גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הורים, גם השנה תשלמו אלפי שקלים על ספרי לימוד לילדים

בעיקר בגלל בורות, בתי-ספר רבים טרם הצטרפו לפרויקט השאלת הספרים של משרד החינוך, שבו תלמידי יסודי וחטיבה ישלמו 280 שקל לספרי לימוד ו-320 שקל לתלמידי תיכון ■ ייצוגית נגד הוצאות הספרים: "עשו מעשה פלילי של קרטל"

דוכן ספרי לימוד / צלם: שלומי יוסף
דוכן ספרי לימוד / צלם: שלומי יוסף

אם בית הספר שבו לומדים ילדיכם עדיין לא הצטרף לפרויקט השאלת ספרי לימוד (יחד עם כ-50% מכלל בתי הספר שלא משתייכים לפרויקט) - הרי שבקרוב תוציאו שוב מאות ואלפי שקלים על ספרי הלימוד לשנת הלימודים הבאה. מי שמשתייך לפרויקט, לעומת זאת, ישלם 280 שקל לספרי לימוד עבור תלמידי יסודי וחטיבה ו-320 שקל לתלמידי תיכון, ויחסוך מעצמו לא רק את נטל ההוצאה הכספית אלא גם את ההתרוצצות ואת כאב הראש.

הורים בעלי ניסיון בפרויקט מספרים על שביעות-רצון מלאה. "אנחנו מאוד מרוצים. אין סיבה שלא", אמרה אם לשני תלמידים. "חוץ ממילון, אטלס, או פה ושם חוברת בודדת של עשרות שקלים, זה הסכום הסופי שלי בכל שנה והספרים באיכות טובה. אנחנו מקבלים חוברות חדשות במסגרת הפרויקט, וגם מחליפים מהדורות - בניגוד לטענה שזה מקבע. מדהים שאפשר לסיים בסכום הזה את כל סאגת הספרים השנתית שעולה להורים אלפי שקלים".

שבועיים לפני תום שנת הלימודים עדיין לא מאוחר: משרד החינוך מאפשר לבתי הספר להצטרף לפרויקט עד 28 ביוני, כך שהורים שמעוניינים בכך, יכולים לדחוף לתמיכת ההורים האחרים בבית ספרם. גם אם בית הספר שבו לומדים ילדיכם היה שמח להתנער מהפרויקט, ההחלטה מצויה בידי ההורים, כאשר מנהלי בתי הספר מחויבים לפעול בהתאם.

נכון להיום פועל הפרויקט ב-1,800 בתי ספר ממלכתיים מתוך 4,000. השנה שואף משרד החינוך לצרף 600 בתי ספר נוספים, כשהיעד הוא לכסות את כל בתי הספר בטווח של 3 שנים. התקציב למימון הפרויקט בשנת תשע"ה עומד על כ-35 מיליון שקל.

"כשאני רואה רשימת ספרים בבית ספר יסודי שעלותה יותר מ-1,000 שקל אני תוהה מאיפה יש לבית הספר את החוצפה לגבש רשימה כזו. הרי ידוע שלא בכל הספרים מספיקים לגעת במהלך השנה. הפרויקט מחייב את המנהלים להתמקד ברשימת ספרים הכרחית, וזה חיובי גם בהיבט החינוכי וגם בהיבט החברתי", אומר הממונה על פרויקט השאלת ספרים במשרד החינוך, חיים הלפרין.

"המטרה כעת ועד סוף השנה היא להסיר חששות ופחדים מהורים שאין להם אמון במערכת ובפרויקט. שאלת האמון קריטית והיא חסם של לא מעט הורים חשדניים והססנים שחוששים לשלם מבלי לקבל ספרים, או להתבדות מהפרויקט. מתי הם כן מבינים שהם פספסו? בסוף אוגוסט במעמד קנייה של ספרים חדשים וההוצאה הכספית, רק אז הם מתחרטים שלא הצטרפו לפרויקט כשהם מפנימים את ההיקף הכספי שיכלו לחסוך ומדובר במאות שקלים".

כדי להצטרף לפרויקט עוד השנה, נדרשת הסכמה של 60% מההורים בבית הספר (בעבר סף ההסכמה עמד על 90% מההורים). משנת הלימודים הבאה ברירת המחדל היא שכל בתי הספר ישתייכו לפרויקט, למעט במקרה של התנגדות מצד 40% מההורים, כלומר דווקא מי שלא רוצה צריך להיות האקטיבי ולהביע את עמדתו.

מדוע יש בתי ספר שאינם תומכים?

אין זה סוד שבתי ספר רבים יעדיפו להעביר את כאב הראש של ההתעסקות בספרי הלימוד הישר להורים. יצוין כי בתי ספר שמצטרפים לפרויקט מקבלים תקציב לאיש סיוע האחראי על תפעול ואיסוף הספרים. יש בתי ספר שמנצלים את המעורבות הקהילתית שמתלווה לפרויקט כשהם מעבירים את התקציב לקבוצת תלמידים העובדת למען הפרויקט בתמורה לשכר. "כאשר הפרויקט מגלגל את עצמו, בתי הספר יכולים להרוויח ממנו ולעשות עם הכסף העודף דברים נפלאים לטובת התלמידים", מוסיף הלפרין.

- יש הורים שלא קיבלו כלל פנייה מבית הספר לגבי הפרויקט, מה עליהם לעשות?

הלפרין: "בית הספר מחויב להעביר פנייה להורים. אני קורא להורים שלא קיבלו פנייה כזו עד כה, לא להמתין ולהתלונן במשרד החינוך ואנחנו נטפל בבתי הספר האלה. גם במקרים שבתי ספר שלחו מכתב שלא מעודד בלשון המעטה את הפרויקט במטרה לזכות בשיעור היענות נמוך - אני קורא להורים לפנות למשרד החינוך".

ועד ההורים הארצי בעד הפרויקט

פרויקט השאלת ספרים מקבל גיבוי מלא מארגון ההורים הארצי. יו"ר הארגון, עו"ד גדעון פישר, אב ל-5 ילדים, תוהה מה מניע הורים שלא להצטרף לפרויקט. "אני לא יכול להבין אדם שמתנגד להפחתת תשלומי ההורים. אם מציעים לי לשלם 280 שקל במקום 600 שקל זה מבורך".

- אבל יש כאלה שמעדיפים ספרי לימוד חדשים.

פישר: "זה כמו אוטו חדש, שמרגע שקיבלת אותו הופך למשומש. יש חיסרון אחר: אי-אפשר להעביר ספרים בין אחים. הורים כאלה יכולים להתנגד לפרויקט".

מהרשות ועד הוועד

כדי לקדם את פרויקט השאלת הספרים נדרש שילוב מערכתי של כמה גורמים שצריכים לרצות בקיומו: מראש העיר ומנהל אגף החינוך ברשות המקומית, דרך מנהל בית ספר, ועד ועד הורים.

כאן נדרשת פנייה מעודדת מבית הספר יחד עם לחץ של ועד ההורים. בחלק מבתי הספר טרם הסתיימה ההצבעה, כך שעדיין ניתן להגיע לרוב של 60% מההורים. חשוב לזכור כי התחלת הפרויקט מצריכה העברת התשלום עד סוף השנה. עוד יודגש כי בית ספר שמצטרף לפרויקט, לא יכול לסגת ממנו בשנים הבאות.

הרשות המקומית יכולה להיות הגוף שבחסותו ותחת ניהולו יתקיים הפרויקט. בחולון ובחיפה, למשל, הוחלט שכל בתי הספר משתייכים לפרויקט כאג'נדה גורפת. הלפרין: "כשהרשות מנהלת את הפרויקט, בעיקר אם מדובר ברשות קטנה, היא זו שמתנהלת מול הספקים מוציאה את המכרזים והיא זו שגובה את הכסף. בנוסף, בתי הספר שברשות כזו מיישרים קו לרשימת ספרים אחידה וטובה. רשימת ספרים רשותית היא מצב אידיאלי המתבסס על איכות והידברות חינוכית והיעדר תחרות בין בתי הספר. גם את עודף הכספים מנהלת הרשות. בחיפה למשל העודף עובר לוועד ההורים העירוני, שמייצר מלגות למתקשים כלכלית".

האם ספרי הלימוד יוזלו?

בימים אלה מתגבשת תביעה ייצוגית נגד הוצאות ספרים ביוזמת ארגון ההורים הארצי. "הם עשו מעשה פלילי של קרטל ולא השתתפו במכרז שמטרתו להוזיל את ההוצאה על ספרי לימוד. אם הם היו משתתפים יכול להיות שכבר היינו שמשלמים פחות", אומר פישר, ומציין כי נוסח התביעה מצוי בשלבים אחרונים. "המטרה היא שבית המשפט המחוזי יורה להוצאות להחזיר הפרשים שההורים יכלו לחסוך במסגרת השאלת ספרים ובמסגרת רכישה עצמאית".

כ-7,500 ספרי לימוד נכללים בסל הספרים, מחירי הספרים ותוכנם נמצאים בפיקוח משרד החינוך. בשעה שעל ספר קריאה אנחנו משלמים 30-40 שקל, ספר לימוד עולה כפול מכך. למה? הוצאות הספרים טוענות לעלויות גבוהות בשל מחירי הנייר, התכנים הפדגוגים והליווי הנדרש, שאליהן מתווספים רווחי החנויות והמפיצים, ואפילו מע"מ שגובה המדינה על ספרי הלימוד.

מדי שנה אנחנו מדווחים ב"גלובס" על מהלכים שנוקט משרד החינוך יחד עם משרד האוצר להוזלת ספרי הלימוד, אלא שהנושא הזה מתקדם בקצב איטי, ולא בכדי. המו"לים מפעילים את כל כוחם במטרה לבלום רפורמה במחירי ספרי הלימוד.

הלפרין מגלה אופטימיות. "אנחנו בעיצומו של מהלך ענק בשיתוף עם ועדת המחירים באוצר. המו"לים כזכור הוציאו בג"ץ נגד זה לפני שנתיים, אבל אנחנו נצליח. המהלך כולל ניתוח העלויות האמיתיות של הספרים. נכון שהכול קורה לאט, אבל אני רואה את הסוף: אנחנו בעיצומו של מהלך לקראת חתימה של שרי החינוך והאוצר להורדת מחירי ספרי הלימוד בתהליך מדורג של 3 שנים. יש ספרים שיוזלו משמעותית ויש שיוזלו מעט. אנחנו מבצעים ניתוח עלות של כל ספר, ממחיר הנייר ועד מרכיב הפיתוח וההפקה. אנחנו נדע באילו ספרים המו"לים עושקים את הציבור ובאילו לא".

- מה עתיד הספרים הדיגיטליים?

"זהו הליך שמתקדם בקצב מהיר. בית ספר שמשתייך להשאלת ספרים יוכל לבחור ספר דיגיטלי ולא רק פיזי, מה שגם יוזיל את עלויותיו. בימים אלה מתנהל מכרז למפעילי תוכן ולהקמת מאגר שממנו בית הספר, שגם מתוקצב על כך, יוכל לצרוך שירותים".

פרוייקט השאלת ספרים

עוד כתבות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 יורד בכ-2%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.8% ות"א 90 מאבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד