גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"קטגוריית הלפטופים לא מתה; אפילו אפל מרגישה לחץ"

מרטין פינק, מספר 2 ב-HP, מספר בראיון בלעדי ל"גלובס" על התחרות מול מיקרוסופט ("אם אתה מוציא לשוק טאבלט, אתה מתחרה בנו") ומתכונן להשתלב במהפכת המחשוב הלביש

מרטין פינק / צילום: תמר מצפי
מרטין פינק / צילום: תמר מצפי

חברת המחשוב היולט פקארד (HP), שנוסדה בשנת 1939, מתמודדת בשנים האחרונות עם שורה של מהפכות טכנולוגיות שמובילות יצרניות אחרות בשוק. HP עדיין לא הצליחה לפתח סמארטפון מוצלח, היא סובלת מהירידה הכלל עולמית במכירת לפטופים, בעוד שאחד ממוצרי הדגל שלה - מדפסת הזרקת דיו - לא עבר שינוי משמעותי בשנים האחרונות שיגרום ללקוחות לשדרג את המדפסת הביתית. HP נסחרת כיום לפי שווי של 63 מיליארד דולר.

אישוש למגמות הללו ניתן לקבל מהנתונים של IDC ישראל. בשנת 2013 היתה HP יצרנית המחשבים השנייה בישראל, עם נתח שוק של 20.9%, לעומת 15.5% בשנת 2012. הנתון הזה נראה מעודד, אולם צריך לזכור שהשוק כולו התכווץ ומספר הלפטופים שנמכרו ב-2013 הסתכם ב-377 אלף, לעומת 421 אלף ב-2012.

"אני לא חושב שקטגוריית הלפטופים מתה", אומר מרטין פינק, סמנכ"ל הטכנולוגיה ב-HP, בראיון בלעדי ל"גלובס". "יש אנשים שהופכים את הטאבלט שלהם ללפטופ, כאשר הם מוסיפים אליו מקלדת. השאלה שנשאלת היא כמה הלקוח רוצה להתחיל עם טאבלט ואחר כך להוסיף לו יכולות של לפטופ? יש גם אפשרות שהמשתמש יקנה לפטופ ויהפוך אותו לטאבלט. אנחנו עושים את זה באמצעות לפטופים היברידיים שמאפשרים ניתוק של המסך מהמקלדת או דגמים שבהם המסך מסתובב ב-180 מעלות לגב המקלדת ויוצר טאבלט. יש לנו גם פתרונות של עטי מגע ללפטופים שמציגים פתרונות יותר טובים מאלו שקיימים אצל אפל (שמוצעים על ידי יצרניות שונות - צ.ה)".

פינק אומר שכל שוק הלפטופים מושפע מתחום הטאבלטים. "אפילו אפל מרגישה את הלחץ מטאבלטים מבוססי מערכת ההפעלה של גוגל, אנדרואיד, שנמכרים ב-99 דולר, כמו שאנחנו הצגנו לא מזמן (דגם בשם 7 פלוס). מדובר במוצרים שמספיקים ללקוח הממוצע שרוצה לבדוק את המיילים שלו, לגלוש באינטרנט ולעדכן את הפייסבוק והטוויטר".

ענקית התוכנה מיקרוסופט, שהיא שותפה עסקית של HP, השיקה לאחרונה את הטאבלט מהדור השלישי שלה Surface Pro 3. מיקרוסופט הפכה משותפה לחברה שלמעשה מתחרה ב-HP.

מה אתה חושב על הסרפס? מיקרוסופט הפכה למתחרה שלכם?

פינק: "אני חושב שצריך לחכות עוד ולראות אם יש שוק לטאבלטים עם מסך 12 אינץ' ואם אנשים בכלל רוצים כזה מסך גדול, שנותן יותר חוויה של לפטופ מאשר טאבלט. בקטגוריה של הטאבלטים מיקרוסופט היא מתחרה שלנו. יש חברות שהן שותפות שלנו, שהפכו למתחרות בקטגוריות מסוימות. ללא ספק הסרפס הוא מוצר שמתחרה בנו".

באמצע חודש מאי הכריזה מיקרוסופט על הסרפס 3 במסיבת עיתונאים, בה אמר מנכ"ל מיקרוסופט סאטיה נאדלה בהקשר לתחרות עם השותפים שלו, "אנחנו לא בונים חומרה לשם בניית חומרה, אלא בשביל מוצר שמביא חוויה של כל השירותים שלנו. למשל, הרכישה של נוקיה מאפשרת לנו לעשות את זה. אנחנו לא מתחרים בשותפים שלנו שמייצרים מוצרי חומרה". מה אתה חושב על זה?

"אם סאטיה אומר שהוא לא מתחרה בנו, הוא צריך לצאת מעסקי הסרפס. הוא לא יכול להגיד משהו אחד ולעשות משהו אחר. אם אתה מוציא לשוק טאבלט, שזה מוצר ששייך לעסקי הליבה שלנו, אז אתה מתחרה בנו".

"מחשבים עם חלונות 7"

מה אתה חושב על חלונות 8?

"עם השדרוג האחרון של מיקרוסופט לחלונות 8.1 עדכון 1, אני חושב שהיה שיפור מצד מיקרוסופט. השינוי בין חלונות 7 ל-8 היה משמעותי מאוד, שהקשה על הרבה אנשים להתרגל אליו. השיפורים בעדכון האחרון התאימו את המוצר יותר למשתמשים שעובדים עם מקלדת ועכבר ולא עם מסך מגע. אנחנו עדיין מוכרים מחשבים עם חלונות 7, בעיקר לשוק העסקי".

HP כבר ממזמן לא נאמנה רק למיקרוסופט, היא מוכרת טאבלטים מבוססי אנדרואיד וגם לפטופי כרומבוק, שמבוססים על מערכת ההפעלה של גוגל. קטגוריית הכרומבוק באה לפגוע במקום בו למיקרוסופט יש את השליטה הדומיננטית ובינתיים נראה שכרומבוק תופסת יותר תאוצה. "הכרומבוק מאוד מצליחים אצלנו", אומר פינק.

"הכרומבוק הוא מוצר המתאים לאנשים שאימצו את האקו-סיסטם של גוגל, כמו שירותי האחסון ומעבד התמלילים של החברה. אני חושב שמדובר במוצר טוב עבור הקהל הזה. האתגר עם המוצרים מהקטגוריה הזו מתרחש, כאשר המשתמש רוצה לעזוב את האקו-סיסטם של גוגל לדברים אחרים והוא לא יכול להפעיל תכונות מסוימות של מיקרוסופט. אני לא חושב שמיקרוסופט צריכה לפחד מהכרומבוקים, אבל היא בהחלט צריכה להיות מודעת אליה. למשל, שירות האופיס 365 (שירות של וורד, אקסל ופאוואר פוינט עליהם המשתמש משלם דמי מנויי שנתיים - צ.ה) הוא פתרון".

סמארטפונים בהודו

קטגוריה ש-HP מתקשה במשך שנים לתפוס נוכחות היא הסמארטפונים והיום אתם כמעט לא פעילים בתחום. יש לך בשורה?

"בתקופה האחרונה אנחנו בעיקר פועלים בהודו בתחום הפאבלטים (שילוב של סמארטפונים וטאבלטים). בשביל לפעול בקטגוריית הסמארטפונים בארה"ב, צריך לעבוד יחד עם חברות הסלולר. לעומת זאת, בהודו יש הפרדה רבה יותר בין חברת הסלולר למכשיר שנמכר בשוק. כמו כן, לרוב האנשים במקומות כמו הודו, יש רק מכשיר אחד שהוא הסמארטפון והם לא מחזיקים בנוסף גם טאבלט, לכן הפאבלט הוא פתרון. אנחנו מסתכלים על הודו כשוק בו אנחנו בודקים כרגע את המוצר שלנו ועשינו את זה שם, בגלל שיש למותג שלנו נוכחות חזקה בו. אנחנו לא מתכננים כרגע לפנות עם הפאבלטים שלנו לכלל השוק העולמי".

"יש לנו תוכניות"

תחום המחשוב הלביש נחשב לאחד החמים בתעשייה, רק לפני כשבוע גוגל חשפה פרטים נוספים על הפלטפורמה שלה לתחום זה - אנדרואיד Wear, ואילו יצרניות כמו סמסונג ו-LG כבר השיקו את השעונים שלהם. פינק לא מוכן לחשוף עדיין את התוכניות של HP. "יש לנו תוכניות לתחום הזה, אבל אנחנו מתכננים לחשוף אותן רק בעוד מספר חודשים", הוא אומר.

פינק מוגדר כמספר 2 ב-HP, אחרי מג ויטמן, המנכ"לית. פינק הגיע לארץ בחודש שעבר לחגיגות 20 השנה למעבדות החדשנות של החברה הממוקמות בחיפה ויהוד ועוסקות בפיתוח רכיבי זיכרון מהדור החדש. "מסתבר שזיכרון אחסון וחישוב שנמצא במוצרים כמו טאבלטים, יגיע לקצה היכולת שלו בשנת 2018, אנחנו עובדים על טכנולוגיה אחרת בשם רזיסטיב ממורי, שתאפשר את אחסון המידע במכשירים הניידים שלנו", אומר פינק.

"מדפסות תלת ממדיות פרטיות? לא בעשור הקרוב"

מדפסות תלת ממד מסעירות את עולם הטכנולוגיה. מדובר במוצרים שמאפשרים להדפיס בבית חפצים שונים בעיצוב עצמי (בדרך כלל מחומרי פלסטיק). בעוד ששוק מדפסות התלת ממד פונה בעיקר לעסקים, יש יצרניות שפונות גם לצרכן הפרטי. לפני כשנה, רשת באג הציעה למכירה את ה-3D Cube של חברת 3DSystems ב-7,000 שקל. השוק עצמו מחכה שיצרניות המדפסות הגדולות יגיעו לתחום התלת ממד ויובילו לירידה משמעותית במחיר.

"אנחנו לא מתכננים להוציא כרגע מדפסת תלת ממד לצרכנים הפרטיים", אומר מרטין פינק, "שוק מדפסות התלת ממד העולמי לצרכנים פרטיים הוא קטן, בערך 30 מיליון דולר. אנחנו מסתכלים על שווקים שעומדים על מיליארדי דולרים. אני חושב שהשוק לצרכניים מיועד יותר לאנשים שמחבבים את התחום, אבל אין שוק כללי. אני לא חושב שרוב האנשים מודעים לזמן הארוך שלוקח להדפיס מוצר במדפסת תלת ממד, מדובר בהמון שעות לחלקים בודדים. דבר נוסף, איכות המוצרים שמודפסים היא נמוכה. אם מדפסות התלת ממד יתפסו תאוצה אצל הצרכנים, זה ייקח עוד הרבה מאוד זמן. אני לא חושב שזה יקרה ב-10 השנים הקרובות. מה שכן, אנשים ישתמשו בחנויות שמציעות שירותי הדפסת תלת ממד. אנחנו נפנה עם המוצרים שלנו לשוק הזה".

עוד כתבות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר