גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חופשה בחו"ל: גן עדן קטן ממנו הגיע כריסטיאנו רונאלדו

האי מדיירה שליד פורטוגל הוא גן עדן קטן עם נופים עוצרי נשימה, אך בימי מונדיאל אלה הוא בעיקר המקום שבו גדל כריסטיאנו רונאלדו, חלוץ נבחרת פורטוגל ■ יש אפילו מוזיאון לכבודו, עם גביעים וכדורי רגל חתומים

האי מדיירה / צילום: שאטרסטוק
האי מדיירה / צילום: שאטרסטוק

יש מקומות שממגנטים אותך אליהם מהרגע הראשון, וגם אם נדמה לך שאתה יכול לעצור ולהסתובב אחורה, בעצם אין לך שום זכות בחירה. הם שבו אותך, ואת לבך, ועכשיו כל שנותר לך הוא לצעוד נכוחה. זה קרה לנו בעיר העתיקה של פונשל (Funchal), בירת האי מדיירה (Madeira). למעשה פונשל היא העיר היחידה באי. היא בנויה על צוק, כך שהליכה רגלית בה כוללת מאמץ פיזי קל; אך אפשר להיעזר בתחבורה העירונית הנוחה.

הגענו אל האי הזעיר, ששטחו 800 קמ"ר בלבד, כדי לחגוג את ירח הדבש שלנו. מצאנו עצמנו מוקפים בריטים שזופים, ומדי פעם "דגנו" עוד כמה זוגות כמונו. רבים - לא רק ישראלים - עדיין לא גילו את האי הזה, ולכן הוא מצליח לשמור יחסית על האותנטיות שלו. עם זאת, מקורות הפרנסה המוגבלים באי גורמים למדייראנים להשקיע בענף התיירות, ולייצר פסטיבלים למכביר. בזמן הביקור שלנו, למשל, התקיימו חגיגות פסטיבל הפרחים, אליפות הגולף ותערוכת מכוניות עתיקות, שכללה גם מירוץ קטן ברחבי פונשל. אטרקטיבי, אבל לא לתיירים שמחפשים שופינג או מסיבות פרועות.

כאוהדת של קבוצת הכדורגל ריאל מדריד, שמחתי לבקר באי שבו גדל כריסטיאנו רונאלדו, שהוא גם חלוץ נבחרת פורטוגל, שבימים אלה מנסה להבקיע שערים במונדיאל. אמו ואחיו של רונאלדו עדיין גרים כאן, ובדצמבר האחרון נפתח מוזיאון על-שמו, לא הרחק מהקזינו של פונשל. בין היתר יש בו כדורי רגל חתומים, כדורי גולף חתומים, גביעים ותמונות ממהלך הקריירה שלו.

תושבי האי גאים ברונאלדו, משום שהוא "דוגמה למישהו שעבד קשה כדי להגיע לאן שהגיע". בשיחות עמם הם תמיד ימצאו הזדמנות להזכיר אותו. נהג מונית סיפר לנו שאמו של רונאלדו מתגוררת חלק מהשנה במדיירה, וחלק במדריד, כדי להיות קרוב לבנה. נראה שגם אחד השחקנים הכי עשירים בעולם, שיכול לאכול בכל מסעדה בעולם, מתגעגע לאוכל של אימא. מדריך אחד סיפר לנו שרונאלדו הוא הבעלים של חנות אופנה ששמה CR7 באחד ממרכזי הקניות הגדולים, כאשר את ניהול המקום הוא הפקיד בידי אחותו. ושלישי אמר לנו שהוא "יכול לקנות את כל מדיירה, אם הוא רוצה".

מובן שהנהג הגזים. מדיירה הוא אי של 230 אלף תושבים, ש-110 אלף מהם גרים בפונשל הבירה. רוב תושבי האי מוצאים את פרנסתם בעיר, מיעוטם בחקלאות ובתיירות. הגאווה החקלאית העיקרית היא על גידול בננות וקני סוכר. באי יש כמעט אך ורק בתים פרטיים, ולא נדיר למצוא לידם מטע פירות במקום גינת דשא - גם בתוך פונשל עצמה.

מאתיים דלתות מצוירות

עוד גאווה גדולה של פונשל היא על מגוון הפרחים העצום שבה, הגדלים בתנאי חום ולחות גבוהה. יש בה גנים ציבוריים גדולים ומרשימים, אבל לא כדאי לוותר על עלייה ברכבל לכפר מונטה, שבו שני פארקים - הגנים הטרופיים, והגנים הבוטניים. את השטח של הגנים הטרופיים רכש יזם מדייראני, שעשה את הונו במרבצי הזהב של דרום אפריקה. אותו יזם החליט לייבא מזימבבואה מאות פסלי עץ, לצד עשרות אבני קוורץ ומינרלים.

הוא רכש גם שלושה עצי זית עתיקים שנטעו הרומאים בשנת 300 לפנה"ס, וכן עבודות יפניות רבות. כל אלה שובצו בין העצים, השיחים והפרחים, במיקס שאינו אותנטי למדיירה, ולכן לאורך השבילים הוצב גם אחד האוספים הגדולים והחשובים ביותר של אריחים פורטוגזיים מהמאות ה-15 וה-16.

לצד זה הוצבו אריחים נוספים בצבעי כחול-לבן, האופייניים לפורטוגל, שמספרים את ההיסטוריה המשולבת של פורטוגל ומדיירה, עד להכרזת העצמאות של האי ב-1976 (האי אמנם שייך עדיין לפורטוגל, אך נהנה מאוטונומיה). לא ברור איך, אבל איכשהו הכול מתחבר לכדי חוויה אחת מהנה מאוד שיכולה להימשך מספר שעות.

הגנים הבוטניים, לעומת זאת, ממוקמים על אדמות שהיו שייכות בעבר למשפחת ריד העשירה, שעוד ידובר בה בהמשך, ונמכרו לממשל העירוני. בית המשפחה הפך למוזיאון פוחלצים, וסביבו מרבדי פרחים מטופחים, שיחים מעוצבים בצורות שונות - מפירמידות ועד בעלי חיים, גינת קקטוסים, תוכים מרחבי העולם, והעיקר - תצפיות נוף מדהימות על פונשל ועל האוקיינוס.

אטרקציה נוספת של העיר היא מאתיים הדלתות המצוירות, פרויקט אמנות משמח שיצא לדרך לפני כארבע שנים (קיץ 2010), ונועד להחיות את העיר העתיקה של פונשל, שעד אז סבלה מהזנחה, ומיותר מדי חנויות במצב רעוע ובתים ישנים ומתפוררים.

הפרויקט מרשים אפילו יותר כשמתגלה שהוא יוזמה של איש אחד - אמן שהגיש "תוכנית אמנותית" לעירייה, איך להחיות את המקום. כדרכן של רשויות ביורוקרטיות, אמרו לו שזה יפה מאוד, ומאז העלתה התוכנית אבק באחד המשרדים. רק בהתערבותו האישית של שר התיירות יצא הפרויקט לדרך באפריל 2011, בהשתתפות עשרות אמנים שציירו, פיסלו, צילמו, כתבו וריססו. מאז האזור כולו התחדש, נפתחו מסעדות ובתי קפה רבים, והעיר העתיקה היא מהמקומות המתוירים ביותר בעיר.

עוד מקום שהתאהבנו בו היה הגלריה העירונית לאמנות. בתוך הבניין הישן חיכו מאות עבודות שהתפרסו על-פני שלוש קומות, בצבעים עזים ובוהקים. היו שם ציורים של העיר לפנות בוקר ולקראת שקיעה, היו משיכות צבע מתפרצות, פרצופים חדים ומבטי פליאה. כל טוב הצבע, ממש כמו כל הטוב שהרעיף עלינו האי מדיירה במהלך הביקור בו.

למעשה זה לא אי אחד, אלא קבוצת איים, במיקום שהוא להיט: 520 קילומטרים מחופי אפריקה, 860 קילומטרים מליסבון, 384 קילומטרים מטנריף ו-770 קילומטרים מהאיים האזאריים).

אטרקציות בים וביבשה

אחת החוויות המומלצות ביותר, במשך כמעט כל השנה, היא שיט בעקבות דולפינים ולווייתנים באוקיינוס האטלנטי. השיט, על סירת קטמרן, יוצא מהמרינה של פונשל ונמשך כשלוש שעות. את השיט הזמנו מראש, באינטרנט, ובלי יותר מדי כוונות ציינו שאנחנו מגיעים לירח דבש. כשהגענו למרינה קיבלנו צמידים ורודים עם הכיתוב sweet mistake, שזיכו אותנו בשתייה חינם ובתמונות סטילס, שלנו ושל הדולפינים.

כשעלינו לסירה כל המקומות המוצלים כבר היו תפוסים, כך ש"נאלצנו" להתמקם על הרשת שבחזית. בדיעבד, זו הייתה הנקודה הטובה ביותר להיות בה - גם כי כך כיף יותר להפליג על המים, וגם רואים מקרוב את הדולפינים. השיט היה במהירות סבירה כשהרוח מלטפת את הגוף ומקילה במעט את החום, עד שלפתע הסירה נעצרה. סימני השאלה התפוגגו מהר, כשאיש צוות הורה לנו לאן לכוון את העיניים ואת המצלמות. לפתע צצה מולנו להקת דולפינים קטנה, שהקיפה אותנו כה וכה. אחרי כמה דקות עזבנו אותם, בדרך אל הלהקה הבאה. הפעם היה לנו יותר מזל, כיוון שהדולפינים התקרבו אל הקטמרן, ממש הושט היד וגע בם. בין לבין ראינו גם צבי ים גדולים, אבל עם הלווייתנים היה לנו פחות מזל.

במהלך השיט ראינו גם את הספינה של קולומבוס - ספינה גדולה ששוחזרה על-פי "סנטה מריה", ספינתו של מגלה הארצות המפורסם. השיט בספינת קולומבוס הוא לאורך החופים הדרומיים של האי, והוא מייצר חוויה היסטורית אחרת לגמרי, זורק אותך היישר למים הקרים של המאה ה-15.

לא קולומבוס היה זה שגילה את מדיירה. היה זה ז'ואאו גונסלווש זרקו, שגילה את האי ב-1419. כשעמד על ספינתו מול האי ראה בו רק עצים, ולכן החליט לקרוא לו מדיירה (עץ בפורטוגזית). לאחר מכן שרף את העצים, כדי שאפשר יהיה ליישב את האי.

האי, שנמצא מערבית למרוקו, הוא תוצאה של התפרצות וולקנית שהתרחשה לפני מיליוני שנים, ויצרה גן עדן קטן נטול חופי רחצה אך עם מאפיינים ייחודיים. למשל, הבריכות הטבעיות של פורטו מוניז שבצפון מערב האי. בעבר הכבישים לשם היו מפותלים מאוד, והנהיגה בהם הייתה קשה ואתגרית. כיום רובם עדיין כאלה, למעט קטעים מסוימים שבהם נפרצו מנהרות המקצרות את הדרך ומיישרות אותה.

אל פורטו מוניז נסענו יחד עם קבוצה קטנה, כחלק מטיול יום עם מדריך. בדרך עברנו כמה כפרים ציוריים, ואת הצוק השני בגובהו באירופה (אחרי דוניגול שבאירלנד) והשלישי בעולם. על הבריכות הטבעיות המוקפות סלעי לבה השקפנו קודם כול מלמעלה, מראה מרהיב מראש הגבעה. כשמזג האוויר טוב, אפשר להשתכשך או לשחות במימיהן החמים - מקום מושלם להירגעות.

יין ובתים משולשים

משפחת ריד היא גם הבעלים של מלון ריד'ס שבו התאכסנו - לפנינו היו שם ווינסטון צ'רצ'יל, ברנרד שואו, נסיך מונקו, מלך ומלכת ספרד ועוד דוכסים וג'נטלמנים. לא בדיוק המיליה שלנו, אבל התקבלה החלטה: בירח דבש עלינו להיות נדיבים עם עצמנו. כשהגענו, הציעו לנו לקבל מדי יום ג'רוזלם פוסט לחדר עם חדשות מישראל תמורת 4.5 אירו. ויתרנו על התענוג, כי מי צריך חדשות בחופשה.

במקום זה העדפנו לבדוק את הבריכות של המלון, שדורגו כשוות ביותר באי. בפעם הראשונה המכשיר הסלולרי של בן הזוג נפל למים. בפעם השנייה נעלו אותו במתחם של הבריכה התחתונה. בפעם השלישית כבר הלכתי לבד.

בצד השני של האי נמצאים הבתים המשולשים של הכפר סנטנה. כך נראו הבתים הראשונים במדיירה - עשויים מעץ ומסכך, צבועים לבן, כחול ואדום, קטנים יחסית, ונטולי מטבחים וחדרי רחצה. כיום הם נדמים לאדם המודרני כבלתי אפשריים למגורים, ואכן נותרו בכפר רק שבעה-שמונה בתים מקוריים כאלה, ויתר התושבים עברו להתגורר בבתי אבן רגילים. ברחבי הכפר מפוזרים אמנם עוד בתים משולשים, אך הם מיועדים לצורכי תיירות. חיקויים שלהם ניתן למצוא במקומות נוספים באי - כיאה לסמל מפורסם.

עוד דבר שמדיירה מוכרת בזכותו בכל העולם, חוץ מרונאלדו, הוא היין שלה, שאצלנו משמש בדרך כלל כיין קינוח, אך במדיירה יציעו אותו לצד הלבן והאדום. ליין הזה יש שני מאפיינים בולטים: ראשית, כמו בשרי ובפורט, נוהגים להוסיף לו ברנדי בסוף תהליך התסיסה. שנית, כחלק מתהליך הייצור עובר היין חימום. יתרונות החימום התגלו לאחר שספינות ממדיירה, שזרם הגולף הסובב את האי האט את התנועה שלהן, הגיעו לנמלים השונים אחרי חשיפה מרובה של חביות היין לשמש. לכאורה, נזק גדול, אבל למעשה החום הטבעי נתן טוויסט לטעם והפך אותו לייחודי.

בבית היין העתיק של משפחת בלנדי בלב פונשל אפשר לטעום, להתרשם ולסייר בין החללים המלמדים על תהליכי הייצור. המקום נבנה בשנת 1840 על-ידי משפחת בלנדי, על חורבות מנזר פרנציסקני מהמאה ה-17. בין היתר ראינו כלי עבודה ישנים לייצור יין, שתינו יין מלפני חמש שנים, ולמדנו ש-80% מהענבים ליין מדיירה מגיעים מקמרה דו לובוש, כפר דייגים לשעבר סמוך לפונשל, שבאחת המסעדות שלו נהג צ'רצ'יל לשבת ולצייר (כלומר, כשהוא לא היה בריד'ס).

צ'רצ'יל הוא כנראה המנהיג החשוב ביותר שהגיע אל האי, ובעקבותיו מגיעים לכאן בריטים רבים. למעשה, מצעד התיירים המגיעים למדיירה כולל אנגלים, צרפתים, גרמנים, ספרדים ופורטוגזים. על אמריקאים ועל יפנים לא מדברים כאן, ואולי טוב שכך: אלה מביאים איתם לכל מקום מודרניות מתועשת, וזה לא דבר רצוי למדיירה. טוב שתישאר עם האותנטיות שלה, שמתבססת על חקלאות מקומית ועל טבע עצום.

מידע מעשי

טיסות: הדרך הפשוטה ביותר להגיע אל פונשל היא מליסבון, בטיסה הנמשכת קרוב לשעתיים. אפשר גם להגיע מאמסטרדם או ממנצ'סטר, אך זה מחייב להזמין כרטיסי טיסה משתי חברות תעופה שונות. אין טיסות ישירות מהארץ, אף שיש גופים המציעים כביכול טיסות כאלה. גם הטיסות ה"ישירות" הללו עוברות דרך קונקשן או שניים.

תחבורה: הכבישים של מדיירה מפותלים ברובם, ולכן שכירת רכב היא עניין לנהגים מנוסים מאוד. עדיף לטייל באופן עצמאי בפונשל, ולהצטרף לטיולי היום הרבים המתקיימים באי.

מזג אוויר: נוח כל השנה, כמעט.

מטבע: אירו

עוד כתבות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הקבלן שבטוח: החרם הטורקי יתהפך על ארדואן

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו