גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תסביך בני המהגרים של נבחרת צרפת

חלום האינטגרציה של זוכת גביע העולם ב-1998 מזמן התנפץ, אבל מי יודע: הכחולים הנוכחיים נראים כמי שעשויים להחזיר את האופוריה לשאנז אליזה

מתיו ולבואנה, אוליבייה ג'ירו, נבחרת צרפת, מונדיאל 2014 / צלם: רויטרס
מתיו ולבואנה, אוליבייה ג'ירו, נבחרת צרפת, מונדיאל 2014 / צלם: רויטרס

זה לחלוטין לא היה צפוי, אבל נבחרת צרפת דורסת את יריבותיה בדרך חזרה לצמרת העולמית. הכחולים מפגינים כדורגל שוטף והתקפי, והשחקנים בבירור נהנים לשחק זה עם זה. כן, בנבחרת צרפת. זו שהתחילה את המונדיאל כמדורגת 22 בעולם, אחרי פלייאוף ממוזל. עם מטען של שחקנים שלא סובלים זה את זה, ויותר מכל, כמו שזעקה הכותרת של ה"קיקר" לפני משחק הפתיחה שלהם: "הבלתי אהובים". קבוצה של שחקנים מוקצים החשודים בחוסר אופי, באנוכיות וברהבתנות על-ידי קהל נעלב שזוכר את עוונות הסקנדל והבושות מלפני ארבע שנים.

הכדורגל הצרפתי עבר כברת דרך מאז גל האופוריה של יולי 1998. מי שהיה אז בהכרה זוכר גם היום את מצעדי הניצחון בשאנז אליזה וברחבי פריז וצרפת כולה, ובעיקר את תלי התלים של המילים שנכתבו בעקבות הזכייה ההיסטורית בגביע העולמי. ניצחונה של צרפת הרב-תרבותית, נכתב לרוב, היווה אבן דרך בהתפתחות החברתית בצרפת ובאירופה. צרפת התאחדה מעבר לגבולות אתניים, פוליטיים או חברתיים, נרשם. הכדורגלנים משמשים קטליזטור לאינטגרציה של מהגרים וצאצאיהם אל תוך חיק החברה הצרפתית שמכירה ביתרונותיהם ותרומתם, כך תואר החזון שמאחורי הנאיביות.

אבל הכדורגל נכשל כשהעמיסו עליו יותר מדי ציפיות: הוא בסך הכל מראה לפני שאר החברה. מפלגת ה"פרונט נאסיונאל" של לה פן מצד אחד, והמהומות בערי הלוויין מצד שני - השתיקו לחלוטין את האופוריה. ומה שנשאר הוא הכדורגל. ופה יש לצרפת הרבה מה להשלים. הכדורגל הצרפתי מפגר התפתחותית אחרי שאר היבשת, וגם הקבלה החברתית והפופולריות שלו לא הגיעה לממדים המקובלים בגרמניה, איטליה, אנגליה או ספרד.

***

למרות החיבור של פילוסופים כגון אלבר קאמי וז'אן-פול סארטר לכדורגל, האינטלקטואלים הצרפתיים ממשיכים לבוז לו עד היום. משפחות מבוססות ואקדמאיות בצרפת לא מחזיקות מספורט קבוצתי, ואם כבר, ראגבי הוא ענף הייצוג ההולם. ילדים לא מקבלים תמיכה כשהם אוהדים קבוצת כדורגל. הילדים הללו גם לא מגיעים למועדונים, ולכן יש בצרפת רק 2.3 מיליונים כדורגלנים רשומים, שליש מבגרמניה.

זה לא שיש בעיה לצרפת למצוא שחקנים. האקדמיה המהוללת בקליירפונטיין היא הטובה בעולם כנראה, ומוציאה כוכבים בפס ייצור מרשים. רק שחלק גדול מהשחקנים הללו הם בני מהגרים שהביאו איתם את אהבת הכדורגל ואת המשחק מרחובות הגטאות. המועדון האהוד בצרפת הוא מארסיי, מעיר נמל תעשייתית שרושמת את ריכוז המהגרים הגבוה במדינה. זה יוצר אמנם רושם של אינטגרציה, אבל למעשה מבטא את ההיפך - בני מהגרים מצליחים, כי יש להם מעט תחרות מצד המעמד הבינוני והגבוה. אחת התוצאות היא נבחרת שמתרכזים בה טיפוסים בעייתיים ושיש לה סימפטום של חלוקה פנימית בין קליקות שונות ועוינות.

ב-2011 התפוצצה פרשייה שגרמה בדיעבד למאמן הלאומי לורן בלאן ללכת. עיתונאים פרסמו תמליל של פרוטוקול מישיבת הוועד המרכז של ההתאחדות. מאחר וחלק גדול של יוצאי קליירפונטיין ממשיך הכשרה בנבחרות העתודה אבל אז עוזב לנבחרות זרות (בשנים שקדמו ל-2011, מתוך 30 יוצאי אקדמיה 26 עברו לנבחרות אחרות), דובר בישיבה על רצון להקצות "מכסה" לשחקנים בני מהגרים. בלאן הוסיף והשתפך על השחקנים השחורים שהם אתלטיים, חזקים וגדולים, ולכן אינם מתאימים ל"תרבות" הכדורגל הצרפתי. בלאן רצה שבאקדמיות יעדיפו שחקנים קטנים וזריזים, וישאירו שחורים בחוץ. הפרשה הושתקה והמכסה בוטלה. שנה מאוחר יותר, למרות הצלחה יחסית ביורו 2012 (רבע גמר מול ספרד האלופה), לא האריך בלאן חוזה. להתאחדות שוב הייתה בעיה. חומר השחקנים שעומד לרשותם הוא מהטובים בעולם. אבל הנבחרת צריכה מאמן שישליט בה סדר ויאחד את השחקנים לקבוצה הרמונית.

זה לא בלתי אפשרי, אבל ההיסטוריה מראה שצריך לשם כך טיפוס מיוחד. רצוי שחקן עבר בעל שם, ששחקניו נותנים לו כבוד, שבמקביל מראה יכולות פסיכולוגיות וגישה אנושית כדי לקנות גם את ליבם של השחקנים. מצד שני, ההתאחדות הצרפתית רוצה אנשים מבפנים. אנשי "משלנו", כל עוד הלחץ הציבורי מאפשר זאת. בכלל, מעמד המאמן הלאומי בצרפת מעורער: עד 1964 כלל לא הייתה משרה כזו, ואת הסגל בחרה ועדה. עד היום נקרא המאמן הלאומי "סלקסיונר", אחד שבוחר סגל, ותו לא.

נבחרת צרפת זוכה במונדיאל 1998 / צלם: רויטרס

זו הסיבה שז'יסט פונטיין, מגדולי כדורגלני צרפת, שימש מאמן רק לשני משחקים ופוטר אחרי חודש. ומצד שני, ריימונד דומנק, תימהוני שמאמין באסטרולוגיה ונומרולוגיה (סירב לעבוד עם רוברט פירס ממזל עקרב, ופחד מבלמים במזל אריה), אימן את צרפת ביותר משחקים מכל מאמן אחר - למרות כישלונות מרים ומבישים. אריק קאנטונה טען כי "דומנק הוא המאמן הגרוע ביותר מאז לואי ה-16". אבל הוא שרד, כי דומנק היה איש של המערכת. המאמנים המצליחים איימה ז'אקה ואחריו ז'ראר הוייה, שהפכו ראשי הוועד המרכזי DTN שמאגד את מאמני כל הנבחרות והדירקטורים הטכניים האיזוריים - תמכו בו.

לכן, להבדיל מהשחקנים, המאמנים השחורים או המהגרים נותרים ברמת החובבים והנוער. כי מי שממנה אותם הם - בדומה לארגונים מקבילים בהרבה מדינות אחרות - ראשי המערכת. אלו "צריכים להכיר את הכדורגל הצרפתי על בוריו מלמטה ובו בזמן להיות בעלי חזון", כפי שמוסבר בתיאור תפקיד ראש ה-DTN. וכך משמרת המערכת את עצמה, ונכשלת שוב ושוב. אחרי דומנק, למשל, לא נבחר לתפקיד דידייה דשאן, שהצליח להרים חזרה את האימפריה של יובנטוס, אלא לורן בלאן המצליח פחות, אבל יותר אינסיידר. רק שבלאן עזב, ולהתאחדות לא הייתה ברירה ב-2012. תכנית מגירה הם כבר הכינו: אם צרפת לא הייתה עולה למונדיאל, היה זינדין זידאן, ללא ניסיון כמאמן, הופך לסלקסיונר.

***

אבל דשאן לא נכשל. הוא ידע לבנות קבוצה למרות שירש פילוג בנבחרת הבעייתית בעולם. הוא עובד בשקט אך בהחלטיות. שחקנים חסרי חשק, עם בעיות אגו? לא אצלו - תשאלו את סמיר נאסרי, שחקן מנצ'סטר סיטי, שלא זומן למונדיאל כי לא התאים. או את ריברי שמקבל תפקיד פחות משציפה לו, ולכן בחר להבריא בשקט בבית מפציעותיו. דשאן יצר נבחרת בדמותו, קבוצה שמשחקת במהירות ובהנאה בולטת לעין, עם גמישות טקטית וראיית משחק, ובעיקר התקפית ומוחצת. בתנאים כאלה אפילו קרים בנזמה חוזר להיות כוכב. הקישור של מאטואידי-קאבאיי-גריזמאן מזכיר את דשאן-פטיט-ג'ורקאף של 1998, כשבמקום זידאן משחקים פוגבה ו-ואלבואנה. בפעם ההיא, זה נגמר עם הגביע ביד ואופוריה ברחובות.

עוד כתבות

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?