גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אם אתם רוצים להנפיק ב-2017, התחילו את ההכנות עכשיו"

דני כהן, שותף בקרן ההון סיכון כרמל ונצ'רס, דיבר בכנס "הנפקות בארה"ב", שערך משרד עו"ד הרצוג פוקס נאמן עם הפירמה הבינלאומית White & Case, והתייחס לסוגיות הרבות שמצריכות טיפול בטרם ההנפקה

משתתפי הכנס "הנפקות בארה"ב" / צילום: תמר מצפי
משתתפי הכנס "הנפקות בארה"ב" / צילום: תמר מצפי

חברות ישראליות ששוקלות לבצע הנפקה ראשונית (IPO) בוול סטריט לא צריכות להתמהמה; השוק לא חזק כמו לפני כמה רבעונים, אבל הוא עדיין טוב להנפקות. אלו חלק מהמסקנות שאליהן הגיעו אתמול (ב') המשתתפים בכנס "הנפקות בארה"ב", שערך משרד עו"ד הרצוג פוקס נאמן עם הפירמה הבינלאומית White & Case, ובשיתוף עם לשכת המסחר קליפורניה-ישראל (CICC).

אחרי הפעילות הענפה בתחום ה-IPO בארה"ב ברבעונים האחרונים, בתחילת 2014 היה נדמה שישנה חולשה מסוימת. אילן פז, בבכיר בבנק ההשקעות ברקליס ישראל, סבור שהשוק רק "עצר לקחת נשימה", והוא חוזר לפעילות חיובית. "אנחנו צופים שוק חיובי להנפקות בחודשים הקרובים", אמר פז.

האם המצב הביטחוני בישראל עלול להשפיע לרעה על סיכויי ההצלחה? פז מרגיע: "אירועים גיאופוליטיים קודמים לא השפיעו כלל על הצלחת ההנפקות של חברות ישראליות. אם יש בשוק תיאבון לחברות צמיחה - הן יצליחו בלי קשר למצב הגיאופוליטי". עוד הוא מוסיף, שמ-2013, בניגוד לשנים קודמות, המשקיעים שמים דגש רב יותר על צמיחה לעומת על רווחיות.

הכנס נחלק לשני פאנלים: הראשון, בהנחיית עו"ד רון בן-מנחם מהרצוג פוקס נאמן, עסק בהכנות להנפקה, והשני, בהנחיית ג'וש קירנן מ-White & Case, עסק ב"יום שאחרי".

"השוק טוב להנפקות. אולי לא כמו שהיה, אבל אין סיבה לחכות - אי אפשר לדעת מה יקרה בעתיד", אמר שראל אלדור מגולדמן זאקס בהתייחסות לנושא תזמון ההנפקה. דני כהן, שותף בקרן ההון סיכון כרמל ונצ'רס, הדגיש: "אם אתם רוצים להנפיק ב-2017, כדאי שתתחילו את ההכנות עכשיו. אף אחד לא יגיד לכם שזה מוקדם מדי. יש המון סוגיות לפעול בהן".

מה הן כוללות? לדברי אלדור, "הכול צריך להיות מהודק: הסיפור, המודל העסקי, ההכרה בהכנסות, הפרופיל הפיננסי, התשתית".

ד"ר ירון דניאלי, מנכ"ל אלקוברה שהונפקה בנאסד"ק ב-2013, הסכים שצוות היועצים - עו"ד, רואי חשבון וחתמים - חשוב במיוחד, ויש להקשיב לניסיון שלהם ולהתנהל איתם בפתיחות, אך הוסיף: "חשוב שהנהלת החברה תנהל את תהליך ההנפקה, כי החבר'ה האלה ישמחו להשתלט עליו".

צחי קינן מקרן המזנין מוסטנג הזכיר את האלטרנטיבות להנפקה. "מנהלים צריכים להבין למה הם רוצים להנפיק: לצורך אקזיט? לייצר 'מטבע' לרכישות? השגת מימון לפיתוח עסקי? לכל מטרה יש חלופות שמתאימות לה, כמו PIPE או מימון באמצעות חוב. בישראל, הרבה חברות שוקלות לצאת להנפקה מוקדם מדי. גם כשיוצאים להנפקה, חשוב שתהיה plan B".

לעומת זאת, דניאלי - מנכ"ל חברה שיצאה להנפקה בשלב מוקדם בחייה - סבור שלפחות בחברות ביוטכנולוגיה הנפקה היא כמעט מחויבת המציאות. "בביוטק, בפרט בישראל, המימון אף פעם לא מספיק, ואם אין לך כסף, לא תוכל לעשות עבודה טובה. לא תוכל לממן ניסוי קליני, לבנות יחסים עם בכירים בתחום ולעבוד על מסחור. זה דורש הרבה כסף, שלא קיים", אמר דניאלי.

"אלקוברה גייסה בנאסד"ק 63 מיליון דולר. בבורסה בתל אביב שאלו אותי למה לא נרשמנו למסחר בתל אביב; השבתי: 'בת"א יכולנו לגייס כזה סכום?' התשובה הייתה לא. וזה מה שחברת ביוטק בשלב הפיתוח צריכה".

דניאלי סיפר שאלקוברה כלל לא חשבה על הנפקה. "הייתה לנו עסקה עם טבע, והיא התפוצצה. היינו צריכים מימון, והיו לנו הצעות בלתי מקובלות לדעתנו מקרנות הון סיכון, וכמה הצעות אסטרטגיות שלא היו בשווי שרצינו. נפגשתי עם בנקאים, והם אמרו שאנחנו צריכים לצאת להנפקה. בהתחלה צחקתי, אבל בסוף הבנו שזה מה שצריך. ברגע שמחליטים, ההמלצה שלי היא 'לרוץ' על זה".

לתת למשקיעים הרגשה טובה

הפאנל השני הפגיש בין איל וולדמן, מייסד ומנכ"ל מלאנוקס, דפנה קנטור ממורגן סטנלי ישראל ומייקל ד'אגוסטינו מבורסת ניו יורק (NYSE). הם נשאלו על סוגיית תמחור ההנפקה, והרצון "להשאיר כסף על השולחן" - כלומר לא לתמחר את המניה במחיר הגבוה ביותר האפשרי, כדי לתת למשקיעים אפשרות להרוויח והרגשה טובה.

"כשאתה נותן למשקיעים הרגשה טובה שהם עשו כסף ביום הראשון שאחרי ההנפקה, הם מרגישים שזו הנפקה מוצלחת ונשארים עם החברה", אומרת קנטור, והמשתתפים הסכימו שעלייה של 15%-20% במניה ביום הראשון היא האידיאל.

"לנסות לתפוס את הדולר האחרון בתמחור יכול להיות קטסטרופה", הזהיר ד'אגוסטינו. "מצד שני, לא כדאי להיות קשה עם הבנקאים אם המניה לא עולה כפי שרציתם, צריך לזכור שיש עוד משתנים בשוק".

וולדמן ציין שמניית מלאנוקס עלתה בכ-15% ביום הראשון, אך הוסיף: "המניה תעלה ותרד, אבל צריך לזכור שמדובר על טווח ארוך ולא על יום אחד. אני שומע על חברות שהולכות לרוד שואו, ובגלל המחיר לא מנפיקות בסוף - זאת טעות. אם יש לחברה אפשרות להיות חברה ציבורית, זה לא סוף העולם להנפיק מתחת לטווח המחירים המבוקש".

וולדמן נשאל מה השתנה בהתנהלות החברה מאז שהפכה לציבורית, וענה: "ניהול החברה לטווח ארוך לא צריך להשתנות - אתה צריך לדעת מה החזון, בין אם זו חברה פרטית ובין אם ציבורית. מצד שני, אתה לומד להסתכל על החברה בעיני המשקיעים, שהפוקוס שלהם הוא לעשות כסף, והם מודדים כל רבעון - ואם לא תביא תוצאות, תיענש".

מלאנוקס "נענשה" בעבר כמה פעמים על-ידי המשקיעים, לאחר שפספסה תחזיות, ובהקשר זה התייחס וולדמן גם לנושא האנליסטים: "יש דברים שאתה לא יכול לצפות. קראו מה שאנליסטים כותבים, יש להם ויזיביליות, אבל הם לא יכולים להיות אחראים על הניהול שלך".

הטיפים של עו"ד רון בן-מנחם למנפיקים בארה"ב

1. מענקים שהתקבלו מהמדען הראשי: יש לקבל אישור המדען הראשי לפני הנפקה

2. ממשל תאגידי: עמידה בתנאי הדיווח לרשויות בארה"ב ובכללי הבורסה

3. בחינת האפשרות לרישום כפול

4. הטבות מס: לברר את כל ההשלכות

5. פער תרבותי: כדאי למצוא יועצים אמריקאים ולהתנהל בפתיחות

עוד כתבות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח