גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שיא: 3,443 תלונות הוגשו נגד רשות השידור ב-2013

נציב קבילות הציבור ברשות, דדי מרקוביץ': "אין הצדקה למדיניות הברוטלית של גביית האגרה" ■"פגיעה תדירה בלוח השידורים; שידורים חוזרים בכמות סיטונאית" ■ "מבקשים אגרה גם מחסרי טלוויזיה, מניצולי שואה ואפילו ממתים"

טלוויזיה, רשות השידור / צלם: Zaptik/Shutterstock.com. א.ס.א.פ קראייטיב
טלוויזיה, רשות השידור / צלם: Zaptik/Shutterstock.com. א.ס.א.פ קראייטיב

מספר שיא של 3,443 תלונות נגד רשות השידור הגיע בשנת 2013 לשולחנו של נציב הקבילות של גוף השידור הציבורי, דדי מרקוביץ'. על-פי הדוח השנתי שמרקוביץ' הפיץ, מדובר במספר שיא הכולל כ-500 תלונות יותר מאשר בשנת 2012. 832 תלונות עסקו בענייני תוכן, ואילו 2,611 תלונות הגיעו בענייני אגרה.

בדוח מותח מרקוביץ' ביקורת חריפה כלפי ההתנהלות ברשות השידור. "עיצומים ושביתות עובדים הם הליכים חשובים, אבל הפגיעה בשידור ובתדמית אנושה ביותר", הוא כותב. "לא ניתן להצדיק שידורים חוזרים בכמות סיטונאית בפריים-טיים. יש תוכניות איכותיות שנעלמות אי-שם בשבתות, בשעות הצהריים המנומנמות - וחבל.

"פגיעה תדירה בלוח השידורים, ללא הצדקה אמיתית וללא פרסום, פוגעת בראש ובראשונה בצופים. 100 אלף שקל הם סכום זניח כדי להנגיש את שידורי החדשות גם למאות אלפי האזרחים בישראל לקויי הראייה.

"אין הצדקה למדיניות הברוטאלית של גביית האגרה. קול ישראל על שלל הגיוון שבתחנותיו עדיין מוביל, אבל הירידה החלה. רשת ב' מאבדת מיוקרתה, ברשת ג' ניכר שאין מנהל לתחנה, צלילים צורמים מגיעים גם מכיוונה של המוזיקה... מדובר בכסף ציבורי, וככה אי-אפשר להמשיך. לא לעולם חוסן".

מרקוביץ' ממשיך וכותב כי אפשרות הגשת קבילות באמצעות הרשתות החברתיות והסלמת העוינות הציבורית נגד גביית אגרת הטלוויזיה גורמות לעליה מתמדת במספר התלונות.

"אזרחים מותשים, מתוסכלים ומרוטי עצבים פנו מחוסרי אונים לנציב. במשך ימים ארוכים ולעיתים אף שבועות אין קול ואין עונה במוקדי הגבייה. אזרחים מצאו את עצמם כבתוך סיפור קפקאי - הם ניסו להסדיר חוב או לשנות סטטוס, וכשזה נבצר מהם בשל חוסר מענה, הופעלו עליהם לחצי קבלנו הגבייה הפרטיים - משרדי עורכי הדין - שאיימו בצווי עיקול, בקנסות ובתשלומי שכר-טרחה מופקעים". מרקוביץ' מכנה זאת "רדיפה" בלתי מצודקת.

תלונות רבות הגיעו לנציב גם בענייני ריבוי פרסומות, והוא קבע כי זמן הפרסום בקול ישראל אכן גבוה מברשתות הפרטיות.

מרקוביץ' מתייחס גם לעשרות תלונות שהגיעו בענייני סופת השלגים שאירעה בסוף חודש דצמבר, ואשר ערוץ 1 כשל בסיקורה. "התלונות נמצאו מוצדקות. צר לי שהמנכ"ל וגורמים בהנהלה סירבו, בניגוד לחוק, לשתף פעולה עם הבדיקה", כותב מרקוביץ'.

43% מהתלונות על האגרה - מוצדקות

באשר לאגרה, כותב מרקוביץ', 43% מהקבילות נמצאו מוצדקות באופן כזה או אחר, ורק 7% נמצאו משוללות יסוד. יתר התלונות הועברו לטיפול אגף הגבייה.

כפי שפורסם ב"גלובס", מבצע "לשנה החדשה" - מבצע הגישוש שערכה רשות השידור במסגרתו שלחה 470 אלף מכתבים דרישת תשלום לחייבים - הביא לתרעומת באוכלוסייה וגרר לא פחות מ-1,075 תלונות מקרב הציבור.

תלונות רבות שעסקו בנושא האגרה התייחסו להיעדר מענה טלפוני באגף הגבייה. "לגוף המחזיק ביותר מ-2 מיליון לקוחות והמקבל כ-3,000 שיחות ביום - יש 15 שעות מוקד שבועיות בלבד העומדות לצורכי הציבור. התוצאה הרת-אסון", כותב הנציב ומציין כי רוב הפניות למוקד עוסקות בזוטות כמו כוונה לעדכן את המוקד בפרטים טכניים. "חוסר מענה טלפוני גורר אחריו קנסות ואיחורים פיקטיביים. לאחר מכן נשלחים משרדי עורכי הדין לבצע משימה ששאלת חוקיותה שנויה במחלוקת".

אחד מהמתלוננים ציין כי הוא מתגורר כבר 23 בקנדה, ועדיין אמו בת היותר מ-80 מקבלת מכתבי התראות מרשות השידור. "אני לא חייב כסף לאף אחד", כתב האזרח הקנדי, "אין לי טלוויזיה, בעצם יש לי אבל אני לא גר בארץ".

במקרים רבים, צעירים שגרים עם הוריהם מקבלים דרישות תשלום אגרה. "השנה נשלחו עשרות פניות להורים שכולים של חיילי צה"ל שנפלו בקרב ובמסגרת מילוי תפקידם... המחשבה הזו היא מקרה בלתי נתפס. מכתב ההתנצלות לא מקהה את תחושת האטימות", נכתב בדוח.

"אתמול התקבלה בתיבת הדואר של אמי אגרת טלוויזיה, על שם אחי", כתב מתלונן. "אמי נפטרה בתחילת השנה, ואחי בשנת 2004. אבקש לא לשלוח לי הודעות כאלה, כי הן גורמות לעוגמת-נפש".

תלונות רבות הגיעו מאזרחים ללא טלוויזיה, ללא ממיר או כאלה שלא קיבלו את דרישות התשלום. גם פטורים מאגרה כמו ניצולי שואה, נכי משרד הביטחון וגמלאים המשיכו לקבל דרישות לתשלום אגרה.

מקרב התלונות שלא עסקו באגרה, מצא מרקוביץ' מוצדקת תלונה נגד האירוח של הפרסומאית יפית גרינברג בתוכנית "הערב" בערוץ 1, אליה הוזמנה בכדי להגן על לבושה של אשת ראש הממשלה. כזכור, מדובר היה בראיון חפוז שנדחס לתוכנית, לאחר שכבר עברה המגישה לתחזית מזג-האוויר. "אין סיבה אמיתית - לא מקצועית ולא אתית - להציף מחדש את הסוגייה. ברשות השידור לא היה צורך באיזון הקדוש, שכן הביקורת על גברת נתניהו, כאמור, כלל לא שודרה בו".

תלונות שנדחו

את עיקר התלונות שעסקו בהבעת דעה אישית, מרקוביץ' דחה על הסף. אחת מהן שבכל זאת קיבל עסקה במגישה ג'ודי שלום-ניר-מוזס, שהשתלחה בשופט דוד רוזן והמשילה את פסיקתו בפרשת הולילנד ל"לכותרת שאומרת 'את זונה'". הנציב כתב: "ביקורת על שופט, היא לגיטימית, אולם ניתן לעשות זאת במקצועיות, בהוגנות ותוך שמירה על שידור מאוזן ובהתאם לכללים העיתונאיים המקובלים. זה לא היה המקרה. שלום-ניר-מוזס נסחפה בדבריה לדברי השמצה אישיים וחסרי רסן - דברים קשים שאינם עולים בקנה אחד עם שידור בכלל ועם שידור ציבורי ואחראי בפרט".

מרקוביץ' קיבל גם תלונה שעסקה בסקר שפורסם ברשת בנובמבר 2013, ולא כלל את עמדותיהם של הערבים בישראל. הנציב דחה על הסף תלונה שתהתה מדוע העיר אריאל אינה נכללת בדיווח מזג-האוויר של רשת ב'. מרקוביץ' הסביר כי העיר מופיע בדיווח בערוץ 1, ואילו ברדיו אין פירוט של הערים השונות.

הנציב גם דחה טענה לפיה אין ייצוג נשי בתוכנית "יומן" בערוץ 1, ולדבריו, "לא ניתן לטעון להדרת נשים כאשר את שתי עמדות המפתח בתוכנית - המגישה והעורכת - מאיישות נשים".

מרשות השידור נמסר בתגובה: "ניסיונות-שווא של גורמים בכירים ברשות לגרור את המנכ"ל לתגובות או בחישות פוליטיות לגבי רעייתו של ראש הממשלה, הגברת שרה נתניהו, ולרעייתו של השר שלום - לא יצלחו. ניסיונות להכפיש את הגברת נתניהו ללא קשר, ללא אבחנה ובכל מחיר אלא בשל היותה רעייתו של ראש הממשלה - ניסיונות עבשים ובזויים מעין אלה נידונו לכישלון".

קבילות הציבור על רשות השידור

עוד כתבות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר