גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שכירים ביום, עצמאים בלילה: הישראלים שעובדים ללא הפסקה

יוקר המחיה והחיפוש אחרי מקורות הכנסה נוספים מוביל לעתים לפיתוח תחביבים לעסק עצמאי צדדי, במקביל לעבודה השכירה ■ כמה מכם באמת חשבו על האופציה הזו, ומה צריך לבדוק לפני שמפתחים עוד קריירה כעצמאים?

קריירה הייטק סלולר / צילום: thinkstock
קריירה הייטק סלולר / צילום: thinkstock

ריקי יצחק (34), העובדת כבר שמונה שנים כמקדמת מכירות בחברת קוקה קולה, תמיד אהבה לבשל. במארס היא התחילה לעבוד כבשלנית של אתר הבשלנים יאמי. סדר היום שלה נראה כך: יום העבודה בקוקה קולה מתחיל ב-8:00 בבוקר ונמשך עד 16:00 אחר הצהריים, אז היא אוספת את הבן שלה מהגן - ואחרי שהוא הולך לישון היא מתחילה לבשל אל תוך הלילה.

"אני מאוד אוהבת את המטבח ויש לי חלום להתעסק רק בזה, אבל עם המציאות הכלכלית של היום זה לא נראה באופק", אומרת יצחק.

- כמה שעות בשבוע את מקדישה לעסק שלך?

"כ-15-20 שעות שבועיות שרובן מתרכזות בימים שלקראת סוף השבוע, אז אני מקבלת את רוב ההזמנות".

יצחק לא לבד. יוקר המחיה בישראל והעובדה ששוק התעסוקה כבר אינו מציע משרות בטוחות כבעבר גורמות לעובדים רבים לפתח עסק עצמאי לצד העבודה השכירה הבטוחה. רבים נוטים לשמור על מקום העבודה הבטוח משום שמצב העצמאים עגום: לפי נתונים של להב, לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל, משנת 2012 על כל עשרה עסקים עצמאיים שהוקמו - שמונה נסגרו.

לדברי נשיא להב, רו"ח אהוד רצאבי, "עובדים עצמאים נמצאים בסיכונים גבוהים מאוד. ההבדל בין עובדים עצמאים לעובדים שכירים הוא בכך שעצמאים אינם נהנים מרשת סוציאלית וכשעסקם 'מתרסק' אין מי שנחלץ לעזרתם". מסקר שערכה להב בקרב 500 עצמאים עולה ש-62% שקלו להפוך לשכירים בשל חוסר הביטחון התעסוקתי שהוא נחלתם של עצמאים.

לאפרת בזרקון-שחר, 37, מטפלת זן שיאצו, יש כבר עשר שנים קליניקה פרטית לצד עבודתה הבטוחה (יחסית) כעורכת ומגישת תוכניות ברשת א'.

- חשבת פעם לעזוב את רשות השידור ולהתמקד רק בשיאצו?

"זו תמיד דילמה", אומר בזרקון-שחר, לפעמים יש מחשבות לעזוב, אבל יש לי גם המון אהבה לעבודה ברשות השידור ולמה שאני עושה, וכמובן שמבחינה כלכלית יש היסוס לעזוב מקום בטוח בשירות המדינה, שמרגיש כמו עוגן. למשל כעצמאית בחופשת לידה לא אקבל כלום וגם העסק עלול להיפגע".

לפי סקר של עמותת נטע - המרכז לפיתוח קריירה, שנערך לקראת קורס בשם "השילוב האידיאלי - שכירה וגם עצמאית", שהמרכז מפעיל בשיתוף עם המרכז לטיפוח יזמות (מט"י), 77% מהישראלים מעידים כי היו שמחים להקים עסק המבוסס על תחביב שלהם, לצד עבודתם כשכירים, ואף היו עושים צעדים כדי להגשים את זה. 51% העידו שהיו נמנעים מהלך כזה בגלל היעדר אמצעים כלכליים לכך, אך 45% מאלה שהיו שמחים לפתח את התחביב לעסק היו עושים זאת אם היה להם גב כלכלי. עניין נוסף שמצא הסקר הוא הביטחון העצמי שחוסם אנשים מפני פיתוח עסק עצמאי. בקרב נשים ובקרב מבוגרים הדבר בולט יותר.

מיכל אבן חן, מנכ"לית קרן שמש, המעניקה הלוואות וליווי תעסוקתי ליזמים צעירים (בני 20-35) בתחילת דרכם, מספרת שהם מעודדים רבים מהלקוחות שלהם להתחיל לפתח את העסק העצמאי תוך כדי המשרה השכירה עד שיוכלו לעמוד על קרקע יציבה ולהתמסר לעסק בלבד. "מכיוון שאנחנו שמרנים, אומרת אבן חן, אנחנו לא אומרים ליזמים תתפטרו, אלא תתחילו להקים את העסק כשיש לכם מקור הכנסה אחר ורק כשתרגישו מוכנים אז תתפטרו. יש לנו חבר'ה שעובדים שתי משרות וחצי כדי לקדם את העסק".

אחת מאלה שרוצים להפוך את העסק הצדדי לבלעדי ביום מן הימים היא תמר חסון, מנהלת שיווק ומכירות, שלאחרונה הקימה עסק עצמאי בתחום הנומרולוגיה. לאורך השנים היא חיפשה את מה ש"יתפוס אותה", עברה קורס אימון והכשרת מאמנים עד שהגיעה לנומרולוגיה.

"אני עדיין צריכה את הבסיס הבטוח ומבחינה נומרולוגית הטיימינג של ההתחלות החדשות עוד לא הגיע. כל מה שאני עושה כרגע לא בתחום הרוחני זה רק כדי לתחזק. אני בונה תשתית הולמת לזמן שבו אעשה את המעבר לעצמאית נטו".

- תמיד היה לך דרייב להיות עצמאית?

"לא היה לי דרייב להיות עצמאית. כל החיים שלי הייתי שכירה. בעלי היה עצמאי ותמיד פיניתי לו את המקום, שמרתי על האיזון המשפחתי. הילדים גדלו ואני רואה שלנושא של הנומרולוגיה יש המון דרישה. התחלתי כעוסק זעיר וזה מתחיל לתפוס תאוצה".

"קצת פחדנית"

לעתים השילוב בין עבודה שכירה לעצמאית מגיעה מכורח הנסיבות. נטלי חזאי, 34, נותרה ללא עבודה לאחר שקוצצה ממנפאואר והחליטה שהיא חייבת למצוא מיד דרך להתפרנס. מאחר שעסקה בהרצאות על דרכי גיוס לעבודה באמצעות הרשתות החברתיות במנפאואר, חשבה שיש לה ידע מתאים, והתחילה להציע את שירותיה. "אפילו לא הייתי צריכה לעשות שיווק", אומרת חזאי, "הלקוחות הגיעו אליי מעצמם".

העבודה הזו הובילה אותה ללאומי קארד, שם הציעו לה חצי משרה כרכזת סורסינג - שבמסגרתה היא אחראית על פיתוח אפשרויות גיוס חדשניות באמצעות אפליקציות ורשתות חברתיות.

- אם העסק הולך כל כך טוב, למה לא לעבוד בזה באופן בלעדי?

"אני גם קצת פחדנית וחוששת לסמוך רק על עסק, כי אני יודעת שלעסק לוקח זמן לגדול והוא לא תמיד יציב. וחוץ מזה שקיבלתי את ההצעה מלאומי קארד וזה מאוד התאים".

- זה אותו תפקיד בעצם. ללאומי קארד לא יפריע אם תתני הרצאות בחברות אחרות?

"התחומים דומים אך גם שונים. אם אני מלמדת את שטראוס או את תנובה זה לא מתנגש. אם יזמינו אותי להרצות בחברה מתחרה ללאומי קארד, אבקש אישור".

לקבל תמיכה מהבית

אז מה הצעדים שיסייעו לכם להחליט אם לפתוח עסק במקביל לעבודה השכירה? ד"ר יעל יצחקי, מנכ"לית נטע, ממליצה על כמה צעדים:

■ לבחון מה כללי המיסוי אומרים - כלומר מה גובה ההכנסה, שממנו עולה מדרגת המס, ומה היקף הפעילות הכספית הכדאית שתאפשר לייצר באמת הכנסה נוספת.

■ אם העסק הפרטי הוא בתחום שבו אתם עוסקים כשכירים - יש לבחון מבעוד מועד קיומם של איסורים או הגבלות משפטיות.

■ לבדוק כמה זמן באמת יש ברשותכם עבור העסק. אם הכוונה להפעיל את העסק מהבית, צריך לבדוק האם תנאי הבית וסדר היום המשפחתי מאפשר התנהלות מהבית.

■ להעריך את העלויות ולהתחשב בהיקף ההשקעות שיוקדשו בעסק וגם בעלויות הנוספות שיצטברו כמו למשל בייביסיטר לילדים או שירותי ניקיון לבית.

■ חשוב מאוד להקשיב לסביבה הקרובה, גם לביקורת, לפני ההחלטה על הקמת עסק במקביל לעבודה. בהקשר זה חשוב לבדוק אילו מטלות יעברו למישהו אחר בבית בתקופת ההרצה של העסק וגם אחרי כן.עבודה

עוד כתבות

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס