גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם חוות הרוח הראשונה בישראל תהיה גם האחרונה?

חוסר הוודאות הקשה במשק החשמל מוביל לזעם בקרב יזמים ולמבול של עתירות לבג"ץ, ובהן זו שאפשרה את יציאתו לדרך של פרויקט טורבינות הרוח הראשון בישראל

טורבינות רוח / צילום: רויטרס
טורבינות רוח / צילום: רויטרס

שוק החשמל בישראל מתנהל כיום מאולם בית המשפט. את מקומם של המהנדסים והמתכננים החליפו צוותי עורכי הדין, שעמלים על מבול של עתירות לבג"ץ: אתגל, צומת אנרגיה, דנהאם קפיטל, EDF-EN ואנלייט - אלה הם רק חלק משמות החברות שכבר הגישו או יגישו עתירות לבג"ץ בימים הקרובים. העתירות הן תוצאה ישירה של חוסר הוודאות הקשה שיצר הרגולטור במשק החשמל.

הסכמי מימון בנקאי אינם יכולים להיחתם ושדות סולאריים חדשים אינם יכולים להתחבר לרשת - והכול עד להודעה חדשה. באוצר ובמשרדי הממשלה האחרים מטילים את האחריות למצב על נשיא בית הדין האזורי לעבודה בחיפה השופט רמי כהן, שהכריז לפני חודשיים על "הקפאת מצב" במשק החשמל, במטרה למנוע מהמדינה להמשיך בקידום מהלכים חד צדדים שמחלישים את כוח המיקוח של עובדי חברת החשמל. בקרב היזמים לעומת זאת, הנאשמת העיקרית היא רשות החשמל.

זהו המצב למשל, בתחום הרוח: רק עתירה לבג"ץ נגד הרשות אפשרה את יציאתו לדרך של פרויקט טורבינות הרוח הגדול הראשון בישראל. חברת אפקון של שלמה שמלצר ושותפה ד"ר אלי בן-דוב דיווחו אתמול על השלמת הסגירה הפיננסית למיזם משותף להקמת 11 טורבינות ברמת סירין ו-14 טורבינות במעלה גלבוע. כ-200 מיליון שקל יושקעו בפרויקט, ש-80% ממנו ימומן על ידי בנק הפועלים.

רגע לפני הסגירה עתרו היזמים לבג"ץ לאחר שהתברר להם כי תעריף החשמל שקבעה להם רשות החשמל - או המחיר שיקבלו עבור החשמל שתפיק חוות הרוח במשך 20 השנים הקרובות - הופחת על ידי רשות החשמל מ-51.77 אגורות לקוט"ש ל-46.75 אגורות. העתירה עשתה את שלה: ברשות הסכימו לתעריף הפשרה, בגובה 48.51 קוט"ש, סכום שאפשר לאפקון ובן-דוב לצאת לדרך. הדרך של המיזם החלה, אגב, לפני עשר שנים, מה שממחיש כמה קשה להקים כאן אנרגיה ירוקה.

אבל האם פרויקט הרוח הראשון שנבנה בישראל יהיה גם האחרון שייבנה כאן, לפחות בשנים הקרובות? יזמי הרוח מזהירים שזו בדיוק תהיה התוצאה אם הרשות לא תחזור בה מכוונתה לקצץ את התעריף המובטח להם ב-15%. ברשות החשמל, לעומת זאת, מסרבים להתרגש. שם משוכנעים שמדובר בקריאות הסרק הרגילות שמשמיעים היזמים בכל פעם שהרשות מנסה לקצץ בתעריף, שמגלם גם רכיב סובסידיה שמשולמת על-ידי כלל צרכני החשמל. האמת נמצאת כנראה באמצע.

ב-8 באפריל הודיעה רשות החשמל על החלטתה לעדכן את התעריף למתקני רוח גדולים (בהספק של מעל 50 קילו-ואט). התעריף המקורי שנקבע ב-2011 עומד כיום על 43.22 אגורות, אך ברשות החליטו להורידו לפחות מ-40. ברשות הסבירו שהעדכון מתחייב אם רוצים לשמור את רמת הרווחיות שמבטיח התעריף ליזמים - 14% על ההון. מאז נקבע התעריף המקורי, נימקו ברשות, ירדו מחירי הטורבינות בעולם בשיעור ממוצע של 12% בעוד שבאותו הזמן השתפרה היעילות של הטורבינות ב-10% בממוצע. המסקנה מחישוב חשבונאי תראה שכדי ששיעור הרווחיות של היזם יישמר סביב 14% יש צורך בהורדת התעריף ב-15%.

התגובה של היזמים הייתה קשה ונזעמת. מה שהשתנה הוא לא מחירי הטורבינות, טענה למשל חברת EDF, אלא הנחות היסוד של רשות החשמל ששמה לה למטרה לחתוך בתעריף ויהי מה. יזמים אחרים מאשימים את הרשות בלא פחות ממניפולציות ובהצגת מספרים בצורה מעוותת ושקרית. "יש כאן איזה רוע לב, איזו נחישות שלילית לרוץ מהר ולחתוך לפני שהוקם כאן אפילו מתקן הרוח הראשון", אומר שלמה מילוא, מנכ"ל תע"ש לשעבר, העומד כיום בראש קבוצת Tailwind המספקת שירותים למיזמי רוח.

הטענות של היזמים מתחלקות לשניים. ראשית הם זועמים על החלטת הרשות להצמיד את התעריף למדד מחירי הטורבינות שמפרסמת חברת המידע הכלכלי בלומברג. מדובר בחברה פרטית שגובה דמי מנוי שנתיים של 50 אלף דולר ממי שמבקש גישה חופשית למידע. חברת אנלייט מקבוצת ירוקום עתרה לבג"ץ בדרישה לחייב את הרשות לחשוף את בסיסי המידע שעליהם נבנה מדד בלומברג, מכוח עיקרון השקיפות.

ב-EDF טוענים כי "מדובר בהתפרקות פסולה של הרשות מהסמכות המרכזית לשמה קמה והעברתה לידי גוף עסקי זר. בלומברג אינה מחויבת לאמת מידה של חוסר פניות והמדד שהיא עורכת אינו מייצג את המאפיינים הייחודיים בישראל".

בנוסף טוענים היזמים שהרשות התעלמה מנתונים שאינם נוחים לה. מדד בלומברג למשל עלה מתחילת השנה בכ-20%. העלות של טורבינת רוח עומדת לפי מדד בלומברג על 0.82 דולר לוואט מותקן לעומת 1.1 דולר בתעריף המקורי של 2011. אלא שהנתון בתעריף מ-2011 נלקח ממדד אחר.

אם בודקים את מחירי הטורבינות לפי המדד של התעריף במעודכן מתברר כי מחירן דווקא עלה משנת 2011, טוענים היזמים. גם טבלה של מדינות השוואה שהציגה הרשות מעוותת - טוענים היזמים: ב-11 מבין 14 המדינות המוצגות בטבלה לא חל שינוי בתעריפי הרוח, בשעה שבשלוש מדינות בלבד קוצצו התעריפים בשיעורים שבין 26% ל-60%.

לסיום טוענים היזמים כי ברשות מתעלמים מהקשיים הייחודיים של השוק הישראלי שנאלץ לספוג עלויות הובלה ימית ויבשתית גבוהות ושסובל ממחסור בכוח אדם מיומן ובציוד מתאים להקמת טורבינות רוח. ולבסוף, אי אפשר בלי הגופים הסביבתיים שדאגו לחייב את היזמים להוצאות מיוחדות כמו הצבת מכ"ם מיוחד בשעות הלילה, שעלותו כמיליון דולר, לצמצום הפגיעה בעטלפים.

ברשות החשמל טוענים שמדובר בניסיון להסיט את הדיון מהנתונים. גם ללא בלומברג הצטברו ברשות החשמל שלל סקירות ודיווחים של גופים בלתי תלויים - ובהם הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה ומשרד האנרגיה של ארה"ב - המעידים על ירידה במחירי הטורבינות.

ברשות לא מבינים את הטענה שהמדד עלה מאז פרסום השימוע - הרי שגם התעריף יעלה בעקבותיו, מדגישים שם. הטענות על ערבוב נתונים ממדדים שונים נובעות מהעובדה שסוג הטורבינות שבשימוש היזמים השתנה ובמקום הדור הישן יש היום טורבינות חדישות ובעלות תפוקה גבוהה יותר - טורבינות שמחיריהן כאמור ירדו משמעותית. ובאשר למאפיינים הייחודיים של השוק הישראלי - גם לכך יש ברשות תשובה: מרכיב עלות הטורבינה הוא החלק היחיד בתעריף שהשתנה. יתר העלויות ובהן ההובלה, ההקמה, התחזוקה והתפעול ואפילו עלות הצבת המכ"ם בלילה נגד העטלפים - כל אלה מתומחרים כבר בתעריף.

כדי לדעת מי צודק ניאלץ כנראה להמתין לא מעט זמן. חוות הרוח ברמת סירין ובגלבוע היא היחידה שמתוכננת להיבנות כאן בשנתיים הקרובות ובאופק נראה לפי שעה רק מיזם רוח גדול אחד - בעמק הבכא. בינתיים נתראה בביהמ"ש.

מחלוקת בוועדת האיתור לתפקיד מנהל רשות הגז

מתעכב מינוי מנהל חדש לרשות הגז הטבעי במשרד התשתיות הלאומיות. ל"גלובס" נודע כי ועדת האיתור לא הצליחה לגבש הסכמה רחבה על מועמד אחד מבין המועמדים שרואיינו על ידיה. לאור אי-ההסכמה נשקלת האפשרות לפנות למועמדים חדשים.

בוועדה, בראשות מנכ"לית משרד התשתיות אורנה הוזמן בכור, חברים גם המשנה ליועמ"ש לממשלה עו"ד אבי ליכט, סגן הממונה על התקציבים באוצר אודי אדירי, מנכ"ל האוצר לשעבר דורון כהן ונציגה מטעם נציבות שירות המדינה. המועמדים הסופיים בהליך האיתור הנוכחי היו ראש מינהל הדלק במשרד התשתיות חן בר-יוסף, ארנון רונד, מנכ"ל חברת הייעוץ הלוי דוויק ומוריס דורפמן, סגנו של יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה פרופ' יוג'ין קנדל. משרת מנהל רשות הגז לא מאוישת זה כחצי שנה מאז פרישתו של המנהל הקודם, שוקי שטרן.

משרד התשתיות מסר בתגובה: "ועדת האיתור עדיין לא סיימה עבודתה".

עוד כתבות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

ארה"ב מונעת יצוא שבבים לוואווי הסינית, ואינטל לא תעמוד בתחזיות האופטימיות

ארה"ב מנסה לחסום ייצוא של טכנולוגיה אמריקאית לסין כדי שהסינים לא יעתיקו את הטכנולוגיה ● אינטל צופה שהתוצאות שלה יהיו "מתחת לנקודת האמצע" של התחזית אבל מצהירה: "נציית לכל החוקים והתקנות במדינות שבהן אנו עושים עסקים" ● המניה יורדת ב-2.5%

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל: 12 מיליארד שקל בשנה

הטיפול בנזקי מתקפת סייבר ועלויות ההפסד הכספי הישיר מהמתקפה בישראל עומדות על כ-12 מיליארד שקל בשנה - כך לפי דוח של מערך הסייבר הלאומי ● עוד נכתב בדוח כי צעדים בסיסיים להגנת סייבר בארגון יכולים להפחית משמעותית את ההסתברות למתקפות

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ ואסמאעיל הנייה / צילומים: צילומים: רויטרס, AP, Evan Vucci ,Mahmoud Hefnawy, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

תרחיש האימים: דונלד טראמפ מזמין את אסמאעיל הנייה לקמפ דייוויד

זה מה שנשיא ארה"ב לשעבר, וכנראה גם לעתיד, כמעט עשה בספטמבר 2019 עם הטליבאן של אפגניסטן, ההזמנה בוטלה ברגע האחרון ממש ● טראמפ אינו האמריקאי היחיד המחפש "עסקה" ● האמונה בפרגמטיות של אנשים לא–פרגמטיים היא חלק רב–שנים של הדיפלומטיה האמריקאית

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

ההפסד הנקי של אופקו גדל וקמהדע בטוחה שתשבור שיא ב-2024

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אנלייט הציגה דוחות מעורבים, אך בחברה אופטימיים לגבי התוצאות בהמשך השנה ● ההפסד של אופקו הלת' גדל בהשוואה לתקופה המקבילה, והמניה צוללת ● קמהדע מגדילה את תחזית ההכנסות ל-2024 ● מדור חדש

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה מעורבת בוול סטריט; טבע זינקה ב-13%, שופיפיי התרסקה ב-18%, אובר ב-6%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.6% ורשם את רצף העליות הארוך ביותר השנה, שישה ימים ● שיא של שש שנים ברכישות העצמיות של מניות ● ניו יורק טיימס: הרווח זינק ב-81%, נוספו 210 אלף מנויים ● מלחמת השבבים: הממשל האמריקאי חוסם את יצוא השבבים של אינטל וקוואלקום ● חקירה בארה"ב: האם טסלה הטעתה את המשקיעים? ● רדיט וליפט עלו לאחר שעקפו את ציפיות האנליסטים

''זו כנראה ההשקה הכי חזקה שנעשתה למוצר מציאות מדומה לטיפול נפשי אי פעם'' / אילוסטרציה: Shutterstock

טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה

ערן אור הקים את XRHealth ב-2016 בעקבות פריצת דיסק שחווה. מאז החברה פועלת בעיקר בארה"ב ומציעה טיפולים בתחום הפיזיותרפיה, הכאב והטראומה באמצעות מציאות מדומה ● כשפרצה המלחמה, הוא החליט להשיק במהירות את המוצר גם בישראל, מוקדם מכפי שתכנן

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור כי עיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

מתחם ביג פתח תקווה / הדמיה: יח''צ ביג

המרכז המסחרי "הכי גדול בישראל" ייבנה בעיר המפתיעה הזאת

בעיר החמישית בגודלה בישראל, פתח תקווה, יש כ־300 אלף מ"ר של שטחי מסחר בסך־הכול, מה שמוביל לדליפת כוח קנייה אל השכנות שמסביב ● פתיחת ביג פאשן פתח תקווה תקטין את הדליפה, אך גם עשויה "לנגוס" מהמתחרים - עמי בסר סיטי, עופר פתח תקווה, Y סנטר ועוד

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

מייסד Wiz שגייסה אתמול מיליארד דולר מגלה את הסוד

וויז  עשתה אתמול היסטוריה כשהשלימה את גיוס ההון הגדול ביותר שביצעה חברה ישראלית מעולם - גיוס של מיליארד דולר לפי שווי של 12 מיליארד דולר, לכן אנחנו מקפיצים מחדש את הכתבה, שמתארת את דרכה להצלחה ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

מגדל יורוקום ברמת גן / הדמיה: חברת קנדה ישראל, מילוסלבסקי אדריכלים

מ-6 קומות ל-60: התוכנית של מגדל יורוקום ברמת גן עולה שלב

רמת גן המליצה להפקיד את התוכנית לבניית מגדל יורוקום של קנדה ישראל, שיכלול 60 קומות בעירוב שימושים למגורים, לתעסוקה ולמסחר ● רמת גן מאשרת תוכנית עירונית חלופית לתמ"א 38, הכוללת את כלל שטחה של העיר ● וחברת יבוא האלכוהול שתקים מגדל בן 30 קומות בנתניה ● חדשות השבוע בנדל"ן

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

מתחם תעש השלום / צילום: טלי בוגדנובסקי

המכרז במתחם תעש בת"א: כמה תעלה דירה באזור המבוקש?

מכירת הקרקע ל-528 דירות במתחם תעש השלום הוכיחה שיש ביקוש גבוה לקרקעות אטרקטיביות, אך המחישה עד כמה הענף רחוק משיאי עבר ● ודאי כשבצד הסיכון יש גם זיהום שטרם טופל

הטירה הצרפתית שזמינה על המדף / צילום: whisperauctions.com

אחד הנכסים היקרים אי פעם: כמה עולה טירה שהייתה פעם בבעלות משפחת רוטשילד?

הטירה, שבעבר הייתה שייכת למשפחת הבנקאים היהודית ובהמשך גם למלך מרוקו, מועמדת למכירה פומבית בסכום שמתחיל ב-454 מיליון דולר ● בטירה הצרפתית, מהמאה ה-12 החולשת על פני 2,500 מ"ר, יש 17 חדרי שינה, דיור נפרד לאנשי צוות, שלוש מעליות ואורוות היכולות להכיל עד 50 סוסים

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

החברה הישראלית שתספק שמונה מלט"ים לצי הגרמני

במסגרת העסקה יסופקו שמונה מל"טים מדגם הרמס 900 של אלביט לצי הגרמני ● בחברה הגרמנית מעריכים כי הפרויקט המשותף יושק בסלון האווירי בברלין ביוני

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: ap, Ismael Abu Dayyah

כלב רובוטי ורחפנים: איך תיראה הפעולה שתחסום את "צינור החמצן של חמאס"?

התמרון בעיר הדרומית ביותר ברצועה, רפיח, יאפשר לצה"ל לסגור את מנהרות ההברחה שמתחזקות את חמאס כלכלית ולוגיסטית ● הסכנה טמונה בהימצאות אפשרית של החטופים ובפגיעה באוכלוסייה האזרחית

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

בכירי XTEND / צילום: כדיה לוי

הרחפנים הוכיחו את עצמם במלחמה: עכשיו החברה מגייסת 150 מיליון שקל

יצרנית רחפני התקיפה והמודיעין הישראלית אקסטנד מגייסת מיליונים בסבב גיוס שלישי (סבב B), זאת לאחר שהרחפנים שפיתחה הוכיחו את יכולתם במסגרת לוחמה בשטח עירוני סבוך בקרב יחידות צה"ל במלחמת "חרבות ברזל" ● בין המשקיעים החדשים - כלל-טק, קרן השקעות הטכנולוגיה של לן בלווטניק

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"