גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בשביל מי באמת עובדים היועצים בנתיבי ישראל?

הוועדה המקצועית לחשמל, שהיא הרגולטור של הענף בחברת נתיבי ישראל, פוזרה מחשש לניגוד עניינים של חבריה

שי ברס / צילום: איל יצהר
שי ברס / צילום: איל יצהר

לפני שבועיים התרחש בחברת "נתיבי ישראל" (מע"צ הישנה) אירוע חריג: המשנה למנכ"ל החברה, מיכה קופילובסקי, פיזר בהודעה מיידית את "הוועדה המקצועית לחשמל", שהיא למעשה הרגולטור של הענף. הנימוק: מבדיקה שערך קופילובסקי התברר שחלק מחברי הוועדה נמצאים ופועלים בתוך פוטנציאל של ניגוד עניינים.

בנתיבי ישראל פועלת שיטה של מכרזי תכנון-ביצוע כוללני (פאושלי), שבה המתכנן נאמן לקבלן הביצוע. כאשר הוועדה מאשרת להחליף במערכת החשמל במחלף את חוטי הנחושת בחוטי אלומיניום - זהו חיסכון עצום לקבלן הכבישים, של שני שליש מעלות חוטי נחושת. כאשר הוועדה מאפשרת להנמיך את עמודי התאורה - זהו חיסכון גדול לקבלן. כך גם כאשר מאפשרים לקבלן להחליף מכסי פלדה במכסי בטון, או לצמצם את רצף עמודי התאורה. שיטת מכרזי תכנון-ביצוע פותחת אפשרויות בכיוונים מסוכנים, והיא מקור לחשדות ולשמועות בענף התשתיות, על ניגודי עניינים ושיתופי פעולה לא ראויים בין משרדי מתכננים.

הבעיה עם הוועדה לחשמל ברורה: חבריה אינם עובדי נתיבי ישראל המתמחים בחשמל, אלא מתכננים פרטיים בתחום החשמל והתאורה. מצד אחד, ה"רגולטורים" הללו מקבלים מנתיבי ישראל ללא מכרז עבודות תכנון ובקרה, במסגרת ההרשאה של נתיבי ישראל להזמין עבודות תכנון ופיקוח ללא מכרז, בסעיף "התקשרות עם מומחה בענף התכנון". מצד אחר, ה"רגולטורים" הללו מועסקים על ידי קבלני תשתית ומספקים להם שירותי תכנון ופיקוח חשמל, במסגרת פרויקטים גדולים של נתיבי ישראל בתשתיות תחבורה.

תקציב נתיבי ישראל להעסקת יועצים-מומחים ללא מכרז עומד על כ-300 מיליון שקל לשנה (חלק ניכר הולך לעורכי דין). מתחקיר "גלובס" עולה שגורמים בענף מביעים חשש מפני תופעות של שיתוף פעולה בין משרדי תכנון חשמל, שנתיבי ישראל אינה מודעת להן.

על חלוקת העבודות

הדמות הדומיננטית בוועדת החשמל היא דוד ברהום, בעל משרד תכנון החשמל הגדול במדינה עם לקוחות רבים במגזר הציבורי. דמות דומיננטית אחרת היא שלמה ויסמן, שהיה מנהל אגף חשמל במע"צ הישנה, ושקבע מיהם המתכננים החיצוניים שקיבלו בתקופתו עבודות תכנון. חברים נוספים בוועדה הם מתכנני החשמל יעקב פלג, ליאורה גרצמן, אלכס גולדין ויגאל עפרוני.

יועץ החשמל הבכיר זאב גרליץ פנה לפני ארבע שנים להנהלת מע"צ הישנה, בראשות אלכס ויז'ניצר, וטען נגד אופן חלוקת עבודות התכנון. לדבריו, ברהום קיבל את הנתח המשמעותי של העבודות, וקבוצה גדולה של מתכננים לא קיבלה עבודות כלל.

תלונת גרליץ לא נבדקה באופן פורמלי, אבל המנכ"ל הקודם ויז'ניצר נקט פעולה. זאת, במסגרת המלחמה שהכריז ויז'ניצר על תופעת התשלומים החריגים לקבלנים וליועצים בגין "תוספות ביצוע ותוספות תכנון", בהיקפים של מאות מיליוני שקלים בשנה.

בין יתר המהלכים, ויז'ניצר הורה "לייבש" את דוד ברהום ולהפסיק להרעיף עליו עבודות תכנון. הדברים הגיעו לעימות משפטי בין ברהום למע"צ. בנוסף, במסגרת השינוי המבני במע"צ והפיכתה מיחידת סמך לחברה ממשלתית תוך מהלך של פיטורים כלליים, ויז'ניצר לא קיבל לחברה החדשה את שלמה ויסמן, מי שהיה אחראי על חלוקת העבודות למתכננים. ויסמן יצא לשוק הפרטי והקים חברת תכנון וייעוץ חשמל בשם אי.אי.סי.סי.

מתכנן עם שלושה כובעים

שי ברס מונה ב-2010 למנכ"ל נתיבי ישראל במקום ויז'ניצר. היחס לברהום ולויסמן השתנה. הוקמה "הוועדה המקצועית לחשמל", ובראשה הוצב ברהום. גם ויסמן מונה לחבר בוועדה.

פוטנציאל ניגודי העניינים בוועדה המקצועית לחשמל בא לידי ביטוי בישיבה האחרונה של הוועדה לפני שבועות אחדים. הדיון נערך על קטע בכביש 31, בשאלה אם אפשר להוריד בו את הדרישות, בין השאר על ידי החלפת צנרת נחושת באלומיניום, הנמכת עמודי התאורה וכו'.

ברהום, ראש הוועדה, תמך בהקלות בנימוקים של חיסכון. ברהום הוא גם הבודק מטעם נתיבי ישראל של קטע בכביש 31. ברהום הוא גם מתכנן החשמל של חברת שיכון ובינוי, המבצעת קטע אחר גדול של כביש 31.

ריבוי כובעים זה ומידע נוסף - הם ככל הנראה מה שגרם למשנה למנכ"ל קופילובסקי לפזר את הוועדה המקצועית לחשמל, עד לקבלת חוות דעת להסדרת פוטנציאל ניגוד העניינים של חבריה.

כתובת אחת לשלושה מתכננים

במקביל לכך, התעוררה שאלה נוספת: האם קיים שיתוף פעולה עסקי ולא מוצהר של כמה מתכננים המועסקים על ידי נתיבי ישראל.

שאלה זו קשורה לברהום, לויסמן ולדמות חדשה יחסית בתחום התכנון בנתיבי ישראל - יצחק ונונו, מי שהיה סגן ראש עיריית טירת הכרמל, איש ליכוד שעבר לקדימה והיה דמות דומיננטית במפלגה. ונונו הקים חברת תכנון וייעוץ בתחום התשתיות בשם "למד. שקד", והפך במהירות לכוח עולה בייעוץ לנתיבי תחבורה. לאחרונה קיבל ונונו חוזי ייעוץ בהיקף של כ-5 מיליון שקל.

מבדיקת "גלובס" עולה שעל פי מסמכי רשם החברות, שלוש החברות הללו פועלות מכתובת עסקית אחת: רחוב יוזמה 3 בטירת הכרמל, ועל כן ייתכן שיש קשר בין השלושה.

שאלת עבודות תכנון תאורה ועבודת היועצים היא משמעותית דווקא עכשיו, משום שעל הפרק עומד פרויקט ענק: החלפת כל מערכת פנסי התאורה בכבישים הבינעירוניים לפנסי לד. הפרויקט, להחלפת כ-90 אלף פנסי תאורה, עדיין לא נבחן כלכלית וסביבתית, והוא מוערך בשלב זה בכ-350 מיליון שקל.

פרשת ועדת החשמל נופלת על המנכ"ל שי ברס בתקופה רגישה במיוחד. צוות של מבקר המדינה יושב במשרדי נתיבי ישראל. הדוח עדיין לא פורסם, אבל פורסמו ממצאים על חריגות כספיות חמורות בפרויקטים בהיקפים של מאות מיליוני שקלים, ליקויי ביצוע ואיחורים, אי סדרים כספיים ומינוי מקורבים לתפקידי ייעוץ. ברס נקרא לשיחה אצל מנכ"ל רשות החברות הממשלתיות אורי יוגב. אחרי השיחה הודיע ברס על כוונתו לפרוש בקרוב מתפקידו.

תגובה

נתיבי ישראל: הוועדה ממליצה בלבד

מנתיבי ישראל נמסר בתגובה כי "הוועדה המקצועית לחשמל מורכבת ממומחים בתחום תכנון חשמל בלבד. בוועדה לא משתתפים יצרנים, ספקים או קבלנים מתחום החשמל או מכל תחום אחר. בראש הוועדה עומד מהנדס עובד החברה. תפקיד חברי הוועדה הוא להמליץ בלבד, בנושאים הקשורים בעיצוב מדיניות תחום החשמל, סטנדרטיזציה וחידושים בתחום החשמל והמלצותיה תקפות למכרזים עתידיים. לדוגמה, הוועדה המליצה לעשות שימוש בכבלי חשמל מאלומיניום בפרויקטים עתידיים בנגב, במקום בכבלים מנחושת. זאת כדי לצמצם את תופעת גניבת כבלי הנחושת והנזק הכלכלי והבטיחותי הנגרם כתוצאה מכך.

"זאת ועוד, בפתח כל ישיבה ובהתאם לסדר היום, מי שעשוי להימצא בפוטנציאל של ניגוד עניינים נדרש להצהיר על כך והוא אינו יכול לקחת חלק בישיבה. במקביל, החברה מבצעת כל העת פעולות נוספות שמטרתן מניעת פוטנציאל לניגוד עניינים בתנאי שוק תחרותי ומצומצם. לחברה לא ידוע על שיתוף פעולה מכל סוג שהוא. במקרים שבהם החברה מקבלת מידע על פוטנציאל לניגוד עניינים מועבר הנושא לבחינה ולחוות דעת מקצועית".

דוד ברהום, שיש לו גם משרד בתל אביב, מסר בתגובה: "חברתנו עוסקת בפרויקטים לאומיים ומהגדולים שהוקמו ויוקמו במדינה. בין היתר, במסגרת עבודתנו ברחבי הארץ קיימים ומתקיימים קשרי גומלין מקצועיים הדדיים עם משרדי הנדסה מקבילים ומכובדים. קיימים גורמים בעלי ענין אשר פועלים שלא מתוך שיקולים אתיים ומקצועיים וכל כוונתם להכפיש תוך ניצול לרעה של גורמי תקשורת ולא רק. כל טענה מהווה פעולה שלא בתום לב ופגיעה בשם הטוב של החברה והטוענים חשופים לתביעת לשון הרע".

לדברי שלמה ויסמן, "הטענה גורמת לי לגיחוך. את ונונו פגשתי פעם או פעמיים בלבד. לא היו דברים מעולם". על השאלה מדוע כתובת העסק שלו ברשם החברות זהה לכתובת משרדיהם של ברהום ושל ונונו בטירת הכרמל ענה: "אשמח לבדוק את זה". מיצחק ונונו לא הגיעה תגובה.

עוד כתבות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת במסחר המוקדם

אינטל נופלת במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר