גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

9 סיכונים פיננסיים שכל אחד מאיתנו צריך להכיר

חששות מסוימים שלנו כמשקיעים יכולים לעלות או לרדת, בהתבסס על אירועים או תנאים שוטפים, אך הסיכונים הבסיסיים בשוק נשארים קבועים

בורסה / צילום: שאטרסטוק
בורסה / צילום: שאטרסטוק

ידידי הטוב מייק לפת את זרועי כשהוא התפרץ לתוך שיחה שהייתה לי עם כמה בחורים נוספים. "מה שאני באמת רוצה לדעת זה איפה אתה חושב שאני צריך להשקיע כעת", הוא דרש לדעת.

יכולתי לתת לו את התשובה הרגילה - שאני לא יועץ פיננסי ואני לא בוחר השקעות בשביל אנשים - אבל במקום זה עניתי לו: "זה אולי מה שאתה רוצה לדעת, אבל מה שאתה צריך לדעת קודם כל זה מה הפחד הפיננסי הכי גדול שלך".

מייק, טייס במקצועו, השיב מיד שהוא חושש מעוד פיטורים. כריס שלצדו חשש שהשוק חוזר על ההתמוססות שהייתה לו בשנים 2000 ו-2008. השלישי, בוב, אמר שהוא מודאג שיחיה "יותר מדי", כלומר שכספי הפרישה יאזלו לו, או שיזדקק לסיעוד לזמן ממושך.

וכך זה נמשך כמה דקות, כאשר כל אחד מהחברים מעלה בדעתו עוד כמה חששות שלו, או מהנהן בהסכמה לדברים של חבר אחר. החששות נעו מאירועים חברתיים-כלכליים שוטפים, למימון גידול ילד בעל צרכים מיוחדים, או חשש מהחמצה של עלייה בשוק, אי-יכולת לממן שכר לימוד של ילד במכללה ועוד.

לבסוף אמר מייק, "אולי מה שאתה אומר זה שאני הכי חושש להפסיד כסף או לא לנהל אותו כמו שצריך".

הבעיה עם כל הפחדים הללו היא שאפילו אם פותרים את הפחד הגדול ביותר, עדיין מרגישים פגיעים לדאגות האחרות.

אם להפסיד כסף בשוק הוא הפחד הכי גדול שלכם, ואתם עוברים להחזקת הכסף כולו במזומן, אתם פותרים את הבעיה העיקרית; אבל במרוצת הזמן תהיה לכם דאגה שהכסף שלכם לא שומר על הקצב של האינפלציה, או שהחסכונות הללו לא יספיקו לכם לגיל זקנה.

ואם אתם מאמצים את הגישה של "הכול או כלום", אתם תחושו, כמובן, שכספכם אולי מוגן, אבל אתם מפסידים הזדמנות גדולה להגדיל את חסכונותיכם, אם השוק לא קורס לפתע.

הפחדים האישיים שלנו נולדים ומשתנים, אבל לא כך הסיכונים. סכנות מסוימות יכולות לעלות או לרדת בהתבסס על אירועים או תנאים שוטפים, אך הסיכונים הבסיסיים נשארים קבועים. לכן, חשוב למשקיעים לראות איך החששות שלהם משתלבים עם סוגי הסיכונים השונים.

1. סיכון שוק - או "סיכון הקרן" הוא הסיכוי שירידה בשוק (או השקעה גרועה) אוכלת את כספכם. הוא קיים לגבי מניות ואג"ח - כאשר הריביות עולות, בעלי האג"ח יראו את ערך השוק של הניירות שלהם מתכווץ, ולרובנו זהו יום דין.

2. אינפלציה או סיכוני כוח קנייה - לרובנו זהו "הסיכון של הימנעות מסיכונים", ההיפך מסיכון השוק. זו האפשרות שאתם שמרניים מדי, והכסף שלכם לא יכול לצמוח מהר מספיק כדי להיות צמוד לאינפלציה.

3. סיכון הריבית - קשור באופן כללי לשאלה איך הריביות ישתנו. אם אתם מחפשים "תשואת נטולת סיכון" בטווח הארוך של פיקדון בנקאי, אתם ניצבים בפני הסיכון שהריביות יעלו והנכסים שלכם יהיו תקועים בשיעור תשואה שהפך להיות מתחת לממוצע בשוק.

4. סיכון המחסור - קשור יותר אליכם מאשר לשוק. זהו הסיכוי שלא היה לכם די כסף לעמידה ביעדים שלכם. אפשר להגיע לסיכון כזה גם בהתנהגות שמרנית מדי וגם אגרסיבית מדי. אם אתם לא מאמינים שהתיק שלכם יכול להניב לכם מספיק, הדרך הטובה ביותר לטפל בסיכון הזה היא לחסוך יותר.

5. סיכון של מצב מיוחד קשור גם הוא לחייכם, וקיים במקרה שיש לכם צרכים מיוחדים, כמו תכנון ללימודים במכללה לילדים או חיסכון לאירוע גדול כמו חתונה. רוב ההורים מגיעים לנקודה שבה מימון לימודים לילדים הוא דאגה גדולה, שמסיחה את דעתם מהצורך לחסוך יותר לגיל הפרישה שלהם - אך הנסיבות הללו חולפות בסופו של דבר.

6. דודן של הסיכון הקודם הוא סיכון העיתוי, שגם הוא אישי מאוד. רוב המומחים יסכימו שהסיכוי ששוק המניות יניב הרבה כסף בעשרים השנים הבאות הוא גבוה, אבל הניבוי לשנתיים הבאות פחות מדויק. אתם זקוקים לכסף בשנתיים הללו, יש לכם את סיכון העיתוי.

7. סיכון הנזילות משפיע על כל דבר, מאג"ח זבל עד מניות זרות. במבט רחב, זה יכול להיות הסיכוי שהשקעות שלכם במדינה מסוימת סובלות בגלל משבר אשראי מסוים, ולחילופין, זהו הפוטנציאל למסחר דליל מדי במניה או בכל מכשיר אחר במצבי משבר. זה קורה גם במוצרים כמו קרנות ריט לא סחירות, שבהן אי אפשר למכור נכסים בערך המשוער שלהם אם הכסף נחוץ בדחיפות.

8. סיכון פוליטי הוא הסיכוי שהחלטות ממשלתיות יפגעו בשווי ההשקעות שלכם. בארה"ב מדובר על הביטחון של תשלומי הביטוח הלאומי או השפעת תכניות בריאות כמו אובמה-קייר על תיק המניות שלכם, שינויים בחוקי המס וכדומה. זהו הסיכון שהחלטה פוליטית תגיע אל משק הבית שלכם.

9. סיכון של "כוח עליון" הוא מבט רחב על העולם. זה מה שיקרה במקרים של התקפות טרור, מלחמות או אסונות טבע.

תשובה שונה לכל שואל

הגוונה (פיזור של סיכונים) היא כמובן פעולה שמפחיתה כמה מהסיכונים או את כולם, כדי שאף אחד מהם לא יהרוס אתכם. אבל אתם יכולים גם לנחש היכן להשקיע כעת, אם תשקלו את הדאגה הכספית הגדולה ביותר שלכם, ותשחקו כדי להגיב לה.

בתלות, כמובן, בנסיבות ובחוזק העצבים שלכם, ייתכן שהמהלך הטוב ביותר יהיה להישאר במזומנים ולבנות חסכונות ליום סגריר, או לחילופין לבדוק מניות מיקרו-קאפ (שווי שוק קטן) או אג"ח בשווקים מתעוררים.

בקיצור, התשובה לכך אחד על השאלה היכן להשקיע יכולה להיות שונה - לך, לחבריך, למשפחתך, לעמיתים לעבודה וכדומה.

וכשאתם רוצים לדעת היכן להשקיע "בפעם הבאה", אתם צריכים להעריך מחדש את מצבכם, ושוב להתאים את התיק בהתבסס על החששות שלכם באותה נקודת זמן.

יכול להיות שמה שתעשו כעת לא יהיה הבחירה שתניב את הרווח הכי גדול או את התשואה הכי לוהטת, אבל הבחירה שלכם תגדיל את יכולתכם לישון היטב בלילות. וזהו הישג - בלי קשר למה שהשוק יעשה בהמשך.

* כל הזכויות שמורות ל-MarketWatch.com 2014

עוד כתבות

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

עם שווי של פי 3 מטבע: המניה שתעשה היסטוריה מחר בבורסה בת"א

המשקיעים ימשיכו לעקוב אחר המתיחות הגוברת בין ארה"ב לאיראן ● השווקים מתמחרים הורדת ריבית של בנק ישראל בהסתברות של כ-50%, גם הכלכלנים חלוקים ● פאלו אלטו תצטרף מחר לבורסה בת"א ● וגם: אלכס זבז'ינסקי ממיטב מעריך - "שוק המניות בישראל התייקר מדי לפי כל פרמטר" ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011 נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עורך הדין המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד מחר את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר מחר ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

אילוסטרציה: איל יצהר

כתב תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "פעלו תחת דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת והסתרת מידע מהותי"

החברה המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעה על ידי 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה עולה טענה "לדפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● עוה"ד המייצג את החברה מסר כי:"טרם התקבל כתב התביעה וכאשר הוא יתקבל נוכל להתייחס, ככל שנדרש"

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים. כמה הוא שילם?

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון / צילום: נועה שרביט, נמרוד גליקמן

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון ימונו לשותפים מנהלים במשרד ברנע

שני השותפים צפויים להחליף בסוף השנה את עו"ד מיקי ברנע, שהקים את המשרד ב-2003, ואשר יישאר בפירמה וימונה לתפקיד היו"ר או ראש המשרד ● המהלך מצטרף למגמה של חילופי דורות בהנהלות של משרדי עורכי דין מובילים בישראל

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל־כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את רה"מ בנימין נתניהו מתנקז לידיו של אותו עורך דין ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עו"ד עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד הוא פיתח את אפליקציית "פארמי", שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר