גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פלוס מינוס אורית וולף | פסנתרנית

בגיל 12, אחרי שכבר הופיעה הרבה וזכתה בפרסים, עלתה הפסנתרנית אורית וולף לבמה של ימק"א בירושלים, מול אלף איש שישבו באולם, ועוד עשרות אלפי מאזינים ברדיו שהמתינו לתחילת הקונצרט, ופתאום, לראשונה בחייה, חטפה בלקאאוט משתק. היא קפאה במקומה לכמה דקות טובות, עד שאיכשהו אספה את עצמה, התיישבה על השרפרף שליד פסנתר הכנף, והתחילה לנגן.

הרגע הטראומתי ההוא היה נקודת מפנה בהתפתחות האישית והמוזיקלית שלה. הוא גרם לה להבין שבקריירה הסיזיפית כפסנתרנית מקצועית, לימדו אותה איך לא לטעות, אבל לא לימדו אותה מה לעשות כשהיא טועה. מאז התחילה לאסוף סט של כלים להתמודדות עם משבר ואלתור, שהפך בסיס להרצאות שהיא נותנת על יצירתיות וחדשנות לחברות מסחריות, בלי תואר בכלכלה או במינהל עסקים, אבל עם דוקטורט במוזיקה.

בדרך כלל האצבעות של פסנתרנים עדינות ארוכות וחיוורות. לא אצל וולף. הציפורניים שלה גזורות עד העור, האצבעות קצרות יחסית, ארציות כאלה, מה שמתאים לאישיות המקורקעת שלה, לישירות ולאפס הגינונים, שהופכים אותה לנגישה, ואת סדרות הבוקר - שהיא מעבירה במוזיאון תל אביב בחמש השנים האחרונות, ונוספה להן עכשיו סדרת ערב בגלל הביקוש - להצלחה ענקית.

"כבר בגיל 6 כתבתי יצירות, וכשרציתי להשמיע אותן המורה הייתה אומרת, חכי לסוף השיעור ותשמיעי אותן, ואף פעם לא היה זמן לזה", היא אומרת. "חסמו לי את זה. הרי אי-אפשר באמת ללמד יצירתיות, כי היא נמצאת אצלנו בשורש. אפשר ללמד להסיר חסמים. דווקא במקומות הגבוהים שאליהם הגעתי - הופעתי באולמות הכי גדולים בלונדון, בצרפת, בספרד, השתתפתי בתחרויות גדולות - חסר לי קשר בלתי אמצעי עם הקהל".

אין לך קשר עם הקהל כשאת מנגנת על הבמה?

"היום יש לי קשר עם הקהל. לפסנתרן קלאסי אסור להסתכל על הקהל. את צריכה להיות מרוכזת רק בפסנתר. יש קודים ברורים".

ולא ניסית למרוד? את לא נראית לי מישהי שסותמת את הפה.

"היה לי פה גדול מגיל צעיר, אך היו לי חיים מאוד עשירים ולא הרגשתי שמשהו לא בסדר, או שאני צריכה למרוד. אבל בסוף הלימודים הרגשתי שחסר לי משהו לנפש, ואז התחלתי את העיסוק בחדשנות וביצירתיות. אני מלמדת להתפרע. לכתוב בשגיאות כתיב, הפוך, יש לי מאגר של מאה תרגילים שיטריפו לך את המוח ויכריחו אותך לחשוב, לצאת מהקופסה, שיטות אבסורד".

לא ברור לי איך זה מתקשר למוזיקה.

"מוזיקה היא כלי לחדשנות. למשל, יש לי יצירה קשה, אז אני מתאמנת עליה בעמידה, בשיכול ידיים, בעיניים עצומות, הכי חזק, הכי מהר, ורק אז אני הופכת את היצירה למשהו רך וענוג. או, מה קורה אם מישהו בתזמורת קפץ שני עמודים ואני על הבמה ולא יכולה לדבר איתו, אז אני חייבת להחליט אם אני קופצת שני דפים איתו או מחזירה אותו למקום הנכון ביצירה, והכול באנרגיה ובתנועות גוף".

מה את עושה אם מישהו קופץ קדימה?

"אני מיד קופצת איתו. במוזיקה אתה לא מחליט מה לעשות, אלא מציע מה לעשות. זה בדיוק כמו שאתה לוקח על עצמך תפקיד שיכול להיות אפור ושגרתי, כמו סמנכ"ל IT, אתה זה שיכול להפיח בו חיים, כמו שאני נותנת את הפרשנות שלי ליצירה".

במסלול של פסנתרנית מקצוענית יש כסף?

"לא נעים לי להגיד לך, אבל במוזיקה - גם ברמות הגבוהות, אלא אם כן אתה בירנבוים או זובין מהטה, שיכולים להרוויח 50 אלף דולר על קונצרט - אין כסף. המוזיקאים הכי טובים בארץ מרוויחים עד 1,500 שקלים לקונצרט, כולל חזרות מסביב לשעון. זה מעורר בושה ועצב. היה ברור לי שאני לא אהיה הפסנתרנית המסכנה שגרה אצל ההורים, חיה בקושי ומתאמנת שמונה שעות ביום. זו לא אני. מגיל צעיר אני נותנת שיעורים פרטיים, ככה היה גם כשהייתי בבוסטון, היה לי מזל גדול שקיבלתי מלגה של 100 אלף דולר, שזה המון".

ההורים לא דחפו אותך?

"ההורים דוקטורים בפסיכולוגיה ובכימיה. הם אמרו מהתחלה, רוצה קונצרטים? תארגני בעצמך. טסה לקונצרט בחו"ל? אנחנו נקנה את כרטיס הטיסה, לשאר תדאגי לבד. הייתי פושרית מילדות, וידעתי מה אני רוצה ואיך לדבר".

את מסודרת כלכלית?

"אני לא אדם מבוסס ועשיר. הייתה לי עונה מדהימה עם המון קונצרטים, אבל עכשיו מיולי עד אוקטובר אין שום דבר. אני לא מרוויחה מספיק כדי לעבור את התקופות האלה בשלווה".

אבל את מרצה מבוקשת.

"אם אני רוצה, אז כן. כרגע אני זקוקה למנוחה. יש לי 16-17 פעולות, קונצרטים בחודש, שזה המון".

את שייכת לגל של אמנים, שעשו קריירה יפה מלקרב את הקהל אל המוזיקה הקלאסית.

"אני אגיד לך את זה בצורה חדה. מספר הקונצרטים וההרצאות שמציעים לי הוא פי שבעה ממה שאני לוקחת. הקולגות מופיעים בצורה חזקה ורמה, אבל אני מפחדת מאובר חשיפה ומאובר שחיקה במוזיקה. מוזיקה היא העולם הפנימי שלי, התשוקה. לא רציתי להרוויח ממנה אף פעם כסף. כמו באוניברסיטה. הרציתי בכל יום חמישי עבור 250 שקל לשעה, עבודת פרך; הקורסים היו מפוצצים, אבל פיטרו אותי אחרי שמונה שנים".

למה?

"בגלל בעיות כלכליות שלהם. שומעת חופשית באה אליי ואמרה שאם אמצא מקום פרטי, יבואו לשמוע אותי. אמרתי שאם היא תמצא מקום, בשמחה. אחרי כמה ימים היא אמרה, מצאתי. גלריה הוראס ריכטר. התחלתי שם עם שלושים איש, וכשגדלנו למאה עברנו לרמת השרון ולהיכל האמנויות בהרצליה, ומשם הגעתי למוזיאון תל אביב.

"התחלתי בסדרות בוקר; בכל מפגש אני מארחת אמן אחר - ד"ר חיים שפירא הפילוסוף, רננה רז, יניב דאור. השנה, לראשונה, אנחנו משיקים גם סדרת ערב, למי שלא יכול להגיע בבוקר. ואני מדברת על הכול. אני מנגנת ומספרת מה קרה לי בבוקר, אומרת, הנה עשיתי פה טעות, מביעה את דעתי אם היצירה טובה, לא מתמקדת רק במושלם, אלא חושפת את הקשיים, את ההתלבטויות שעלו לפני ההופעה".

את מתכננת את זה?

"מאוד, אבל אף אחד לא מרגיש, ואני משאירה מקום לאלתור".

הסוכן שלך בטח עסוק מאוד.

"אין לי סוכן. אני עושה הכול לבד, לטוב ולרע. סוכן לוקח 25% מהכול ויש לי בעיה לתת לו חלק באימפריה שבניתי. אבל אין לי ספק שאני צריכה סוכן בחו"ל".

הקריירה הבינלאומית נעצרה?

"אני נוסעת פחות".

בגלל הילדים?

"לא. יש לי תמיכה אדירה מבעלי, רוג'ר, עיתונאי שמייצג עיתון ותחנת רדיו נורבגית, שהוא הכי פמיניסט שיש ולא מפסיד אף קונצרט. אי-אפשר הכול. יש לי שבעים קונצרטים בשנה, הרצאות, סדנאות, הופעות בכנסים בעולם, אני נותנת מאסטר קלאס ברויאל אקדמי בלונדון באופן קבוע".

נדמה שלהיות פסנתרן קלאסי קל יותר מאשר להיות זמר יוצר, למשל. את לא חייבת להמציא את עצמך בכל פעם מחדש.

"זה לא נכון. אנשים קונים אותך כמוצר. בחיים לא עשיתי את אותה התוכנית פעמיים, וכן - אני צריכה להמציא את עצמי בכל פעם מחדש. אבל יש לי חוסן מאין-ספור כישלונות. אני יכולה לכתוב את קורות החיים שלי בכישלונות, כמו שאני מבקשת מאנשים בסדנאות שלי".

איך מודדים הצלחה של פסנתרן? הביקוש לקונצרטים, הפרסים, או כמה יש לו בבנק?

"גם למי שזוכים בתחרות של רובינשטיין או צ'ייקובסקי יש הרבה גלורי, אבל הם יכולים להיות מאוד עניים. לא בזכות המסלול הזה הצלחתי. נכנסתי לז'אנרים אחרים, חוצי נורמה, לא הבחירה הטבעית. בשבילי להיות מוזמנת ל-TED העולמי זה הפרס".

תרצי ב-TED?

"זה עדיין לא קרה, אבל זה במהלכים. אם אני יכולה לגעת באנשים בעולם, זה לא פחות מתגמל מלנגן את בטהובן עם התזמורת הסימפונית של לונדון".

אישי: 39, נשואה 2, מתגוררת בתל אביב

השכלה: תואר אמן ומאסטר בהצטיינות באקדמיה המלכותית בלונדון, דוקטורט במוזיקה מאוניברסיטת בר-אילן

רזומה בקצרה: מופיעה מגיל 8 בעולם כסולנית ובהרכבים קאמריים וסימפוניים, בין היתר בבתי המלוכה האנגלי והספרדי ובארמון המלך במרוקו; ייסדה את טריו אינטרנשיונל; הלחינה יצירות לפסנתר והוציאה דיסק סולו

עוד משהו: בין ארבע אחר הצהריים לשמונה בערב היא סוגרת את הטלפון ונמצאת נטו עם הילדים

עוד כתבות

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

נטפליקס אכזבה וטסלה הפתיעה: מה צפוי הלילה בדוחות מטא?

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות לרבעון ● האנליסטים אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך גם חוששים מגידול בהוצאות החברה בתחום הבינה המלאכותית

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח

שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא ● פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● בלבנון דיווחו על עשרות מטרות שהותקפו בבת אחת בדרום המדינה ● צה"ל: סוכל פיגוע ליד חברון, מחבלת חוסלה אחרי שהסתערה עם סכין לעבר כוח ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה מעורבת בוול סטריט; טסלה מזנקת בכ-14%

מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן