גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי צריך 635 אלף מ"ר משרדים ומסחר ברמת השרון?

אזור תעסוקה ענק המתוכנן לקום ברמת השרון - פי 4 משטח מגדלי עזריאלי בת"א, כבר מעורר מחלוקת בשטח: האם בכלל צריך עוד משרדים, ולמה דווקא שם

המתחם ברמת השרון / צילום: עיריית רמת השרון
המתחם ברמת השרון / צילום: עיריית רמת השרון

מתחם תעסוקה חדש בשטח של לא פחות מ-635 אלף מ"ר - כמעט פי ארבעה משטח שלושת מגדלי עזריאלי בכניסה לתל אביב - עומד לקום ברמת השרון, צפונית למתחם סינמה סיטי ועד לגבול המוניציפלי של הרצליה. 20% מהשטח מיועדים למסחר ו-80% לתעסוקה. הקרקע, בת 790 דונם, נמצאת בחלקה בבעלות המדינה וחלקה בבעלות פרטית.

לקרקע הזו יש יתרון בולט: בניגוד לקרקעות שמחזיקים בהן בעלים רבים, במקרה זה מחזיקות בקרקע מספר בודד של קבוצות גדולות ואמידות, דבר שמגדיל את הסיכוי לממש את התוכניות בלוח זמנים מהיר. בין הגורמים הפרטיים ניתן למנות את משפחת פילץ מבעלי דיזינגוף סנטר, בנק הפועלים, נצבא, SGS, קבוצת אלייד שהקימה את מגדל צ'מפיון בבני ברק, ושמעון קדם (צ'פאי) המשכיר את בניין המשרדים לחברת טבע בפתח תקווה.

אישור התוכנית לא פסח על כל משוכות הביורוקרטיה: הוועדה המחוזית הפקידה את התוכנית להתנגדויות בתחילת 2005. בתום התהליך, שכלל איחוד וחלוקה בין הבעלים, הועברה התוכנית למתן תוקף רק בסוף 2009. מאז התעכב המימוש בשל הקושי במציאת מקורות מימון לבניית מחלף הרב מכר, שצפוי לחבר את מערב הרצליה ורמת השרון לכביש החוף ונתיבי איילון. רק בסוף 2013 נחתם הסכם בין משרד התחבורה לרשויות המקומיות למימון בניית המחלף. על פי ההסכם, 70% מעלות הפרויקט המוערכת ב-250 מיליון שקל תממן המדינה ו-30% יממנו הרצליה ורמת השרון.

במקביל, בשנה שעבר פינתה עיריית רמת השרון פולשים בדואים שניסו להשתלט על 7 דונם מהשטח.

"מעבר לחשיבות של התוכנית ברמה המטרופולינית, החשיבות הרבה שלה לרמת השרון היא העובדה שהיא מחברת את העיר לצד המערבי שלה, שהיה במשך שנים מנותק מהמרכז", אומר אילן חדד, המנהל את הפרויקט עבור עיריית רמת השרון.

תהיה תחנת רכבת, מתישהו

אלא שהיקפיו הנרחבים של הפרויקט העתידי - שיכלול רק מסחר ומשרדים - מעלה שאלות ותהיות בשוק הנדל"ן, שכבר מתמודד עם תוכניות מאושרות להקמת מאות אלפי מ"ר מסחר ובעיקר משרדים ברחבי גוש דן בשנים הקרובות.

"מדובר בחטיבת קרקע שמשלימה את הרצף הקיים של אזור המסחר והבילוי שהתחיל מתחם הסינמה סיטי", אומרת מתכננת מחוז תל אביב ברשות מקרקעי ישראל, גילי טסלר. "מדובר באזור התעסוקה הראשון של רמת השרון, בדומה לאזור התעסוקה הקיים של הרצליה פיתוח. תהיה לו נגישות גבוהה בגלל תחנת הרכבת העתידית שתיקרא תחנת הרב מכר, סמוך למתחם צמוד לנתיבי איילון. נכון שלב המטרופולין נמצא בתל אביב, אבל בשאלה האם חברות יבחרו להעתיק את משכנן לרמת השרון, יכריעו בסופו של דבר העלויות והנגישות".

טסלר מודה עם זאת כי ייתכן פער בלוח הזמנים בין השלמת הבניינים הראשונים להשלמת תחנת הרכבת.

"האמירה שלא צריך כל כך הרבה משרדים פשוט אינה נכונה", אומר האדריכל עמי מור ממשרד האדריכלים יסקי מור סיון, שתכנן את המתחם. "כל עוד המדינה מתפתחת, יהיה ביקוש למשרדים, מה גם שהתוכנית תתממש בשלבים. גם הטענה שחברות עדיין מעדיפות להיות בת"א כבר מתפרקת: חברות הביטוח כבר יצאו מת"א, ובעידן הטכנולוגי קירבה פיזית למוקד מסוים אינה מהותית כמו בעבר. הנגישות צריכה להיות טובה, ופה אנחנו מדברים על מרכז עסקים שלא צריך להיכנס לשום עיר כדי להגיע אליו, עם רכבת כבדה, רכבת קלה וצירי תנועה ראשיים. כל חברה נורמלית תרצה לעבור לשם, גם המשרד שלנו, שממוקם היום בבני ברק".

לטענת מור, כל חברות הנדל"ן הפעילות בשוק המשרדים והמסחר מגלות עניין רב במתחם ותוצאות המכרזים במקום, שצפויה המדינה להוציא לדרך בעוד כשנה, ודאי ישקפו זאת. "האימפקט של המתחם יהיה בהיקפים שלו", הוא אומר.

לא חלב ולא בשר

מנגד, יזמים רבים ספקניים יותר. "כרגע קשה לי להאמין בלוקיישן הזה", אומר מנכ"ל ובעלי קבוצת בסר, נחשון קיויתי. "המיקום הזה הוא לא חלב ולא בשר. קצת מרוחק ממרכז תל אביב, וגם לא נמצא בהרצליה פיתוח שכבר ממותגת. מי יכול לשבת שם? רק משרדים או חברות גדולות בתחום ההיי-טק, אך לא בעלי מקצועות חופשיים שנותנים שירותים. עורך דין, למשל, לא ישכור שם משרד. אם חברה כמו גוגל או אינטל תקים שם מרכזי רציני, זה יהיה עוגן שיכול להביא לפיתוח כל הסביבה. בכל אופן, כרגע יש יותר מדי סימני שאלה לגבי המקום הזה ובאשר לשאלה למי משווקים שם שטחים".

ג'קי מוקמל, מנכ"ל ובעלי חברת מאן נכסים, סבור ששחקנים רבים ילטשו עיניים למכרזי המינהל, "כי הבעלים הפרטיים במגרשים לא ימכרו אותם". יחד עם זאת, הוא מדגיש, "חברות רבות אינן ממהרות להתחייב היום לשטחים גדולים בגלל המצב הכלכלי באירופה".

לשאלה מדוע לא תוכננה במתחם אפילו יחידת דיור אחת משיב מור כי "כל האזור מסביב מתפתח למגורים (12 אלף דירות מתוכננות במתחם חוף התכלת בהרצליה מערבית לסינמה סיטי, מגדלי מגורים מתוכננים במקום מחנה גלילות), לא בכל מקום צריך להיות מגורים".

לדבריו, התוכנית תוכננה כך, שגם מיצוי כל 635 אלף המ"ר תתבצע באופן כזה שתכסית הבניינים לא תנוצל עד הסוף. ובכל מגרש יוותרו שטחים פוטנציאליים למימוש תוכנית עתידית להגדלת זכויות הבנייה פי 2, שתגיע בסוף עד 1.4 מיליון מ"ר.

"אין סיבה לא לנצל קרקע לבנייה", אומר מור, "זה פשע לאומי לא לעשות את זה. אם בבת ים ובבני ברק נותנים 600% ו-700% אחוזי בנייה, אין סיבה לא לתת אותם גם פה".

תעש מתפנה - רמת השרון מחפשת ארנונה במקום אחר

אחד העוגנים החזקים שהעניקו אורך נשימה לעיריית רמת השרון היה ההכנסות מארנונה ששילם בכל שנה מפעל תעש שבמזרח העיר. כעת, עם התוכנית להקים עיר מגורים ענקית על חורבותיו, תאבד רמת השרון את ההכנסות מהמפעל, אך לא תצא מופסדת הודות לפרויקט הרב מכר.

על פי נתוני העירייה, היא הולכת לגרוף לקופתה בעשור הקרוב כמיליארד שקלים מהיטלי השבחה, היטלי פיתוח ואגרות בנייה. מלבד סכום זה צפויה העירייה לגרוף לקופתה כ-90 מיליון שקל בממוצע לשנה מארנונה, לאחר שכל שטחי המסחר והמשרדים יושלמו.

בנוגע ללוח הזמנים, הצפי הוא כי בתוך שנה תוציא רשות מקרקעי ישראל מכרזים ראשונים לקרקעות מתחם הרב מכר.

בעלי המגרשים, ביניהם הרשות, צריכים להגיש תוכניות מפורטות לאישור ועדה מקומית, לאחריו ניתן יהיה להגיש בקשות להיתרי בנייה. את הפרויקט מנהל עבור עיריית רמת השרון אילן חדד, בעל חברת אילן חדד שירותי הנדסה, והקבלן שהחל בעבודות הפיתוח הוא מצליח זאבי.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מגמה מעורבת בוול סטריט; טבע מזנקת ב-13%, שופיפיי מתרסקת ב-20%

נאסד"ק יורד ב-0.2% ● המסחר באירופה ננעל בעליות ●מלחמת השבבים: הממשל האמריקאי חוסם את יצוא השבבים של אינטל ● האם טסלה הטעתה את המשקיעים? המניה יורדת ב-4% ● רדיט מזנקת ב-10%, ליפט ב-5% ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות

שופטת בית המשפט העליון יעל וילנר. קיבלה את ערעור חברת הביטוח / צילום: שלומי יוסף (עיבוד תמונה)

פסק דין תקדימי של העליון מצמצם את הגדרת הידועים בציבור

בית המשפט העליון דן בשאלה מתי זוג ייחשב לידוע בציבור לצורך זכאות לתשלום פיצוי בעקבות מוות בתאונה ● השופטים: הכוונה להינשא אינה מהווה אינדיקציה לרצון הזוג להחיל זכויות לפני הנישואים

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל: 12 מיליארד שקל בשנה

הטיפול בנזקי מתקפת סייבר ועלויות ההפסד הכספי הישיר מהמתקפה בישראל עומדות על כ-12 מיליארד שקל בשנה - כך לפי דוח של מערך הסייבר הלאומי ● עוד נכתב בדוח כי צעדים בסיסיים להגנת סייבר בארגון יכולים להפחית משמעותית את ההסתברות למתקפות

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר

מנהל רשות המסים תומך בהחזרת מס הרכוש על קרקעות פנויות

בכנס שקיים מכון אלרוב לחקר הנדל"ן אמר אהרונוביץ': "אני בעד החזרת מס רכוש בצורה חכמה", והוסיף כי "חלק מעליית מחירי הדיור בשנים האחרונות נבע גם מהעובדה שמי שמחזיק בקרקע שאפשר לבנות עליה, אין לו שום תשלום 'קנס' על קרקע כזו"

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

במצרים מעריכים: נתניהו יכול להכריז על ניצחון בימים הקרובים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הערכות המצריות להמשך המלחמה, איך ניצחון של טראמפ ישפיע על התמודדות מול איראן ומה הפך את איראן וישראל לאויבות ● כותרות העיתונים בעולם 

רוברט אנטוקול ותומר וינגרטן / צילום: אוהד רומנו, יח''צ

כמה עולה האבטחה למנכ"לים ישראלים בארה"ב?

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

ההפסד הנקי של אופקו גדל וקמהדע בטוחה שתשבור שיא ב-2024

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אנלייט הציגה דוחות מעורבים, אך בחברה אופטימיים לגבי התוצאות בהמשך השנה ● ההפסד של אופקו הלת' גדל בהשוואה לתקופה המקבילה, והמניה צוללת ● קמהדע מגדילה את תחזית ההכנסות ל-2024 ● מדור חדש

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק שגם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על-מנת לפעול

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

מתחם ביג פתח תקווה / הדמיה: יח''צ ביג

המרכז המסחרי "הכי גדול בישראל" ייבנה בעיר המפתיעה הזאת

בעיר החמישית בגודלה בישראל, פתח תקווה, יש כ־300 אלף מ"ר של שטחי מסחר בסך־הכול, מה שמוביל לדליפת כוח קנייה אל השכנות שמסביב ● פתיחת ביג פאשן פתח תקווה תקטין את הדליפה, אך גם עשויה "לנגוס" מהמתחרים - עמי בסר סיטי, עופר פתח תקווה, Y סנטר ועוד

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יוניון מוטורס מודיעה על "השפעה מיידית" בשיווק קורולה ו־CH-R, ומוסרת שתעביר את המלאי הקיים לחברות הליסינג כמתוכנן, אך "לא תוכל להיענות לכל הביקוש"

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

מגדל יורוקום ברמת גן / הדמיה: חברת קנדה ישראל, מילוסלבסקי אדריכלים

מ-6 קומות ל-60: התוכנית של מגדל יורוקום ברמת גן עולה שלב

רמת גן המליצה להפקיד את התוכנית לבניית מגדל יורוקום של קנדה ישראל, שיכלול 60 קומות בעירוב שימושים למגורים, לתעסוקה ולמסחר ● רמת גן מאשרת תוכנית עירונית חלופית לתמ"א 38, הכוללת את כלל שטחה של העיר ● וחברת יבוא האלכוהול שתקים מגדל בן 30 קומות בנתניה ● חדשות השבוע בנדל"ן

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

טבע עקפה את התחזיות וצמצמה את ההפסד הנקי; המניה קופצת במסחר בת"א

הכנסות טבע עקפו את התחזיות המוקדמות, וההפסד הנקי הצטמצם בהשוואה לרבעון המקביל ● לצד זאת החברה אשררה את התחזית השנתית שמסרה ברבעון הקודם ● הודיעה במקביל על תוצאות חיוביות בניסוי שלב 3 בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה

מטוס של יונייטד איירליינס / צילום: Shutterstock

פעם נוספת: יונייטד איירליינס מבטלת את הטיסות עד יוני

חברת התעופה האמריקאית חזרה לפעילות בישראל במרץ האחרון והפעילה טיסה יומית לניו יורק ● בסמוך למתקפה האיראנית היא השהתה את הפעילות בארץ עד תחילת מאי, ולאחר מכן האריכה את תוקף ההשהיה למספר ימים נוספים ● כעת עולה מלוח הטיסות של יונייטד איירליינס כי היא מבטלת את הטיסות עד תחילת יוני

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

כפר סבא / צילום: Shutterstock

שתי שכונות ישנות סמוכות: המיקום שווה הרבה במחיר

שכונה אחת קרובה לרכבת והשנייה למרכז העיר, ובשתי השכונות מקודמים פרויקטים של התחדשות עירונית ● איפה יותר משתלם לרכוש דירות קטנות?

בכירי XTEND / צילום: כדיה לוי

הרחפנים הוכיחו את עצמם במלחמה: עכשיו החברה מגייסת 150 מיליון שקל

יצרנית רחפני התקיפה והמודיעין הישראלית אקסטנד מגייסת מיליונים בסבב גיוס שלישי (סבב B), זאת לאחר שהרחפנים שפיתחה הוכיחו את יכולתם במסגרת לוחמה בשטח עירוני סבוך בקרב יחידות צה"ל במלחמת "חרבות ברזל" ● בין המשקיעים החדשים - כלל-טק, קרן השקעות הטכנולוגיה של לן בלווטניק