרידי השלטון הסובייטי, ובעיקר יזמין משקיעים. עם ההכרזה על אסטנה כבירה במקומה של העיר אלמטי בשנת 1997, פצח נשיא קזחסטן נורסולטן נזרבייב בתנופת בנייה מסיבית שעדיין לא הסתיימה, והתמקדה לא מעט בהקמתם של מונומנטים מרשימים בסיוע מדינות בעולם. וזו בדיוק מטרתם: להזמין את כולם, להתרשם, ובעיקר להשקיע.

מגדל באייטרק (Baiterek): יש שיגידו שזה הסמל של אסטנה - מגדל תצפית בגובה 105 מטרים, פרי תכנונו של האדריכל האנגלי נורמן פוסטר. צורתו הייחודית של המגדל מסמלת עץ (בשם באייטרק) ובראשו קן עם ביצת הזהב של הציפור המיתולוגית סמרוק (את העמוד ובראשו פסל הציפור עצמה ניתן למצוא לא רחוק משם, בסמוך לארמון העצמאות, מונומנט בפני עצמו).

קומת התצפית הראשונה במגדל היא בגובה 97 מטרים מהקרקע, זכר לשנת הכרזתה של הבירה החדשה. במעלה המדרגות קומת תצפית נוספת. מומלץ מאוד לפתוח את הביקור במגדל, וכדאי מאוד שיהיה זה יום בעל ראות סבירה ומעלה. הנוף מרשים ונותן מצד אחד מושג להשקעה הרבה באדריכלות, ומצד שני ניתן לראות עד כמה העיר שטוחה, גדולה, וכמעט ריקה ממבנים.

פירמידת ארמון השלום והפיוס: באייטרק, הפסל של סמרוק וארמון השלום שצורתו פירמידה, אמורים להוות שלוש נקודות ציון עיקריות בעיר, המשתלבות זו בזו. גם את הארמון הזה תכנן האדריכל נורמן פוסטר, כאשר שלבי ההקמה הייחודיים בשנת 2006 מתועדים בתערוכה בקומה הראשונה. המבנה הוקם במטרה לארח קונגרסים בינלאומיים ואת נציגי כל הדתות, כאשר באחת הקומות פועל בית אופרה, ובקומה העליונה נמצא שולחן עגול וגדול המשקיף גם הוא דרך החלונות השקופים אל העיר. קבלו תיקון: החלונות לא ממש שקופים, הם תכולים ומעוטרים בעשרות ציורים של יונים לבנות; שלום כבר אמרנו? ניתן להיכנס לארמון הפירמידה בתשלום (500 טנגה, ששווים פחות מ-10 שקלים), וליהנות מסיור מודרך בן כחצי שעה באנגלית ללא דופי.

חאן שאטיר (Khan Shatyr): חובבי הקניות יכולים לנשום לרווחה. אסטנה בהחלט על המפה. גם כאן זהו מבנה ארכיטקטוני יוצא דופן, בצורת חרוט הנוטה על צדו, או ליתר דיוק אוהל ענק (ומכאן השם חאן), גם הוא פרי תכנונו הפרוע של פוסטר האנגלי. מדובר, נכון להיום, באוהל הגדול ביותר בעולם, ששטחו כעשרה מגרשי כדורגל. בתום שורת דחיות, המקום נפתח רשמית לקהל ברוב פאר והדר ב-5 ביולי 2010, תאריך שבו חל גם, איזו מקריות, יום הולדתו של הנשיא, שהיה מעורב כמובן בתכנון. ולא מדובר בסתם עוד קניון. באסטנה קוראים למרכזי הקניות "מרכזי בילוי והנאה". אחרי שמבינים שבחאן שאטיר יש גם תיאטרון ובריכת שחייה מפוארת שבשוליה חול ים, אפשר להבין גם למה הם מתעקשים. סיור ממוקד וקצרצר בחאן שאטיר גילה כי רבות מרשתות הבגדים המערביות הבינו את הפוטנציאל וכבר השתכנו באסטנה.

אק-אורדה, (Ak-Orda) ארמון הנשיאות: קזחסטן אמנם מצהירה כי היא רפובליקה דמוקרטית, עם זאת קצת קשה להתעלם ממעורבותו הגבוהה של הנשיא במתרחש במדינה, ובבירה אסטנה יש לך ביטוי ויזואלי בכל מונומנט כמעט. בארמון הנשיאות המפואר (שבנייתו הושלמה לפני כעשור), הממוקם מעברו של נהר אישים החוצה את העיר, ניתן להבחין גם בנסיעה בכביש, והוא אפילו עוד יותר מפואר כשרואים אותו ממגדלי התצפית. במבט מרחוק, הוא נמצא בין שני מגדלי ענק מוזהבים (מונומנט אדריכלי בפני עצמו), בולט, ושובר גם הוא את קו האופק השטוח והריק יחסית. פירוש השם בקזחית: העדר הלבן.

מתחם אטמקן (Atameken): מתחם צנוע ופשוט, גרסה מקומית למדורודם ההולנדית, או אם תרצו ל"מיני ישראל". הביקור בו מומלץ, לא משום שהוא נוצץ ומפואר, להפך, אלא מפני שהוא נותן מושג על אסטנה הצעירה ועל קזחסטן עצמה, על ההיסטוריה המפוארת, המשאבים האדירים - נפט, גז ומחצבים - שברחבי המדינה, המסגדים העתיקים והשרידים הארכיאולוגיים המרתקים.

האתר בעיקר עוזר לקלוט איפה אנו נמצאים על המפה, ועד כמה המדינה הזו עצומה. סיבה נוספת היא הדגל המתנשא בכניסה - הגדול ביותר בקזחסטן (ויש אומרים הרביעי בגודלו בעולם) - לא פחות מ-450 מטרים רבועים של בד. ולא אמרנו כלום על כביסה.

בנות שותות לאט

אסטנה שואפת להיות חדשנית, אבל בכל הנוגע לתחבורה יש לה עוד כמה מסלולים לעבור. אפשר כמובן לשכור מכונית, אך אם לא תעשו זאת, תצטרכו להסתמך בתוך העיר על מוניות ואוטובוסים, שגם הם, איך לומר, לא נמצאים בחזית הקדמה. מוניות ניתן למצוא מחוץ למרכזי התיירות, כאשר במקרים רבים מדובר במונית "חאפר" שאינה רשמית, וזה מקובל. אבל יש תקווה. אסטנה תארח בעוד כשלוש שנים את תערוכת האדריכלות היוקרתית אקספו 2017, וכחלק מההיערכות היא כבר הצהירה שהיא תסיים עד אז את פרויקט הרכבת הקלה.

אי-אפשר להתרשם מאסטנה מבלי להתייחס לעולם הקולינרי. אומר זאת כך: טבעונים וצמחונים עלולים להיתקל בקשיים במסעדות המסורתיות, אבל הם יכולים למצוא היצע סביר במסעדות גיאורגיות וטורקיות, וכאלה אינן חסרות במרכז העיר. התפריטים הקזחי והאוזבקי מתמקדים בעיקר בבשרים - בכבש ו/או בבקר, וכמות נדיבה של בשר סוס, מנה מקובלת מאוד במדינה המגדלת סוסים למאכל (אפשר לומר שזו מנה פופולרית בערך כמו החציל בטחינה שלנו).

מניסיון אישי, מוטב שלא להיות הרפתקניים יותר מדי; אבל כך או כך, לצד מבחר מסעדות מסורתיות המציעות תפריט אזורי חוצה מדינות מרוסיה עד טורקיג'יסטן, ניתן למצוא גם מסעדות המכונות "אירופיות", ואפילו מזון מהיר, אסייתי, ואיך לא - סושי. אם בכל זאת בחרתם במקום מסורתי, מומלץ לנסות את הלחם הקזחי המוגש לעתים לצד המנה. אם הטעם מאוד מוכר לכם - אתם צודקים. זו לגמרי סופגנייה.

ועוד דבר: הביאו בחשבון שכאשר אתם מזמינים תה, יגיע לצדו גם חלב, אלא אם כן תבהירו שאתם רוצים לימון. בכל הנוגע לאלכוהול - המבחר עשיר בעיקר בגזרת הוודקה והברנדי. קזחסטן אולי מוסלמית ברובה, אבל אסטנה אינה דתית. במסעדות אפשר למצוא בירה לא רעה בכלל, כאשר נשות החבורה יקבלו אותה בכוס עם קשית. הסבירו לי שזה משהו שקשור לעובדה שבנות מעדיפות לשתות לאט. הבלגתי.

אפרופו אסלאם - רבים מתושבי העיר מוסלמים, ואת זה ניתן לראות גם במספר המסגדים המפוארים והלא ותיקים בכלל שבעיר. יש בה בית כנסת אחד בלבד, אבל כך או כך, אפשר לחוש משהו נוח ומעורר שלווה בעיר הזו, שחרטה על דגלה פתיחות וסובלנות, קוראת לשיתוף ולאחדות בין העמים, והיא באמת מסבירת פנים.

ובכלל, השילוב הזה בין תושבים שהם מלוכסני עיניים, שהם מוסלמים ודוברי רוסית, תורם גם הוא, מנקודת המבט הישראלית, לייחודיותה של העיר ובכלל של המדינה.

וכמה מילים מעשיות לאלה השוקלים להגיע לאסטנה: לישראלים הכניסה לקזחסטן מחייבת ויזה. אין טיסות ישירות מישראל לאסטנה, אך ניתן להגיע אליה בעיקר דרך מוסקבה או טורקיה. ועוד פרט קטן, אך משמעותי: בשל הסכמי הסחר בין קזחסטן ורוסיה, לא ניתן לרכוש מוצרים בדיוטי פרי במעבר ממדינה אחת לאחרת.

* הכותבת הייתה אורחת שגרירות קזחסטן לוועידת הפורום הכלכלי של אסטנה

עוד כתבות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35