גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אנו עדיין סובלים מהשפעות קטסטרופליות של מערכת העבדות"

לרגל יציאת ספרו "ספינת העבדים", מספר ההיסטוריון פרופ' מרקוס רדיקר על תעשיית השינוע של אפריקאים לעבדות בארה"ב ועל האופן הישיר שבו השפיעה על הקפיטליזם העולמי כפי שאנו מכירים אותו כיום

מרקוס רדיקר / צילום: אתר אוניברסיטת פיטסבורג
מרקוס רדיקר / צילום: אתר אוניברסיטת פיטסבורג

בחודשים האחרונים אנו עדים לגל חדש של עיסוק בנושא העבדות בארה"ב וביחס שהתפתח שם לאפרו-אמריקאים. אפשר לכלול במגמה זו את הסרט "המשרת" שיצא ב-2013, וכמובן את הסרט "12 שנים של עבדות" (שגם זכה ב-3 פרסי אוסקר), ואליהם מצטרף עכשיו בישראל גם הספר "ספינת העבדים" של ההיסטוריון והאקטיביסט בתחום, פרופ' מרקוס רדיקר (הוצאת בבל ו"ידיעות ספרים").

"ספינת העבדים" מתאר את שינועם של תושבי אפריקה, שנחטפו בדרך לחייהם החדשים כעבדים בצפון אמריקה, נושא שנחקר אך מעט בתוך ההתייחסות הכוללת לעבדות השחורים בעולם החדש. רדיקר: "היינו זקוקים ללימוד הזה כדי להשלים את ההבנה שלנו לגבי האופן שבו העבדות פעלה, עד כמה הייתה שם דה-הומניזציה אלימה וכיצד פעלה ההתנגדות לכך. יש לנו הרבה מחקרים לגבי נושאים מרכזיים אחרים במסגרת העבדות - על המטעים למשל, אבל מעט על הספינות, שהיו חשובות לא פחות. הספינה היא החוליה החסרה בכל מערכת העבדות הבינלאומית".

- אתה מציין שהעבדות הייתה בדרכים רבות המפתח לגלובליציה, למהפכה התעשייתית באירופה, להתפתחות האימפריות ולקפיטליזם.

"היסטוריונים מסכימים שמערכת העבדות הגדולה והרווחית הייתה חיונית לעלייתו ולצמיחתו של השוק הקפיטליסטי העולמי, מתחילת המאה ה-17 עד תחילת המאה ה-18. מוצרים שיוצרו באמצעות העבדים, כמו טבק, אורז ובמיוחד סוכר, היו לחלקים דינמיים ממערכת המסחר הגלובלית".

- אתה כותב ש"ספינת העבדים היא גם סיפור של יכולת התאוששות והישרדות ויצירה של משהו חדש לגמרי, דבר שיכול להיקרא רק "אפרו-אמריקאי". מדוע?

"כי רוב האפריקאים היו במשך חודשים על ספינת העבדים, שהפכה לאתר של שינוי תרבותי. מערב-אפריקאים מקבוצות אתניות שונות, הוכרחו להיות במקום סגור, אחד עם השני. הישרדותם הייתה תלויה בכך שישתפו פעולה. באוניות העבדים, הם תקשרו בדרכים חדשות - בשפה, בשירים ובטקסים.

"הצורות התרבויות שהם פיתחו, נשאבו מהרקע האפריקאי, אבל הם נזקקו למשהו חדש, כי הם נאלצו להסתגל להרבה סוגי רקע שונים. השינוי התרבותי באוניות היה תחילתו של שינוי ארוך - מתרבות אפריקאית לתרבות אפרו-אמריקאית (או אפרו-קריבית, או אפרו-ברזילאית)".

- העבדות בצפון אמריקה היא טרגדיה ענקית, שמכילה טרגדיות אישיות של מיליונים. מהו השיא של אותה טרגדיה לדעתך?

"האלימות של השעבוד ניתצה אלפי קהילות, מאות אלפי משפחות ומיליוני בני אדם. אחד הדברים הגרועים בכל זה, הוא שעוד לא התגברנו על כך. חוסר הצדק שבעבדות, האפליה, העוני וחוסר השיוויון - המשיכו לעוד דורות רבים, עד ימינו".

- הנטייה כיום היא להשליך את כל האשמה בטרגדיה הזו על אנגליה וארה"ב של אותה תקופה, כמייצגות הקולוניאליזם באפריקה. בלי להפחית אפילו במעט מאחריותן לכך, מה היה חלקם של ה"מקומיים" בטרגדיה הזו, כגון שבטים אחרים וסוחרי עבדים ערבים?

"סוחרי העבדים האירופים היו זקוקים לבעלי ברית באפריקה. הם נעזרו בטקטיקה העתיקה של 'הפרד ומשול'. הם חימשו קבוצות אפריקאיות כדי שיתקפו אחרות וכדי שיסייעו בהבאת השבויים מהלחימה לחוף. לצד סחר העבדים האטלנטי (לצפון אמריקה), היה מסחר בעבדים בתוך היבשת, שבאמצעותו נשלחו בערך 9-14 מיליון עבדים לצפון אפריקה ולמזרח התיכון. השילוב של שתי מערכות העבדות הללו, היה הרסני עבור התושבים של מערב אפריקה".

- ועדיין, עוסקים הרבה פחות במערכת העבדות הזו. מדוע לדעתך?

"אני מסכים שמערכות סחר עבדים אחרות ראויות למחקר יותר מעמיק. לגבי השאלה, אני יכול להעלות בדעתי 4 סיבות מרכזיות. ראשית, לסחר הערבי בעבדים לא היה אותו אפקט כלכלי והוא לא שיחק תפקיד כה מרכזי בצמיחת הקפיטליזם הגלובלי. העבדים במערכת הסחר הזו היו ברובן נשים והוא התרחש בעיקר בשווקי עבודה מקומיים ולא במערכת העולמית, בשונה ממה שאירע עם אלו שנלקחו לעבדות אל שדות הסוכר, האורז והטבק בעולם החדש.

"שנית, הסחר האטלנטי בעבדות מתועד הרבה יותר. שלישית, מאחר שרוב החוקרים בתחום העבדות, מוצאם אירופי או אמריקאי, הייתה להם היכולת מבחינת השפה ללמוד הרבה יותר על המסחר האטלנטי מאשר על הסחר הפנים-יבשתי (הערבי).

"ולבסוף, פעילות תנועות זכויות האדם והשוויון לשחורים, המריצה מבחינה פוליטית חוקרים להתמודד עם העבר בהקשר הזה באופן יותר כן ואמיתי, מאשר במקומות אחרים".

תעשיית ההרג

ההשוואה השכיחה מדי של אירועים קשים שקורים בעולם לשואה היא תופעה שמקוממת רבים. אבל המערכת השיטתית של העברת האפריקאים בספינות לעבדות באמריקה, נדמה שמצדיקה השוואה כזו. ראשית, מהבחינה הכמותית - מדובר בטרגדיה עבור מיליונים (לפחות 12 מיליון, לפי הערכות עדכניות), שגם הביאה למותם של מיליונים. ושנית, בגלל שבשני המקרים, של השואה היהודית והעבדות האפריקאית, אנו רואים "תעשייה" של הרג והתנהגות כלפי אנשים ככאלה שאינם באמת משתייכים למין האנושי.

רדיקר: "קנה המידה שעל-פיו ניתן להשוות בין שני האירועים מבחינת היקף המוות הוא חשוב, וכך גם מבחינת ההשקפה הפוליטית הגזעית, שהייתה קיימת. היא שימשה למתן לגיטימציה לאלימות, הטלת אימה ומעשי טבח. בוא לא נשכח גם את חשיבות כוח העבודה של עבדים במכונת המלחמה הנאצית. סוחרי עבדים ופשיסטים גם יחד התייחסו אל קורבנותיהם כאל תתי-אדם".

- לאחרונה, זכה ספר הזיכרונות "12 שנים של עבדות", להפקה קולנועית גדולה. מה אתה חושב על הספר ועל הסרט?

"את הסרט לא ראיתי עדיין. לגבי הספר שכתב סולמון נורת'אפ - זוהי יצירה רבת-עוצמה. אני מקווה שהסרט יעורר דיון ציבורי על משמעות העבדות בהיסטוריה האמריקאית".

- כיום, 150 שנה לאחר סיום העבדות, זו נראית תופעה קשה לתפיסה. אתה מזהה תופעה דומה לכך שמתארעת היום, שאנשים בעתיד יסתכלו עליה ויאמרו "אני לא מאמין שפעם אנשים נהגו כך"?

"כן. לעתים קרובות, כשאנשים מעומתים עם ההיסטוריה, הם מעדיפים להתעלם מכך, אבל העבדות טרם הסתיימה. לדברי, החוקר האקטיביסט קווין ביילס - 28-35 מיליון עבדים הם כיום חלק מהכלכלה הגלובלית - מתעשיית המין במזרח אירופה, המשך בעבדות ילדים בהודו וכן באזורים הכפריים של ברזיל. אלו אנשים 'חד-פעמיים', שעשויים להיקנות בסכום כסף נמוך מאוד ולהיות מנוצלים באופן חסר רחמים. עלינו לעבוד קשה מאוד כדי להכחיד את העבדות".

- מחוץ לארה"ב, לאנשים יש דימוי שלילי ביחס לתושבי מדינות הדרום, ככאלה ששונאים אפרו-אמריקאים, ובמידה מסוימת גם יהודים, וחשים הזדהות עם הקו-קלוקס-קלאן. עד כמה הדימוי הזה תואם את המציאות כיום?

"אני לא מומחה להיסטוריה אמריקאית מודרנית, אבל אני יכול לספר שגזענות היא בהחלט כוח מרכזי, אף באמריקה של היום, וזה למרות שלא מעט אנשים מתעקשים לטעון שאנו חיים בעידן של 'חברה פוסט-גזענית', אחרי-שברק אובמה נבחר לנשיאות. במובנים מסוימים, הגזענות אף נעשתה גרועה יותר. גם אנטישמיות קיימת ברמות שונות. ארגונים ניאו-נאצים הם לא דבר בלתי מקובל בארה"ב. ארגון Southern Poverty Law Center counted מנה ב-2013 - 939 קבוצות פעילות בארה"ב המטיפות לשנאה".

- ובכל זאת, מה השתנה לטובה?

"אמנם נעשו מספר שינויים לטובה מאז מלחמת האזרחים ומאבק השחורים לשיוויון בשנות ה-60 וה-70 של המאה ה-20, אבל אנו עדיין סובלים מהשפעות קטסטרופליות של מערכת העבדות".

- אילו תהליכים חשובים התרחשו ביחסי שחורים-לבנים במדינות הדרום בעשורים האחרונים?

"התרחשו במקביל שני תהליכים הפוכים - אינטגרציה וסגרגציה (הפרדה י.מ). אחוז גבוה מהגברים השחורים נמצאים בבתי כלא, שנקראים 'ג'ים קרואו החדש' (החוקים שהיו נהוגים בשנים 1876-1965 ואפשרו הפרדה גזעית דה יורה י.מ). הרבה אסירים קוראים לכלא 'ספינת עבדים מודרנית'".

- ובכל זאת, כיום יש בדרום ראשי ערים שחורים וגם לבנים שמצביעים למועמדים שחורים ויותר שכיח לראות שחורים ולבנים באותה כיתה או אוניברסיטה במדינות כמו אלבאמה.

"זה אכן יותר שכיח מאשר בעבר, אבל יש שיטה חדשה של הפרדה גזענית הולכת וגדלה, כאשר הלבנים בורחים ממרכזי הערים לפרברים".

- ותנועות הקו-קלוקס-קלאן ודגל הקונפדרציה עדיין פופולריים בדרום?

"כן, וגם בחלקים גדולים של הצפון".

- בהשוואה למצב לפני מספר עשורים, מצב השחורים מבחינה חברתית וכלכלית טוב יותר בדרום?

"תוצאה אחת של המאבק לזכויות האזרח, היא שחלק קטן של האפרו-אמריקאים קיבל הזדמנויות חדשות והשיג מוביליות למעלה. אבל רוב האנשים, בעיקר בערים הקטנות יותר, נשארו לכודים בעוני ובאומללות".

4 עובדות על סחר בעבדים

1. מקור המילה "slave" מקור המילה "Slave" הוא מהמילה "sklabos" ביוונית ביזנטית, שהתייחסה לאנשים ממוצא סלאבי (מזרח-אירופה ורוסיה). הסיבה לכך היא שהוויקינגים היו חוטפים סלאבים ומוכרים אותם לרומאים כעבדים.

2. עדויות ראשונות עדויות ראשונות לעבדות נמצאו מהתקופה שלפני 11 אלף שנה - עם התפתחות החקלאות. בתקופת הציידים-לקטים שקדמה לתקופת החקלאות היא הייתה נדירה.

3. ארה"ב לא לבד רק לפני 200 שנה כשלושה רבעים מאוכלוסיית העולם חיה בצורה מסוימת של עבדות.

4. בניגוד לחוק כיום העבדות אינה חוקית בשום מקום בעולם. עם זאת, לפי הערכות עדכניות: 29.8 מיליון בני אדם נתונים במצב של עבדות.

מרקוס רדיקר

עוד כתבות

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"