גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המתכונים בפנים: זו התשובה הישראלית לפלפל החריף בעולם

תכירו את "העקרב מטרינדד", פלפל צ'ילי שנחשב לחריף בעולם, עד שהובס על-ידי "מלאך המוות מקרוליינה" ■ בימים אלה מפתחים בערבה את התשובה הישראלית ל"עקרב", ומייבאים סוגים נוספים ■ לא סתם "חריף", עולם שלם של צבעים וניואנסים

על השולחן בפינת האוכל בביתו של השף איתמר דוידוב כמה צלחות צבעוניות, עליהן שלל פלפלים חריפים (צ'ילי) שמוצאם במקסיקו - טריים, יבשים, כבושים, מעושנים, קטנים, גדולים, מוארכים, קצרים, ובעיקר בעלי שמות מוזרים: הבנרו, פובלאנו, מולאטו, אנצ'ו, מולאטו, פסייה, גואחילו, פיקנטה, קסקבל, מוריטה, צ'יפוטלה, קוסטניו ואחרים. הגוון האדום שולט, אולם גם הירוק, החום, הצהוב והכתום נוכחים פה. אני מתלבטת - לאכול או לא? בשנים האחרונות אמנם פיתחתי חיבה, הסתגלות ואפילו התמכרות לאוכל חריף - המזוכיזם הכרוך באכילת מנה חריפה והאתגר שבה מעצימים אצלי את חוויית האכילה, אולם החך שלי עדיין אינו אמיץ מספיק כדי להכיל פלפל נקי, ללא בני לוויה לטשטוש הבעירה.

וכמו תמיד, אין אהבה נטולת תסכול. הישראלים אוהבים אוכל מתוק, והשפים מתיישרים בהתאם. למעט כמה מסעדות אמיצות, קשה מאוד למצוא במסעדות מנות חריפות באמת. גם כשאנחנו מכריזים בפני מאכילינו שאנחנו אוהבים חריף ומבקשים להחריף מנות, הן יוצאות לא פעם מתונות ומתחנפות. אף שאני יכולה להבין את השפים - הם לא יכולים לנחש מה סף החריפות של כל סועד וסועד - הייתי מצפה מהם ללכת אחרי האמת שלהם ולהוסיף קצת פלפל למנות שלהם.

חריפות מתעתעת

נחזור לשולחן הצ'ילי העשיר של דוידוב, המייבא ומייצר באמצעות חברת טרז פזוס פלפלים ומוצרים מקסיקניים אחרים. "התחילי עם הפובלאנו", הוא מציע. הפלפל, שלדברי דוידוב הוא השני הכי אהוב במקסיקו (אחרי החלפניו), נראה תמים כגמבה מתוקה. דוידוב חוצה אותו לשניים, מנקה אותו מגרעינים, מליבה ומגידים, שם מתרכזת החריפות, ונותן לי לטעום טעימה מושכלת, תחילה מקצה הפלפל. "צ'ילי תמיד הכי פחות חריף בקצה שלו. החריפות מתרכזת בגרעינים", הוא מסביר.

אני טועמת בזהירות את הפובלאנו ונשארת בחיים. הוא מתעתע; יש לו מתיקות וטעם נעימים שמתחזקים בפה לאיטם, ואז הופכים לחריפים ומכים בך. אני תופסת תחת ומנסה גם את חלקיו העליונים של הפובלאנו (עדיין לא נורא), ואז עוברת להבנרו ובוערת. אני רצה לכבות את השריפה עם מים קרים, דוידוב עוצר אותי. "מים לא יעזרו לך, גם לא לחם או פטרוזיליה. תפזרי קצת מלח על הלשון ואז תשתי מים ותסחררי אותם בפה, כמו שטועמים יין". המומחים אומרים שגם חלב ומוצריו עוזרים.

שלא כמו הצ'ילי המקומי, המשתייך לקבוצת פלפלת הגינה ונחשב לחריף נטו, בפלפלים המקסיקניים יש סוכר - ולמתיקות, תפקיד מכריע. "היא שוברת את החריפות, וככל שעובר הזמן, המתיקות משנה את גוניה ומשפיעה על החריפות. אם תאכלי צ'ילי חריף שקנית פה בשוק תקבלי ישר זץ. בפלפל מקסיקני החריפות נבנית ועולה עד שהיא מתפוצצת בפה", מסביר דוידוב.

דרכו של הצ'ילי

מוצאו של הצ'ילי במקסיקו. הוא הובא למערב ולמזרח לפני כ-500 שנה, עם גילויה של אמריקה על-ידי קולומבוס וכיבוש מקסיקו על-ידי קורטז. בתזונתם של תושבי מקסיקו הקדומים, האצטקים ובני המאיה, היה לצ'ילי תפקיד חשוב. "הם אכלו בעיקר תירס ומיני שעועית, והצ'ילי סייע בפירוק המזון. זני הצ'ילי השונים העצימו את טעמי המזון והוסיפו לו רעננות וגיוון", אומר דוידוב. "מאז הפך הצ'ילי לסוג של 'שגריר משוטט', שחיבר בין טעמים ויצר צירופים חדשים ברחבי כדור הארץ. כיום הוא מענג כ-75% מתושבי העולם. אכילת פלפל חריף מספקת לאוכל חוויה של עוררות וערנות, ויש המפליגים אף עד הגברת התשוקה".

השף אבי קונפורטי (צפרה וטופולפומפו) היה מהשפים הראשונים בישראל שעשו שימוש נרחב ונועז בצ'ילי. כבר לפני עשרים שנים, במסעדת צ'ימיצ'נגה, כשבודדים אכלו פה חריף (עד אז אכילת חריף הייתה עניין עדתי בעיקר), הוא השתמש בכחמישים סוגים של צ'ילי - טרי, מיובש, מותסס, כבוש, מעושן, מסוכר, לח ועוד.

"באוכל, החריפות היא נדבך בסיפור ולא הסיפור עצמו", אומר קונפורטי. החריפות מעצימה את חוויית האכילה וגם את הטעמים - סינרגיה שאתה לא יכול לקבל בדרך אחרת. כשאומרים על מישהו ש'חסר לו פלפל' מתכוונים ל'חסר לו חיים".

מדד החריפות

חריפותו של הצ'ילי נובעת מהקפסאיצין המצוי בו, שהוא החומר הפעיל בפרי הצמח, ונמדדת במדד סקוביל, על-שם הכימאי האמריקאי וילבור סקוביל. סקוביל לקח פלפל חריף ודילל אותו במים; כך הוא הגיע לנקודת האפס. הסימון הבינלאומי לחריפות הוא SHU (Scoville Heat Units). גמבה נמדדת באפס SHU, החלפניו נמדד ב-8,000-5,000 SHU, וחריפות ההבנרו יכולה להגיע ל-800 אלף סקובי.

בפברואר 2012 קבע מכון הצ'ילי באוניברסיטת ניו מקסיקו, כי העקרב מטרינדד, שנקרא כך על שום קצהו המחודד המזכיר עוקץ עקרב - הוא הפלפל החריף בעולם: 1.2 מיליון בסולם סקוביל. על-פי ספר השיאים של גינס לשנת 2012, הפלפל היחיד שחריף מהעקרב הוא "מלאך המוות מקרוליינה" (Carolina Reaper), שנאמד ביותר מ-1.5 מיליון.

קובי זיו-אב מעין יהב הוא אחד ממגדלי פלפל ההבנרו היחידים בישראל ומומחה לפלפלים חריפים. בחודשים האחרונים מטפח זיו-אב את הגרסה הישראלית ל-Trinidad Scorpion.

"חריפות עובדת על בלוטות הכאב ובכך משאירה את בלוטות הטעם נקיות ופנויות לקליטת טעמים", הוא מסביר. "אם מפסיקים לפחד ממנה מרגישים מגוון של טעמים שאי-אפשר להרגיש בשום צורה אחרת. בקיצור, הכאב הוא תענוג אמיתי".

"חריפות אינה טעם, אלא כווייה או צריבה", מסביר דוידוב. "הכווייה מייצרת התפרצות אדרנלין בדם. אומרים שאכילת חריף מפחיתה 25% מערך הקלוריות שנאכלות עם חלבונים בלבד. אם נפזר פתיתי צ'ילי מיובשים על שניצל, נגדיל את האפשרות לעיכול מהיר ולהורדת משקל קלה וטעימה. במילים אחרות, פעילות גופנית מבלי לעשות כלום".

- חריפות היא טעם נרכש?

"לגמרי. אפשר להסתגל לחריפות, ויש כאלה שגם מתמכרים לה, כמו לג'וגינג".

מתכונים

פלפלים פיקנטיים כבושים

במקסיקו כובשים פלפלים שעונתם היא קיץ ומגישים כל השנה.

חומרים: 500 גרם פלפל חריף טרי (חלפניו או הבנרו), 1 בצל גדול חתוך גס, 1 גזר קלוף וחתוך למקלות, 8 כוסות מים רותחים, 6 כפיות גדושות מלח, 6 גרגירי ערער, 1 עלה דפנה, 1 שן שום מעוכה, שליש כוס חומץ הדרים לבן, מים לחליטה.

הכנה: שוטפים את הפלפלים ומייבשים אותם היטב. שוטפים צנצנת בעלת מכסה הרמטי ומייבשים היטב. בסיר קטן מרתיחים את המים לחליטה. מוסיפים את הבצל ואת הגזר ומבשלים במשך 2 דקות. מסננים. מעבירים לצנצנת את כל החומרים, פרט למים ולמלח. ממיסים את המלח במים הרותחים ומוזגים מעל (המים צריכים לכסות את הפלפלים ולהגיע עד קצה הצנצנת). סוגרים באופן רופף.*מניחים את הצנצנת בשמש ליומיים לפחות. בלילה יש להכניס אותה*פנימה. משנכבשו הפלפלים סוגרים את הצנצנת הרמטית ושומרים במקום קריר. בקיץ, שומרים במקרר.

טורטייה פיצה חריפה אש

חומרים (ל-3 פיצות): 1 וחצי כוסות סלסה עגבניות מוכנה, 3 כפות מחית צ'יפוטלה (קנויה או ביתית, הוראות הכנה בהמשך), 1 כוס פריחולס (מחית שעועית שחורה: שעועית מבושלת וטחונה גס), 2 כפות כוסברה קצוצה, קורט כמון טחון, 3 טורטיות מקמח לבן בקוטר 25-20 ס"מ, 2 כוסות גבינת צ'דר מגוררת, 1 פלפל חלפניו פרוס לטבעות דקות או טבעות חלפניו כבוש.

הכנה: מערבבים בקערה את מחית השעועית עם הכוסברה הקצוצה ועם הכמון. מחממים תנור לחום מקסימלי. מניחים את הטורטיות בתבנית אפייה משומנת מעט, או על תבנית רשת לאפיית פיצות. על כל טורטייה מורחים מעט מהסלסה, ממחית הצ'יפוטלה ומהפריחול'ס ומפזרים מעל גבינת צ'דר ואת החלפניו.

אופים בתנור במשך כ-7 דקות או עד שהגבינה נמסה והטורטייה מקבלת גוון חום, מעט שחום בקצוות.

מחית צ'יפוטלה - חוצים באמצע צ'יפוטלה מעושן ומוציאים את הגרעינים. מעבירים לקערה ויוצקים מים רותחים. משרים למשך חצי שעה. מסננים. קוצצים דק או טוחנים את הצ'יפוטלה.

מתכונים של איתמר דוידוב, טרז פזוס

מילון הצ'ילי | טריים ויבשים, חריפים יותר ופחות

טריים

פובלאנו (Poblano)

לדעת מומחים רבים לאוכל מקסיקני, זהו אחד הפלפלים הטעימים בעולם. פלפל ממוצא מקסיקני בגודל בינוני עד ענק. הוא מכונה גם צ'ילי למילוי. חריפותו מתונה מאוד ובשרו נוקשה ויציב, מה שהופך אותו לאידאלי למילוי מיני מאכלים. צבעיו משתנים מירוק לחום ולאדום. כשהוא מיובש או טחון, ייקרא צ'ילה אנצ'ו.

חלפניו (jalapeno)

הפלפל המקסיקני המפורסם ביותר, המצוי שם על כל שולחן.

צבעו ירוק, וכשהוא בשל הוא הופך לאדמדם. הוא מעוגל בקצהו, וחריפותו מתונה למדי. ניתן לאכול אותו טרי, כבוש או מבושל. כשהוא חריף מאוד מופיעים פסים בהירים לאורכו.

סראנו (Serrano)

יחד עם החלפניו הוא מהנפוצים ביותר בדרום אמריקה ומשמש לבישול יומיומי. לא מגודל בארץ אופן מסחרי.

דה ארבול (De Arbol)

צ'ילה הגדל על שיח גבוה במיוחד ולכן קרוי צ'ילה של עץ (בתרגום מילולי). צורתו מוארכת והוא חריף מאוד.

תאילנדי (Thai peppers)

ידוע גם בכינויו עין הציפור (Bird's eye chili). פלפלים קטנים וצרים יחסית, הנחשבים ל"חמים" בשל היותם חריפים פי כמה מהחלפניו. מככבים במנות תאילנדיות ואסייתיות ומהווים בסיס למוצרים נלווים רבים: פתיתי צ'ילי, רטבים, מרינדות ואבקות. ניתן להשיג בשווקים.

הבנרו (Habanero)

קטן במידותיו אך חריף מאוד; נראה כמו פלפל מתוק שהוקטן. גדל בארץ, בכמה צבעים המעידים על רמת בשלות שונה, ונמצא בשווקים.

יבשים

צ'יפוטל'ה (Chipotle) הצ'ילי

המעושן המפורסם בעולם. משמש לתיבול מאכלים רבים, בעיקר רוטבי ברביקיו הדורשים טעם מעושן. בצורתו המשומרת הוא מופיע רק במקסיקו; בארץ ניתן להשיגו מיובש בלבד. המושג צ'יפוטלה יכול לבלבל מאחר שהוא מתייחס לתהליך העישון ולא בהכרח לזן הפלפל.

אנצ'ו צ'ילי (Chilli Ancho)

פלפל ממוצא מקסיקני בגודל בינוני עד ענק. נקרא אנצ'ו בגרסה היבשה, כטרי ייקרא פובלאנו. מאחר שהפלפל מתקתק עם פיקנטיות קלה, הוא מהווה בסיס לרטבים ולטעמים מקסיקניים אופייניים. נפלא גם בצורתו הטחונה.

קסקבל (Cascavel)

פלפלים חריפים מעוררי תשוקה בגודל של שלושה-שישה ס"מ. ניתן להשיג בישראל בשווקים ובחנויות תבלינים.

עוד כתבות

רחוב הרצל, תל אביב / צילום: רועי חבני

מנורה מבטחים מלווה 260 מיליון שקל לבניינים שמשכנים את מפוני קיבוץ רעים

חברת הביטוח העמידה אשראי לשני מגדלים בפרויקט "תאודור" בדרום תל אביב של יובלים ורן בלינקיס ● הבניינים בפרויקט כוללים דירות שמיועדות ברובן להשכרה לטווח ארוך

רוברט אנטוקול ותומר וינגרטן / צילום: אוהד רומנו, יח''צ

כמה עולה האבטחה למנכ"לים ישראלים בארה"ב?

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

עו''ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, מעידה במשפטו של נתניהו, היום

יועמ"שית משרד רה"מ: נתניהו לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר

עו"ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה מזה 23 שנים, מעידה במשפט נתניהו בנוגע לתיק המתנות ● ברנע-פרגו: "מעולם ראש הממשלה לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר כלשהו עד 2018" ● סנגורו של נתניהו התעמת עם ברנע-פרגו: "כולנו מרגישים שאת מוטה נגד ראש הממשלה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מגמה מעורבת בוול סטריט; טבע מזנקת ב-13%, שופיפיי מתרסקת ב-20%

נאסד"ק יורד ב-0.2% ● ניו יורק טיימס: הרווח זינק ב-81%, עלייה בפרסום המקוון וירידה בפרסום בעיתון המודפס ● לידר: "אנו מתרשמים לחיוב מהביצועים של טבע" ● המסחר באירופה ננעל בעליות ● מלחמת השבבים: הממשל האמריקאי חוסם את יצוא השבבים של אינטל ● האם טסלה הטעתה את המשקיעים? המניה יורדת ב-4% ● רדיט וליפט עקפו את ציפיות האנליסטים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות

מתחם ביג פתח תקווה / הדמיה: יח''צ ביג

המרכז המסחרי "הכי גדול בישראל" ייבנה בעיר המפתיעה הזאת

בעיר החמישית בגודלה בישראל, פתח תקווה, יש כ־300 אלף מ"ר של שטחי מסחר בסך־הכול, מה שמוביל לדליפת כוח קנייה אל השכנות שמסביב ● פתיחת ביג פאשן פתח תקווה תקטין את הדליפה, אך גם עשויה "לנגוס" מהמתחרים - עמי בסר סיטי, עופר פתח תקווה, Y סנטר ועוד

ערן ברוך / צילום: תמונה פרטית

המיזם שקורא לבני 50 ומעלה להתנדב לשנת שירות ביישובי העוטף

המהלך של איש החינוך ומנכ"ל בינה לשעבר, ערן ברוך, מחליף בין צעירים בני 18־19 לבעלי מקצועות עם ניסיון שיוכלו לסייע בשיקום העוטף ● עד כה נרשמו כ־500 מתנדבים ● ישראל מתגייסת

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

ארה"ב מונעת יצוא שבבים לוואווי הסינית, ואינטל לא תעמוד בתחזיות האופטימיות

ארה"ב מנסה לחסום ייצוא של טכנולוגיה אמריקאית לסין כדי שהסינים לא יעתיקו את הטכנולוגיה ● אינטל צופה שהתוצאות שלה יהיו "מתחת לנקודת האמצע" של התחזית אבל מצהירה: "נציית לכל החוקים והתקנות במדינות שבהן אנו עושים עסקים" ● המניה יורדת ב-2.5%

מה צפוי לשקל? / אילוסטרציה: Shutterstock

הדולר יגיע ל-3.5 שקלים? מה קורה בשוק המט"ח

לראשונה מאז תחילת אפריל, השקל מתחזק בחדות מול המטבעות הזרים ויורד מתחת לרף ה-3.7 שקלים לדולר ● מדובר בשינוי מגמה חד לעומת התקופה האחרונה בהמשך להתפתחויות הבטיחוניות ● מה עומד מאחורי שינוי המגמה?

אבי מעוז, נעם / צילום: ויקיפדיה

האם קוצצו 90% מתקציב הרשות לזהות לאומית יהודית?

כמה מתקציב הרשות של אבי מעוז "הוקרב" לטובת המאמץ המלחמתי? כמעט הכל ● המשרוקית של גלובס

הטירה הצרפתית שזמינה על המדף / צילום: whisperauctions.com

אחד הנכסים היקרים אי פעם: כמה עולה טירה שהייתה פעם בבעלות משפחת רוטשילד?

הטירה, שבעבר הייתה שייכת למשפחת הבנקאים היהודית ובהמשך גם למלך מרוקו, מועמדת למכירה פומבית בסכום שמתחיל ב-454 מיליון דולר ● בטירה הצרפתית, מהמאה ה-12 החולשת על פני 2,500 מ"ר, יש 17 חדרי שינה, דיור נפרד לאנשי צוות, שלוש מעליות ואורוות היכולות להכיל עד 50 סוסים

רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב - יפו / צילום: איל יצהר

חניונים יתייקרו, אירועים יבוטלו: עיריית ת״א נקלעה לבור תקציבי ומתכננת קיצוץ ענק

החניונים העירוניים יתייקרו, סבסוד הצהרונים יצומצם ואירועי תרבות יבוטלו ● עיריית תל אביב נערכת לקיצוץ התקציבי הגדול ביותר שלה בשנים האחרונות ● הסיבות: ההתייקרויות במשק, הוצאות המלחמה ופסיקות בית המשפט בשנה שעברה באשר להיטלי השבחה ● האם רשויות אחרות ילכו בעקבותיה? ● עיריית ת"א: "הצמצום הוא בגדר נקיטת צעדי־מנע אחראיים"

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חברת הדירוג S&P תפרסם בסוף השבוע את עדכון לדירוג האשראי של ישראל: מה צפוי בו?

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש אפריל, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

נמל חיפה, בספטמבר 2023 / צילום: Shutterstock

ענקיות הקרוזים העולמיות התאהבו בישראל, ואז הגיעה המלחמה

שנת 2024 הייתה אמורה להמשיך את השגשוג בענף הקרוזים, אולם מאז פרצה המלחמה עזבו החברות הבינלאומיות את ישראל ● מנו ספנות, היחידה שתפליג הקיץ, מבטיחה שלא תעלה מחירים ● מומחים: "גם אם התיירות תחזור לשגרה, ייקח לענף שנה לפחות להתאושש"

''זו כנראה ההשקה הכי חזקה שנעשתה למוצר מציאות מדומה לטיפול נפשי אי פעם'' / אילוסטרציה: Shutterstock

טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה

ערן אור הקים את XRHealth ב-2016 בעקבות פריצת דיסק שחווה. מאז החברה פועלת בעיקר בארה"ב ומציעה טיפולים בתחום הפיזיותרפיה, הכאב והטראומה באמצעות מציאות מדומה ● כשפרצה המלחמה, הוא החליט להשיק במהירות את המוצר גם בישראל, מוקדם מכפי שתכנן

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

ההפסד הנקי של אופקו גדל וקמהדע בטוחה שתשבור שיא ב-2024

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אנלייט הציגה דוחות מעורבים, אך בחברה אופטימיים לגבי התוצאות בהמשך השנה ● ההפסד של אופקו הלת' גדל בהשוואה לתקופה המקבילה, והמניה צוללת ● קמהדע מגדילה את תחזית ההכנסות ל-2024 ● מדור חדש

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: ap, Ismael Abu Dayyah

כלב רובוטי ורחפנים: איך תיראה הפעולה שתחסום את "צינור החמצן של חמאס"?

התמרון בעיר הדרומית ביותר ברצועה, רפיח, יאפשר לצה"ל לסגור את מנהרות ההברחה שמתחזקות את חמאס כלכלית ולוגיסטית ● הסכנה טמונה בהימצאות אפשרית של החטופים ובפגיעה באוכלוסייה האזרחית

פרויקט פינוי בינוי / צילום: Mark Tso

מה מגיע לבני 70 ומעלה במיזמי פינוי־בינוי? הנחיות חדשות מנסות לעשות סדר

החוק המעניק לבני 70 ויותר הטבות מיוחדות במיזמי התחדשות עירונית, לא כלל התייחסות לפרויקטים שקידומם החל טרם כניסתו לתוקף ● חוות דעת של המשנה ליועצת המשפטית קובעת: גילו של הדייר בעת החתימה הראשונה הוא הקובע ● איך תשפיע ההנחיה על היזמים?