גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ייקח זמן להחזיר את ההשקעה, זו ריצה למרחקים ארוכים"

למרות שהתקציב התנפח והפרויקט התארך, יזמי שרונה מתרגשים מהתוצאה ובטוחים בהצלחת המיזם

שרונה / צילום: תמר מצפי
שרונה / צילום: תמר מצפי

רגע לפני אכלוס מלא של פרויקט שרונה השאפתני בלב תל אביב ואחרי כמה וכמה דחיות, מספרים יזמיו בראיון בלעדי ל"גלובס" על מה שהתרחש מאחורי הקלעים. נציגי היזמים: קובי רוגובין, יו"ר ובעלי חברת אפרים רוגובין; איתן אירני, יו"ר חברת אברהם אירני; רן שטיינמן ואבישי אברהם, מנכ"לים משותפים בקרן מידאס השקעות, מספרים על השנים שבהן "בילו" במתחם, על העבודות, ההפתעות והחריגות מלוחות זמניים ותקציב.

בשנת 2009 נסגר אחד המכרזים המדוברים באותה שנה, לחכירת שטח הכולל 27 בתים שבנו הטמפלרים במאה הקודמת בשטח הדרומי של המחנה הצבאי ("הקריה"). בסופו של דבר הוכרזו שני זוכים: קבוצה אחת כללה את הפרסומאים ראובן אדלר ואיל חומסקי יחד עם מנכ"ל חברת אזורים לשעבר מתי דב וחברת מידאס השקעות. הקבוצה השנייה היא שותפות בין היזם קובי רוגובין ומשפחת אירני. שתי הקבוצות הציעו מחיר דומה: 45 מיליון שקל.

בשלב מאוחר יותר, הגיעו שתי הזוכות למסקנה כי מוטב להתייחס לשני החלקים כאל אחד, ובימים אלו מוקמת מינהלת שתהיה אחראית על האזור.

"אני מסתובב כאן מלא התפעלות. בניגוד לפרויקט נדל"ני רגיל שבו מתחילים בהדמיה ורק בסוף רואים מה נבנה בשטח, כאן הבתים עמדו כבר מההתחלה. זה מקום שעבר כבר שלושה גלגולים - הטמפלרים שהקימו את הבתים במחצית השנייה של המאה ה-19, היישוב היהודי והצבא שישב כאן אחר כך - והיום אנחנו. אין מקום כזה שבו ההיסטוריה וההווה נפגשים", אומר רוגובין.

ההתרגשות שלו ושל שותפיו ניכרת. "כל ההיסטוריה של שנות המדינה הראשונות כאן. זה הרבה יותר ממיזם עסקי", אומר אירני. "לא יהיה תייר שלא יעבור כאן", מוסיף שטיינמן. "כבר היום אנחנו מקבלים טלפונים מכל העולם הקשורים לתיירות נוצרית, נשווק את שרונה לא רק כאן בישראל אלא גם בחו"ל".

לצד ההתרגשות, היזמים מספרים על דרך לא פשוטה שעברו. רוגובין: "לקבל כאן 27 טפסי 4 (טופס אכלוס - א.ח) לכל אחד מהמבנים היה קשה כמו לבנות ולקבל טפסי 4 ל-27 פרויקטים נפרדים".

220 מיליון שקל צמחו ל-300 מיליון

בראיון חגיגי שהעניקו היזמים ל"גלובס" בשלהי 2010, בשבוע שבו החלו לשווק את השטחים וקצת יותר משנה לאחר הזכייה, הם התחייבו כי המקום ייפתח ברבעון הראשון של 2012. לבסוף הוא נפתח רשמית רק לאחרונה, וכיום 95% משטחי המסחר בו הושכרו וכ-70% כבר פועלים.

באותו ראיון חגיגי נקבו יזמי הפרויקט בהיקף ההשקעה המתוכנן עבור הפיתוח: 200 מיליון שקל. מרשים ככל שיהיה, גם נתון זה תפח עם הזמן. כעת מודים היזמים כי ההערכה ההיא הייתה אופטימית למדי והסכום שהושקע לבסוף היה גבוה בעשרות מיליוני שקלים מהמתוכנן. "בסופו של דבר ההשקעה הסתכמה ב-300 מיליון שקל", חושף אירני. "האומדן הראשוני היה 220 מיליון שקל, אבל הרבה דברים התבררו בזמן העבודות, דברים שלא היינו מודעים אליהם בהתחלה".

רוגובין: "היו דברים שאף אחד לא חשב עליהם, כמו מערכות חשמל בתוך בתים לשימור, מערכות שהיינו צריכים להתקין מחוץ למבנים, מיזוג אוויר, שירותים, ביוב, מנהרות שירות, מנדפים למסעדות ועוד. בבניינים לשימור מחמיר, אלה דברים שלא פשוט לעשות אותם. גם הדברים הכי פשוטים הפכו למסובכים, למשל צביעה של קיר בתוך בית, דבר אלמנטרי, יקרה פי שלושה מצביעה רגילה. וזו רק דוגמא".

אברהם: "כשיש פרויקט סגור יודעים מה התקציב מהרגע הראשון, יש קרקע, יש חומרי בנייה, ברזלים וכו'. כאן היו הרבה מאוד פרטים לא ידועים".

גם לעיכובים בהליכי הפיתוח מתייחס רוגובין, ומסביר שבזה האשמה היא המדינה: "אם הכול היה תלוי רק בנו, היינו פותחים כבר בתחילת 2012. אבל עבודות הפיתוח היו של רשות מקרקעי ישראל, לנו לא הייתה נגיעה לזה, והביצוע התעכב. זה נמשך הרבה יותר זמן ממה שצפינו וגם הרבה יותר זמן ממה שתכננו ברמ"י. וזה היה במקביל לכל תהליכי השימור שגם נמשכו זמן רב. ככה זה כשצריך להתאים מבנים מסוף המאה ה-19, שחלקם נהרס על ידי הצבא מאוחר יותר, לפעילות בת זממנו, וזאת תוך כדי שיחזור ושימור מוקפד".

בתגובה לטענות על עיכוב עבודות הפיתוח, הפנו ברמ"י אצבע מאשימה לכיוון היזמים: "היזמים הם שעיכבו את השטחים הסחירים בכ-18 חודשים. במו"מ מול החברה המנהלת שילמו היזמים בגין הנזקים שנגרמו, הן לעבודות פיתוח והן לקבלן המבצע, בגלל התארכות לוח זמני הביצוע, פיצוי מוסכם של כ-2.5 מיליון שקל". ברמ"י הדגישו כי על פי תנאי המכרז אפשר היה לפתוח חלקית את המתחם. לגבי עלות הפיתוח, מסרו ברמ"י כי העלות הסופית צפויה לעמוד על כ-41.4 מיליון שקל (בתוספת מע"מ).

"אישור לכל בורג"

אירני: "היו הרבה דברים לא צפויים, חלקם גם מסובכים הנדסית. המרתפים בבתים, למשל, היו נמוכים מדי והיה צריך להעמיק חלק מהם, זו הייתה תוספת תקציב משמעותית".

באשר לשורה התחתונה ולכדאיות אומרים היזמים: "ייקח זמן להחזיר את ההשקעה אבל זו ריצה למרחקים ארוכים".

לדבריהם, דמי השכירות של שטחי המסחר נעים בין 250 ל-300 שקל למ"ר, או בין 7% ל-10% מהמחזור, הגבוה ביניהם. "הראשונים שהשכירו שילמו פחות", מודה אברהם. לשם השוואה: על פי דו"חות חברת עזריאלי, שכר הדירה הממוצע בקניון ממול עמד אשתקד על 313 שקל למ"ר.

אירני: "גם לשוכרים הייתה השקעה לא מבוטלת בגלל מורכבות הבניינים והאילוצים שנגזרו מכך. אפשר לראות כאן חנויות מאוד מיוחדות, גם חנויות רשתות לא נראות כמו חנויות אחרות שלהן".

רוגובין: "עבודות הפנים נעשו על ידי השוכרים וגם הם היו צריכים לציית לדרישות השימור. זה לא כמו בחנות רגילה, שבה השוכרים עושים מה שהם רוצים. בחלק מהבניינים היו ציורי קיר, או שצריך היה להתמודד עם הקמת מטבח מסעדה בתוך בניין מהמאה ה-19. כל שוכר הגיש תוכנית פנים לאישור אדריכל השימור וגם למחלקת השימור בעירייה. צריך היה אישור לכל פתח, כל תפס חלון וכל בורג".

אברהם: "גם לשוכרים נדרש יותר זמן ממה שהם חשבו. חלקם קיבלו את הנכס בסוף 2012 אבל במקום חודשיים, ההכנות נמשכו בין שבעה לשמונה חודשים".

שטיינמן מוסיף: "ההשקעה בתוך החנויות גבוהה פי שניים לפחות מבכל חנות בכל מקום אחר. השוכרים הוציאו הרבה מאוד כסף, אני מעריך שבין 5,000 לעשרת אלפים שקל למ"ר. הם האמינו בפוטנציאל של המקום ולכן השקיעו".

ראש העיר בא כל יום על אופניים

בניגוד ליזמי נדל"ן שבדרך כלל מתלוננים על עיריית תל אביב-יפו, בשרונה משבחים את פעילות מחלקת השימור וגם את ההתייחסות של העירייה לכל אורך הפרויקט. העירייה אחראית על כל השטחים הציבוריים במקום, ולכן הקשר בין היזמים לבינה יישאר הדוק.

"היה שיתוף פעולה מלא עם העירייה", מספר אברהם, "בסופו של דבר זה ה'בייבי' של ראש העיר רון חולדאי, וזה גם שער הכניסה לעיר. הוא מגיע כמעט כל יום על האופניים לראות את ההתקדמות. זה חלק מהחזון שלו להרחיב את כל אזור הקריה".

מחסור בשטחים, דמי ניהול נמוכים

שרונה מוקפת שטחי מסחר רבים בהווה, ובעתיד הלא רחוק מספר צפוי אף לגדול. היזמים טוענים, כצפוי, שהעיר צמאה לשטחי מסחר נוספים: "בחישוב לנפש, יש בתל אביב עודף ביקוש על היצע במסחר ויש מחסור", אומר שטיינמן. "ובכלל, לשרונה יש אופי אחר ואנשים מחפשים את זה, לא רוצים עוד קניון".

דמי הניהול בשרונה נחשבים נמוכים יחסית, 35 שקל למ"ר, בעוד שבקניונים הסמוכים נעים בין 70 ל-100 שקל למ"ר. היזמים מסבירים את דמי הניהול הנמוכים בכך שהם אינם אחראים על השטחים הציבוריים מסביב. המתחם יהיה פתוח בשבת.

למרבה האירוניה, הפרויקטים שמסביב לשרונה יקבלו מקיומה תוספת מקומות חניה. לשרונה אין חניון ייעודי והתוכנית לאזור קבעה כי החניונים של הבניינים מסביב, שהוקמו ועוד יוקמו, יקצו תוספת של מקומות חניה לטובת המקום. לצורך כך אף נבנה כביש טבעתי תת קרקעי שאמור לחבר בעתיד את חניון קרית הממשלה, חניון בניין המשרדים החדש שבונה עזריאלי בסמיכות שעתיד לכלול גם קניון נוסף, והמלון שתבנה חברת נצבא בסמוך.

כל אחד מהפרויקטים הללו הקצה מקומות חניה ציבוריים בנוסף למקומות החניה הנדרשים על פי התקן וכך גם פרויקט המגורים שבונה חברת גינדי החזקות דרומה לשרונה. נכון להיום, מתוך אלפי מקומות החנייה מתוכננים, זמינים רק חניון קריית הממשלה ורבים מהמבקרים משתמשים בחניון של קניון עזריאלי הקיים.

"הטבעת התחבורתית כבר כמעט מוכנה", מסביר רוגובין, "אבל גם היום לא חסר איפה לחנות כי בערב יש חניונים קרובים וגם קרית הממשלה מתרוקנת, וכך גם בשבתות".

שרונה

עוד כתבות

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"