גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הישראלים מוכנים לשלם 1.35 מ' ש' על דירת 4 חדרים

בדצמבר 2008, לשם השוואה, הרוכשים היו מוכנים לשלם רק 810 אלף שקל ■ הסקר החצי שנתי של "גלובס" בשיתוף "אזימוט" מגלה: קפיצה של 60% בכוונה לרכוש דירה ■ הלהיט התורן: דירות חדשות בגלל מע"מ 0%

יריד דירות של חבר / צילום: סיון פרג
יריד דירות של חבר / צילום: סיון פרג

תוכנית מע"מ בשיעור אפס של שר האוצר משפיעה על הרוכשים, הן בצד כוונות הרכישה של דירה והן בהסטת הביקוש לכיוון הדירות החדשות. כך עולה מהסקר החצי שנתי של פרסום אזימוט ו"גלובס". עם זאת, המחיר המקסימלי שמוכנים הרוכשים לשלם בעבור דירה נותר גבוה מאי פעם ועומד על כ-1.3 מיליון שקל בעוד גדלי הדירות שמחפשים הרוכשים דווקא משנה מגמה.

על פי תוצאות הסקר, נרשם גידול משמעותי של כ-60% בכוונת רכישה של דירה בקרב משפחות בישראל - הגידול המוסבר בין היתר גם בכמות הגדולה והולכת של אנשים שהחליטו להמתין עם הרכישה ולעבור למצב של "כוונת רכישה" תיאורטית, בעקבות הבטחות הממשלה לירידת מחירים ואי הוודאות במשק.

אם בסקר הקודם כ-7% מהנשאלים ענו כי הם מחפשים או שוקלים לרכוש דירה, בסקר הנוכחי מדובר על 13% מהנשאלים. זוהי עלייה משמעותית המעידה על שינוי סדר העדיפויות. ובעוד מספר מחפשי הדירה מקבלן נשאר זהה לזה שבסקר הקודם, בכל הנוגע למחפשי דירה בשוק היד השנייה ירד ההיקף מ-84% בסקר הקודם ל-77% בסקר הנוכחי.

"על פי הסקר הנוכחי, ניתן לראות כי נרשמה עלייה משמעותית בכוונת רכישה, בקרב רוכשי הדירה או השוקלים לחפש דירה בישראל, זאת כנראה בשל ההשפעה של תוכנית האוצר לאפס מע"מ על דירות חדשות", מפרט בני קרת, מנכ"ל אזימוט ויועץ אסטרטגי ליזמי נדל"ן.

קרת מוסיף כי גם הירידה הקלה בשכיחות מחפשי דירה בשוק היד השנייה מעיד על הציפייה בקרב הרוכשים לקראת תוכנית מע"מ בשיעור אפס: "תוכנית האוצר מאלצת חלק מהקהל להתמקד בשוק הדירות החדשות, שעליהן תחול הטבה זו".

מתאימים את עצמם להתייקרות

תוכנית אפס אחוז מע"מ מבטיחה להוזיל את הדירות החדשות שיעמדו בקריטריונים ובמחיר למ"ר שיקבע השמאי הממשלתי בכ-15%, וכתוצאה מכך היינו אולי מצפים לראות כי הציבור יהיה מוכן לשלם פחות על דירה.

על פי הסקר, הרוכשים הפוטנציאלים עדיין מוכנים לשלם יותר מאי פעם על הדירה. המחיר שבו נקבו 74% מהנשאלים כמחיר שהם מוכנים לשלם עמד ביוני 2014 על 1.35 מיליון שקל לדירת 4 חדרים ממוצעת. אמנם מדובר בסכום הנמוך ב-27 אלף שקל מהסכום שבו נקבו הנשאלים בסקר הקודם (דצמבר 2013) אך ירידה זו זניחה לחלוטין, ועדיין מציבה את המחיר שאותו מוכנים לשלם הרוכשים על נתון גבוה יותר מכל 14 הסקרים שנעשו בשנים הקודמות.

בהשוואה לשנים הקודמות ניתן לראות כיצד התאימו עצמם הרוכשים לעליות המחירים בשוק. כך, אם נשווה את המחיר שאותו היו מוכנים לשלם לפני חמש שנים, בדצמבר 2008, שעמד אז על 810 אלף שקל לדירת 4 חדרים ממוצעת נגיע להפרש בלתי נתפס של כ-542 אלף שקל. מדובר בעלייה של 40% במחיר. בנקודה זו כדאי גם לציין שעל אף העלייה המשמעותית במחיר שאותו מוכנים - ואולי יכולים - הרוכשים לשלם, מחירי הדירות הממוצעים בישראל עלו מאז 2007 ביותר מ-90%, כך על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.

עלייה של 44% לארבעה חדרים

"נתוני הסקר הנוכחי מבהירים שוב כי הציבור הישראלי הפנים שמחירי הדירות בשוק הנדל"ן לא ירדו", אומר קרת, "כיום הפער בין המחיר הממוצע התפיסתי שהציבור מוכן לשלם עבור דירת 4 חדרים ממוצעת במציאות, קרוב מאוד.

"הדבר מלמד אותנו שבשנים האחרונות הציבור למד את השוק. הרוכשים מודעים ליכולת שלהם ומחפשים דירות על פי הצרכים האמיתיים שלהם ומוכנים להתפשר על דברים מסוימים כמו מיקום או גודל דירה כדי לעמוד במחירי הדירות הגבוהים יותר.

"בעבר ראינו פערים גדולים משמעותית, של מאות אלפי שקלים בין מחיר הדירה התפיסתי כפי שבא לידי ביטוי בסקר, לבין מחירי השוק. הדבר לימד אותנו שהציבור בחלקו היה מנותק מהמציאות".

בשאלה איזה גודל דירה מחפשים הרוכשים בחרו למעלה ממחצית הנשאלים (51.1%) בדירת 4 חדרים. זוהי עלייה משמעותית בביקוש לדירות 4 חדרים, לאחר שבסקר הקודם עמד נתון זה על 35.5% בלבד, כלומר זינוק של כ-44%. למעשה, הביקוש לדירות 4 חדרים לא היה כה גדול מאז דצמבר 2011, אז עמד הנתון על 60.7%. באופן טבעי, הביקוש לשאר טיפוסי הדירות ירד בסקר הנוכחי כאשר את עיקר הירידה ספגו דווקא הדירות הקטנות.

כך, רק 21.4% בחרו בדירת 3 חדרים לעומת 31.9% בסקר הקודם (ירידה של כ-33%) ורק 4.7% מביעים עניין בדירות 2 חדרים ופחות לעומת 5.4% בסקר הקודם. חשוב לקחת בחשבון שהרצון לקנות דירה גדולה יותר בא בדרך כלל על חשבון הרצון והיכולת לקנות בלב אזור הביקוש.

אבל במקביל, גם הביקוש לדירות 5 חדרים ירד, בהיקף זניח יחסית, כאשר לעומת 21.9% שבחרו בגודל דירה זה לפני חצי שנה עומד הנתון כעת על 19.5%.

על השינוי בביקוש בגודל הדירות אומר קרת: "השינוי בתמהיל ביקושים לדירות על פי גדלים נובע גם מירידה בכמות המשקיעים הספקולטיביים בנדל"ן. בשל מיסוי והגבלות שונות שהוטלו עליהם בשנה האחרונה ועלייה בכמות יחסית גדולה של הורים, הרוכשים דירה לצורך הבטחת עתיד הילדים שלהם בארץ. לסיכום, ניתן להגיד כי ההשפעה של תכנית האוצר למע"מ בשיעור אפס מתחילה לתת אותותיה בשוק.

"נכון לעכשיו מדובר בהשפעה הניכרת יותר ברמה הפסיכולוגית, אך כפי שלמדנו בחודשים האחרונים, לפסיכולוגיה יש השפעה גדולה על המהלכים הכלכליים בכלל ועל שוק הדיור בפרט".

הסקר החצי שנתי של פרסום אזימוט ו"גלובס" מתקיים זו הפעם ה-16, מאז שנת 2006.

הסקר מציג פעמיים בשנה, במחצית השנה ובסופה, נתונים עדכניים בנוגע לכוונות הציבור לרכוש דירה בישראל ואת תפיסות הציבור לגבי מחירי הדירות בארץ.

תמונת מצב

הניסיון הוא להציג תמונת מצב עדכנית של שוק הנדל"ן בישראל. הסקר נערך עבור אזימוט וגלובס באמצעות מכון המחקר מותגים, בקרב מדגם מייצג של 500 איש מקרב האוכלוסייה הבוגרת, דוברת השפה העברית בישראל.

75% - עד 1.5 מיליון שקל

גם הפעם בחן הסקר באיזה טווח מחירים מחפשים הרוכשים הפוטנציאליים דירה. על פי התוצאות, נראה שחלק ניכר מתאים עצמו לרף תוכנית המע"מ.

39% מהנשאלים המחפשים דירה ציינו שהם מחפשים דירה בין מיליון למיליון וחצי שקל, לעומת 25% בסקר הקודם. בכל שאר תחומי המחירים נרשמה ירידה בהשוואה לסקר הקודם. 12% מהנשאלים ציינו כי הם מחפשים דירה במחיר גבוה מ-2 מיליון שקל לעומת 15% בסקר הקודם. 13% מהנשאלים נקבו בטווח המחירים שבין 1.5 מיליון שקל ל-2 מיליון שקל (15% בסקר הקודם) וירידה משמעותית נרשמה גם בקרב מי שמחפש דירה במחיר של פחות ממיליון שקל, מ-45% בסקר הקודם של סוף 2013 ל-36% בסקר הנוכחי.

הסכום שיהיו מוכנים לשלם עבור דירה

חיפוש דירה חדשה מקבלן או יד שניה

שכיחות מחפשי דירה

מספר חדרים מבוקש

עוד כתבות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

אחרי הדוחות: מניות גוגל ומיקרוסופט "מקפיצות" את הנאסד"ק ואת S&P 500

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● עליות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"