גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החוק שמסדיר את ענף הרכב ממשיך להציג הפתעות

והפעם: אילו "עיזים" יחכו לסוחרי הרכב העצמאים ואיך יגן משרד התחבורה על האינטרסים של הלקוחות, אבל באופן סלקטיבי

פקק בכניסה לתל אביב / צילום: איל יצהר
פקק בכניסה לתל אביב / צילום: איל יצהר

בקרוב תמלא שנה להגשת "חוק שירותי הרכב" לוועדת הכלכלה. החוק הזה אמור להיות מוכר וידוע מראש, כביכול, אך בפועל כל פרק חדש שלו, שמוגש לאישור ועדת הכלכלה, הוא בחזקת "ביצת הפתעה".

כלומר, הוא נראה מוכר מבחוץ אבל אתה לעולם לא יודע מה מחכה בפנים. בפועל עבר החוק הזה אין ספור שינויים בהשוואה להצעה המקורית, שהוגשה לכנסת ומופיעה ברשומות, ונדמה כאילו מישהו מאחורי הקלעים מקפיד להכניס בו שינויים, תוספות ו"טוויסטים" במטרה לתפוס את המחוקק ואת השחקנים בשוק בלתי מוכנים. בקיצור, שיטת "מצליח".

מחסומי כניסה חדשים לסוחרים

דוגמה טובה היא הפרק העוסק בסחר רכב, שעלה היום לדיון בוועדת הכלכלה. נזכיר שלסוחרי הרכב העצמאים יש תפקיד חשוב בשוק הרכב הישראלי. הם מאפשרים לנקז החוצה עודפים ומלאים של כלי רכב, שלרוב לא עומדים בסטנדרטים הטכניים הבסיסיים של חברות הסחר הגדולות או של חטיבות הטרייד-אין הממוסדות שבבעלות יבואני הרכב.

מדובר בין השאר על מלאים, שמגיעים בתקופות של עודפי מלאי קיצוניים בשוק (כמו התקופה הנוכחית, למשל) ועל כלי רכב שנרכשו במכרזים, כינוסי נכסים וכדומה. לרוב זהו הפלח ה"חברתי" ביותר של שוק הרכב, שמאפשר למעוטי יכולת לרכוש - בתוך לקיחת סיכון ידוע - מכונית חדישה יחסית במחירים זולים מאוד. סוחרי הרכב ממלאים תפקיד חשוב ביכולת של לקוחות "לטפס למעלה" ולגלגל בטרייד-אין כלי רכב ישנים, בלתי מבוקשים או בעייתיים.

סוחרי הרכב גם פותרים בעיות לחברות הליסינג, שלעתים צריכות "להעיף" מלאים גדולים מאוד של כלי רכב שחוקים. דוגמה טובה היא אלפי כלי הרכב ממכרז הליסינג של צה"ל, שחלק גדול מהם - עם מאות אלפי קילומטרים ופגיעות רבות - יגיעו בחודשים הבאים לסוחרי הרכב במחירי רצפה ומשם יתגלגלו לשוק.

עד היום לסחר הרכב העצמאי לא היו מחסומי כניסה מהותיים. אבל תחת החוק החדש של רישוי שירותי הרכב, גם הענף הזה יוכפף למרותו של משרד התחבורה ויחויב בקבלת רישיון. מי שירצה להיות סוחר יהיה חייב להיות, בין השאר, עוסק מורשה תושב ישראל, יצטרך "מקום מתאים לניהול עסקו ובכלל זה לחניית הרכב שהוא מוכר", יהיה מוגבל בשימוש בכלי הרכב שנמצאים במגרש שלו ויעמוד בהוראות חוק מכירת רכב משומש כולל גילוי נאות מלא על מצב הרכב.

מהפכה צרכנית - בעירבון מוגבל

הפתעה רצינית יותר בנוסח החדש של החוק שהוגש לוועדת הכלכלה היא "המהפכה הצרכנית" שמתכנן משרד התחבורה בכל הנוגע לשירות ללקוח שירכוש רכב מיבואן ישיר, עקיף או זעיר. תחת הכותרת "הבטחת כספי הקונה" קובע החוק החדש: "משווק רכב המוכר לקונה רכב חדש או רכב שנרשם על שם סוכן מורשה, או רכב שאינו רכב חדש, שמחירו עולה על 100 אלף שקל וטרם העביר לו את הבעלות על הרכב, לא יקבל מהקונה סכום העולה על 20% ממחיר הרכב אלא אם יידע את הקונה על זכותו לקבל ממשווק הרכב ערבות בנקאית".

וגם: "משווק רכב יהיה מחויב לספק לקונה שביקש זאת ערבות בנקאית... שתשמש להבטחת החזרתו של כל תשלום... למשווק הרכב על חשבון רכישת הרכב במקרה שמשווק הרכב לא יוכל להעביר לקונה בעלות או זכות אחרת ברכב כמוסכם בחוזה".

נקדים ונאמר שאנחנו בעד: קבלת ערבות בנקאית של משווק הרכב כתנאי לקיום העסקה והגבלת המקדמה תגן על הרבה לקוחות שבעבר "נפלו" עם רכב מעוקל, רכב עם אזהרת בעלות ושאר תחלואים. אנחנו מתקשים לראות כיצד יזמים קטנים ויבואנים זעירים - אותם אלה שמשרד התחבורה רוצה לקדם בשם התחרות - יצליחו לעמוד בדרישה הזו.

ואם כבר המדינה כה להוטה להבטיח את כספי הקונה (ואנחנו בעד), אז למה להגביל את הערבות רק לכלי רכב "שמחירם עולה על 100 אלף שקל"? האם לקוחות שרוכשים רכב ב-80 אלף שקל "בלבד", או לקוחות מעוטי יכולת שמשלמים לסוחר את כל חסכונותיהם עבור טרנטה של 20 אלף שקל לא זכאים לקבלת ערבות בנקאית שתגן על כספם במקרה של התפוצצות העסקה?

לקוחות שווים יותר ופחות

עוד כמה סעיפים חדשים ומעניינים, שכלולים בפרק החדש, מגלים כי הדאגה שמגלה משרד התחבורה לשירות הניתן ללקוחות הרכב היא סלקטיבית למדי. כך, למשל, שונה הסעיף העוסק המחייב את סוחר הרכב בעריכת הסכם בכתב למכירת רכב והוא קובע כעת שתי קטגוריות שונות של מידע שיימסר ללקוחות. אם המשווק הוא יבואן רכב מסחרי, כלומר יבואן רשמי, הוא יחויב בחוק למסור ללקוח מידע על אודות הגורם שממנו קנה היבואן את הרכב, מקום מושבו ומקום ייצור הרכב.

מנגד, אם הוא סוחר רכב, הוא יחויב לספק ללקוח מידע רק על מחיר הרכב, תנאי הרכישה, מועד אספקתו ואם ניתנת אחריות לרכב מטעם יצרן הרכב או סוחר מורשה ומה היקפה. ומה אם הלקוח שרוכש רכב מאותו סוחר רכב ירצה לדעת היכן נרכש הרכב, מי סחר בו ולאן הוא התגלגל בטרם נחת בישראל (חברת השכרה, למשל)? אזי לפי הנוסח החדש של החוק אין חובה של המשווק לספק את המידע. בקיצור, "גילוי נאות סלקטיבי".

והנה עוד דוגמאות ל"חיים ומוות ביד הנוסח". בהצעת החוק המקורית שמופיעה ברשומות הכנסת כותב משרד התחבורה: "משווק רכב לא ימכור רכב בלי למסור לידי הקונה תעודת אחריות לרכב וחלקיו". בנוסח החדש מופיעה באותו סעיף התוספת: "אם היצרן או סוכן מורשה נתן אחריות לרכב". כלומר, בהינף קולמוס כבר אין חובה להעניק אחריות כלשהי לרכב חדש שנמכר בישראל.

בהצעת החוק המקורית נכתב גם כי "משווק רכב ידווח לקונה על כל נזק שנגרם לרכב לפני מסירתו לקונה, כפי שקבע השר". שוב, דרישה צרכנית הגיונית, לגיטימית ומבורכת. אלא שבנוסח הסופי, שמוגש לוועדת הכלכלה, כתוב: "משווק רכב ידווח לקונה על נזק שנגרם לרכב לפני מסירתו לקונה. השר רשאי לקבוע הוראות לעניין סוג הנזק שעליו נדרש לדווח ואופן הדיווח לקונה". כלומר, הרשות האחראית לוקחת לה את הזכות לפטור את היבואן - ואנחנו יכולים רק לנחש שלא מדובר ביבואן סדיר - מהצורך לדווח בכלל ללקוח אם הרכב שלו טבע באיזה שיטפון, קפא באיזו מדינה מושלגת או סתם נפל מהמובילית.

ומה לגבי הוראות השימוש ברכב, אותו "ספר רכב" מפורט וחיוני, שכתוב כיום בעברית בכל רכב חדש בישראל? על פי החוק משווק רכב ימסור לקונה הוראות שימוש בכתב בשפה העברית ואולם משווק רכב, שהוא יבואן שייבא עד 20 כלי רכב (כלומר יבואן "זעיר" העוסק בייבוא אישי-מסחרי על פי החוק החדש), רשאי למסור לרוכש הרכב הוראות שימוש בכתב בשפה האנגלית במקום בשפה העברית".

כלומר, או שהלקוח של אותו יבואן זעיר ילמד אנגלית טכנית ברמה גבוהה או שפשוט לא יהיה מודע לדרישות הבטיחות, השירות והתחזוקה של רכבו. לא נורא, העיקר שחסכנו ליבואן העקיף כמה אלפי שקלים בתרגום ספר הרכב. הכול כמובן בשם "התחרות החופשית".

שוק המשומשות בישראל

עוד כתבות

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת